Рішення
від 05.08.2008 по справі 16/4504
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/4504

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" серпня 2008 р.Справа № 16/4504

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю „Млинок”, м. Рівне  

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Хмельницьке будівельно-монтажне управління УБ ХАЕС”, с. Грузевиця Хмельницького району

про  стягнення 11 611,60 грн. заборгованості

                                                                                                                             Суддя       Магера В.В.

Представники сторін:

Від позивача: Звольська Н.О. - за довіреністю № 1 від 02.01.08 р.;

Від відповідача: не з'явився.

Суть спору: Позивач в позовній заяві просить суд стягнути з відповідача 9 025,60 грн. –основної заборгованості за договором підряду від 14.06.06 р. та 2 586,00 грн. –пені.

Представник позивача у судове засідання 05.08.08 р. з'явився, позовні вимоги підтримав, обгрунтовуючи тим, що вони підтверджені належними доказами в матеріалах справи.

                         

           Представник відповідача у судове засідання 05.08.08 р. не з'явився, письмового відзиву на позов не подав, про поважні причини неявки суд не повідомив. При цьому ухвала про порушення провадження у справі від 07.07.08 р. відповідачем отримана 14.07.08 р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Тому суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

           Розглянувши матеріали справи судом встановлено:

           Товариство з обмеженою відповідальністю „Млинок”, м. Рівне зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності юридична особа, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи Серія АОО № 229974.

14.06.06 р. між позивачем та відповідачем укладено договір підряду № 1 на реконструкцію торговельного центру.

Згідно п.1.1 Договору, замовник (позивач) доручає, а підрядник (відповідач) в межах договірної ціни виконує на свій ризик власними силами і засобами всі передбачені цим договором роботи по улаштуванню центральної сходової клітки торгівельного центру по вул. Кам'янецькій, 137.

Згідно п.1.2 Договору, замовник зобов'язується прийняти і оплатити якісно виконані підрядником роботи в повному обсязі.

Відповідно до п.4.1 Договору, підрядник зобов'язувався виконати передбачені цим договором роботи у відповідності із затвердженою проектно-кошторисною документацією і здати їх в порядку, передбаченому будівельними нормами і правилами.

Згідно п.6.2 вказаного договору, за затримку розрахунків за виконані роботи Замовник сплачує Підряднику пеню у розмірі 0,1 %  від суми простроченого платежу за кожен день прострочки в перші 2 місяці та 0,2 % за кожен подальший день, але не більше подвійної облікової ставки НБУ.

На виконання умов даного договору 23.06.06 р. позивачем перераховано відповідачу 18 000 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 687.

Крім того, на виконання даного договору позивачем були здійснені перерахування коштів відповідачу наступним чином:

17.07.06 р. згідно платіжного доручення № 250 відповідачу перераховано 20 000 грн.;

19.07.06 р. згідно платіжного доручення № 301 відповідачу перераховано 20 000 грн.;

30.08.06 р. згідно платіжного доручення № 1012 відповідачу перераховано 15 000 грн.;

07.09.06 р. згідно платіжного доручення № 1164 відповідачу перераховано 15 000 грн.;

Відповідем було виконано підрядні роботи на загальну суму 78 974,40 грн., що підтверджується актами приймання виконаних підрядних робіт, а саме:

- акту № 1 (центральна сходова клітка торговельного центру ТОВ „Млинок”), підписаних сторонами за липень 2006 р. на суму 8 784,00 грн.;

-  акту № 1 (вентиляційна камера головного корпусу), підписаних сторонами за липень 2006 р. на суму 52 574,40 грн.;

- акту № 2 (вентиляційна камера головного корпусу), підписаних сторонами за серпень 2006 р. на суму 17 616,00 грн.

Станом на 23.05.07 р. заборгованість відповідача перед позивачем за договором підряду № 1 від 14.06.06 р. склала 9 025,60 грн.

23.05.07 р. позивачем на адресу відповідача направлено претензію про сплату боргу в сумі 9 025,60 грн. та пені 1 122,40 грн. у семиденний строк від дня пред'явлення даної вимоги. Претензія відповідачем отримана 15.06.2007 р., що підтверджується відповідним поштовим повідомленням про вручення.

Однак відповідач відповіді на вказану вимогу не надав, заборгованість за договором підряду не погасив.

У зв'язку з наявною заборгованістю відповідача, позивач звернувся з позовом до суду про її стягнення в розмірі: 9 025,60 грн. –суми основної заборгованості та 2 586,00 грн. –пені.

 

Аналізуючи наявні в матеріалах справи докази  та оцінюючи їх у сукупності, судом  враховується наступне:

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені  цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами на підставі договору, від 14.06.2006 р., за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст.1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

Відповідно до ст.837 ЦК України за  договором   підряду    одна    сторона    (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Ст.317 Господарського кодексу України визначено, що будівництво об'єктів виробничого та іншого призначення, підготовка будівельних ділянок, роботи з обладнання будівель, роботи з завершення будівництва, прикладні та експериментальні дослідження і розробки тощо, які виконуються суб'єктами господарювання для інших суб'єктів або на їх замовлення, здійснюються на умовах підряду. Для здійснення робіт, зазначених у частині першій цієї статті, можуть укладатися договори підряду: на капітальне будівництво (в тому числі субпідряду); на виконання проектних і досліджувальних робіт; на виконання геологічних, геодезичних та інших робіт, необхідних для капітального будівництва; інші договори. Загальні умови договорів підряду визначаються відповідно до положень Цивільного кодексу України ( 435-15 ) про договір підряду, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.322 Господарського кодексу України за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором підряду на капітальне будівництво винна сторона сплачує штрафні санкції, а також відшкодовує другій стороні збитки (зроблені другою стороною витрати, втрату або пошкодження її майна, неодержані доходи) в сумі, не покритій штрафними санкціями, якщо інший порядок не встановлено законом.

У відповідності до ст.173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст.174 Господарського кодексу України, господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Згідно із нормами ст.612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України та ст. ст. 525, 526 ЦК України  зобов'язання повинні виконуватись належним чином  відповідно до умов договору.  Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається за винятком випадків, передбачених законодавством.

Заборгованість відповідача перед позивачем складає 9 025,60 грн., що підтверджуєть наявними в матеріалах справи копіями довідок про вартість виконаних підрядних робіт, актами приймання виконаних підрядних робіт, локальним кошторисом та підсумковою відомістю ресурсів (вират по факту).

Ст.546 ЦК України встановленео, що виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Договором або законом можуть бути встановлені інші види забезпечення виконання зобов'язання.

Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі (ст. 547 ЦК України).

Згідно п.6 ст.231 Господарського кодексу України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

У відповідності до Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання  грошових зобов'язань”, платники грошових  коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені,  передбачений даним законом, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати  подвійної  облікової  ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно п. 6.2 вказаного договору, за затримку розрахунків за виконані роботи Замовник сплачує Підряднику пеню у розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу за кожен день прострочки в перші 2 місяці та 0,2 % за кожен подальший день, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Позивачем у нараховано пеню в розмірі 2 586,00 грн.

Однак, згідно п.6 ст.232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до аналізу норм вищезазначеного законодавства щодо нарахування та порядку стягнення штрафних санкцій суд вважає правомірним та обґрунтованим нарахування позивачем пені в розмірі 490,63 грн.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Млинок”, м. Рівне, щодо стягнення з відповідача 11 611,60 грн. заборгованості підлягають задоволенню частково, а саме в розмірі 9 025,60 грн. основного боргу та 490,63 грн. пені.

В задоволенні позову в частині стягнення пені в розмірі 2 095,37 грн. необхідно відмовити, оскільки ці вимоги заявлено безпідставно, без врахування вимог чинного законодавства щодо порядку та строків стягнення  штрафних санкцій.

Судові витрати по справі підлягають покладенню на відповідача пропорційно задоволеним вимогам відповідно зі ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України

Керуючись ст. ст. 11, 525, 526, 547-549, 625 Цивільного кодексу України, ст. 173, 174, 193, 231, 232 Господарського кодексу України, ст. ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116 Господарського процесуального кодексу  України, суд –

            

                                                                 В И Р І Ш И В :

            Позов Товариства з обмеженою відповідальністю „Млинок”, м. Рівне до Товариства з обмеженою відповідальністю „Хмельницьке будівельно-монтажне управління УБ ХАЕС”,                        с. Грузевиця Хмельницького району про  стягнення 11 611,60 грн. задовольнити частково.

          

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Хмельницьке будівельно-монтажне управління УБ ХАЕС” (с. Грузевиця Хмельницького району, код ЄДРПОУ 31187440) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Млинок” (м. Рівне, вул. Дворецька, 93, р/р 260000186813 в ФВАТ „Державний Експертно-Імпортний банк України”, код ЄДРПОУ 322303354,МФО 303547)    суму основного боргу в розмірі 9 025,60 грн. (дев'ять тисяч двадцять п'ять гривень 60 коп.), 490,63 грн. (чотириста дев'яносто гривень 63 коп.) пені., 98,94 грн. (сто чотирнадцять гривень 46 коп.) витрат по оплаті державного мита та 114,46 грн. витрат на інформаційно технічне забезпечення судового процесу.

          Видати наказ.

          В задоволенні позовних вимог щодо стягнення 2 095,37 грн. пені відмовити.

                              Суддя                                                                      В.В. Магера

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.08.2008
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3464237
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/4504

Рішення від 05.08.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні