Постанова
від 01.11.2013 по справі 821/2795/13-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2013 р. Справа № 821/2795/13-а

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняка С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекція Головного управління Міндоходів у Херсонській області до Новокаховського державного міського архіву про припинення юридичної особи,

встановив:

Звернувшись до суду з зазначеним позовом, позивач посилається на те, що відповідач не подає органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону. Податковий борг згідно даних картки особового рахунку не обліковується.

Просить суд припинити юридичну особу - Новокаховський державний міський архів.

Представник позивача розгляд справи просив проводити в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечень на позов не надав, про розгляд справи був повідомлений належним чином.

Згідно ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Новокаховський державний міський архів зареєстрований в виконавчому комітеті Новокаховської міської ради 23.12.1996 р. В якості платника податків взятий на облік в Державній податковій інспекції у м. Новій Каховці 20.06.1997 р.

З 01.01.2012 р. податкова звітність до ДПІ у м. Новій Каховці відповідачем не подається, що підтверджується інформаційно-аналітичною довідкою.

Податкова заборгованість у Новокаховського державного міського архіву відсутня, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з податків та зборів від 12.04.2013 р. № 2840/10/19-019.

Постановою Херсонського окружного аміністративного суду від 23.11.2010 року встановлено.

19 листопада 2002 року за № 194 Новокаховською міською радою прийнято рішення "Про затвердження положення про архівний відділ Новокаховської міської ради". Пунктом 2 даного рішення було передбачено, що рішення міської ради від 05.05.2000 року № 205 "Про затвердження положення про Новокаховський державний архів міста" втратило чинність.

Державним реєстратором виконавчого комітету Новокаховської міської ради 29 липня 2003 року було здійснено перереєстрацію Новокаховського державного архіву в архівний відділ Новокаховської міської ради.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Відповідно до витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 02.04.2013 р. № 16211448 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, даних про проведення реєстраціїних дій відносно Новокаховського державного міського архіву (код 26347511) не знайдено.

Згідно із п. п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право, зокрема, у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно п. 17 ст.11 Закону України "Про державну податкову службу України" органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності.

У здійсненні своїх повноважень органів виконавчої влади у галузі архівної справи і діловодства архівні установи керуються Законом України "Про Національний архівний фонд та архівні установи", наказами Держкомархівів України, наказами державного архіву області.

Статтею 1 Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи" N 5461-VI від 16.10.2012 року визначено, архівна установа, архів, архівний підрозділ, архівний відділ - це відповідно установа чи структурний підрозділ, що забезпечує облік і зберігання архівних документів, використання відомостей, що в них містяться, та формування Національного архівного фонду і/або здійснює управління, науково-дослідну та інформаційну діяльність у сфері архівної справи і діловодства. Державна архівна установа - архівна установа, що здійснює свою діяльність за рахунок коштів Державного бюджету України;

Статтею 28 Закону N 5461-VI від 16.10.2012 року встановлено, місцеві державні архівні установи створюються у порядку, передбаченому законом, для зберігання документів Національного архівного фонду, що мають місцеве значення, та здійснення управління архівною справою і діловодством на відповідній території. До місцевих державних архівних установ належать державні архіви областей, міст Києва і Севастополя, архівні відділи районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій.

Місцеві державні архівні установи є структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій і у своїй діяльності підзвітні та підконтрольні центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері архівної справи і діловодства. Положення про місцеві державні архівні установи затверджуються у порядку, встановленому Законом України "Про місцеві державні адміністрації".

Відповідно до ст. 22 Закону N 5461-VI діяльність архівних установ здійснюється у порядку, визначеному цим Законом, правилами, положеннями, інструкціями, затвердженими Міністерством юстиції України, державними стандартами та іншими нормативно-правовими актами. Діяльність архівних установ, що не забезпечують збереженості документів Національного архівного фонду, може бути зупинена у порядку, встановленому Міністерством юстиції України. Ліквідація архівних установ здійснюється за рішенням засновників, власників або на інших підставах, передбачених законом. У цих випадках власник архівних документів зобов'язаний забезпечити їх збереженість відповідно до законодавства.

Статус Державної податкової служби в Україні, її функції та правові основи діяльності визначено Законом України "Про державну податкову службу в Україні".

Однак, вищезазначеним Законом, або іншими законами України не встановлено право органів державної податкової служби на звернення до суду з позовом про припинення архівної установи.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги є безпідставними і задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, ч. 6 ст. 128, ст. ст. 159-164 КАС України, суд, -

постановив :

Відмовити у задоволенні адміністративного позову.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Варняк С.О.

кат. 8.3.2

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2013
Оприлюднено11.11.2013
Номер документу34598418
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/2795/13-а

Ухвала від 04.12.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 04.12.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Постанова від 01.11.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні