Рішення
від 10.04.2009 по справі 09/767
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

09/767

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "10" квітня 2009 р.                                                                           Справа №  09/767

          

                    Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Курченко Н.М.,

при секретарі –Мирошниченко Б.В., за участю  представника позивача –Брик Л.В. за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом  товариства з обмеженою відповідальністю  «Регламент»с. Іваньки Маньківського району до  Іваньківської сільської ради Маньківського району Черкаської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Черкаській області, про визнання права власності на нерухоме майно, -

ВСТАНОВИВ :

Подано позовну заяву, у якій позивач, посилаючись на ст.ст.376,392 Цивільного кодексу України, просить визнати за ним право власності на об'єкт нерухомого майна - банно-оздоровчий комплекс, який знаходиться на земельній ділянці, що надана ТОВ "Регламент" у користування на підставі договору оренди від 06.02.2009 року та розташований за адресою: Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Робоча, 3.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 20 вересня 2007 року рішенням Іванківської сільської ради позивачу надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо земельної ділянки, на якій проводилась реконструкція будівлі дитячого садка під сауну та кафе. Об'єкт пройшов державну експертизу, готовий до експлуатації, згідно висновку Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз від 03 жовтня 2008 року нежитлова будівля (підприємство банно-оздоровчого призначення) відповідає державним будівельним нормам, укладений договір оренди землі під новостворене нерухоме майно, однак виконавчий комітет відповідача рішенням від 27 лютого 2009 року №19  відмовив у оформленні права власності на об'єкт нерухомого майна –банно-оздоровчий комплекс, хоча він не порушує прав інших осіб.

Відповідач у заяві від 03 квітня 2009 року позовні вимоги визнав повністю та просив розглянути справу без його участі.

Третя особа у письмових поясненнях вказала на те, що управління майном Іваньківського спиртового заводу, якому належав об'єкт нерухомості, здійснюється Міністерством аграрної політики України, тому регіональне відділення ФДМУ не є належним учасником судового процесу у даній справі.

Згідно ст. 77 ГПК України у судовому засіданні оголошувалась перерва з 07 по 10 квітня 2009 року.          У судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги у повному обсязі, просила їх задовольнити та пояснила, що на аукціоні позивачем був придбаний об'єкт дитячого садка Іваньківського спиртзаводу, який був занедбаний і непридатний для використання за цільовим призначенням, завод реконструювати не мав коштів, територіальна громада також його не приймала. Після придбання об'єкту позивач зареєстрував на нього право власності, погодив з відповідачем реконструкцію придбаного об'єкту під банно-оздоровчий комплекс, отримав та оформив земельну ділянку, яку одержав в оренду на 49 років, завершив реконструкцію, оскільки не було проекту, провів експертизу, об'єкт готовий до експлуатації, однак виконавчий комітет відповідача відмовив у оформленні  права власності на об'єкт,  посилаючись на відсутність оформленої під даний об'єкт земельної ділянки, але земельна ділянка відведена,  виготовлений проект відводу, погоджені межі з усіма сусідами, отже відмова виконавчого комітету в оформлені права власності безпідставна.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

23 лютого 2005 року між Державним підприємством «Іваньківський  спиртовий завод»та товариством з обмеженою відповідальністю «Регламент»був укладений договір купівлі-продажу нежитлового приміщення. Об'єктом договору є нежиле приміщення дитячого садка з прибудовами, позначене на плані літерами «А, а», площею 317,1 м. кв., з надвірними будівлями та спорудами: підвалом під «А» площею 48,7 м. кв., огорожею, воротами з хвірткою та замощенням, що знаходиться в селі Іваньки по вул. Робочій, №3.  Об'єкт, згідно протоколу аукціону №2 від 09.11.2004 року, продано за 13428,00 грн. (у т.ч. ПДВ) (пункти 1.1, 1.4 Договору).

Договір посвідчений приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу Старосвітською О.Г.  та зареєстровано в реєстрі за №573.

02 березня 2005 року Уманським виробничим підрозділом Черкаського обласного об'єднаного бюро технічної інвентаризації за позивачем зареєстроване право власності на вказаний об'єкт нерухомості, що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

З метою забезпечення  використання приміщення позивач протягом 2007-2008 років провів його реконструкцію під банно-оздоровчий комплекс.

Згідно висновку №581-БТ будівельно-технічного дослідження від 31.10.2008 року, складеного Черкаським відділенням Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, позивач  перепланував нежиле приміщення дитячого садку по вул. Робоча, 3, с. Іваньки Маньківського району у підприємство банно-оздоровчого призначення.  Згідно вказаного висновку нежитлова будівля (підприємство банно-оздоровчого призначення) по вул. Робоча, 3, відповідає ДБН В.1.1-7-2002 «Пожежна безпека об'єктів будівництва», ДБН В.2-2-9-99 «Громадські будинки та споруди. Основні положення», ДБН 360-92 «Планування і забудова міських і сільських поселень», СНиП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондиционирование», «Газопостачання», СНиП 2.04.01-85 «Внутренний водопровод и канализация зданий», ДБН В.2.2-11-2002 «Предприятия бытового обслуживания. Основные положения», Санитарные правила для предприятий общественного питания. Добудови, прибудови до об'єкту не здійснювались, загальна площа об'єкту не змінилась.

Рішенням Іванківської сільської ради №33-14/V від 05 лютого 2009 року затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,3725 га. ТОВ «Регламент»для реконструкції будівлі дитячого садка під сауну та кафе із земель не наданих у власність та постійне користування в межах населених пунктів Іваньківської сільської ради для здійснення комерційної діяльності.

06 лютого 2009 року між позивачем та відповідачем укладено договір оренди землі загальною площею 0,3725 га строком на сорок дев'ять років. Земельна ділянка надана для  здійснення підприємницької діяльності. Договір зареєстровано у Маньківському районному відділі ЧРФ центру ДЗК по земельних ресурсах, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 10.02.2009 року за №040979000002.

10 лютого 2009 року позивач звернувся до відповідача із заявою №9, у якій просив оформити та видати свідоцтво на право власності на банно-оздоровчий комплекс, розташований за адресою: Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Робоча, 3, на земельній ділянці, що надана ТОВ «Регламент»в оренду терміном на 49 років згідно договору оренди землі від 06 лютого 2009 року.

Рішенням виконавчого комітету Іваньківської сільської ради від 27.02.2009 року №19 ТОВ «Регламент»відмовлено у оформленні права власності на нерухоме майно (банно-оздоровчий комплекс) з посиланням  на те, що ним не подано необхідних документів згідно п.п.12 абз. А п.6.1 розділу 6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28 січня 2003 р. №6/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 січня 2003 р. за №66/7387. 

Реконструйований позивачем об'єкт є об'єктом права власності - нерухомим майном (банно–оздоровчий комплекс).

Балансова вартість об'єкту згідно довідки від 05.03.2009 року №14 становить 30000,00 грн.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягаючими задоволенню, з огляду на наступне.

Абзацом дванадцятим підпункту "а" пункту  6.1 розділу 6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно (в редакції чинній на час прийняття рішення відповідачем) (далі - Положення), на який послався відповідач, як на підставу відмови у оформленні права власності, встановлено, що оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування фізичним та юридичним особам на об'єкти нерухомого майна, які в установленому порядку переведені із житлових у нежитлові і навпаки, при наданні рішення відповідного органу.

Згідно абзацу другого  підпункту "а" пункту  6.1 Положення оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування фізичним особам та юридичним особам на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна за наявності акта про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети та за наявності документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

З вищенаведених доказів вбачається, що згідно рішення Іванківської сільської ради №33-14/V від 05 лютого 2009 року земельна ділянка відведена для реконструкції будівлі дитячого садка під сауну та кафе. Закінчений будівництвом об'єкт відповідає державним будівельним нормам, стандартам і правилам, що підтверджується висновком №581-БТ будівельно-технічного дослідження від 31.10.2008 року.

Таким чином, посилання виконавчого комітету відповідача  у рішенні від 27.02.2009 року №19 на підпункт «а»п.6.1 розділу 6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, як на підставу відмови у оформленні права власності на реконструйований об'єкт нерухомості, є необґрунтованим, прийнятим без врахування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, тому рішення виконавчого комітету Іванківської сільської ради від 27.02.2009 року №19 суд вважає протиправним.

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 2 цієї ж статті передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва (створення майна), а якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Згідно з частинами 2, 3 ст. 18 Закону України "Про основи містобудування" будівництво об'єктів містобудування незалежно від форм власності здійснюється з дозволу відповідних рад. Це право ради можуть делегувати відповідним виконавчим органам. Закінчені будівництвом об'єкти підлягають прийняттю в експлуатацію в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Експлуатація не прийнятих у встановленому законодавством порядку об'єктів забороняється.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України №1243 "Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів" прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів полягає у підтвердженні державними приймальними комісіями готовності до експлуатації об'єктів нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд як житлово-громадського, так і виробничого призначення, інженерних мереж та споруд, транспортних магістралей, окремих черг пускових комплексів, їх інженерно-технічного оснащення відповідно до затвердженої в установленому порядку проектної документації, нормативних вимог, вихідних даних на проектування.

Позивач здійснив реконструкцію нерухомого майна без належно затвердженого проекту реконструкції.  Роботи по реконструкції будівлі дитячого садка під банно-оздоровчий комплекс проводились без знесення та перенесення несучих конструкцій, перегородок, без істотного перепланування приміщень, в основному проводились роботи по поліпшенню внутрішнього стану приміщень, внаслідок проведених перепланувань загальна площа об'єкту не змінилась. Для здачі об'єкту в експлуатацію з іншим цільовим призначенням проведена експертиза об'єкту на відповідність його будівельним, пожежним, санітарним нормам  і правилам.

Згідно ст.376 ЦК України будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.  Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.  Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

З огляду на вищевикладені обставини та норми законодавства, суд вважає, що самочинне будівництво (реконструкція будівлі колишнього дитячого садка) здійснене позивачем на земельній ділянці, яка надана для цієї мети,  не порушує права та охоронювані законом інтереси власника землі та інших осіб, відповідає встановленим діючим архітектурно-будівельних нормам та правилам, будівництво завершено, будівля поставлена на облік.

Отже, відповідно до ст.ст. 376, 392 ЦК України  у суду є підстави  визнати за позивачем право власності на об'єкт нерухомого майна - банно-оздоровчий комплекс, який знаходиться на земельній ділянці, що надана ТОВ "Регламент" у користування на підставі договору оренди від 06.02.2009 року та розташований за адресою: Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Робоча, 3.

Спір виник з вини позивача, тому згідно ст. 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на нього.

Керуючись ст.ст. 49, 82-84 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «Регламент», Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Заводська, 1а, ідентифікаційний код 32995461 право власності на об'єкт нерухомого майна - банно-оздоровчий комплекс, який знаходиться на земельній ділянці, що надана ТОВ "Регламент" у користування на підставі договору оренди від 06.02.2009 року та розташований за адресою: Черкаська область, Маньківський район, с. Іваньки, вул. Робоча, 3.

Рішення може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          Суддя                                                                                Н.М.Курченко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.04.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3468183
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —09/767

Рішення від 10.04.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні