Рішення
від 29.10.2013 по справі 359/7641/13-ц
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/359/2682/2013

Справа № 359/7641/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 жовтня 2013 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючоЇ судді Яковлєвої Л.В.,

при секретарі Брик В.І.,

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Борисполі Київської області цивільну справу за позовом Приватного підприємства «Санрайс-Юг» в особі Шевчука Богдана Григоровича до Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області, зацікавлена особа : ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, -

в с т а н о в и в :

25 липня 2013 року позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просив суд визнати за Приватним підприємством «Санрайс-Юг» (далі по тексту - ПП «Санрайс-Юг») право власності на земельну ділянку площею 3,7840 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в межах Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Свої вимоги мотивувала тим, що після смерті ОСОБА_4, відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 3,7840 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області

На випадок своєї смерті ОСОБА_4 склала заповіт, яким належну їй земельну ділянку площею 3,7840 га, заповіла ПП «Санрайс-Юг».

ПП «Санрайс-Юг» звернулось до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4 однак оформити її на себе не може, оскільки ОСОБА_4 за свого життя було втрачено Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 3,7840 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в межах Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Враховуючи наведене ПП «Санрайс-Юг» змушене звернутись до суду за захистом свого спадкового права.

В судове засідання сторони не з'явились. Проте, представник позивача подав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити, крім того просив розгляд справи провести у його відсутність.

Від відповідача Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області надійшов лист з проханням слухати справу за відсутності їх представника, в якому позовні вимоги визнано у повному обсязі.

Зацікавлена особа ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило, своє ставлення до позову не висловив, пояснень чи заперечень по суті справи не надав.

Дослідивши подані сторонами заяви та матеріали даної справи, а також матеріали цивільної справи за №2/359/2682/2013, 359/7641/13-ц, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що 20 жовтня 2009 року ОСОБА_4 склала заповіт, яким належну їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку Серії ЯБ № 142398, виданого Бориспільською райдержадміністрацією на підставі розпорядження Бориспільської райдержадміністрації від 04.10.2004 року, № 821, земельну ділянку площею 3,7840 га, кадастровий номер 3220886700:10:001:008, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в межах Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області, заповіла ПП «Санрайс-Юг». Даний заповіт посвідчений 20.10.2009 року приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_5 (а.с.4).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 виданого 15 квітня 2010 року виконавчим комітетом Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київській області (а.с. 8).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 3,7840 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області.

Коли позивач звернувся до нотаріальної контори для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, виявилось, що був пропущений строк відведений для її прийняття. Визначений строк ПП «Санрайс-Юг» пропустило через відсутність інформації про факт смерті ОСОБА_4 та відсутність правовстановлюючого документу, а саме свідоцтва про смерть.

Згідно рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області по справі за № 359/2344/13-ц, провадження №2/359/1203/2013 від 10.04.2013 року ПП «Санрайс-Юг» визначено додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4 терміном на один місяць (а.с. 9).

З урахуванням наведеного, ПП «Санрайс-Юг» повторно звернулось до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4 проте у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено через втрату заповідачем оригіналу Державного акту на право власності на земельну ділянку, що є об'єктом спадщини.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

На підтвердження доводів щодо належності даної земельної ділянки ОСОБА_4 позивачем надано суду : відповідь управління Держземагенства у Бориспільському районі Київської області за №06/-8/1326 від 03.07.2013 року, згідно якої встановлено, що 21.10.2004 року ОСОБА_4, що проживала в АДРЕСА_1 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №143398, площею 3,7840 га, яка розташована на території Сеньківської сільської ради з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі розпорядження Бориспільської райдержадміністрації від 04 жовтня 2004 року № 821 та який зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 493 і підписаний головою Бориспільської райдержадміністрації Жуком О.В. та начальником Бориспільського районного відділу земельних ресурсів Йосипок В.І. (а.с. 10)

Статтями 328, 392 Цивільного Кодексом України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який посвідчує його право власності.

З матеріалів спадкової справи за № 03/2013 встановлено, що 07.06.2013 року до приватного нотаріуса Бориспільського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_5 із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 звернулося ПП «Санрайс-Юг» в особі директора Шевчука Богдана Григоровича.

Відповідно до вказаної спадкової справи, спадкоємцем, який має право на обов'язкову частку у спадщині, є чоловік померлої - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2. Інших спадкоємців, які б мали право на обов'язкову частку у спадщині немає (а.с. 27). ОСОБА_3 до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини не звертався.

Отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом ПП «Санрайс-Юг» в особі директора Шевчука Богдана Григоровича не може через відсутність державного акту на земельну ділянку, яке було втрачено померлою ОСОБА_4

Згідно ст.1217, ч.1 ст. 1223, 1233, ч.1 ст.1235 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до ч.1 ст. 1225 Цивільного Кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Статтею 1218 ЦК України визначено, що до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

З урахуванням наведеного суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, а саме за ПП «Санрайс-Юг» необхідно визнати право власності на земельну ділянку.

Керуючись ст.ст. 328, 392, 1216, 1217, 1218, 1223, 1225, 1233, 1235 ЦК України та ст.ст. 208, 213-215 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Позов Приватного підприємства «Санрайс-Юг» в особі Шевчука Богдана Григоровича до Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за Приватним підприємством «Санрайс-Юг», ідентифікаційний код 30209818, що знаходиться за адресою: м. Білгород-Дніпровський, вул. Больнична, 16/4, право власності на земельну ділянку площею 3,7840 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3220886700:10:001:0089, розташовану в межах Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3, згідно свідоцтва про смерть НОМЕР_1 в с. В. Стариця Сеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення до апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Л.В.Яковлєва

Дата ухвалення рішення29.10.2013
Оприлюднено26.11.2013
Номер документу34613828
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —359/7641/13-ц

Рішення від 29.10.2013

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Рішення від 29.10.2013

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні