Рішення
від 27.06.2013 по справі 331/4721/13-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

27.06.2013

Номер провадження 2/331/1428/13

ЄУН №331/4721/13-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.06.2013 року м.Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя в складі:

головуючого - судді Світлицької В.М.

при секретарі Доброчинській А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м.Запоріжжя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю «Перспектива 2004», треті особи П'ята Запорізька державна нотаріальна контора, державний реєстратор виконавчого комітету Запорізької міської ради Прилипко О.В. про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ТОВ «Перспектива 2004», треті особи П'ята Запорізька державна нотаріальна контора, державний реєстратор виконавчого комітету Запорізької міської ради Прилипко О.В. про визнання права власності в порядку спадкування. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилася спадщина після померлого ОСОБА_5, та з яким позивач перебувала у шлюбі. До складу спадщини входить частка в статутному капіталі ТОВ «Перспектива 2004», що складає 32% статутного капіталу ТОВ «Перспектива 2004» і становить 174 250 , 00 грн. Але, при зверненні до П'ятої Запорізької державної нотаріальної контори для оформлення спадкової справи та отримання свідоцтва про право на спадкування за законом, було відкрито спадкову справу ОСОБА_5 №1019 за 2009 р. на усе майно, окрім вказаної частки у статутному капіталі ТОВ «Перспектива 2004». Під час відкриття спадкової справи позивачу не було відомо про існування цього спадкового майна. Лише у 2012 році, під час звернення позивача до державного реєстратора виконавчого комітету Запорізької міської ради, вона дізналась про те, що померлий чоловік ОСОБА_5 володів часткою в статутному капіталі ТОВ «Перспектива 2004» у розмірі 32%. 24 липня 2012 року позивач звернулась до П'ятої Запорізької державної нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на частку в статутному капіталі ТОВ «Перспектива 2004», але отримала відмову. Постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії щодо прийняття документів та включення до спадкового майна цієї частки у статутному капіталі ТОВ «Перспектива 2004» обумовлена тим, що для видачі свідоцтва про право на спадщину в статутному капіталі товариства нотаріусу надаються виписка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців , у якій має обов'язково бути зазначена частка померлого учасника у товаристві та довідка, підписана керівником товариства і бухгалтером про розмір в процентному виразі частки в статутному капіталі господарського товариства. Але, згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців серія АЕ №963188, виданого державним реєстратором виконавчого комітету Запорізької міської ради Прилипко О.В. від 20.06.2011р., в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців записів щодо спадкодавця ОСОБА_5 не знайдено. Позивач не має можливості оформити свої права на спадкове майно , а саме на частку у статутному капіталі ТОВ «Перспектива 2004» та вимушена звернутись до суду. Посилаючись на зазначені обставини, просить суд визнати за нею право власності на частку у розмірі 32%, що становить 174250,00 гривень у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Перспектива 2004», код ЄДРПОУ 33175331, яка належала померлому ОСОБА_5

В судовому засіданні представник позивача, посилаючись на обставини, викладені у позові, просить суд задовольнити позов в повному обсязі. За клопотанням позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Відповідачі ОСОБА_2, ОСОБА_3 у судове засідання не з'явилися, надали суду заяву, в якій зазначили, що позовні вимоги визнають в повному обсязі, просять суд розглянути справу за їх відсутності.

Представник відповідача ТОВ «Перспектива 2004» у судове засідання не з'явився про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі, заяв про розгляд справи за його відсутності та про відвід складу суду не надходило. Його неявка не перешкоджає розгляду справи, оскільки наявних в справі матеріалів достатньо для розгляду її по суті.

Представники третіх осіб у судове засідання не з'явились, про час та місце слухання справи повідомлені належним чином, причини неявки суду невідомі, заяв про розгляд справи за його відсутності та про відвід складу суду не надходило. Їх неприбуття у судове засідання не перешкоджає розгляду справи, оскільки наявних в справі матеріалів достатньо для розгляду її по суті.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, розглянувши матеріали справи, дослідивши надані сторонами докази, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Статтею 60 ЦПК України передбачено, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, якіберуть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 10 ЦПК України суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що 22.08.1981 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_5 було укладено шлюб, що підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_1, виданого відділом РАЦСу м. Запоріжжя, актовий запис № 613.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2.

Згідно з довідкою державного реєстратора виконавчого комітету Запорізької міської ради Прилипко О.В. та копії змін до статуту ТОВ «Перспектива 2004» від 02.03.2012 р. № 02.03.2012, ОСОБА_5 станом на ІНФОРМАЦІЯ_1 був засновником юридичної особи - ТОВ «Перспектива 2004», з часткою в статутному капіталі 174 259,00 грн., що складає (32 %).

Як вбачається з матеріалів спадкової справи П'ятої Запорізької державної нотаріальної контори №1019 за 2009 рік після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5, 22 грудня 2009 року за реєстровими №№ 5-474, 5-478, 5-476 було видано свідоцтва про право на спадщину за законом на частку статутного капіталу ТОВ «БСК» на ім'я ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст. 1262 ЦК України, у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, не заявив про відмову від неї.

Відповідно до статті 55 Закону України «Про господарські товариства», при реорганізації юридичної особи, учасника товариства, або у зв'язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. У цих випадках розмір статутного капіталу товариства підлягає зменшенню.

Відповідно до ст. 147 ЦК України передбачено, що частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи - учасника товариства, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства.

Розрахунки із спадкоємцями (правонаступниками) учасника, які не вступили до товариства, здійснюються відповідно до положень статті 148 цього Кодексу.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» від 24.10.2008 року № 13, що спори за участю спадкоємців учасників господарського товариства, які ще не стали його учасниками, не є підвідомчими (підсудними) господарським судам.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, вирішуючи спір про спадкування частки учасника підприємницького товариства, необхідно враховувати, що це допускається статтями 130, 147, 166 ЦК, статтями 55, 69 Закону України від 19 вересня 1991 року N 1576-XII "Про господарські товариства" і не підпадає під заборону пункту 2 частини першої статті 1219 ЦК, оскільки при цьому спадкується не право на участь, а право на частку в статутному (складеному) капіталі.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України, заінтересована особа вправі в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права судом.

Обраний позивачкою спосіб захисту свого цивільного права відповідає п.10 ч.1 ст.16 ЦК України.

Враховуючи, що задоволення позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 8,10,11,60, 212-215,224-226, 294 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на частку у розмірі 32%, що становить 174 250,00 (сто сімдесят чотири тисячі двісті п'ятдесят) гривень 00 копійок у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Перспектива 2004», код ЄДРПОУ 33175331, яка раніше належала ОСОБА_5, померлому ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Запорізької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не біли присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не буде подано.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя В.М. Світлицька

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено12.11.2013
Номер документу34595535
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —331/4721/13-ц

Ухвала від 02.12.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька(Йосипенко) В. М.

Ухвала від 10.02.2014

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька(Йосипенко) В. М.

Рішення від 22.04.2014

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька(Йосипенко) В. М.

Ухвала від 11.06.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька(Йосипенко) В. М.

Рішення від 27.06.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька(Йосипенко) В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні