Рішення
від 14.04.2009 по справі 32/51
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/51

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

14.04.09                                                                                           Справа№ 32/51

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Палюх Г.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Прокурора Золочівського району Львівської області в інтересах держави в особі Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації „Львівгаз” в особі Філії Золочівське управління по експлуатації газового господарства, м..Золочів Львівська область.

до відповідача Відкритого акціонерного товариства „Золочівський м'ясокомбінат”, м.Золочів Львівська область.

про стягнення 600,45 грн.

За участю представників сторін:

від прокуратури: Рогожнікова Н.Б. - прокурор відділу представництва інтересів громадян і держави в судах (прокуратура Львівської області), посвідчення № 148 від 30.11.2007р.

від позивача: Кардинал В.В. –юрист Золочівського УЕГГ (довіреність №06-527 від 30.01.2009р.).

від відповідача: не з'явився.

Права та обов'язки сторін передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України роз'яснено, заяви про відвід судді не поступали, клопотання про технічну фіксацію судового процесу не надходили.

Суть спору: Прокурор Золочівського району Львівської області подав позов в інтересах держави в особі Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації „Львівгаз” в особі Філії Золочівське управління по експлуатації газового господарства, м..Золочів Львівська область до Відкритого акціонерного товариства „Золочівський м'ясокомбінат”, м.Золочів Львівська область про стягнення 600,45 грн. заборгованості за постачання та транспортування природного газу.

Ухвалою суду від 03.03.2009р. прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до судового розгляду на 31.03.2009р. Ухвалою суду від 31.03.2009р. розгляд справи відкладено з підстав вказаних в даній ухвалі.

Рішення прийнято 14.04.2009р.

Представники прокуратури та позивача позовні вимоги підтримали повністю, з підстав наведених у позовній заяві, просили позов задоволити.

На адресу суду повернувся поштовий конверт з рекомендованим відправленням відповідачу ухвали про порушення провадження у справі з відміткою поштового відділення про те, що ВАТ „Золочівський м'ясокомбінат” –на даний час не працює. Вказаний поштовий конверт надсилався відповідачу на адресу вказану позивачем в позовній заяві, а саме: 80700, Львівська область, Золочівський район, м.Золочів, вул.Бенівська, 15.

На вимогу ухвали суду, прокурор Золочівського району Львівської області, надав витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 11.03.2009р. № 3161411, де вказано, що Відкрите акціонерне товариство „Золочівський м'ясокомбінат” знаходиться в ЄДРЮОФОП та зареєстроване Золочівською районною державною адміністрацією Львівської області, дата реєстрації 06.05.1998р, за адресою: 80700, Львівська область, Золочівський район, м.Золочів, вул.Бенівська, 15.

До повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т.п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій (п.4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України “Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році” від 02.06.2006 р. N 01-8/1228 ).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, суд вважає за можливе розглянути справу відповідно до ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників прокуратури та позивача, суд,-

                                                                   встановив:

16.07.2007р. між ВАТ “Львівгаз”, від імені якого діє Золочівське управління по експлуатації газового господарства (надалі Облгаз), в особі начальника Шептицького .З.С. та ВАТ „Золочівський м'ясокомбінат” (споживач), в особі директора Гулько М.С., було укладено договір № 3015 на постачання та транспортування природного газу.

Філія Золочівське управління по експлуатації газового господарства (надалі філія) відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз»(надалі «ВАТ «Львівгаз»або «Товариство») утворена на підставі рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «Львівгаз», згідно протоколу №9 від 05.11.2005р. Золочівське УЕГГ є філією ВАТ по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», яке створене наказом Державного комітету України по нафті і газу від 11.03.1994р. (ідентифікаційний код юридичної особи 03349039). Філія не є юридичною особою і входить до складу ВАТ «Львівгаз»на правах відокремленого підрозділу, який здійснює функції товариства в межах повноважень які надані положенням. Філія діє від імені та в інтересах ВАТ «Львівгаз».

Згідно п.1.1. договору №3015 предметом договору є надання облгазом послуги споживачу з постачання та транспортування природного газу, а споживачем –здійснення оплати згідно умов цього договору.

Згідно п.1.2. договору №3015 укладення даного договору можливе при умові наявності газової служби у споживача, а при її відсутності –заключних угод на технічне обслуговування газового господарства та приладів обліку газу з облгазом чи іншими спеціалізованими організаціями.

Згідно п.2.1. договору №3015 облгаз надає споживачу протягом 2007 року послуги з постачання та транспортування газу в об'ємі 6 тис. куб. м, в тому числі по місяцях кварталів.

Згідно п.2.2. договору №3015 надання послуг згідно умов даного договору здійснюється на наступні об'єкти споживача: Бенівська, 15, - м'ясокомбінат –адмінбудинок, прилад обліку газу –лічильник.

Згідно п.3.1.2. договору №3015 споживач зобов'язувався без дозволу облгазу і без оформлення відповідних документів не проводити реконструкцію своєї газової мережі, переобладнувати або вводити в дію нове газо споживаюче устаткування, проводити заміну приладів обліку газу. При виявленні представниками облгазу самовільно встановленого газоспоживаючого устаткування, воно відключається від мережі газопостачання та матеріали про самовільне включення додаткового газо споживаючого устаткування направляються в органи Держпромірнагляд України та органи прокуратури для притягнення споживача до відповідальності.

Згідно п.3.1.7. договору №3015 споживач зобов'язувався здійснювати оплату наданих послуг згідно умов даного договору.

Згідно п.3.1.10. договору №3015 споживач зобов'язувався щомісячно представляти облгазу журнали обліку споживання природного газу та інші документи, що підтверджують обсяги спожитого газу (картограми, роздруківки даних коректорів та обчислювачів, тощо).

Згідно п.3.1.12. договору №3015 споживач зобов'язувався в будь-який час протягом доби допускати представників облгазу для огляду газопроводів, газо споживаючого устаткування, засобів обліку та контролю за споживанням газу, обмеження та припинення газопостачання згідно п.3.4.1. даного договору, після пред'явлення ними службових посвідчень.

В свою чергу облгаз згідно п.3.2. договору №3015 зобов'язувався надавати послуги споживачу в межах підтверджених ОДУ ДК „Укртрансгаз” планових обсягів.

Згідно п.п.3.2.3. та 3.2.4. договору №3015 облгаз зобов'язувався контролювати облік спожитого споживачем газу та щомісячно спільно з споживачем оформляти акти приймання-передачі газу та надання послуг.

За умовами п.3.4. договору №3015 облгаз має право припиняти згідно з вимогами „Порядку пообєктового припинення (обмеження) газопостачання споживачем, крім населення”, затвердженого Постановою КМУ від 08.12.2006р. №1687, споживачу надання послуг у наступних випадках: г) –при несвоєчасній або неповній оплаті споживачем наданих послу; е) –при наявності заборгованості за надані послуги, незалежно від періоду її виникнення.

Відповідно до п.п.5.1. та 5.1.1. договору №3015 надання послуг споживачу здійснюється за умови наявності комерційного вузла обліку газу та для визначення об'єму спожитого газу приймаються дані комерційного вузла обліку газу облгазу.

Згідно п.п. 5.1.2. договору №3015 у разі відсутності вузла обліку газу у облгазу приймаються дані комерційного вузла обліку газу споживача.  

Розрахунок за транспортування природного газу повинен був здійснюватися відповідно до п.7.1 договору №3015, де зазначено, що оплата за надання послуг здійснюється споживачем (відповідачем) шляхом оплати грошовими коштами на рахунок облгазу (позивача) в наступному порядку: - 100 відсотків від запланованих обсягів надання послуг - до 25 числа місяця, що передує звітному; - остаточний розрахунок за фактично надані послуги здійснюються до 5 числа місяця, наступного за звітним.

Позивач свої обов'язки по договору виконав, що підтверджується актом прийому-передачі обсягів природного газу від 30.01.2008р., підписаним сторонами та скріпленим їх печатками.

Оскільки відповідач не провів в повному обсязі розрахунок за спожитий природний газ, його заборгованість станом на 27.01.2009 р. становить: за транспортування природного газу –117,75грн.; за спожитий природний газ –482,70 грн.

В зв»язку з неоплатою відповідачем заборгованості за використаний природний газ та послуг по його транспортуванню, представник філії Золочівського управління по експлуатації газового господарства ВАТ «Львівгаз» виключив газ та опломбував в закритому положенні вхідний кран на адмінбудинок відповідача по вул.Бенівська, 15 у м.Золочів, про що 03.03.2008р. було складено акт № 2/3-2008.

Позивач надав суду підписані сторонами та скріплені їх печатками акти звірки взаєморозрахунків від 01.03.2009р. на суму 117,75 та  на суму 482,70 грн.

Відповідач заходів щодо оплати наявного  у нього боргу не вживає.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників прокуратури та позивача, суд прийшов до висновку підставності позову до задоволення повністю, при цьому суд виходив з наступного:

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України, однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини. Згідно ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов'язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

У відповідності із ст.193 ГК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Аналогічно відповідно до ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язані встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За умовами ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання свого зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Не допускається одностороння відмова від виконання договору чи зміна умов його виконання (ст.525 ЦК України).

На дату розгляду справи заборгованість відповідача перед ВАТ по газопостачанню та газифікації „Львівгаз” в особі Філії Золочівське управління по експлуатації газового господарства не змінилась і становить 600,45 грн., яку слід стягнути на підставі вищенаведених норм Господарського та Цивільного кодексів України.

Відповідно до статті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до абзацу 2 статті 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи, та підлягають до задоволення.

Судові витрати підлягають стягненню з відповідача в дохід бюджету, згідно вимог ст.49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 11, 525, 526, 530, 610, 612 ЦК України, ст.ст. 174, 193 ГК України, ст.ст.33, 43, 49, 75, 82-84, 115, 116 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Золочівський м'ясокомбінат»(80700, Львівська область, м.Золочів, вул.Бенівська, 15;  р/р 26004123489600 банк АКІБ «Укрсиббанк»; МФО 351005; ЄДРПОУ 00443803) на користь  Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз»в особі Філії Золочівського управління по експлуатації газового господарства (80700, Львівська область, м.Золочів, вул.Львівська, 50; р/р 26001060258863 в ЛМФ «Гуцульське «ЗГРУ Приватбанк»; МФО 325321, код ЄДРПОУ 23960139) 600,45 грн. заборгованості за постачання та транспортування природного газу.

3. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Золочівський м'ясокомбінат»(80700, Львівська область, Золочівський район, м.Золочів, вул.Бенівська, 15;                       р/р 26004123489600 банк АКІБ «Укрсиббанк»; МФО 351005; ЄДРПОУ 00443803) в дохід Державного бюджету 102,00 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. Накази видати згідно вимог ст. 116 ГПК України.

5. Рішення набирає законної сили відповідно до ст.85 ГПК України та може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду  в порядку і строки передбачені ст.ст.91-93 ГПК України.

    

Суддя                                                                                                     

Дата ухвалення рішення14.04.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3467734
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 600,45 грн

Судовий реєстр по справі —32/51

Ухвала від 30.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 31.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 26.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 13.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 29.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні