Рішення
від 09.04.2009 по справі 18/118
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/118

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

             

         "09" квітня 2009 р.                                                            Справа №  18/118

         Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді –Васяновича А.В.

секретар судового засідання –Гень С.Г.

за участю представників сторін: відповідно до протоколу судового засідання від 09.04.2009 року  

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом   відкритого акціонерного товариства  „Укртелеком” в особі структурного                             підрозділу Центру електрозв'язку № 2 Черкаської філії  відкритого акціонерного  товариства  „Укртелеком” м. Звенигородка, Черкаської області

  до                    навчально  –методичного центру цивільного захисту та безпеки

                          життєдіяльності Черкаської області м. Черкаси

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Черкаській області м. Черкаси

про                 стягнення  1 304 грн. 03 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2008 року відкрите акціонерне товариство „Укртелеком” в особі структурного підрозділу  Центру електрозв'язку № 2 Черкаської філії відкритого акціонерного товариства  „Укртелеком” звернулося до господарського суду Черкаської області з позовом про стягнення з курсів цивільної оборони Черкаської області 1 433 грн. 61 коп. заборгованості за надані  послуги електрозв'язку згідно типового договору №1421 від 14.03.2003 року, в т.ч. 1151 грн. 25 коп. –основна заборгованість, 116 грн. 14 коп. –інфляційні збитки, 20 грн. 97 коп. –3%  річних, 67 грн. 05 коп. –пеня. (в даному випадку в резолютивній частині позову мала місце описка позивача, оскільки з урахуванням суми основної заборгованості, інфляційних, річних та пені ціна позову складає 1355,41 грн.)

      Ухвалою  господарського  суду  Черкаської області від 10.02.2009 року було здійснено заміну первинного відповідача –курсів цивільної оборони Черкаської області на належного відповідача –навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області, який являється правонаступником курсів цивільної оборони.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 ГПК України позивач вправі до прийняття рішення по справі змінити підставу або предмет позову, збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог.

В процесі розгляду справи, позивач зменшив розмір позовних вимог (розрахунок пені від 02.04.2009 року), в зв'язку з чим  просив суд стягнути з навчально –методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області на користь позивача 1 151 грн. 25 коп. заборгованості за  надані  послуги  електрозв'язку, 116 грн. 14 коп. –інфляційних збитків, 20 грн. 97 коп. –3%  річних, 15 грн. 67 коп. –пені, а всього 1304,03 грн.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 12.03.2009 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –Головне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Черкаській області.

На підставі ст. 77 ГПК України в судовому засіданні, яке відбулося 02.04.2009, було оголошено перерву до 09.04.2009 року на 11 год. 20 хв.

Представник позивача в судове засідання не з'явися, про причини неявки суд не повідомив.

Представник відповідача в судовому засіданні та у відзиві на позовну заяву проти позову заперечував, з мотивів наведених у відзиві.

Представник третьої особи проти позову також заперечував.

В судовому засіданні, яке відбулося 09.04.2009 року за згодою представників відповідача та третьої особи було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №18/118.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового провадження, та дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи, 14.03.2003 року між відкритим акціонерним товариством “Укртелеком” в особі структурного підрозділу Центру електрозв'язку № 2 Черкаської філії відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” (підприємство зв'язку) та курсами цивільної оборони Черкаської області (споживач), правонаступником якого відповідно до п.1.2 Статуту (а.с.57) являється навчально–методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області,  укладено типовий договір № 1421 про надання послуг електрозв'язку.

Згідно з умовами договору, позивач зобов'язався надавати відповідачу послуги електрозв'язку. Відповідно до п. п. 3.2.8, 4.5, 4.6 даного договору відповідач зобов'язувався своєчасно вносити плату за надані послуги електрозв'язку.

Зобов'язання по наданню телекомунікаційних послуг виконані позивачем належним чином та в повному обсязі.

Всупереч умовам договору відповідач не оплачує надані послуги та його заборгованість за період з грудня 2007 року по листопад 2008 року становить 1151 грн. 25 коп.

Факт надання послуг та наявність невиконаних грошових зобов'язань відповідача перед позивачем на зазначену суму підтверджується наявними в матеріалах справи несплаченими рахунками за послуги електрозв'язку, роздруківкою телефонних переговорів та іншими доказами.

Споживач зобов'язувався сплачувати послуги електрозв'язку за авансованою системою оплати, водночас, відповідно до п.4.5, 4.6 договору розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв'язку за кожний попередній місяць споживачем протягом десяти днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20 –го числа місяця, наступного за розрахунковим. У разі застосування авансованої системи оплати споживач для одержання послуг електрозв'язку проводить щомісячно, до 20 - го числа поточного місяця, попередню оплату їх вартості в розмірі не менше суми послуг, наданих у попередньому розрахунковому періоді, з подальшим перерахунком (до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) виходячи з фактично наданих послуг.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Позивачем було також направлено на адресу відповідача претензію від 29.09.2008 року за №11-234-юр про сплату заборгованості за надані послуги електрозв'язку, яку було отримано відповідачем 07.10.2008 року, що підтверджується повідомленнями про вручення  поштового відправлення.

Відповідач не повідомив позивача про результати розгляду претензії, заборгованість не сплатив.

Позивач заявив також вимогу про стягнення з відповідача за прострочку виконання грошового зобов'язання пеню в сумі 15 грн. 67 коп.

Відповідно до п. 5.8 договору у разі несплати  за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду), споживач сплачує пеню в розмірі одного відсотка від затриманих платежів за кожну добу затримки, згідно з чинним законодавством.

Частиною 6 ст. 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Штрафними санкціями у відповідності з ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Позивач нарахував пеню в розмірі облікової ставки НБУ за кожний день затримки платежу за період з 20.06.2008 року по 09.12.2008 року, яка склала 15 грн. 67 коп.  

          Крім того, відповідно до ст. 625 ЦК України позивачем нараховано та підлягає стягненню з відповідача 116 грн. 14 коп. боргу, що виник внаслідок інфляції, а також 20 грн. 97 коп. –3 % річних (розрахунок знаходиться в матеріалах справи а.с. 13), нарахованих за час прострочення виконання грошового зобов'язання.

Відповідач в судовому засіданні даний розрахунок не спростував.

Нарахування штрафних санкцій здійснено позивачем у меншому розмірі ніж це передбачено умовами договору та чинним цивільним законодавством, проте, позивач самостійно визначив розмір позовних вимог (з урахуванням зменшення та уточнення розміру пені), а тому заявлені до стягнення суми штрафних санкцій не суперечить приписам ГК України та умовам договору (оскільки є меншими), у зв'язку з чим дані позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Враховуючи вищенаведене позов слід задовольнити повністю.

Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за надані послуги електрозв'язку в сумі 1 151 грн. 25 коп., 20 грн. 97 коп. - 3% річних, 116 грн. 14 коп. інфляційних втрат та пеню в сумі 15 грн. 67 коп.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст.49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82-84 ГПК  України суд, -

                                                                           

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з навчально –методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області, м. Черкаси, вул. 30 років Перемоги, 26, код ЄДРПОУ 26260603 на користь відкритого акціонерного товариства „Укртелеком” в особі структурного підрозділу Центру електрозв'язку № 2 Черкаської філії відкритого акціонерного товариства „Укртелеком”, вул. Енгельса, 131, м. Звенигородка, Черкаської області, код ЄДРПОУ 01181877, р/р 260054124 в Звенигородському відділенні ВАТ “Райффайзен банк „Аваль”, МФО 354411 –1 151 грн. 25 коп. основного боргу, 116 грн. 14 коп. інфляційних втрат, 15 грн. 67 коп. пені, 20 грн. 97 коп. –3% річних, 102 грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

     Видати наказ.

Рішення може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

  Суддя                                                                                           А.В.Васянович

   Повний текст судового рішення підписано 14.04.2009 року.

 

Дата ухвалення рішення09.04.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3465441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/118

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Терещенко О.І.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Судовий наказ від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні