Рішення
від 07.11.2013 по справі 904/7661/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07.11.13р. Справа № 904/7661/13 За позовом: селянського (фермерського) господарства "Любава", с. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області

До відповідача-1 : Знаменівської сільської ради, с. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області

До відповідача-2 : товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Рассвет", с. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області

Про: визнання права власності

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача : Донець С.О., довіреність №01 від 24.09.2013р., представник

Від відповідача-1: не з'явився

Від відповідача-2: не з'явився

Суть спору:

Селянське (фермерське) господарство "Любава", с. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області звернулося до господарського суду із позовом про визнання права власності на склад, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Знаменівка, вул. Палоградська,2Ж, що складається з наступних будівель і споруд: Літ. А - склад площею 2296 м. 2 , літ. а - прибудова площею 95,76 м. 2 , літ. а1 - прибудова, площею 134,4м. 2 , літ. І - покриття - площею 108,4 м. 2 .

Позовні вимоги мотивовані тим, що на балансі селянського (фермерського) господарства "Любава" починаючи з 2000 року перебуває склад з прибудовами та покриття. Зазначена будівля складу та споруди знаходяться на землях Знаменівської сільської ради, будівля була побудована ще в 1970 році колгоспом "Рассвет", правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Рассвет". На початок 2001 року будівля була відремонтована позивачем за рахунок власних коштів та використовується як склад, в якому знаходяться також побутові приміщення для працівників позивача. Об'єкти нерухомого майна, про визнання права власності на які заявлено позов, розташовані на земельній ділянці, яка перебуває у користуванні селянського (фермерського) господарства "Любава" на підставі договору оренди земельної ділянки, який укладено у червні 2009 року з Новомосковською райдержадміністрацією строком на 49 років. Згідно рішення виконавчого комітету Знаменівської сільської ради від 28.05.2013р. за заявою позивача будівлі присвоєно адресу: с. Знаменівка, вул. Павлоградська,2ж. В подальшому проведено первісну інвентаризацію спірного об'єкту нерухомості та виготовлено технічний паспорт. Таким чином, склад з прибудовами та покриттям протягом 12 років знаходиться у безперервному, добросовісному, відкритому користуванні позивача. Позивач несе всі необхідні витрати на його утримання та обслуговування. Враховуючи час користування спірним нерухомим майном, позивач вважає, що має підстави для визнання за ним права власності на це майно за набувальною давністю, на підставі ст. 344 ЦК України.

Знаменівська сільська рада (відповідач-1) не заперечує обставини користування позивачем протягом тривалого часу складом з прибудовами та покриттям, його утримання та обслуговування, просить вирішити спір відповідно до чинного законодавства.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Рассвет" (відповідач-2) проти задоволення позову не заперечує та зазначає, що товариство є правонаступником Акціонерно-комерційної агрофірми "Рассвет", яка, в свою чергу, являлась правонаступником колгоспу "Рассвет". Будівля, на яку позивач просить визнати право власності будувалась ще за часів існування колгоспу "Рассвет". Під час реорганізації колгоспу дана будівля не була прийнята на баланс правонаступника, тому залишилась без нагляду.

У судове засідання, яке відбулося 07.11.2013 року, представники відповідачів-1,2 не з'явилися, подали до господарського суду клопотання (Знаменівської сільської ради за вих. №573 від 06.11.2013 року, товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Рассвет" за вих. №140 від 04.11.2013 року) про розгляд справи за відсутності їх представників.

У судовому засіданні 24.10.2013 року оголошувалась перерва до 07.11.2013 року.

У судовому засіданні 07.11.2013 року оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

У лютому 1992 року відбулися загальні збори членів колгоспу "Рассвет" з порядком денним: припинення діяльності колгоспу. На загальних зборах членів колгоспу "Рассвет" були прийняті рішення:

- припинити діяльність колгоспу "Рассвет";

- на базі колгоспу створити Акціонерно-комерційну Агрофірму "Рассвет";

- затвердити Статут Акціонерно-комерційної Агрофірми "Рассвет".

Рішення загальних зборів членів колгоспу оформлені протоколом №2 від 04.02.1992р.

07.07.1992 року представником президента України у Новомосковській районній державній адміністрації прийнято розпорядження №243 "Про реєстрацію акціонерно-комерційної агрофірми "Рассвет" на базі колгоспу.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Рассвет" є правонаступником Акціонерно-комерційної агрофірми "Рассвет" та СВК "Рассвет" і зареєстровано Новомосковською районною державною адміністрацією 07.07.1992р. за номером 1 209 120 0000 000198 (свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи Серія АОО №429815).

Під час реорганізації колгоспу "Рассвет" спірна будівля не була прийнята Акціонерно-комерційною агрофірмою "Рассвет", а в подальшому ТОВ "Агрофірма Рассвет", на баланс товариства. Також не було оформлене право власності відповідача-2 (ТОВ "Агрофірма Рассвет") на спірне майно та не використовувалось останнім для господарчих потреб.

З пояснень наданих відповідачами вбачається, що спірна будівля була побудована у 1970 році ще за часів СРСР колгоспом "Рассвет", і використовувалась останнім як корпус для крупної рогатої худоби.

Селянське (фермерське) господарство "Любава", с. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області зареєстровано Новомосковською райдержадміністрацією 16.06.2000року, номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 1 209 120 0000 000155, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серія АОО №429770.

Відповідно до Статуту селянського (фермерського) господарства "Любава" (в редакції 2013року) предметом діяльності господарства є сільськогосподарське виробництво та реалізація товарної продукції й сировини, в тому числі за кордоном (п.2.2.1 Статуту).

Згідно інвентарної картки обліку основних засобів 17.07.2000 року селянське (фермерське) господарство "Любава" прийняло на баланс склад (корпус Злобінський), 1970 року побудови, який знаходиться на балансі у позивача на час вирішення спору в суді.

У 2001 році позивач власними силами та за рахунок власних коштів відремонтував спірну будівлю.

02.06.2009р. між Новомосковською районною державною адміністрацією (орендодавець) та селянським (фермерським) господарством "Любава" укладено договір оренди земельної ділянки строком на 49 років, площею 0,1751 га - під господарськими будівлями і дворами для розширення фермерського господарства "Любава" за рахунок земель запасу на території Знаменівської сільської ради.

Договір оренди земельної ділянки зареєстрований Новомосковським райвідділом ДРФ ЦДКЗ, про що в книзі записів реєстрації договорів оренди землі №23 вчинено запис 07.07.2009р. за №04-09-126-03702.

Згідно довідки Знаменівської сільської ради від 30.10.2013р., вих. №2000, орендна плата за вказаним вище договором оренди надходить до бюджету, оплата проводиться щомісячно.

Таким чином, з 2000 року будівля складу, розташована у с. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області знаходиться у користуванні селянського (фермерського) господарства "Любава".

Будь-які інші особи за час користування позивачем спірним майном не заявляли своїх прав на це майно (протилежне не доведено у даній справі).

28.05.2013р. за заявою голови селянського (фермерського) господарства "Любава" Суліми О.І. виконавчим комітетом Знаменівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області було прийнято рішення №33 від 28.05.2013р., яким присвоєно адресу складу, що належить С(Ф)Г "Любава": вул. Павлоградська, 2ж с. Знаменівка.

За станом на 20.08.2013р. Комунальним підприємством "Новомосковське міське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради виготовлений технічний паспорт на будівлю складу (у тому числі прибудови та покриття), який розташований за адресою: Новомосковський район, с. Знаменівка, вул. Павлоградська, 2ж, загальною площею 2 634,56 кв.м. З характеристики будинку, допоміжних будівель та споруд вбачається, що площа складу (літ. А) складає 2296кв.м., прибудови (літ а) - 95,76, прибудови (літ. а1) - 134,4 кв.м., покриття (літ. І) - 108,4 кв.м. (а.с.40).

З наведеного вбачається, що позивач добросовісно заволодів спірним майно та з липня 2000 року продовжує відкрито та безперервно ним володіти.

Позивач просить визнати за ним право власності на спірне майно за набувальною давністю, що і є предметом спору у даній справі.

Згідно з ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 328 Цивільного кодексу України визначено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 344 Цивільного кодексу України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Дана стаття визначає ознаки володіння, які є необхідними для набуття права власності на річ за набувальною давністю, а саме: володіння має бути добросовісним, тобто володілець не знав і не міг знати про те, що він володіє чужою річчю, інакше кажучи, обставини, у зв'язку з якими виникло володіння чужою річчю, не давали найменшого сумніву стосовно правомірності набуття майна; встановлення характеру володіння (добросовісне і недобросовісне) при виникненні спору здійснюється судом з урахуванням обставин справи, з якої виникло володіння чужою річчю; володіння має бути відкритим, очевидним для всіх третіх осіб, які повинні мати можливість спостерігати за ним; володіння має бути безперервним упродовж визначеним законом строків (для нерухомого майна - упродовж 10 років, а для рухомого майно - 5 років).

Відтак, суттєвим для виникнення права власності за набувальною давністю, крім безперервного відкритого володіння упродовж 10 років нерухомим майном, є встановлення обставин добросовісного заволодіння таким майном у розумінні приписів ч. 1 ст. 388 Цивільного кодексу України, тобто коли особа не знала і не могла знати, що вона заволоділа чужим майном.

Як вже зазначалося, з липня 2000 року та на момент звернення до господарського суду склад з прибудовами та покриттям знаходився у відкритому і безперервному правомірному володінні та користуванні позивача, що не заперечується відповідачами.

Відповідно до п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України, Цивільний кодексу України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Згідно з п.8 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України правила статті 344 Цивільного кодексу України про набувальну давність поширюються також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом.

Зі змісту вищенаведеної норми вбачається, що за умови володіння на 31.12.2000 року ( на день, що на три роки передує дню набрання чинності Цивільним кодексом України) застосовуються правила ст. 344 Цивільного кодексу України, а до набувальної давності зараховується весь строк володіння.

З урахуванням вищенаведених положень на цивільні відносини за даним спором, які продовжують існувати після набрання чинності Цивільним кодексом України, розповсюджуються норми статті 344 Цивільного кодексу України, в зв'язку з чим позовні вимоги підлягають задоволенню.

Оскільки суд не вбачає винних дій відповідачів у виникненні даного спору, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за селянським (фермерським) господарством "Любава" (51280, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Знаменівка, вул. Павлоградська,2В, ЄДРПОУ 30921754) за набувальною давністю право власності на нерухоме майно, яке складається з наступних будівель та споруд: склад - Літ. А площею 2296 м. 2 , прибудова - літ. а площею 95,76 м. 2 , прибудова - літ. а1 площею 134,4м. 2 , покриття - літ. І площею 108,4 м. 2 , що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Знаменівка, вул. Палоградська,2Ж.

Судові витрати віднести на позивача.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено - 11.11.2013 року.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.11.2013
Оприлюднено11.11.2013
Номер документу34695894
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/7661/13

Ухвала від 10.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 04.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 16.05.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні