Постанова
від 29.10.2013 по справі 5020-1012/2012
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2013 року Справа № 5020-1012/2012

Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Заплава Л.М.,

суддів Антонової І.В.,

Євдокімова І.В.,

за участю представників сторін:

прокурор, Алісов Олег Володимирович, посвідчення № 005827 від 25.09.12, старший прокурор відділу прокуратури міста Севастополя;

боржника, Коломієць Валерій Іванович ( повноваження перевірені), витяг з ЄДРСР б/н від 11.09.12, директор, товариство з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет";

боржника, Судак Оксана Миколаївна, довіреність № б/н від 20.02.12, товариство з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет";

інші учасники у справі про банкрутство не з'явилися;

розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" на ухвалу господарського суду міста Севастополя (суддя Єфременко О.О.) від 30 вересня 2013 року у справі № 5020-1012/2012

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Галнафто-Інвест" (пр. Свободи, 26,Львів,79008)

до товариство з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" (вул. Муромська, 82, кв.32,Севастополь,99022)

за участю Арбітражного керуючого Котлова Володимира Вікторовича (АДРЕСА_2,99704)

Головного управління юстиції в місті Севастополі (вул. 4-а Бастіонна, 3,м.Севастополь,99011)

Прокурора міста Севастополя (вул. Павліченко, 1,Севастополь,99011)

Кредитор Управління Міністерства Внутрішніх справ України в місті Севастополі (вул. Пушкіна, 10,Севастополь,99011)

Севастопольське міське відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (вул. Дзержинського, 53,Севастополь,99001)

Севастопольський міський центр зайнятості (вул. Руднєва, 40,Севастополь,99053)

про порушення справи про банкрутство

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю „Галнафто-Інвест" звернулося до господарського суду міста Севастополя із заявою про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет", мотивуючи свої вимоги наявністю у ініціюючого кредитора безспірних грошових вимог до боржника у загальній сумі 1 445 595,94 грн., не задоволених протягом більш ніж трьох місяців у виконавчому провадженні.

Ухвалою господарського суду від 13.08.2012 введено процедуру розпорядження майном боржника відносно товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет", розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Котлова В.В.

Ухвалою господарського суду міста Севастополя від 11.10.2012 року визнано вимоги ініціюючого кредитора у сумі 1 445 595, 94 грн., зобов'язано товариство з обмеженою відповідальністю „Галнафто-Інвест" подати до офіційних друкованих органів оголошення про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет" та зобов'язано розпорядника майна боржника скласти реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет".

Ухвалою від 08.05.2013 затверджений реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет".

28.05.2013 (вх. № 5397/13) від розпорядника майном боржника арбітражного керуючого Котлова В.В. надійшло клопотання про продовження строку процедури розпорядження майном боржника на шість місяців, яке мотивовано тим, що боржником чиняться перешкоди діям розпорядника майна, а саме не надаються документи для визначення фінансового становища, забезпечення схоронності майна, що не дає змоги запропонувати комітету кредиторів подальшу процедуру банкрутства.

У зв'язку з оскаржуванням у Севастопольському апеляційному господарському суду ухвал господарського суду від 14.03.2013, 11.04.2013, 08.05.2013 та оскаржуванням в Вищому господарському суду України ухвал господарського суду від 11.04.2013, 30.04.2013, 18.05.2013 матеріали справи направлялись в Севастопольський апеляційний господарський суд, Вищий господарський суд України та були повернуті в господарський суд лише 16.08.2013, тому клопотання арбітражного керуючого про продовження строку процедури розпорядження майном було розглянуто лише 30.09.2013 року.

Крім того, 04.09.2013 (вх. № 9983/13) від голови комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет", представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Галнафто-Інвест" Кириліна М.В. надійшло клопотання про продовження строку процедури розпорядження майном, повноважень розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Котлова В.В. на шість місяців та встановлення оплати послуг арбітражного керуючого.

Ухвалою господарського суду від 30.09.2013 клопотання розпорядника майном боржника - арбітражного керуючого Котлова Володимира Вікторовича та голови комітету кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" Кириліна Михайла Володимировича про продовження строку процедури розпорядження майном боржника, повноважень розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Котлова Володимира Вікторовича задоволено.

Продовжено строк процедури розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" та повноважень розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Котлова Володимира Вікторовича на шість місяців, до 13.10.2013.

Клопотання голови комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет", представника товариства з обмеженою відповідальністю "Галнафто-Інвест" Кириліна Михайла Володимировича про встановлення оплати послуг арбітражного керуючого задоволено .

Затверджено щомісячну оплату послуг арбітражного керуючого Товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет" Котлова Володимира Вікторовича у розмірі двох мінімальних заробітних плат, діючих на момент здійснення ним своїх повноважень, починаючи з 13.09.2012.

Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції, товариство з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" звернулось до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати зазначену ухвалу суду. першої інстанції та прийняти нове рішення, яким заяву задовольнити.

Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 17 жовтня 2013 року апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет" прийнято до провадження у складі колегії суддів: Заплава Л.М., Фенько Т.П.., Воронцова Н.В.

Розпорядженням в.о. секретаря судової палати Севастопольського апеляційного господарського суду від 28.10.13 здійснено заміну судді Воронцової Н.В. та судді Фенько Т.П. на суддів Антонову І.В. та Євдокимова І.В.

У судове засідання призначене на 29 жовтня 2013 року з'явились прокурор та представники товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет". Інші представники не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про що свідчить штемпель з відміткою про відправлення ухвал сторонам, також повідомлення про отримання ухвали.

Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторони добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Оскільки явка учасників процесу обов'язковою не визнавалась, а матеріали справи достатньо характеризують спірні правовідносини, судова колегія вважає, що підстави для відкладення розгляду апеляційної скарги відсутні.

Судова колегія визнала за можливе розглянути апеляційну скаргу у відсутності нез'явившихся представників сторін за наявленими у справі матеріалами.

Повторно розглянувши матеріали справи в порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України, обговоривши доводи апеляційної скарги, проаналізувавши застосування судом норм матеріального та процесуального права, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі статтею 4 1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

Законом України № 4212-VI від 22.12.2011 "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", який набрав чинності 19.01.2013, внесено зміни до Закону №2343-XII, викладено його в новій редакції.

Пунктом 1 1 перехідних положень закону України №4212-VI від 22.12.2011 визначено, що положення цього закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Враховуючи, що провадження у справі, яка розглядається, перебуває на стадії розпорядження майном боржника, застосуванню підлягає закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у редакції закону України №2343-XII від 14.05.1992.

Частиною восьмою статті 16 Закону визначено, що до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: вибори голови комітету; скликання зборів кредиторів; підготовку та укладення мирової угоди; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого.

З матеріалів справи вбачається, що за результатами засідання комітету кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" було прийнято більшістю голосів кредиторів рішення, оформлене протоколом від 21.06.2013, про внесення пропозицій господарського суду щодо продовження строку процедури розпорядження майном боржника та строку повноважень розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Котлова В.В. на шість місяців у зв'язку з тривалим оскарженням боржником процесуальних документів, прийнятих в межах справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю „Севстроймаркет" в апеляційному та касаційному порядку.

17.05.2013 року матеріали справи були направлені до Севастопольського апеляційного господарського суду, а потім до Вищого господарського суду України, та були повернуті лише 16.08.2013 року, тому господарський суд правомірно продовжив строк процедури розпорядження майном боржника та повноважень арбітражного керуючого- розпорядника мана, який не мав можливості здійснювати обов'язки розпорядника майна у зв'язку з тривалим оскарженням боржником процесуальних документів.

У пункті 67 Постанови Пленуму Верховного суду України „Про судову практику у справах про банкрутство" № 15 від 18.12.2009 року "роз'яснено, що процедура розпорядження майном боржника, якщо інше не передбачено Законом, вводиться одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство і триває до моменту винесення судом ухвали про проведення санації боржника чи затвердження мирової угоди або прийняття постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури або припинення провадження у справі з інших підстав, передбачених статтею 40 Закону .

Відповідно до частини сьомої статті 13 Закону розпорядник майна призначається на строк не більше ніж на шість місяців. Цей строк може бути продовжений або скорочений судом за клопотанням комітету кредиторів чи самого розпорядника майна або власника (органу, уповноваженого управляти майном) боржника. Розпорядник майна призначається судом одночасно з порушенням справи про банкрутство або в підготовчому засіданні.

Його повноваження припиняються з дня затвердження судом мирової угоди чи призначення керуючого санацією або ліквідатора, якщо інше не передбачено Законом тобто, термін повноважень розпорядника майна збігається з терміном дії процедури розпорядження майном.

Враховуючи, що провадження у справі перебуває на стадії розпорядження майном боржника, тому строк повноважень арбітражного керуючого не сплив, у зв'язку з чим необґрунтовані доводи апеляційної скарги щодо розгляду клопотання не уповноваженого арбітражного керуючого, про продовження строку процедури розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю та повноважень розпорядника майном боржника.

Відповідно до вимог частин дванадцятої, чотирнадцятої статті 3 1 Закону оплата послуг, відшкодування витрат арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у зв'язку з виконанням ним своїх обов'язків здійснюються в порядку, встановленому цим Законом, за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, або за рахунок коштів кредиторів чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника. Оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за період від дня винесення господарським судом ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство і до дня першого засідання комітету кредиторів, на якому встановлюється розмір оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого, здійснюється кредитором або боржником, за заявою якого порушено справу, у максимальному розмірі, визначеному цією статтею. Оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.

Оскільки середньомісячна заробітна плата директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" не відома, комітет кредиторів боржника прийняв рішення про встановлення оплати послуг розпорядника майна - арбітражного керуючого Котлова В.В. у розмірі двох мінімальних заробітних плат, починаючи з дня порушення справи про банкрутство.

З урахуванням викладеного, господарський суд правомірно затвердив сплату послуг арбітражного керуючого у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат.

Твердження скаржника про порушення і неправильне застосування господарським судом норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваної ухвали не знайшли свого підтвердження.

Враховуючи, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновків, викладених в рішенні суду, та не можуть бути підставою для скасування ухвали суду.

Керуючись статтями 101,102,103 (пункт 1), 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" на ухвалу господарського суду міста Севастополя від 30 вересня 2013 року у справі № 5020-1012/2012 залишити без задоволення.

2.Ухвалу господарського суду міста Севастополя від 30 вересня 2013 року у справі № 5020-1012/2012 залишити без змін.

Головуючий суддя Л.М. Заплава

Судді І.В. Антонова

І.В. Євдокімов

Розсилка:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Галнафто-Інвест" (пр. Свободи, 26,Львів,79008)

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Севстроймаркет" (вул. Муромська, 82, кв.32,Севастополь,99022)

3. Арбітражний керуючий Котлов Володимир Вікторович (АДРЕСА_2,99704)

4.Головне управління юстиції в місті Севастополі (вул. 4-а Бастіонна, 3,м.Севастополь,99011)

5.Прокурор міста Севастополя (вул. Павліченко, 1,Севастополь,99011)

6.Управління Міністерства Внутрішніх справ України в місті Севастополі (вул. Пушкіна, 10,Севастополь,99011)

7.Севастопольське міське відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (вул. Дзержинського, 53,Севастополь,99001)

8.Севастопольський міський центр зайнятості (вул. Руднєва, 40,Севастополь,99053)

СудСевастопольський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.10.2013
Оприлюднено08.11.2013
Номер документу34500748
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-1012/2012

Постанова від 13.03.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 24.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Латинін Олег Анатолійович

Ухвала від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Постанова від 29.10.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 17.10.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Заплава Лідія Миколаївна

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні