Рішення
від 17.11.2008 по справі 11/4960
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/4960

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" листопада 2008 р.Справа № 11/4960

За позовом  Хмельницьке колективне підприємство "Опорядбуд" м. Хмельницький   

до Закрите акціонерне товариство  по агропромисловому будівництву "Ярмолинецький "Агробуд"с. Солобківці Ярмолинецького району

про стягнення 47105,00 грн.

                   Суддя   Радченя Д.І.

За участю представників сторін:

від позивача -    Коваль А.Ф.-представник за довіреністю від15.10.08 № 62

                     Цимбалюк В.Г. - -представник за довіреністю від15.10.08 № 61   

від відповідача – не з'явився                 

Позивач –Хмельницьке колективне підприємство "Опорядбуд" звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача -  ЗАТ по агропромисловому будівництву "Ярмолинецький "Агробуд" 47 105, 37 грн. заборгованості, що утворилася через неналежне виконання умов укладеного між сторонами 22.11.2007р. договору №48/07, з яких          40 387, 92 грн. основний борг, 4 837, 42 грн. –інфляційні, 1432,52 грн. - 3% річних та   447, 51 грн. - пеня;

Ухвалою господарського суду від 08.05.2008 року порушено провадження у справі № 11/4960. Про час і місце проведення судового засідання сторони повідомленні належним чином. Копії ухвал про порушення провадження по справі сторонам направленні рекомендованими листами. Підтвердженням факту отримання відповідачем ухвали суду є поштове повідомлення №4200025, з датою  вручення 13.10.2008р.

Розгляд справи відкладався через неявку в засідання суду представника відповідача.

В судовому засіданні 17.11.2008р. представник позивача заявлений позов підтримує, мотивуючи тим, що він заявлений обґрунтовано та підлягає  задоволенню.

Повноважний представник відповідача  в судове   засідання 17.11.2008 року не  з'явився, витребуваних судом документів не подав та позовні вимоги не оспорив.

Неявка в судове засідання господарського суду представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті та не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки. Тому, для уникнення зловживання правом з боку відповідача суд вважає за необхідне розглянути дану справу по суті. Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається на підставі наявних у ній документів.

Суд оцінивши подані сторонами по справі документи рахує їх достатніми для прийняття рішення по суті.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

22 серпня 2007 року між сторонами по справі укладено договір, за №48/07, у відповідності до умов якого відповідач - "Замовник"  доручив, а позивач - "Підрядник" прийняв на себе виконання робіт вказаних в погодженому обома сторонами кошторисі, що додається і є невід'ємною частиною цього договору, по будівництву 11-го поверху житлового будинку по вул. Водопровідній, 42 в м. Хмельницькому.

У відповідності до п. 2.1. вартість робіт доручених "Підряднику" згідно з погодженими обома сторонами кошторисом складає 98 263, 00 грн., в тому числі ПДВ –16 377, 00 грн. Договірна ціна є динамічною і залежить від цін на матеріали, послуги.

Згідно п. 21. вартість робіт по договору може бути змінена сторонами в слідуючих випадках: при врахуванні інфляційних факторів; при внесенні змін в обсяги і склад робіт; при введенні законодавчих і нормативних актів, які впливають на вартість будівництва.

"Замовник" забезпечує безперервне фінансування виконуваних робіт. Оплату за виконані роботи "Замовник" проводить на протязі семи банківських днів після підписання актів форми № КБ-2В та № КБ-3, з урахуванням раніше наданих авансів. (п. 5.1 та 5.2).

Згідно п. 3.1 договору, днем початку виконання робіт вважається день передачі "Замовником" "Підряднику" будівельної готовності та перерахування авансу в розмірі 10000 грн для закупки „Підрядником" будівельних матеріалів. Закінчення робіт - згідно погодженого обома сторонами календарного графіку.

Крім цього згідно п. 4.1. договору,  "Замовник" зобов'язався проводити щомісячні платежі "Підряднику" за фактично виконані роботи, згідно форми №КБ-2В та №КБ-3, підписуючи їх уповноваженою особою; згідно фактичних витрат оплачувати додаткові роботи не вказані в кошторисі цього договору, на підставі актів складених та погоджених сторонами.

На виконання умов даного договору позивачем виконано роботи, вказані в погодженому обома сторонами кошторисі, по будівництву 11-го поверху житлового будинку по вул. Водопровідній, 42 в м. Хмельницькому, підтвердженням чого є довідки про вартість виконаних підрядних робіт (форма №КБ-3) та акти приймання виконаних підрядних робіт (форма №КБ-2в).підписані та завіренні печатками обох сторін, що є підтвердженням того, що відповідачем прийнято виконанні роботи без заявлення заперечень.

Свої зобов'язання щодо оплати виконаних позивачем робіт відповідач виконав частково, і станом на 17.11.2008р. за ним рахується заборгованість  в сумі 40 387, 92 грн.

Відповідно до п. 6.2 договору, за несвоєчасне перерахування коштів підряднику, замовник сплачує пеню в розмірі 0,1% від неоплаченої суми за кожен день прострочки платежів.

На підставі цього та ст. 625 ЦК України позивачем заявлено до стягнення з відповідача пеню в сумі 447, 51 грн., 4 837, 42 грн. –інфляційні та 1432,52 грн. - 3% річних

Дослідивши зібрані у справі докази  та давши їм правову  оцінку в сукупності   суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню  з огляду на таке.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб,  що передбачені актами цивільного законодавства,  а також із дій осіб, що  не  передбачені  цими  актами,  але  за  аналогією  породжують цивільні права та обов'язки.  Підставами   виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до ст.. 6 Цивільного кодексу України, сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Вони також не можуть відступити від положень цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також в разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Правовідносини, які виникли між сторонами за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

У відповідності до ст. 837 ЦК України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується  на  свій  ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника),  а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Статтею 875 ЦК передбачено, що за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт  або  виконати  інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а  замовник   зобов'язується   надати   підрядникові   будівельний майданчик (фронт робіт),  передати затверджену проектно-кошторисну документацію,  якщо цей обов'язок не покладається  на  підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Оплата  робіт  провадиться  після   прийняття   замовником збудованого   об'єкта   (виконаних   робіт),  якщо  інший  порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін. (ст. 879 ЦК України).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

У відповідності  до ст.. 538  Цивільного кодексу України, при зустрічному виконанні зобов'язання сторони повинні виконувати свої обов'язки одночасно, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту

Якщо зустрічне виконання обов'язку здійснено однією з сторін, незважаючи на невиконання другою стороною свого обов'язку, друга сторона повинна виконати свій обов'язок.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. ст.. 525, 526 ЦК України  зобов'язання повинні виконуватись належним чином  відповідно до умов договору.  Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається за винятком випадків. передбачених законодавством.

У  разі  невиконання  або неналежного виконання замовником обов'язків  за  договором   будівельного   підряду   він   сплачує підрядникові  неустойку,  встановлену  договором  або законом,  та відшкодовує збитки у повному обсязі,  якщо не доведе, що порушення договору сталося не з його вини. (ст. 886 ЦК України).

Згідно п. 6 ст. 231 Господарського кодексу України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

У відповідності до Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання  грошових зобов'язань», платники  грошових  коштів  сплачують  на  користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню  в   розмірі,  що встановлюється за згодою сторін.  Розмір  пені,  передбачений  даним законом, обчислюється  від  суми  простроченого платежу та не може перевищувати  подвійної  облікової  ставки   Національного   банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до ст. 625 ЦК України  боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний  сплати  суму боргу з урахуванням  встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також сплатити 3% річних з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором,  або законом.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Хмельницького колективного підприємства "Опорядбуд" підлягають задоволенню з віднесенням судових витрат на рахунок відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116  Господарського процесуального кодексу  України, суд –

ВИРІШИВ :

Позов Хмельницького колективного підприємства "Опорядбуд" м. Хмельницький до закритого акціонерного товариства  по агропромисловому будівництву "Ярмолинецький "Агробуд" с. Солобківці Ярмолинецького району про стягнення 47 105, 37 грн. задоволити.

Стягнути з закритого акціонерного товариства по агропромисловому будівництву "Ярмолинецький "Агробуд" с. Солобківці Ярмолинецького району , вул.. Фрунзе, 6 (код 03587537) на користь Хмельницького колективного підприємства "Опорядбуд" м. Хмельницький, вул. Камёнецька, 74 (код 05472229) - 47 105, 37 грн. заборгованості, (з яких 40 387, 92 грн. основний борг, 4 837, 42 грн.  інфляційні, 1432,52 грн. - 3% річних та 447, 51 грн. –пеня), а також витрати по оплаті державного мита в розмірі  471, 05 грн. та  118, 00 грн. витрат на інформаційно технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

                              Суддя                                                                      Д.І. Радченя

Дата ухвалення рішення17.11.2008
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3464606
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 47105,00 грн.                   &nbsp

Судовий реєстр по справі —11/4960

Рішення від 17.11.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні