Постанова
від 05.11.2013 по справі 807/1417/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2013 рокум. Ужгород№ 807/1417/13-а

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Маєцька Н.Д.

за участю секретаря судового засідання Сологуб Д.Я та сторін, які беруть участь у справі:

представника позивача: Штефура Є.О.,

представника відповідача : Ізганич Н.Е.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Рахівського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області про стягнення коштів,-

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 05 листопада 2013 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови виготовлено та підписано 06 листопада 2013 року.

Рахівський районний центр зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Територіального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, якою просить стягнути з відповідача кошти у сумі 1869,33 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються ч. 4 ст. 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", згідно якої із роботодавця утримується сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду. Рахівським РЦЗ виплачено за період перебування на обліку ОСОБА_3 1869,33 грн., при цьому, ОСОБА_3 рішенням суду (рішенням Рахівського районного суду Закарпатської області від 18 грудня 2012 року) поновлена на займаній на час звільнення посаді бухгалтера І-категорії 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Рахів Територіального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, в зв'язку з чим Рахівський РЦЗ звернувся до Територіального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області з претензією про відшкодування коштів. Однак, відповідач у листі на претензію, попросив відстрочити відшкодування коштів, проте йому було відмовлено, оскільки діючим законодавством не передбачено відстрочення виконання обов'язку, передбаченого ч.4 ст. 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття". До цього часу кошти не повернуті, тому Рахівський РЦЗ звернувся до суду з позовом про стягнення коштів з Територіального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області у судовому порядку.

В судовому засіданні 05 листопада 2013 року було замінено неналежного відповідача Територіальне управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України у Закарпатській області на належного - Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, з підстав викладених у позовній заяві та просив позов задовольнити.

В судовому засіданні представник відповідача заперечив проти позову та просив суд відмовити в його задоволенні.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджено матеріалами справи, ОСОБА_3 07.11.2012 року, наказом Рахівського районного центру зайнятості № НТ121107, було надано статус безробітної та призначена виплата допомоги по безробіттю (а.с.5).

Рішенням Рахівського районного суду Закарпатської області від 18 грудня 2012 року року у справі № 709/2748/2012 ОСОБА_3 поновлена на займаній на час звільнення посаді бухгалтера І-категорії 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Рахів Територіального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області; стягнуто з Територіального управління МНС України в Закарпатській області на користь ОСОБА_3 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 13.08.2012 року по 18.12.2012 року (постанова в частині поновлення на роботі допущена до негайного виконання). Дане рішення набуло законної сили 26.07.2013 року (а.с.34-41).

На підставі вищевказаного рішення суду, наказом Територіального управління МНС у Закарпатській області від 04.01.2013 року за № 6 (а.с.8) ОСОБА_3 поновлена на посаді старшого бухгалтера І-категорії 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Рахів Територіального управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області.

09.01.2013 року ОСОБА_3 подала до Рахівського районного центру зайнятості копію наказу Територіального управління МНС у Закарпатській області від 04.01.2013 року за № 6 про поновлення на роботі ОСОБА_3

Наказом Рахівського районного центру зайнятості від 09.01.2013 року № НТ130109 ОСОБА_3 припинено виплату допомоги по безробіттю у відповідності до п.2 ч.1 ст.31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та знято її з обліку відповідно до пп.1 п.20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 14.02.2007 року № 219 (який діяв на той час).

За період перебування на обліку в Рахівському РЦЗ ОСОБА_3 було виплачено допомогу по безробітті у сумі 1869,33 грн., що підтверджується довідкою про дохід ОСОБА_3 № 330 від 22.04.2013 року (а.с.9).

Рахівським РЦЗ, на підставі наказу Рахівського РЦЗ від 14.01.2013 року № 1 «Про відшкодування коштів на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття» (а.с.10), направлено Територіальному управлінню МНС у Закарпатській області претензію № 191 від 22.01.2013 року. Листом від 22.02.2013 року №03/13/542 (а.с.11) відповідач надав відповідь на претензію, де зазначив, що оскільки рішення Рахівського районного суду Закарпатської області від 18.12.2012 року не набуло законної сили у зв'язку із апеляційним оскарженням його Територіальним управлінням МНС у Закарпатській області, то відповідач просить відстрочити виплату забезпечення та вартості наданих соціальних послуг ОСОБА_3 в сумі 1869,33 грн. до моменту набрання законної сили рішення суду апеляційної інстанції.

Однак, Рахівський РЦЗ відмовив у відстроченні відшкодування коштів, оскільки діючим законодавством не передбачено відстрочення виконання обов'язку, передбаченого ч.4 ст. 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та повідомив відповідача, що враховуючи те, що кошти у встановлений термін не відшкодовані, питання їх повернення буде вирішуватися у судовому порядку відповідно до чинного законодавства (а.с.12).

Згідно п.8 ч.1 ст.1 Закону України "Про зайнятість населення" від 05.07.2012 року № 5067 - VI, зареєстрований безробітний - це особа працездатного віку, яка зареєстрована в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, як безробітна і готова та здатна приступити до роботи.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.9 цього ж Закону кожен має право на соціальний захист у разі настання безробіття, що реалізується шляхом участі в загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні на випадок безробіття, яке передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття.

Згідно преамбули Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 2 березня 2000 року № 1533-III (з наступними змінами та доповненнями, далі - Закон 1533), цей Закон, розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги мають застраховані особи, (ч. 1, ст. 6 Закону 1533).

Статтею 7 цього Закону передбачено такий вид забезпечення безробітного як допомога по безробіттю.

Згідно з пп. 2 п.1 ст. 31 Закону 1533, виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі поновлення безробітного на роботі за рішенням суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Закону 1533, сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду утримується із роботодавця.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року за № 219 затверджено Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, та згідно п. 20 цього Порядку (що діяв на той час), громадяни, зареєстровані як такі, що шукають роботу, та безробітні знімаються з обліку з дня поновлення безробітного на роботі за рішенням суду, що набрало законної сили. При цьому в картці робиться запис про прийняття на роботу, зазначаються дата та номер наказу. Повернення виплачених безробітному коштів здійснюється відповідно до частини четвертої статті 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Виходячи з наведеного, суми виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг у розмірі 1869,33 грн., наданих ОСОБА_3 за час перебування на обліку у Рахівському РЦЗ як безробітній, підлягають відшкодуванню Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, у відповідності до ч. 4 ст. 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено суму виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг у розмірі 1869,33 грн., правомірність звернення Рахівського РЦЗ з позовом до суду та правомірність стягнення такого з Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтовані та підтверджені належними та допустимими доказами, та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 1 ст. 94 КАС України та в зв'язку з відсутністю судових витрат позивача, судові витрати у справі не стягуються.

Керуючись ст.ст. 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов Рахівського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області про стягнення коштів- задовольнити.

2. Стягнути з Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області на користь Рахівського районного центру зайнятості 1869,33 грн. (одну тисячу вісімсот шістдесят девять гривень 33 коп.), суми виплаченого матеріального забезпечення та вартості соціальних послуг ОСОБА_3, на р/р 37177974900211 (код призначення - 50040400, МФО - 812016, код ЄДРПОУ - 22110692).

3. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Н.Д. Маєцька

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено07.11.2013
Номер документу34591250
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1417/13-а

Постанова від 05.11.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Ухвала від 02.03.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 20.12.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 12.08.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 06.07.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 20.12.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Постанова від 05.11.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Ухвала від 17.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Ухвала від 30.05.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Ухвала від 07.05.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні