Рішення
від 26.02.2009 по справі 3/19-216
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/19-216

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" лютого 2009 р.Справа № 3/19-216

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом :           Товариства з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД», с.Підгороднє, вул. Чубинського, 57, Тернопільського  району Тернопільської області

до відповідача :           Тернопільської районної державної адміністрації, 46009, м. Тернопіль, майдан Перемоги, 1

третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову :

l. Управління земельних pecypciв у Тернопільському районі,  м. Тернопіль вул. Кривоноса, 10;

2. Тернопільської регіональної  філії Державного  підприємства «Центр державного земельного  кадастру при Державному комітеті  України по земельних ресурсах»,  м.  Тернопіль вул. Текстильна,18

за участю представників сторін :

від позивача : представник Василевич О.В., довіреність від 10.02.2009р.

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи : 1. Управління земельних pecypciв у Тернопільському районі - не з'явився;

                              2. Тернопільської регіональної  філії Державного  підприємства «Центр державного земельного  кадастру при Державному комітеті  України по земельних ресурсах»- не з'явився.

Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява ТОВ «Аіда ЛТД»з позовом до Тернопільської районної державної адміністрації та третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову - Управління земельних pecypciв у Тернопільському районі i Тернопільської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах»,  в якій позивач просить:

- визнати укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договір оренди земельної ділянки за адресою : Тернопільська область, Тернопільський р-н, Підгороднянська сільська рада (кадастровий номер 6125286900:01:001:2279) між орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД»(код ЄДРПОУ 25349146) разом із документами, що є його невід'ємною частиною  в редакції  позивача;

- зобов'язати управління земельних ресурсів у Тернопільському районі та Тернопільську регіональну філію Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах»зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем – Тернопільською районною державною адміністрацією та Орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД», у встановленому порядку.

Позовні вимоги аргументовані тим, що в процесі здійснення підприємницької діяльності у позивача виникла потреба встановити офісно-складські приміщення, у зв'язку з чим виникла потреба у земельній ділянці. За результатами вибору земельної ділянки було складено та підписано Акт вибору земельної ділянки від 27.12.2007р. ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) на території Підгороднянської сільської ради, який було затверджено розпорядженням голови Тернопільської районної державної адміністрації від 29.12.2007р. № 1234.

Крім того, позивач покликається на розпорядження голови Тернопільської районної державної адміністрації від 12.02.2008р. № 129, яким було погоджено матеріали місця розташування земельної ділянки площею 2,0 га для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) ТОВ «Аіда ЛТД»за рахунок земель резервного фонду за межами населеного пункту на території Підгороднянської сільської ради та надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки площею 2,0 га.   

В подальшому позивачем було виготовлено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, замовлено та отримано позитивні висновки, погодження  та технічні завдання, необхідні для передачі земельної ділянки в оренду.

           Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався, явку в судове засідання свого представника не забезпечив, свого письмового відзиву на позов не надав суду, а тому cпip вирішено в порядку ст.75 Господарсько - процесуального кодексу України, по наявних у cпpaвi документах.

1-а Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, своїм конституційним правом на захист та участь у судовому процесі не скористалася, явку в судове засідання свого представника не забезпечила, свого письмового відзиву на позов не надала суду, а тому cпip вирішено в порядку ст.75 Господарсько - процесуального кодексу України, по наявних у cпpaвi документах.

2-а Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, своїм конституційним правом на захист не скористалася, явку в судове засідання свого представника не забезпечила,  надала  суду   клопотання  , в якому   просить суд  розглядати справу  без   участі Тернопільської регіональної  філії Державного  підприємства «Центр державного земельного  кадастру при Державному комітеті  України по земельних ресурсах».

У розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його права та обов'язки, передбачені ст.ст.20, 22, 81-1 ГПК України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу , в порядку ст. 81-1 ГПК України  не здійснюється  із-за відсутності відповідного клопотання сторін.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:

Позивач займається підприємницькою діяльністю, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію ТОВ «Аіда ЛТД»від 23.06.1998 р. В пpoцeci господарської діяльності у позивача виникла потреба у земельній ділянці для встановлення офісно-складських  приміщень.

У 2007 році позивач звернувся до Підгороднянської сільської ради з проханням надати дозвіл на вибір земельної ділянки площею 2,0 га та збір матеріалів переднього її погодження під будівництво офісно-складських приміщень за рахунок земель резерву за межами населеного пункту.

За результатами розгляду заяви позивача Підгороднянська сільська рада прийняла рішення № 329 від 28.11.2007р. відповідно до якого погоджено дозвіл позивачу на вибір земельної ділянки площею 2,0 га та погоджено збір матеріалів попереднього погодження під будівництво офісно-складських приміщень за рахунок земель резерву за межами населеного пункту на території Підгороднянської сільської ради.

Позивач також у 2007 році звернувся до Тернопільської районної державної адміністрації з проханням надати дозвіл на  вибір земельної ділянки для встановлення офісно-складських приміщень.

За результатами вибору земельної ділянки було складено акт вибору земельної ділянки ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництва офісно-складських приміщень) на території Підгороднянської сільської ради від 27.12.2007р., який було затверджено розпорядженням голови Тернопільської районної державної адміністрації від 29.12.2007р. №1234.

12.02.2008р. головою Тернопільської районної державної адміністрації прийнято розпорядження №129, відповідно до якого погоджено матеріали місця розташування земельної ділянки площею 2,0 га для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) ТОВ «Аіда ЛТД»за рахунок земель резервного фонду за межами населеного пункту на території Підгороднянської сільської ради та надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки площею 2,0га. Одночасно з цим ТОВ «Аіда ЛТД»зобов'язано замовити складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у землевпорядній організації, яка отримала відповідну ліцензію на виконання такого виду робіт і виготовлений проект землеустрою зобов'язано подати на розгляд та затвердження.     

З метою отримання вибраної земельної ділянки в оренду позивачем на виконання розпорядження голови Тернопільської районної державної адміністрації № 129  від 12.02.2008р. було замовлено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ «Аіда ЛТД»у ДП «Тернопільський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», в результаті роботи якого було підготовлено проект землеустрою. Як встановлено проект землеустрою було перевірено та прийнято до бази даних Управління земельних pecypciв у Тернопільському районі(1- а третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову) та Тернопільської регіональної  філії Державного  підприємства «Центр державного земельного  кадастру при Державному комітеті  України по земельних ресурсах»(2 - а третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову) про що свідчать штампи на стор. 2 цього проекту землеустрою.      

Окрім цього позивач замовив та отримав позитивні висновки, погодження  та технічні завдання, а саме:

- висновок Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі про погодження місця розташування земельної ділянки  ТОВ «Аіда ЛТД»в оренду для комерційного призначення (будівництво офісно-складських приміщень) на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району № 3457 від 29.12.2007р., відповідно до якого Управління погодило місце розташування земельної ділянки в оренду для комерційного призначення (будівництво офісно-складських приміщень) площею 2,0 га за рахунок земель резервного фонду на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району;   

- висновок відділу містобудування та архітектури Тернопільської районної державної адміністрації №1 від 17.01.2008р., відповідно до якого відділ погодив місце розташування земельної ділянки ТОВ «Аіда ЛТД»(для будівництва офісно-складських приміщень) площею 2,0 га за рахунок земель резервного фонду на території Підгороднянської сільської ради;

- висновок Тернопільської обласної комунальної інспекції охорони пам'яток історії та культури № 78 від 22.01.2008р., відповідно до якого інспекція не заперечує проти виділення ТОВ «Аіда ЛТД»земельної ділянки площею 2,0 га для будівництва офісно-складських приміщень;

- висновок Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства № 300 від 24.01.2008р. (вих. № 02-2/085), відповідно до якого управління погодило місце розташування земельної ділянки площею 2,0 га, яка не належить до лісового фонду, і надається за рахунок земель не наданих у власність та користування за межами населеного пункту під будівництво офісно-складських приміщень на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району;  

- висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області від 05.02.2008р. № 3-3/483/246, відповідно до якого держуправління погоджує матеріали щодо вибору земельної ділянки будівництва офісно-складських приміщень на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району та зазначає при цьому що проектна документація не підлягає державній екологічній експертизі;

- висновок Тернопільської районної СЕС № 29 від 24.01.2008р. щодо вибору (відведення) земельної ділянки під забудову, відповідно до якого земельна ділянка площею 2,0 га на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району придатна для будівництва офісно-складських приміщень ТОВ «Аіда ЛТД»;

- довідку Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі № 1761 від 03.03.2008р. про правовий статус, кількісні і якісні характеристики земельної ділянки та розподіл земель серед землевласників і землекористувачів, відповідно до якої станом на 03.03.2008р. за земельною ділянкою площею 2,0 га вибраній для ТОВ «Аіда ЛТД»присвоєно кадастровий номер 6125286900:01:001:2279;  

- висновок відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Тернопільської районної державної адміністрації про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ «Аіда ЛТД»№18 від 03.03.2008р., відповідно до якого погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва офісно-складських приміщень загальною площею 2,0 га за рахунок земель резервного фонду на території Підгороднянської сільської ради з подальшою передачею в оренду;

- умови відведення земельної ділянки, видані Управлінням земельних ресурсів у Тернопільському районі №4477 від 02.06.2008р., відповідно до яких визначено умови, які пропонується передбачити у проекті землеустрою;

- технічне завдання на розробку проекту землеустрою № 4478 від 02.06.2008р., яке погоджене управлінням земельних ресурсів у Тернопільському районі, відповідно до якого визначено, зокрема етапи роботи з розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) площею 2,0 га за рахунок земель резервного фонду на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району;

- висновок Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі № 4479 від 02.06.2008р., відповідно до якого за результатами розгляду проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) управління погодило передачу земельної ділянки в оренду ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) площею 2,0 га за рахунок земель резервного фонду на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району;

- висновок Тернопільської обласної комунальної інспекції охорони пам'яток історії та культури №160 від 04.06.2008р., відповідно до якого інспекцією погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,0 га, що відводиться ТОВ «Аіда ЛТД»під будівництво офісно-складських приміщень на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району в оренду;

- висновок ДП «Тернопільський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»від 12.06.2008р. вих. № 1-01/1974 про склад грунтового покриву та якісну характеристику грунтів земельної ділянки площею 2,0 га, на яку надано дозвіл на збір матеріалів попереднього її погодження під будівництво офісно-складських приміщень ТОВ «Аіда ЛТД»за рахунок земель резерву за межами населеного пункту на території Підгороднянської сільської ради, відповідно до вказаного висновку грунти, на вказаній земельній ділянці не належать до переліку особливо цінних груп грунтів, передбачених наказом Держкомзему України від 06.10.2003р. № 245 «Про затвердження переліку особливо цінних груп грунтів»;

- висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області від 19.06.2008р. № 2-2/2774/3049, відповідно до якого держуправління погодило проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва офісно-складських приміщень ТОВ «Аіда ЛТД»на території Підгороднянської сільської ради Тернопільського району;

- довідка по формі № 6-зем Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі (вих. № 5799 від 10.07.2008р.). відповідно до якої визначено правовий статус земельної ділянки площею 2,0 га на території Підгороднянської сільської ради по фактичному та проектному використанню за ТОВ «Аіда ЛТД»;

- технічну документацію про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, орендарем якої є ТОВ «АІДА ЛТД», що знаходиться за адресою : Тернопільська обл., Тернопільський р-н, Підгороднянська сільська рада, відповідно до заключення експертів щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки, орендарем якої на підставі розпорядження Тернопільської районної державної адміністрації від 12 лютого 2008р. №129 виступає ТОВ «Аіда ЛТД»розташованої за адресою –Тернопільська обл., Тернопільський р-н, Підгороднянська сільська рада, нормативна грошова оцінка становить 959 153, 61 грн. з розрахунку на один квадратний метр земельної ділянки –47,96 грн.;

- висновок державної експертизи землевпорядної документації № 2923 від 30.10.2008р., затверджений управлінням Держкомзему у Тернопільській області, відповідно до якого технічна документація про нормативну грошову оцінку земельної ділянки в цілому підготовлена згідно з вимогами чинного земельного законодавства України, встановленими стандартами, нормами і правилами, оцінюється позитивно та погоджується;

- рішення Тернопільської районної ради № 248 від 12.12.2008р. про затвердження нормативної грошової оцінки земельної ділянки, відповідно до якого затверджено нормативну грошову оцінку земельної ділянки площею 2,0 га, що надається в оренду ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень) за рахунок земель резервного фонду за межами населеного пункту на території Підгороднянської сільської ради в розмірі 959 153, 61 грн.

На виконання розпорядження голови Тернопільської районної державної адміністрації № 129  від 12.02.2008р. позивач 21.10.2008 р. звернувся до відповідача із заявою-клопотанням про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво офісно-складських приміщень за адресою Підгороднянська сільська рада Тернопільського району (лист вих. № 25 від 21.10.2008р.). Вказаний лист отриманий відповідачем, про що свідчить вхідний номер та відповідний штамп відповідача.

Строк  розгляду відповідачем  вище зазначеної заяви-клопотання відповідно до ч.7 ст. 123 Земельного кодексу України  (в редакції, яка діяла станом на дату розгляду поданої заяви) становить 1 місяць.  

12 січня 2009 року позивач звернувся до Тернопільської районної державної адміністрації з пропозицією укласти договір оренди земельної ділянки, зміст якого був викладений позивачем з урахуванням положень землевпорядної документації та Типового  договору оренди землі, надавши при цьому 2 примірники договору оренди землі (з додатками, які є його невід'ємними частинами), які підписані зі сторони позивача (лист вих. № 12-01/09 від 12 січня 2009р.). Зазначений лист з додатками до нього (договір оренди земельної ділянки; план/схема земельної ділянки; кадастровий план земельної ділянки; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); витяг з нормативної грошової оцінки земельної ділянки; витяг з рішення Тернопільської районної ради №248 від 12.12.2008р. про затвердження нормативної грошової оцінки земельної ділянки; акт приймання-передачі земельної ділянки) був надісланий відповідачу, про свідчить опис вкладення в цінний лист та поштова квитанція до нього від 12.01.2009р.

Станом на дату розгляду спору відповідачем не було прийнято щодо позивача рішення про надання або про відмову у наданні в оренду  земельної ділянки, або ж про укладення чи відмову в укладенні договору оренди земельної ділянки, а також відповідач не повідомляв у жодний спосіб позивача про розгляд його звернень від 21.10.2008р. та від 12.01.2009р.

Порядок передачі земельних ділянок в оренду передбачений ст.124 Земельного кодексу України, а саме :

1. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

2. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

3. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, громадянам, юридичним особам, визначеним частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу, здійснюється в порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу.

4. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Підставою для укладення договору оренди може бути цивільно-правовий договір про відчуження права оренди.

Відповідно до ч.1 ст. 116 Земельного кодексу України - юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Таким чином, відповідно до положень ч. 1 ст.116, ч. 1 ст.124  Земельного кодексу України - підставою для укладення договору оренди i набуття права на оренду земельної ділянки, що перебуває у державній або комунальній власності, є рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які фактично є орендодавцями земельних ділянок.

Згідно ст.93 Земельного кодексу України передбачено наступне:

1. Право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння i користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

2. Земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземним громадянам i особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об'єднанням i організаціям, а також іноземним державам.

3. Оренда земельної ділянки може бути короткостроковою - не більше 5 років та довгостроковою - не більше 50 років.

4. Право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися  до статутного фонду власником земельної ділянки –на строк до 50 років, крім випадків, визначених законом.

5. Орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користування іншій oco6i (суборенда).

6. Орендодавцями   земельних  ділянок  є їx власники або уповноважені ними особи.

7. Відносини, пов'язані з орендою землі регулюються законом.

Таким законом є Закон України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6.10.1998р. У статті 4 Закону України «Про оренду землі» уточнюється перелік орендодавців залежно від форми власності земельної ділянки.

Водночас відповідно до п. 1 Прикінцевих положень Закону України «Про оренду землі»частини 2, 3 i 4 статті 4 цього Закону набирають чинності після розмежування відповідно до закону земель державної i комунальної власності. До розмежування відповідно до закону земель державної i комунальної власності орендодавцями земельних ділянок у межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, є відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади в межах повноважень, визначених Земельним кодексом України.

          Згідно із п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України - до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

У відповідності до п. „а” ч. 1 ст. 17 Земельного кодексу України до повноважень місцевих державних адміністрацій, в тому числі Тернопільської районної державної адміністрації, у галузі земельних відносин належить, зокрема, розпорядження землями.

Аналогічне положення також міститься i у п.7 ч. 1 ст.13, ст. 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

Таким чином, станом на даний час органом виконавчої влади до повноважень якого належить укладення договорів оренди земельних ділянок, які знаходяться за межами населеного пункту, є Тернопільська районна державна адміністрація.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Частиною 3 статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

З матеріалів справи вбачається, що договір оренди зазначеної земельної ділянки на сьогоднішній день  підписаним з Тернопільської районної державної адміністрації не повертався.

Таким чином, на виконання статті 181 Господарського кодексу України договір оренди земельної ділянки для будівництва офісно-складських приміщень за адресою : Підгороднянська сільська рада Тернопільського району (кадастровий номер 6125286900:01:001:2279) був підписаний позивачем та переданий на підпис відповідачу, який у двадцятиденний термін зобов'язаний був його підписати або надати позивачу два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Також було встановлено, що ні протоколу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо редакції договору, яка була надана позивачем до суду, тощо, Тернопільською районною державною адміністрацією надано не було.

Статтею 184 Господарського кодексу України визначено, що укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватись з додержанням умов, передбачених статтею 179 цього кодексу, не інакше як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами статті 181 цього кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору.

Відповідно до ст.14 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

Типовий договір оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. № 220.     

Судом встановлено, що умови договору оренди земельної ділянки відповідають вимогам землевпорядної документації, Закону України «Про оренду землі»та Типовому договору оренди землі, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. № 220, в редакціях, що діяли на момент звернення позивача до Тернопільської районної держаної адміністрації з пропозицією укласти договір оренди земельної ділянки.

Главою 34 Земельного кодексу України визначено необхідність ведення державного земельного кадастру, а також в ній зазначається призначення, завдання та основні складові частини державного земельного кадастру.

Згідно до ст. 193 Земельного кодексу України державний земельний кадастр –це єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів. Складовою частиною земельного кадастру є кадастрове зонування, яке в свою чергу включає в себе встановлення кадастрових номерів (стаття 196 Земельного кодексу України).   

Відповідно до довідки № 1761 від 03.03.2008р. Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі ( 1-а третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову) повідомило про присвоєння земельній ділянці площею 2,0 га, відведеній ТОВ «Аіда ЛТД»для будівництва офісно-складських приміщень, кадастрового номера 6125286900:01:001:2279 з визначенням права використання земельної ділянки –право оренди землі.

Відповідно до пункту 1 Тимчасових методичних вказівок Державного комітету України по земельних ресурсах № 1 від 26 січня 1998 р. кадастровий номер це унікальний (не повторюється на всій території України) номер, який присвоюється при формуванні земельної ділянки і зберігається за нею на весь час її існування.

Отже, земельній ділянці площею 2,0 га вибраній в оренду ТОВ «Аіда ЛТД»визначено юридичний статус та географічне місце її положення в межах адміністративно-територіального устрою, що унеможливлює одночасне претендування на неї інших третіх осіб.

Позивачем  здійснено заходи, передбачені чинним законодавством, які є достатніми для укладення договору оренди земельної ділянки, однак з незалежних від товариства причин такий договір зі сторони орендодавця, яким є відповідач, не укладається. Таким чином порушується право позивача на оренду земельної ділянки, реалізація якого є необхідною товариству для провадження господарської діяльності.

Не укладення відповідачем договору оренди земельної ділянки без наведення позивачу причин такого не укладення є обмеженням позивача у здійсненні господарської діяльності.

3 огляду на викладене та беручи до уваги протермінування відповідачем терміну, визначеного законодавством для розгляду заяви-клопотання позивача про надання земельної ділянки для будівництва офісно-складських приміщень за  рахунок земель за межами населеного пункту на території Підгороднянської сільської ради, а також  закінчення терміну встановленого для надання протоколу розбіжностей, суд прийшов до висновку, що порушене право позивача на оренду земельної ділянки підлягає захисту способами, передбаченими ст. 152 Земельного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України.

Згідно статті 152 Земельного кодексу України захист прав юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання права (в даному випадку права позивача на оренду земельної ділянки), та застосуванням інших, передбачених законом, способів захисту.

Згідно статті 20 Господарського кодексу України захист прав суб'єктів господарювання здійснюється, зокрема, шляхом встановлення господарських правовідносин.    

Судом встановлено, що у позивача право на отримання в оренду земельної ділянки існує, однак його реалізація неможлива через те, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації.

Стаття 125 Земельного кодексу України забороняє особам приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації.

Судом встановлено, що позивачем дотримано порядок укладання господарського договору, визначеного ст. 181 Господарського кодексу України.

Приймаючи до уваги вищевикладене, є всі підстави стверджувати, що договір оренди вищенаведеної земельної ділянки між позивачем та Тернопільською районною державною адміністрацією є укладеним, однак цьому договору не надано письмової форми, оскільки позивач не отримав свого примірника договору оренди землі.    

Так, відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України –спори, що виникають при укладанні  договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.  

Відповідно до п. 15 рекомендацій Президії Вищого Господарського Суду України № 04-5/120 від 27.06.2007р. «Про деякі питання підвідомчості i підсудності справ господарським судам»та з урахуванням інформаційного листа Вищого Господарського Суду України № 01-8/164 від 18.03.2008р. «Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2007 році»- господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають iз земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, оскільки земля є об'єктом цивільних прав i обов'язків i використовується в господарській діяльності на підставі цивільно-правових угод. До таких справ слід відносити справи, пов'язані iз захистом права користування землею, в яких, захищаючи свої цивільні права i охоронювані законом інтереси, беруть участь суб'єкти господарської діяльності.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

Інших суб'єктів господарювання, які мали намір набути в оренду спірну земельну ділянку господарським судом Тернопільської області не виявлено, і процедура набуття позивачем земельної ділянки в тимчасове користування розпочата до набрання чинності законодавчими актами, які визначали порядок передачі в оренду земельних ділянок, що перебувають у  державній або комунальній власності шляхом проведення земельних торгів/аукціону, та такі законодавчі акти  не мають зворотної дії.

Відповідно до положень пункту 11 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»від 03.06.2008р. № 309-VI та беручи до уваги абз.3 п.1 Перехідних положень Земельного кодексу України у позивача відсутня необхідність оформляти право оренди земельної ділянки на підставі аукціону/торгів з огляду на те, що станом на 1 січня 2008 року Тернопільською районною державною адміністрацією було затверджено Акт вибору земельної ділянки ТОВ «Аіда ЛТД»для комерційного використання (будівництва офісно-складських приміщень) на території Підгороднянської сільської ради від 27.12.2007р.

Згідно з положеннями пункту 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву»№ 509-VІ від 16.09.2008р.  прийняті і не виконані до набрання чинності цим Законом рішення відповідних органів виконавчої влади  або органів місцевого самоврядування про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки зберігають чинність протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Отже, у відповідача відсутні підстави для відмови позивачу в укладенні договору оренди земельної ділянки щодо якої здійснено вибір, а також у відповідача відсутні підстави не вчиняти інші дії, необхідні для укладення такого договору, зокрема, не розглядати проект землеустрою та не приймати рішення про надання позивачу земельної ділянки в оренду, тощо.

Щодо позовних вимог до Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі та Тернопільської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» про зобов'язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та Орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД»(код ЄДРПОУ 25349146), у встановленому порядку, то дані вимоги підлягають частковому задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Згідно з пунктом 4 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003р. №174, державна реєстрація договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації. Державну реєстрацію договору оренди землі у книзі реєстрації здійснює оператор (реєстратор) –структурні підрозділи державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах», у межах повноважень якого є земельна ділянка.

Одночасно з цим, Порядком державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998р. № 2073, встановлено, що державна реєстрація договорів оренди землі проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки. При цьому забезпечення реєстрації договорів оренди покладається на відповідні державні органи земельних ресурсів :

- районні відділи земельних ресурсів;

- управління (відділи) земельних ресурсів у містах обласного і районного підпорядкування;

- Київське і Севастопольське міське управління земельних ресурсів.  

          Тобто, на даний час не існує єдиного порядку державної реєстрації договорів оренди землі.

На думку суду, необхідно застосовувати Тимчасовий порядок ведення державного реєстру земель, оскільки спеціальним органом щодо ведення державного реєстру земель по відношенню до органів місцевого самоврядування є Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах»(його структурні підрозділи) у складі Держкомзему України.  

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003р. № 1088 «Про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру» повноваження щодо ведення державного реєстру земель покладені на структурні підрозділи державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах».

Таким чином, постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2003р. № 1088 прийнята пізніше, ніж Порядок державної реєстрації договорів оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998р. № 2073, отже застосуванню підлягає нормативно-правовий акт, прийнятий пізніше (конкуренція загальної та спеціальної норм, де перевагу має спеціальна норма).  

Оцінивши представлені документальні докази, господарський суд Тернопільської області прийшов до переконання, що позовні вимоги позивача щодо:

- визнання укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договору оренди земельної ділянки за адресою : Тернопільська область, Тернопільський р-н, Підгороднянська сільська рада (кадастровий номер 6125286900:01:001:2279) між орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД»разом із документами, що є його невід'ємною частиною, в редакції позивача;

- зобов'язання Тернопільської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах»зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та Орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД», у встановленому порядку,

документально обгрунтовані i підлягають задоволенню.

          Позовні вимоги в частині зобов'язання Управління земельних ресурсів у Тернопільському районі зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та Орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД», задоволенню не підлягають.  

Судові витрати, в порядку ст.49 ГПК України покласти на позивача, як ініціатора позову.

Керуючись ст.ст.33, 34, 43, 49, 82-85 ГПК України, Законом України «Про оренду землі», Типовим договором оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. № 220, ст.ст.93,  152 та п.1 Перехідних положень Земельного кодексу України, п.11 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»№ 309-VI, ст. 181, 187 Господарського кодексу України, п.4 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003р. №174, суд -

ВИР1ШИВ :

1. Позов задовольнити частково.

2. Вважати укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договір оренди земельної ділянки за адресою : Тернопільська область, Тернопільський р-н, Підгороднянська сільська рада (кадастровий номер 6125286900:01:001:2279) між орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД»(код ЄДРПОУ 25349146) разом із документами, що є його невід'ємною частиною, в наступній редакції :

Договір оренди землі

                          

Орендодавець –Тернопільська районна державна адміністрація (46000, м.Тернопіль, майдан Перемоги, 1, код ЄДРПОУ 04058284) в особі голови Болєщука Володимира Михайловича, який діє на підставі розпорядження Президента України від 12 березня 2005 року №689/205, ст. 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», пункту 1 Прикінцевих положень Закону України «Про оренду землі»та пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, з однієї сторони, та

Орендар –товариство з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД» (46726, Тернопільський район, с.Підгороднє, вул.Чубинського, 57; зареєстроване виконавчим комітетом Тернопільської міської ради 23.06.1998 р., код ЄДРПОУ 25349146) в особі директора Маківського Григорія Івановича, який діє на підставі Статуту, з другої сторони, уклали даний договір про нижченаведене:

Предмет договору

1. Орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень), яка розташована за межами населеного пункту, на землях, що перебувають у віданні Підгороднянської сільської ради за адресою : Тернопільська область, Тернопільський р-н, Підгороднянська сільська рада, яка відображена на плані, що є невід'ємною частиною цього договору (надалі –об'єкт оренди або земельна ділянка). 

Об'єкт оренди

2. В оренду передається земельна ділянка загальною площею 20 000, 00 (двадцять тисяч) кв.м., у тому числі 20 000, 00 кв.м. –за рахунок земель сільськогосподарського призначення (землі резервного фонду –рілля); кадастровий  номер –6125286900:01:001:2279.

3. На земельній ділянці відсутні об'єкти нерухомого майна та інженерні мережі.

4. Земельна ділянка передається в оренду без нерухомого майна та інженерних мереж.

5. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки (кадастровий  номер – 6125286900:01:001:2279) становить 959 153,61  гривень (47, 96 грн. за 1 кв.м.).

6. Земельна ділянка, яка передається в оренду, має такі недоліки, що можуть перешкоджати її ефективному використанню  - недоліків, які  могли б перешкоджати ефективному використанню земельної ділянки за цільовим призначенням, не виявлено.   

7. Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини –земельна ділянка повинна використовуватися з урахуванням вимог землевпорядної документації.

Строк дії договору

8. Договір укладено терміном на 10 (десять) років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендна плата

9. Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі з розрахунку 4 % від нормативної грошової оцінки за рік, що складає 38 366,14 грн. в рік, щомісячна сплата здійснюється в розмірі  3 197,18 грн.

10. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії.

11. Орендна плата вноситься щомісячно, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на розрахунковий рахунок Підгороднянської сільської ради.  

12. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати даним договором не передбачається.

13. Розмір орендної плати може переглядатися щорічно за ініціативою орендаря у разі :

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни ставок орендної плати;

- зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

- в інших випадках, передбачених законом.

13.1. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін (шляхом внесення змін до цього договору). Пропозиції про перегляд розміру орендної плати надсилаються не частіше, ніж один раз на рік і розглядаються відповідно до законодавства. Відсутність відповіді на таку пропозицію не означає погодження такої пропозиції.

14. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,01 % від несплаченої суми за кожний день прострочення, та яка в будь-якому разі не може перевищувати ставки пені за несвоєчасну сплату земельного податку.  

Умови використання земельної ділянки

15. Земельна ділянка передається в оренду для комерційного використання (будівництво офісно-складських приміщень).

16. Цільове призначення земельної ділянки –комерційне використання.

17. Умови збереження стану об'єкта оренди : забудова земельної ділянки повинна здійснюватись у відповідності до державних будівельних норм.

Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

18. Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту її відведення. Організація розроблення проекту відведення земельної ділянки і витрати, пов'язані з цим, покладаються на орендаря.

19. Інші умови передачі земельної ділянки в оренду : заборона зміни цільового призначення земельної ділянки без погодження з орендодавцем.

20. Земельна ділянка є переданою орендарю в день державної реєстрації цього Договору.

Умови повернення земельної ділянки

21. Після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

22. Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

23. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, підлягають відшкодуванню. Умови, обсяги і строки відшкодування орендарю витрат за проведені ним поліпшення стану земельної ділянки визначаються окремою угодою сторін.

24. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору.

25. Розмір фактичних витрат орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

26. Орендодавець підтвердив про відсутність будь-яких прав третіх осіб на земельну ділянку.

26.1. Обмеження на використання земельної ділянки :

- приступати до використання земельної ділянки до встановлення меж земельної ділянки на місцевості і одержання документа, що посвідчує право користування землею –заборонено;

-  при наявності комунікацій забезпечити доступ всіх відповідних служб для проведення необхідних робіт;

- заборона зміни цільового призначення земельної ділянки без погодження відповідних служб.

27. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) на цю ділянку.

Інші права та обов'язки сторін

28. Права орендодавця :

28.1. Орендодавець має право вимагати від орендаря :

а) використання земельної ділянки відповідно до призначення, визначеного у п.п. 1, 15 цього договору;     

б) дотримання екологічної безпеки землекористування шляхом додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі;

в) своєчасного внесення орендної плати;

г) доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням орендарем умов цього договору в порядку та на умовах, які визначаються окремо за домовленістю сторін;

д) освоєння земельної ділянки у термін 24 місяці, або у терміни, встановлені будівельними нормами і правилами для такого роду об'єктів;

е) відшкодування втрат, спричинених вилученням із земель сільськогосподарського призначення (землі резервного фонду –рілля) земельної ділянки для комерційного використання.

29. Обов'язки орендодавця :

29.1. Орендодавець зобов'язаний:

а) передати у користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього договору, та придатну для використання за призначенням згідно з пунктами 1, 15 та умов цього договору;

б) не втручатися у господарську діяльність орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору;

в) не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;

г) відшкодувати орендарю витрати, пов'язані із поліпшенням стану об'єкта оренди, яке проводилось орендарем за згодою орендодавця;

д) попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди;

е) повідомити в письмовій формі орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

30. Права орендаря :

30.1. Орендар має право :

а) самостійно визначати напрямок своєї господарської діяльності, визначений у пунктах 1, 15 та умов цього договору;

б) за письмовою згодою орендодавця зводити в установленому законодавством порядку на орендованій земельній ділянці інші будівлі і споруди;

в) одержувати продукцію та доходи;

г) проводити поліпшення стану земельної ділянки;

д) у разі розірвання цього договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

е) після закінчення строку, на який було укладено цей договір, орендар має за інших рівних умов право на поновлення договору на таких же умовах;

є) переважне право на купівлю земельної ділянки у разі її продажу.   

31. Обов'язки орендаря :

31.1. Орендар зобов'язаний :

а) використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до цільового призначення, визначеного у п.п.1, 15 цього договору дотримуючись при цьому вимог чинного земельного і екологічного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі;

б) зміну цільового або функціонального призначення орендованої земельної ділянки проводити згідно з чинним законодавством;

в) відповідно до п.11 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

г) у разі відчуження будівель або їх частин, розташованих на орендованій земельній ділянці, орендар зобов'язаний повідомити про це орендодавця у 30 –денний термін з дня відчуження і повідомити нового власника про обов'язковість оформлення права користування на землю. До посвідчення орендодавцем прав третіх осіб на користування земельною ділянкою орендна плата справляється орендарем у повному обсязі;

д) самостійно проводити визначення конкретного розміру орендної плати з врахуванням встановленого відповідно до чинного законодавства коефіцієнта  індексації грошової оцінки землі;

е) освоїти земельну ділянку у термін 24 місяці, або у терміни, встановлені будівельними нормами і правилами для такого роду об'єктів;

є) у 5-денний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки надати копію даного договору відповідному органу державної податкової служби.

     

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

32. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе орендодавець.

33. У разі прострочення орендодавцем або орендарем установлених договором оренди землі строків передачі об'єкта оренди ризик його випадкового знищення або пошкодження у цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.  

Страхування об'єкта оренди

34. Згідно з цим договором об'єкт оренди може підлягати страхуванню на весь період дії цього договору.

35. Страхування об'єкта оренди може визначатись сторонами у додатковій угоді.

36. Сторони домовилися про те, що у разі невиконання свого обов'язку стороною, яка повинна згідно з цим договором застрахувати об'єкт оренди, друга сторона може застрахувати його і вимагати відшкодування витрат на страхування.

Зміна умов договору і припинення його дії

37. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

38. Дія договору припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- придбання орендарем земельної ділянки у власність;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

39. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за :

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

40. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається з ініціативи орендаря у разі виявлення недоліків переданої в оренду земельної ділянки, що не були передбачені договором оренди і перешкоджають використанню земельної ділянки за договором.

41. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

42. Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар має переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

43. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору

44. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

45. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

46. Орендодавець несе відповідальність за недоліки переданої в оренду земельної ділянки, що не були передбачені договором оренди і перешкоджають використанню земельної ділянки за договором. У разі виявлення таких недоліків орендар має право вимагати :

- зменшення орендної плати або відшкодування витрат на усунення недоліків;

- відрахування з орендної плати певної суми своїх витрат на усунення таких недоліків;

- дострокового розірвання договору.    

Прикінцеві положення

47. Право оренди земельної ділянки може бути передано в заставу або внесено до статутного фонду за домовленістю сторін, яка викладається у додаткових угодах до даного договору.

48. Цей договір укладено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря, третій - в органі, який провів його державну реєстрацію –Тернопільській регіональній філії державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах».

Невід'ємними частинами договору є :

- план/схема земельної ділянки;

- кадастровий план земельної ділянки;

- акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

- витяг з нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

- витяг з рішення Тернопільської районної ради № 248 від 12 грудня 2008 року про затвердження нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

- акт приймання-передачі земельної ділянки.

Реквізити сторін

Орендодавець                                                             Орендар

Тернопільська районна державна                               Товариство з обмеженою відповідальністю

адміністрація в особі голови                                          «Аіда ЛТД»в особі директора

Болєщука В.М.                                                   Маківського Г.І.

Місцезнаходження :                                                   Місцезнаходження :

м.Тернопіль, майдан Перемоги, 1                               Тернопільський район, с.Підгороднє,

вул. Чубинського, 57

Ідентифікаційний код 04058284                              Ідентифікаційний код 25349146

                    

3. Зобов'язати Тернопільську регіональну філію Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах»зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем –Тернопільською районною державною адміністрацією та Орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю «Аіда ЛТД»(код ЄДРПОУ 25349146), у встановленому порядку.

4. В решті позовних вимог відмовити.  

5. На дане рішення сторонами по cправі може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного господарського суду на протязі десяти днів з дня його підписання, 27 лютого 2009 року  через місцевий господарський суд Тернопільської області.

6. Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          І.М. Турецький

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення26.02.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3466583
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/19-216

Рішення від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні