Рішення
від 02.03.2009 по справі 3/4417
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/4417

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" березня 2009 р.Справа № 3/4417

За позовом  Управління комунального майна Хмельницької міської Ради м. Хмельницький   

до Приватного підприємства "Імпаєр" м. Хмельницький

про  виселення з нежитлового приміщення площею 163,9 кв. м. по вул. Горького, 20 у м. Хмельницькому та передання вказаного приміщення Балансоутримувачу - житлово-експлуатаційній конторі №8

                   Суддя   Вибодовський О.Д.

Представники сторін:

Позивача: Рудківська Н.В. –за довіреністю №135 від 13.02.2008р.                   

Відповідача: не з'явився

Суть спору: Позивач в позовній заяві, з урахуванням уточнення, просить виселити відповідача з нежитлового приміщення площею 163,9 кв.м. по вул. Горького, 20 у м. Хмельницькому та передати приміщення балансоутримувачу –ЖЕК №8, м. Хмельницький. Обґрунтовуючи позовні вимоги посилається на неналежне виконання умов договору щодо сплати орендних платежів.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просить позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив причини неявки суду не повідомив, за таких обставин  суд  розглядає справу в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України,  за наявними матеріалами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

05 листопада 2007 року на виконання рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 1031 від 27.09.2007 року між управлінням комунального майна Хмельницької міської ради (Орендодавцем), та приватним підприємством "Імпаєр", м. Хмельницький (Орендарем) та управлінням житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради (Отримувачем коштів) було укладено договір оренди нежитлового приміщення площею 163,9 кв. м по вул. Горького, 20 у м. Хмельницькому.

Відповідно п.3.3 договору оренди, орендна плата  перераховується отримувачу коштів що місяця не пізніше 15  числа  місяця на обумовлений договором рахунок.

Відповідач зобов'язується сплачувати в повному обсязі орендну плату щомісяця до 15 числа  місяця , наступного за звітним місяцем. (п.5.4.).

Відповідно до п. 5.9 договору у разі припинення або розірвання договору в 10-ти денний термін  повернути балансоутримувачу орендоване майно у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати балансоутримувачу збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) орендованого майна з вини орендаря.

Пунктом 9.4. договору передбачено можливість дострокового розірвання договору оренди, зокрема, у випадках неефективного використання майна, використання його не за призначенням, передачі третій особі без дозволу орендодавця, несвоєчасної сплати орендної плати, як передбачено договором оренди та чинним законодавством України.

Відповідно до п. 10.3 договору за ініціативою однієї із сторін цей договір може бути розірвано рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до акту звірки взаєморозрахунків  від 22.07.2008 р. заборгованість по орендній платі за оренду приміщення розташованого за адресою, м. Хмельницький, вул.. Горького, 20 становить  20248,54 грн.

Відповідач свої зобов'язання по договору оренди належним чином не виконав. Враховуючи невиконання орендарем обов'язку по своєчасній та повній сплаті орендної плати, управлінням комунального майна 02.12.2008 р. за №1285 на адресу ПП „Імпаєр”  було направлено повідомлення про відмову від договору оренди нежитлового приміщення загальною площею 163,9 кв.м яке розташовано по вул.. Горького, 20 у м. Хмельницькому та вказано, що станом на 02.12.2008р. за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі в сумі 20499,32 грн.

Зазначене повідомлення надіслане на адресу відповідача рекомендованим листом, що підтверджується копією фіскального чека „Укрпошти”  №4098 від 02.12.2008 р.

Повідомлення про відмову від договору № 1285 від 02.12.2008 р. вручене 05.12.2008 р. продавцю відповідача,   що підтверджується копією поштового повідомлення про вручення.

Заслухавши пояснення представників сторін та оцінивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ст.174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Статтями 526, 530 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно до статті 284 Господарського кодексу України орендна плата є істотною умовою договору оренди.

Обов'язок своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату встановлений частиною 3 статті 285 Господарського кодексу України та частиною 3 статті 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Також ст.286 Господарського кодексу України зазначає, що строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

За статтею 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно ч.1 ст.782 Цивільного кодексу України наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

З матеріалів справи не вбачається, що відповідач належним чином повідомлений про відмову позивача від договору оренди нежитлового приміщення загальною площею 163,9 кв.м. по вул. Горького, 20 у м. Хмельницькому. Суд вважає, що доданий позивачем до матеріалів справи фіскальний чек №4098 від 02.12.2008 р. та копія поштового повідомлення про вручення  є належними доказами повідомлення позивача про відмову від договору оренди.

Статтями 26, 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що договір оренди припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено. У разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги позивача обґрунтовані, підтверджені належними у справі доказами та підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати необхідно покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116  Господарського процесуального кодексу  України, суд –

в и р і ш и в:

Позов  Управління комунального майна Хмельницької міської ради м. Хмельницький до Приватного підприємства „Імпаєр” м. Хмельницький про виселення з нежитлового приміщення площею 163,9 кв.м. по вул. Горького, 20 у м. Хмельницькому та передання вказаного приміщення Балансоутримувачу –Житлово-експлуатаційній конторі №8 задоволити.

Виселити Приватне підприємство „Імпаєр” м. Хмельницький, вул.. Горького, 20 (код 31679459) із нежитлового приміщення площею 163,9кв.м. по вул. Горького, 20 у м. Хмельницькому та передати вказане приміщення балансоутримувачу –Житлово-експлуатаційній конторі №8 м. Хмельницький.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного підприємства „Імпаєр” м. Хмельницький, вул.. Горького, 20, код 14173589) на користь Управління комунального майна Хмельницької міської ради м. Хмельницький ( вул. Кам'янецька, 2, (код 26381695) 85,00грн. (вісімдесят п'ять гривень 00 коп.) державного мита та 118,00грн. (сто вісімнадцять гривень 00 коп.) витрат по оплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

                              Суддя                                                                      О.Д. Вибодовський

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення02.03.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3464176
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/4417

Рішення від 02.03.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 09.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні