Ухвала
від 25.03.2009 по справі 32/77-08-3441
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/77-08-3441

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про залишення заяви про порушення провадження

у справі про банкрутство без розгляду

"25" березня 2009 р.                                                         Справа  № 32/77-08-3441

За заявою кредитора: Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси

до боржника: Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту, м. Одеса

за участю власників боржника: Управління житлово-комунального господарства Одеської міської ради та Одеської міської ради;

про визнання банкрутом

          Суддя                                                   Грабован Л.І.

Представники сторін:

від кредитора: УПФУ в Приморському  районі м. Одеси –Золотоверх М.С. за довіреністю №22020/14 від 03.10.2008р.

від  боржника:  не  з'явився;

від  Одеської міської ради –не  з'явився ;

від  УЖКГ Одеської міської ради –не  з'явився.

Суть спору: про визнання банкрутом   

У судовому засіданні з 16.03.2009р. по 25.03.2009р. оголошувалась перерва у порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси звернулось до господарського суду Одеської області із заявою про визнання Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту банкрутом у порядку ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, оскільки останній неспроможний виконати свої зобов'язання перед кредитором у сумі 11 545,01 грн., відсутній за юридичною адресою та припинив діяльність (т.1 а.с.2-4).

Ухвалою суду від 15.08.2008р. порушено провадження у справі № 32/77-08-3441 про визнання банкрутом Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту (т.1 а.с.1).

Згідно ч. 1 ст.  52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Такими чином, при застосуванні ст. 52 Закону при розгляді справ про банкрутство відсутніх боржників  необхідно встановити наявність безспірної заборгованості, підтвердженої в установленому Законом порядку.

Ухвалою суду від 15.08.2008р. суд зобов'язував кредитора надати суду відомості щодо вжиття заходів до оплати заборгованості боржника перед Управлянням Пенсійного фонду України у Приморському районі м. Одеси, а саме: надати докази звернення заявника до Державної виконавчої служби. Таких доказів суду не надано.

Крім того, при застосуванні до боржника положень ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” визначальним є  наявність факту відсутності боржника, який має юридичне значення та має бути підтверджений відповідними доказами і встановлюється судом.

Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України місцезнаходження юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. Згідно положень Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” факт відсутності боржника повинен підтверджуватись витягом (довідкою) із Єдиного Державного Реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР). Даної правової позиції дотримується Верховний суд України у постанові від 22.05.2007р. по справі № 32-21/19-06-518. Надана суду Довідка з Єдиного Державного Реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серія АА №033672 (т.1 а.с.17) відомості щодо відсутності Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту за юридичною адресою не містить.

Згідно відзиву засновника боржника –Управління житлово-комунального господарства Одеської міської ради (т.1 а.с.121-122) на підставі розпорядження міського голови №386-01р від 24.04.2001р. було створено та затверджено склад ліквідаційної комісії, яка призупинила свою діяльність у зв'язку зі звільненням деяких її членів. На даний час підготовлено проект розпорядження міського голови „Про внесення змін до розпорядження міського голови №386-01р”, яким буде затверджено новий склад ліквідаційної комісії та підготовлено пропозиції стосовно подальшої процедури ліквідації Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту. Таким чином, ліквідаційною комісією не завершено роботу з ліквідації боржника, у зв'язку з чим у суду не має підстав вважати боржника відсутнім.  

Таким чином, в порушення вимог ч.5 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, заявник не подав витребувані судом документи, необхідні для вирішення спору, про наявність поважних причин неподання документів суд не повідомив.

Відповідно до ч.5 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору.   

Враховуючи викладене, господарський суд залишає заяву Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси про порушення провадження у справі про визнання банкрутом Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту як відсутнього боржника у порядку ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” без розгляду на підставі п.5 ст.81 ГПК України.

Крім того, до суду із заявою про визнання грошових вимог до банкрута в сумі 1528,71 грн. звернулась Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси (т.77-78).  

У відповідності до ч.5 ст.52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.

Приймаючи до уваги, що у справі №32/77-08-3441 не приймалась постанова про визнання банкрутом Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту, не призначався ліквідатор та строк для подання заяв кредиторів настав, господарський суд залишає заяву ДПІ у Приморському районі м. Одеси без розгляду на підставі п.5 ст. 81 ГПК України.   

Суд зазначає, що після усунення обставин, що зумовили залишення заяви без розгляду, кредитор має право знову звернутися з ним до господарського суду в загальному порядку.

Керуючись  п.5 ст.81, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

                                                  У Х В А Л И В:

1.Залишити без розгляду заяву Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси про порушення провадження у справі про визнання банкрутом Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту (код ЄДРПОУ 03331743).

2.Залишити без розгляду заяву Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси про визнання кредитором у сумі 1528,71 грн. до Одеського міського підрядного спеціалізованого ремонтно-будівельного тресту.

 

Копію ухвали надіслати: кредитору, боржнику, власникам майна, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору Виконавчого комітету Одеської міської ради, ДПІ у Приморському районі м. Одеси, Другому ВДВС у Приморському районі м. Одеси.

Суддя                                                                                       Грабован Л.І.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.03.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3464357
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/77-08-3441

Ухвала від 19.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 23.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 25.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні