Рішення
від 07.07.2008 по справі 11/3433
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/3433

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" липня 2008 р.Справа № 11/3433

За позовом  Хмельницький  міжрайонний природоохоронний прокурор м. Нетішин в інтересах держави в особі Хмельницька обласна державна адміністрація м. Хмельницький

до Волочиська районна державна адміністрація м. Волочиськ

до  товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок"  с. Нова Гребля Волочиського району

про розірвання договору на право оренди землями лісового фонду від 03.02.2004р.

та припинення права користування лісовим фондом

                   Суддя    

Представники сторін:

Позивача : Мельник О.Г.- представник за довіреністю №99/13-12-394/2008 від 31.01.08 р

1-ого відповідача : Пец Т.О. -представник за довіреністю №160 07.02.08 р.

2-ого відповідача : не з'явився

За участю від прокуратури: Шкадько В.В.-прокурор відділу облпрокуратури

Суть спору:

          Хмельницький  міжрайонний природоохоронний прокурор м. Нетішин звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Хмельницької обласної державної адміністрації до Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ та ТОВ "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок" про розірвання договору на право оренди землями лісового фонду від 03.02.2004 року, укладений між Волочиською районною державною адміністрацією та СВК „Ранок", правонаступником якого є ТОВ „СВК „Ранок", згідно якого останньому на умовах оренди, строком на 5 років, передано в користування землі лісового фонду загальною площею 145 га, що розташовані за межами с. Нова Гребля Волочиського району, а також припинення права користування лісовим фондом площею 145 га.

          Ухвалою господарського суду від 26 травня 2008 року порушено провадження у справі №11/3433.

Розгляд справи відкладався через неявку в засідання суду представників відповідача.

Представник позивача та прокурор в засіданні суду позов підтримують та наполягають на їх задоволенні.

Представник першого відповідача –Волочиської районної державної адміністрації позовні вимоги визнає, однак письмового відзиву не подав.

В судове засідання 07 липня 2008 року представник  другого відповідача не з'явився, вимоги ухвалу суду не виконав та позовні вимоги не оспорив.

Неявка в судове засідання господарського суду представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті та не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки. Тому, для уникнення зловживання правом з боку відповідача суд вважає за необхідне розглянути дану справу по суті, на підставі до ст. 75 ГПК України за наявними у ній документами.

Суд оцінивши подані сторонами по справі документи рахує їх достатніми для прийняття рішення по суті.

Розглядом матеріалів справи встановлено таке:

Проведеною Хмельницькою міжрайонною природоохоронною прокуратурою встановлено, що 03.02.2004 року між Волочиською районною державною адміністрацією (орендодавець) та СВК „Ранок" (орендар), правонаступником якого є ТОВ „СВК „Ранок", укладено договір на право оренди землями лісового фонду, у відповідності до умов якого орендарю надано у користування на умовах оренди, строком на 5 років, землі лісового фонду загальною площею 145 га, що розташовані за межами с.Нова Гребля Волочиського району.

Згідно п.1.5 ч.3 даного договору орендодавець має право вимагати від орендаря додержання лісового законодавства при користуванні землями лісового фонду.

Пунктами 4.1. та 4.2 розділу 3 вказаного договору передбачено, що орендар зобов'язаний забезпечити використання лісового фонду відповідно до цільового призначення та умов договору і здійснювати комплекс заходів щодо охорони лісового фонду.

22 січня 2008 року, проведеною перевіркою державною екологічною інспекцією в Хмельницькій області стану ведення лісового господарства ТОВ „СВК „Ранок", виявлено незаконну порубку 23 дерев невстановленими особами.

Проведеною Хмельницькою міжрайонною природоохоронною прокуратурою перевіркою, за вказаним фактом, встановлено, що ТОВ „СВК „Ранок" з 2006 року рубок не проводило, лісорубні квитки не виписувало та лісова охорона в ТОВ „СВК „Ранок" відсутня.

Бездіяльність ТОВ „СВК „Ранок" по охороні лісових насаджень призвела до незаконної порубки дерев, чим спричинено збитків на суму 23 141, 25 грн.

Непроведення ТОВ „СВК „Ранок" рубок-догляду призводить до захаращеності лісу та погіршення стану лісових насаджень, що може призвести до винищення лісових насаджень.

Викладені обставини підтверджуються актом перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства №001449 від 22.01.2008 року, довідкою ТОВ „СВК „Ранок" від 22.01.2008 року №1, розрахунками збитків, договором на право оренди земель лісового фонду від 03.02.2004 року, актом прийому-передачі та перенесення меж земель лісового фонду в натурі від 06.02.2004 року, поясненнями    директора    ТОВ    „СВК    „Ранок"    Лемешка    А.Ф.,    бригадира будівельної бригади ТОВ „СВК „Ранок"  Подтероба Л.С. та Новогреблівського сільського голови Пачковського В.Г.

Дослідивши зібрані у справі докази заслухавши  пояснення повноважних представників сторін та прокурора  суд прийшов до висновку про задоволення позову з огляду на таке.

Відповідно до  ст.11  Цивільного кодексу України  цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб,  що передбачені  актами цивільного законодавства, а також  з дій осіб, що не передбачені  цими  актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до ст. 525 ЦК України зобов'язання  має виконуватися належним чином відповідно до  умов договору та вимог цього  кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності  таких,   умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 125 Земельного кодексу України, право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації, а право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Частиною 3 ст.1 Лісового кодексу України передбачено, що усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.21 Лісового кодексу України, тимчасові лісокористувачі на умовах короткострокового користування зобов'язані вести роботи способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створюють сприятливі умови для охорони, захисту та відтворення лісів, охорони типових та унікальних природних комплексів і об'єктів, рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу.

Згідно ч.2 ст.22 Лісового кодексу України право тимчасового користування лісами припиняється у випадках, передбачених статтею 78 цього Кодексу для припинення права використання лісових ресурсів.

Пунктами 4, 5 ч. 1 ст.78 даного Кодексу передбачено, що право використання лісових ресурсів припиняється в разі порушення правил і норм, умов спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів та використання лісових ресурсів способами, які негативно впливають на стан і відтворення лісів, призводять до погіршення навколишнього природного середовища.

Відповідно до  ст. 32 Закону України „Про оренду землі”   на вимогу однієї  із сторін, договір оренди може бути  достроково розірваний  за рішенням  суду   в разі невиконання сторонами обов'язків,  передбачених статтями 24, 25 цього Закону  та умовами договору.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем надано суду належні та допустимі докази, які свідчать про  порушення відповідачем умов договору  та приписів законодавства, яке регулює орендні правовідносини, що є  підставою для розірвання  договору оренди та звільнення зайнятої земельної ділянки.

Статтею 651 Цивільного кодексу України передбачено, що договір  може  бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у  разі  істотного  порушення  договору другою  стороною  та в інших випадках,  встановлених договором або законом.

Відповідно до ст. 34 Закону України „Про оренду землі”, у разі  припинення  або  розірвання  договору  оренди   землі орендар  зобов'язаний  повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах,  визначених договором.

У відповідності до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Вищевикладені обставини свідчать про порушення відповідачем істотних умов договору та норм чинного законодавства, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати необхідно покласти на другого відповідача, оскільки доведення спору до розгляду в судовому порядку спричинено саме товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок"  с. Нова Гребля Волочиського району.

Керуючись  44, 49, 82, 83, 85, 116  Господарського Процесуального кодексу України, суд -

В и р і ш и в  :

Позов Хмельницького  міжрайонного природоохоронного прокурора м. Нетішин в інтересах держави в особі Хмельницької обласної державної адміністрації м. Хмельницький до  Волочиської районної державної адміністрації м. Волочиськ до товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок"  с. Нова Гребля Волочиського району про розірвання договору на право оренди землями лісового фонду від 03.02.2004р. та припинення права користування лісовим фондом задовольнити.

Розірвати   договір на право оренди землями лісового фонду від 03.02.2004 року, укладений між Волочиською районною державною адміністрацією та СВК „Ранок", правонаступником якого є ТОВ „СВК „Ранок", згідно якого останньому на умовах оренди, строком на 5 років, передано в користування землі лісового фонду загальною площею 145 га, що розташовані за межами с. Нова Гребля Волочиського району.

Припинити право користування лісовим фондом площею 145 га, що розташований за межами с. Нова Гребля Волочиського району товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок"  с. Нова Гребля Волочиського району.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок"  с. Нова Гребля Волочиського району (код 34708010) в доход державного бюджету України   по коду бюд жетної класифікації 22090200, символ звітності 095 через відділення державного казначейства на рахунок 31112095700002 УДК м. Хмельницького, банк отримувача ГУ ДКУ у Хмельницькій області, код 23565225, МФО 815013) державне мито в сумі 85, 00 грн.

           Видати наказ.

           Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарська виробнича компанія "Ранок"  с. Нова Гребля Волочиського району (код 34708010) в доход державного бюджету на розрахунковий рахунок 31215259700002, код банку 815013 ГУ ДКУ у Хмельницькій області, ЄДРПОУ - 23565225 УДК м. Хмельницький, призначення платежу 22050000) 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

            Видати наказ.

                              Суддя                                                                      

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.07.2008
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3463903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3433

Рішення від 07.07.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Постанова від 12.06.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні