Рішення
від 24.10.2013 по справі 462/6613/13-ц
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/6613/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

24 жовтня 2013 року м. Львів

Залізничний районний суд м. Львова в складі:

головуючої судді Постигач О.Б.

при секретарі судового засідання Колобич О.О.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Львівської міської ради про визнання припиненим права користування земельної ділянки,-

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_4 звернулась до суду із позовом до Львівської міської ради та просила визнати припиненим з 22.02.2012 року право користування земельною ділянкою кадастровий № 4610136300:01:001:0014, загальною площею 0,1250 га, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шараневича І., 28, належне ОСОБА_3 Свої вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що 13.06.2008 р. між нею та Львівською міською радою було укладено договір оренди вищевказаної земельної ділянки площею для обслуговування складських будівель. Дана будівля знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шараневича І., 28, та належать позивачці на праві власності. 21.01.2012 року між нею та ОСОБА_5 укладено договір дарування вказаної нежитлової будівлі, а відтак з цієї дати договір оренди є припиненим. Посилаючись на викладене та те, що фактичне користування земельною ділянкою здійснює новий власник, а вимога відповідача щодо подання нею (позивачем) документів для розгляду Львівською міською радою питання розірвання договору за згодою сторін є незаконною, просила задовольнити її вимоги.

В судовому засіданні представник позивачки позовні вимоги підтримала повністю, просила позов задоволити. Додатково пояснила, що чинним законодавством не передбачено, що умовою припинення права користування спірною земельною ділянкою є погодження Львівської міської ради. Крім того, вказала, що позивачка не користується даною земельною ділянкою протягом двох років, а тому нарахування коштів згідно договору оренди є безпідставним.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги заперечила, просила відмовити в задоволенні позову. Додатково пояснила, що на даний час вказаний договір оренди є чинним та для його припинення необхідне дотримання установленої процедури, чого не зробила позивачка.

Заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, з'ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають до задоволення з наступних підстав.

Положеннями статей 55 , 124 Конституції України та статті 3 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст.1 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України (ст.4 ЦПК України).

Згідно з ч.1 ст.15 ЦПК суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків,коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦК правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Судом встановлено, що 13 червня 2008 року між сторонами, на підставі ухвали Львівської міської ради № 899 від 07.06.2007 року «Про затвердження положення про організацію, проведення та оформлення купівлі-продажу у власність або надання в оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення у м. Львові» та ухвали Львівської міської ради № 1731 від 17 квітня 2008 року «Про користування гр. ОСОБА_3 земельною ділянкою на вул. Шараневича,28 у м. Львові» укладено договір оренди землі. Відповідно до цього договору позивачці надано в оренду, строком на десять років (до 17 квітня 2018 року), земельну ділянку, кадастровий номер 4610136300:01:001:0014, загальною площею 0,1250 га для обслуговування складських будівель. Відтак право користування зазначеного земельної ділянкою у позивачки виникло на підставі догоовіру оренди землі.

Умовами договору передбачено випадки припинення договору:

закінчення строку, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря; в інших випадках, передбачених законом. Крім того, договором передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Сторонами передбачені істотні умови договору та договір зареєстрований, а відтак, він є укладеним.

Відповідно до договору дарування нежитлової будівлі від 21 січня 2012 року позивач подарувала своїй матері ОСОБА_6 нежитлову будівлю - торгово-комерційний центр, яка знаходиться за адресою - м. Львів, вул. Шараневича І., буд. 28 та розташована на вказаній вище орендованій земельній ділянці площею 0,1250 га.

Згідно з ч.1 ст.31 Закону України «Про оренду землі» , який є спеціальним законом і має пріоритет перед іншими законами в застосуванні щодо даних правовідносин, на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути припиненим в разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Відповідно до п.п. «а», «е» ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою та набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

За ч.1 ст.124 ЗК передача земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюються на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно з п.34 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування» до виключної

компетенції міської ради належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин, які розглядаються виключно на пленарному засіданні ради - сесії.

Таким чином, аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що до функцій державних органів та органів місцевого самоврядування входить питання юридичного оформлення надання та припинення права користування на земельну ділянку.

Згідно листа від 03.02.2012 року, що міститься в матеріалах справи, Управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради повідомляло позивачку (на її заяву щодо припинення договору оренди) про необхідність надання відповідних документів для підготовки проекту ухвали про розірвання (припинення) договору оренди земельної ділянки для винесення її на розгляд сесії міської ради.

Таким чином, з урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що позивач має право на припинення права користуванян земельною ділянкою, проте з дотримання певної процедури.

Однак, оскільки відповідач не заперечує такого права у позивача, не відмовлявся та не відмовляється у добровільному порядку припинити право оренди шляхом винесення відповідної ухвали, що входить до його компетенції, за умов звернення позивача до нього із відповідною заявою та наданням відповідних документів, суд приходить до переконання про відсутність у суду підстав для задоволення вимог позивача при відсутності спору між сторонами.

Крім того, суд дійшов до винсовку, що оскільки договір оренди земельної ділянки на сьогоднішній день є чинним, як ствердили в судовому засіданні представники сторін ними не оскаржувався, відтак суд вважає, що підстав для визнання права користування земельної ділянкою припиненим немає.

Враховуючи наведене, позивачем не доведено перед судом порушення відповідачем її прав, свобод чи інтересів. Таким чином, сукупність вищенаведених встановлених обставин справи спростована відповідачем, підтверджена документально, доведена матеріалами справи, що, в свою чергу, дає суду підстави визнати позовні вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають до задоволення.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, судові витрати не стягуються.

вирішив:

в задоволенні позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Львівської області на протязі 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Постигач О.Б.

СудЗалізничний районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу34618271
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —462/6613/13-ц

Рішення від 24.10.2013

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

Рішення від 24.10.2013

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

Ухвала від 30.08.2013

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні