Постанова
від 29.01.2008 по справі 11/9063-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/9063-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"29" січня 2008 р.                                                            Справа №11/9063-А

за позовом  Державної податкової інспекції у Городоцькому районі м. Городок    

до Малого підприємства "СІП" м. Городок   

про припинення юридичної особи

Суддя  Радченя Д.І.                    

Секретар судового засідання Паюк М.А.

Представники :

Від позивача          не з'явився

Від відповідача      не з'явився

Суть спору:

 Позивач - Державної податкової інспекції у Городоцькому районі м. Городок  звернувся до суду з позовом про припинення юридичної особи -  Малого підприємства "СІП" м. Городок, у відповідності до ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” у зв'язку з неподанням протягом року до органів ДПС податкових декларацій, документів фінансової звітності.

Ухвалою суду  від 10.12.06р. відкрито провадження в адміністративній справі № 11/7378-А та призначено справу до судового розгляду на 10 год. 30 хв. 21 грудня 2006р.

В судовому засіданні 10.01.08 р. повноважний представник позивача заявлений позов підтримує, мотивуючи тим, що він заявлений обґрунтовано та підлягає задоволенню.

Відповідач в судове засідання не з'явився.

В судове засідання, яке відбулось 28 січня 2008 року повноважені представники сторін не з'явились, однак представником позивача надіслано клопотання в якому він просить розглядати справу без участі повноваженого представника позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Дане клопотання судом розглянуте та задоволено.

Неявка в судове засідання господарського суду представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті та не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки.

Розглядом матеріалів справи   встановлено наступне.

18.09.1996р. Городоцькою районною державною адміністрацією мале підприємство "СІП" м. Городок зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності за №621.

Згідно довідки Хмельницького обласного управління статистики у Хмельницькій області №02-02-906, станом на 09.11.07 року  мале підприємство "СІП" м. Городок   значиться в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Проведеною позивачем перевіркою встановлено, що мале підприємство "СІП" м. Городок з  01.01.07р., тобто  більше 1 року, не подає до органів державної податкової служби передбачену податковим законодавством звітність про результати фінансово-господарської діяльності, що підтверджується актом перевірки №321 від 15.11.06р.

У  зв'язку з викладеним, позивачем подано позов про припинення юридичної особи відповідача.

Досліджуючи  надані докази та наведені  міркування, оцінюючи  їх  в  сукупності, судом  враховується  таке.

Згідно п. 17   ст. 11  Закону України “Про державну податкову службу в Україні” від 4 грудня 1990р. із змінами і доповненнями органи державної податкової служби  в  установленому  законом порядку мають право звертатися  у  передбачених  законом  випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта  підприємницької  діяльності.

Згідно ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 року та ст. 33 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно  ст. 51 Господарського кодексу України від 16.01.03 р. підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.  Порядок припинення діяльності підприємця встановлюється законом відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 59 цього Кодексу припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

Згідно  п.1 та п.2 частини 4  ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державна реєстрація припинення підприємницької діяльності юридичної особи проводиться крім іншого у  разі  постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. При цьому підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом враховується, що відповідно до ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ, платники  податків  і   зборів   (обов'язкових   платежів) зобов'язані  подавати  до  державних  податкових   органів   та   інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Виходячи із змісту ст.124 Конституції України, згідно якої юрисдикція  судів  поширюється  на  всі  правовідносини,   що виникають  у  державі та статті 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” в силу якої підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, суд вважає обґрунтованим звернення позивача до суду з вимогою припинити підприємницьку діяльність фізичної особи саме з наведеної підстави.

За таких обставин, враховуючи наявність документально підтвердженої підстави для припинення юридичної особи, позовні вимоги позивача обґрунтовані матеріалами справи, відповідають  чинному  законодавству і  підлягають задоволенню.

Згідно ст.105  Цивільного Кодексу України від 16.01.03р. необхідно встановити  порядок та  строки  припинення юридичної особи, а виконання функції комісії з припинення юридичної особи покласти на орган управління   юридичної особи .  

Сплата судового збору по  справі покладається на відповідача згідно ст. 94 КАС України у зв'язку  із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 105, 158-163, 167, 254-259, п.п.3, 6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, С У Д

П О С Т А Н О В И В :

          Позов Державної податкової інспекції у Городоцькому районі м. Городок до Малого підприємства "СІП" м. Городок   про припинення юридичної особи   задовольнити.

Припинити юридичну особу –Мале підприємство "СІП" м. Городок (м. Городок, вул.Станційна ,5  код 23833872).

Виконання функції комісії з припинення  юридичної особи Мале підприємство "СІП" м. Городок (м. Городок, вул. Станційна ,5  код 23833872) покласти   на  орган  управління юридичної особи.

Зобов'язати комісію  провести  роботу в порядку, визначеному  ст.ст. 105, 111, 112 Цивільного кодексу України  в строк не більше дванадцяти місяців з моменту набрання   постановою  суду  законної сили.

Копію постанови направити сторонам та Державному реєстратору управління  з питань розвитку підприємництва, реєстрації  юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Городоцької районної державної адміністрації    (після   набрання   постанови   законної сили ).  

Згідно    ст.ст. 185-186 КАСУ  сторони та   інші     особи, які   беруть участь у  справі  мають право    оскаржити  в    апеляційному  порядку постанову повністю або частково.

Заява про     апеляційне    оскарження   подається протягом  10 днів дня проголошення,  апеляційна    скарга  подається протягом  20 днів після подання   заяви по апеляційне оскарження. Подаються    до    Львівського   апеляційного   господарського    суду     через  суд  першої інстанції.

Згідно ст.  254 КАСУ  Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ  набирає законної сили  після   закінчення    строку  подання   заяви  про апеляційне   оскарження , якщо таку    заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення29.01.2008
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3463247
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/9063-а

Постанова від 29.01.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні