Постанова
від 08.04.2009 по справі 25/300/07-16/74/08
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

25/300/07-16/74/08

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

  ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

08.04.09                                                                                       Справа №25/300/07-16/74/08

Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:

Головуючий суддя Шевченко Т. М. судді  Шевченко Т. М.    , Кагітіна Л.П.  , Яценко О.М.

при секретарі          Акімовій Т.М.,

за участю

представника боржника Кошліченко В.С. довіреність № 09/04-07 від 07.04.09,

від кредиторів: не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи та апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю науково-промислової фірми «ГТСС-Інвест», м. Запоріжжя,

на ухвалу господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 р. у справі № 25/300/07-16/74/08           

за заявою кредиторів:

1) Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Запоріжжя, м. Запоріжжя,

2) Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі, м. Запоріжжя,

3) Комунального підприємства «Водоканал», м. Запоріжжя,

боржник (банкрут): Товариства з обмеженою відповідальністю науково-промислової фірми «ГТСС-Інвест», м. Запоріжжя,

Ліквідатор Погорілий І.С.,

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Запорізької області від 13.05.2008 р. ТОВ НПФ «ГТСС-Інвест» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, строк якої встановлено у шість місяців, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Чулакова П.І. (том 1, а.с.126).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 31.10.2008р. усунено арбітражного керуючого Чулакова П.І. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Погорілого І.С. (том 1, а.с.139).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 14.11.2008р. (суддя Ніколаєнко Р.А.) строк ліквідаційної процедури ТОВ НПФ «ГТСС-Інвест» продовжено до 13.01.2009 р., призначено судове засідання на 13.01.2009р., клопотання ліквідатора про зупинення провадження у справі відхилено (том 2, а.с.18).

Ліквідатор ТОВ НПФ «ГТСС-Інвест» звернувся до Запорізького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 р. по даній справі в частині відмови в задоволенні клопотання про зупинення ліквідаційної процедури підприємства-банкрута до розгляду адміністративної справи № 3/56/07-АП Дніпропетровським апеляційним господарським судом та задовольнити клопотання ліквідатора про зупинення провадження по справі (том 2, а.с.22-24).

З підстав, викладених в апеляційній скарзі та додаткових поясненнях, заявник вважає, що ухвала суду в частині відхилення клопотання про зупинення провадження у справі не відповідає обставинам справи та винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Зокрема, заявник зазначає, що для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарському суду слід у кожному випадку з'ясовувати: як саме пов'язана справа, що розглядається господарським судом, зі справою, яка розглядається іншим судом, чим саме обумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов'язаність справ, на думку заявника, полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини мають бути такими, що мають значення для даної справи.

Також, заявник вказує, що особливістю зупинення провадження у справах про банкрутство є те, що з моменту прийняття судом рішення про зупинення провадження у справі припиняються будь-які дії, пов'язані з таким провадженням (формування активу та пасиву боржника, прийняття рішень про відновлення платоспроможності боржника шляхом введення процедур санації чи укладення мирової угоди). Тому рішення про зупинення провадження у справі повинно бути пов'язано з необхідністю розгляду іншої справи судом, яка в цілому унеможливить подальше провадження у справі про банкрутство (наприклад: визнання недійсними вимог ініціюючого кредитора) та не може стосуватися дійсності чи недійсності вимог окремого кредитора. Ліквідатор підкреслює, що зазначене узгоджується з позицією ВГСУ, викладеній в постанові від 12.09.2007р. по справі № 23/127-б. Таким чином, вказує заявник, висновок суду про необґрунтованість клопотання про зупинення провадження у справі та неможливість зупинення ліквідаційної процедури зроблений без врахування зазначеного вище.

Ухвалою Запорізького апеляційного господарського суду від 11.12.2008 р. апеляційна скарга ліквідатора ТОВ НПФ «ГТСС-Інвест» прийнята до розгляду, слухання справи призначено на 22.01.2009р.

Представник заявника скарги в судових засіданнях підкреслював про пов'язаність даної справи та адміністративної справи № 3/56/07-АП, оскільки вимоги ініціюючого кредитора, визначені у податковому повідомленні-рішенні, є предметом оскарження по адміністративній справі № 3/56/07-АП, а також наголосив, що розгляд адміністративної справи № 3/56/07-АП призначений Дніпропетровським апеляційним господарським судом на 03.02.2009 р.

У запереченнях на апеляційну скаргу ДПІ зазначає, що апеляційна скарга є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню. За переконанням кредитора, підставою для зупинення провадження у справі про банкрутство повинно бути пов'язано з розглядом справи, яка унеможливлює подальше провадження у справі в цілому. Просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а ухвалу суду – без змін.

За заявою ліквідатора та представника кредитора (ДПІ у Заводському районі м. Запоріжжя) апеляційний розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

Розгляд справи відкладався, склад колегії змінювався.

Розпорядженням голови Запорізького апеляційного господарського суду № 631 від 07.04.2009 р. справу передано на розгляд колегії суддів: Шевченко Т.М. (головуючий, доповідач), Кагітіна Л.П., Яценко О.М.

За згодою представника боржника в судовому засіданні 08.04.2009 р. оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Відповідно до ст.ст. 99, 101, 106 ГПК України апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення (ухвалу) в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції, у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення (ухвали) місцевого суду у повному обсязі.

Колегія суддів, дослідивши на підставі фактичних обставин справи застосування господарським судом норм чинного законодавства при винесенні оскаржуваної ухвали, знаходить апеляційну скаргу необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.          

Відповідно до статті 411 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство в порядку провадження, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(далі Закон), які превалюють, як спеціальні норми права, у застосуванні над загальними нормами ГПК України.

Ліквідатор наполягав на зупиненні провадження по справі, у зв'язку із розглядом в Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді справи № 3/56/07-АП про визнання протиправним і нечинним податкового повідомлення-рішення, яким державна податкова інспекція обґрунтовує кредиторські вимоги до боржника.

Господарським судом відхилено клопотання ліквідатора про зупинення провадження по справі.

З таким висновком суду першої інстанції слід погодитись, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.

Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарському суду слід у кожному випадку з'ясовувати: як саме пов'язана справа, що розглядається господарським судом, зі справою, яка розглядається іншим судом, чим саме обумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов'язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини мають бути такими, що мають значення для даної справи. Окрім того, неможливість розгляду справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом не можуть бути встановлені господарським судом самостійно.

Особливістю зупинення провадження у справах про банкрутство є те, що з моменту прийняття судом рішення про зупинення провадження у справі припиняються будь-які дії, пов'язані з таким провадженням (формування активу та пасиву боржника, прийняття рішень про відновлення платоспроможності боржника шляхом введення процедур санації чи укладення мирової угоди).

Колегія суддів погоджується з наданою господарським судом оцінкою обставин справи та висновком щодо відсутності підстав для обов'язково зупинення провадження у справі на стадії ліквідації.

Враховуючи викладене, колегія суддів не вбачає підстави для скасування оскаржуваної ухвали.

Крім того, як зазначив в судовому засіданні представник боржника, на даний час Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом залишено без змін постанову господарського суду Запорізької області по адміністративній справі № 3/56/07-АП від 18.03.2007 р., якою в позові у визнанні нечинним податкового повідомлення-рішення відмовлено.

Керуючись ст.ст. 99, 101-103, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Запорізький апеляційний господарський суд –

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю науково-промислової фірми «ГТСС-Інвест», м. Запоріжжя, на ухвалу господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 р. у справі № 25/300/07-16/74/08 залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 р. у справі № 25/300/07-16/74/08 залишити без змін.

  

Головуючий суддя Шевченко Т. М.

 судді  Шевченко Т. М.  

 Кагітіна Л.П.  Яценко О.М.

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.04.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3465148
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/300/07-16/74/08

Ухвала від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 08.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні