Рішення
від 25.10.2013 по справі 2-415/13
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЛУГАНСЬК

Справа №2-415/13

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2013 року Ленінський районний суд м. Луганська

у складі: Головуючого судді Женеску Е.В.,

при секретарі Бондаренко А.Т.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Луганську цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства „ Дельта Банк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

11.10.2012 року позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, на обґрунтування якого вказав, що 14.04.2008 року між TOB «Комерційний банк «Дельта», правонаступником якого є ПАТ «Дельта Банк», та відповідачем (держателем) ОСОБА_1 був укладений кредитний договір №001-12930-140408. Відповідно до п. 1.2 вищевказаного договору, позивач відкриває відповідачу картковий рахунок № 26250902477967 в національній валюті України - гривні, випускає та надає платіжну картку з ПІН-кодом, здійснює обслуговування на умовах, викладених в тарифному пакеті Visa Класичний, що міститься в додатку № 1 до договору. Банк надає відповідачу (держателю) кредит шляхом відкриття поновлюваної відкличної кредитної лінії, що передбачена п. 1.3 кредитного договору. Ліміт кредитної лінії розраховується банком самостійно. Кредитні кошти та власні кошти відповідача (держателя) використовуються для розрахунку за товари чи послуги, які придбані відповідачем (держателем) у суб’єктів господарювання зняття готівки, виконання відповідачем (держателем) своїх зобов’язань перед банком за договором, та вчинення інших операцій передбачених договором. Відповідно до пункту 2.1 моментом надання банком відповідачу (держателю) кредиту є день здійснення операції за допомогою картки або день утримання платежів за умови відсутності на Рахунку власних коштів відповідача (держателя). У відповідності до Договору, відповідач (держатель) картки зобов'язаний щомісяця в строки, визначені правилами, здійснювати погашення частини суми заборгованості за кредитною лінією, яка виникла за попередній звітний місяць, а також здійснювати погашення в повному обсязі заборгованості за Овердрафтом, яка виникла за попередній звітний місяць, сплачувати всю суму процентів, нарахованих за користування кредитною лінією та/або Овердрафтом за попередній звітний місяць, та всю суму пені, яка нарахована за попередній звітний місяць у разі порушення строків сплати заборгованості за кредитною лінією та/або Овердрафтом та процентів за користування кредитною лінією та/або Овердрафтом. Відповідач станом на 05.08.2012 року порушив умови кредитного договору № 001-12930-140408 від 14.04.2008 року і має прострочену заборгованість на загальну суму 3 540,07 грн., яка складається з: тіло кредиту: 1 000,00 грн.; прострочене тіло кредиту: 0,00 грн.; заборгованість за відсотками: 944,07 грн.; заборгованість за комісіями: 1 596,00 грн. пеня: 225,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, позивач просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_2 на свою користь заборгованість по кредитному договору на загальну суму 3 540,07 грн., а також витрати по сплаті судового збору у сумі 214, 60 грн.

Позивач просив розглянути справу за відсутності їх представника, ухвалити по справі заочне рішення, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причину неявки суду не повідомив. Заяв про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

Відповідно до ч. 1 ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Таким чином, з урахуванням думки представника позивача, який просив ухвалити рішення при заочному розгляді справи, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги ПАТ „Дельта Банк" обґрунтованими з наступних підстав.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільну справу в межах заявлених вимог і на підставі представлених сторонами доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Судом встановлено наступне.

14.04.2008 року між ТОВ «Комерційний банк «Дельта» був укладений кредитний договір № 001-12930-140408 (а. с. 5-6).

Відповідно до п.1.3 Договору банк надає держателю кредит шляхом відкриття держателю відновлювальної відкличної кредитної лінії на загальну суму 30 000 грн. та на день укладання цього договору встановлює ліміт кредитної лінії на рахунку в сумі 500.00 грн. Ліміт кредитної лінії розраховується банком самостійно.

Відповідно до п.1.4 Договору кредитування рахунку в межах кредитної лінії здійснюється протягом 364 календарних днів, кожна наступна кредитна лінія надається після спливу строку надання попередньої, на умовах, погоджених сторонами у цьому договорі, та не потребує підписання нових угод.

Відповідно до пункту 2.1 моментом надання банком відповідачу (держателю) кредиту є день здійснення операції за допомогою картки або день утримання платежів за умови відсутності на Рахунку власних коштів відповідача (держателя).

Відповідно до п. 2.3. Договору відповідач (держатель) сплачує банку проценти за користування кредитною лінією та/або Овердрафтом за ставками, які заявлені в тарифах (а.с. 7-8).

У відповідності до п. 2.5 Договору, відповідач (держатель) картки зобов'язаний щомісяця в строки, визначені правилами, здійснювати погашення частини суми заборгованості за кредитною лінією, яка виникла за попередній звітний місяць, а також здійснювати погашення в повному обсязі заборгованості за Овердрафтом, яка виникла за попередній звітний місяць, сплачувати всю суму процентів, нарахованих за користування кредитною лінією та/або Овердрафтом за попередній звітний місяць, та всю суму пені, яка нарахована за попередній звітний місяць у разі порушення строків сплати заборгованості за кредитною лінією та/або Овердрафтом та процентів за користування кредитною лінією та/або Овердрафтом.

Банк свої зобов’язання за кредитним договором виконав.

Відповідач порушив умови кредитного договору, та відповідно до розрахунку заборгованості за кредитним договором № 001-12930-140408 від 14.04.2008 року (а. с. 15) станом на 05.08.2012 року має прострочену заборгованість на загальну суму 3 540,07 грн., яка складається з наступного: тіло кредиту: 1 000,00 грн.; прострочене тіло кредиту: 0,00 грн.; заборгованість за відсотками: 944,07 грн.; заборгованість за комісіями: 1 596,00 грн. пеня: 225,00 грн.

Згідно зі ст. 626 договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа / кредитор/ зобов'язується надати грошові кошти / кредит / позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Згідно ч.1 ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться і згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна умов договору не допускається.

Згідно зі ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1050 ЦК України, якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до ст. 625 ЦК України.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання.

Відповідно до ст. 212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Результати оцінки доказів суд відображає в рішенні, в якому наводяться мотиви їх прийняття чи відмови у прийнятті.

Виходячи з наведеного, дослідивши усі надані сторонами докази у їх сукупності, перевіривши відповідність позовних вимог діючому законодавству України, суд дійшов висновку про обґрунтованість позову ПАТ «Дельта Банк», оскільки протягом розгляду справи було встановлено, що між сторонами існували договірні відносини, підставою для виникнення яких став кредитний договір № 001-12930-140408 від 14.04.2008 року. Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов'язань за кредитним договором виникла заборгованість за кредитним договором. Погашення вказаної заборгованості у добровільному порядку не відбулося, тому вказана сума заборгованості підлягає стягненню з відповідача на користь позивача у судовому порядку.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтверджені судові витрати.

Відповідно до платіжного доручення ( а. с. 1), позивачем при зверненні до суду було сплачено судовий збір на користь держави у розмірі 214 60 грн., які підлягають стягненню з відповідача.

Таким чином, позовні вимоги в цій частині також підлягають задоволенню у повномуобсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 525, 526, 625, 229, 1050, 1050, 1054 ЦК України, ст. ст. 11,57, 60, 88, 212-215, 224 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства „ Дельта Банк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» суму заборгованості за кредитним договору № 001-12930-140408 від 14.04.2008 року на загальну суму у розмірі 3 540 (три тисячі п’ятсот сорок) гривень 07 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, судові витрати по сплаті судового у сумі 214 (двісті чотирнадцять) гривень 60 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Луганської області протягом десяти днів з дня проголошення рішення через Ленінський районний суд м. Луганська. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя


Е.В. ЖЕНЕСКУ

СудЛенінський районний суд м. Луганськ
Дата ухвалення рішення25.10.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу34577929
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-415/13

Рішення від 25.10.2013

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Женеску Е. В.

Ухвала від 25.10.2013

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Женеску Е. В.

Ухвала від 14.01.2013

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Купрієнко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні