Рішення
від 07.04.2009 по справі 57/71-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

57/71-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" квітня 2009 р.                                                            Справа № 57/71-09

вх. № 2477/4-57

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Сеник С.Г., довіреність б/н від 12.09.2008 року  відповідача - Ніколенка В.М., довіреність № 02-19/67 від 12.02.2009 року

розглянувши справу за позовом ТОВ "Промтехфарм", м. Дергачі  

до  Дергачівська мііська рада, м. Дергачи  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач – Товариство з обмеженою відповідальністю „ПРОМТЕХФАРМ” звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Дергачівської міської ради Дергачівського району Харківської області (далі - відповідач) про визнання за позивачем права на комплекс будівель та споруд, що складається з адміністративної будівлі літ. „А-2” з крильцем літ. „а”, прохідної літ. „Б”, складу літ. „В” , душу літ. „Г, г, г№, гІ”, водонасосна літ.  „Д”, АЗС літ. „Е”, цеху літ. „Ж-1” з приміщеннями цеху „Ж№-1”, топічної „ж№” та підсобного „жІ”, складу літ. „Р”, склад літ. „С”, склад літ. „Т-1”, цеху літ. „Ф-2”, топічної літ. „Ц-1”, вбиральні літ. „З”, зливної ями літ. „И”, навісу літ. „Н”, навіс літ. „П”, зливної ями „Х”, огорожі N 1 – N3, башти N, пожежного резервуара „Л”, пожежного резервуара „М”, що знаходяться за адресою: Харківська область, Дергачівський район, м. Дергачі, вул. Лозівська, 93 -А.

Ухвалою господарського суду Харківської області від  27 березня 2009 року прийнято вказану позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 07 квітня о 09:30 год.

У призначеному 07 квітня 2009 року судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Відповідач – Дергачівська міська рада Дергачівського району Харківської області у судовому засіданні проти позову заперечував.

Розглянувши матеріали справи, повно та всебічно дослідивши обставини та докази на їх підтвердження, вислухавши уповноваженого представника позивача судом встановлено наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 26 травня 2004 року між ТОВ „ПРОМТЕХФАРМ” (позивачем) та ТОВ НВФ „ТЕХПРОЕКТ ” було укладено договір купівлі-продажу, посвідчений приватним нотаріусом Дергачівського районного нотаріального округу Коробець О.М., за реєстраційним № 1044,  відповідно до умов якого ТОВ „ПРОМТЕХФАРМ” (позивач) отримав у власність об'єкт нерухомості, розташований за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 93-а.

На  підставі  заяви правонабувача  (позивача),  за  яким виникло речове право за зазначеним договором купівлі –продажу в реєстрі прав власності на нерухоме майно за ТОВ „ПРОМТЕХФАРМ” був зареєстрований перехід прав власності на нерухоме  майно, що розташоване за адресою Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 93-а ( Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданий Дергачівським комунальним підприємством технічної інвентаризації „ІНВЕНРОС”, номер витягу № 3810772 від 09.06.2004 року, реєстраційний № 731739).

Факт передачі нерухомого майна підтверджується актом приймання-передачі орендованого майна, підписаним сторонами 26 травня 2004 року.

На земельній ділянці площею 30800 кв. м. за вказаною адресою були розташовані адміністративна будівля літ. А-2, прохідна літ. „Б”, склад літ. „В”, душ літ. „Г, г, г№, гІ”, водонасос літ. „Д”, АЗС літ. „Е”, льох літ. „К”, пожарні резервуари літ. „Л,М”, склад літ. „Ж, Ж№,ЖІ”, вбиральня „З”, зливна яма літ. „І,У,Ф,Х”, навіс літ. „Н,П,О”, склад літ. „Р,С,Т”.

Право власності на земельну ділянку по вул. Лозівська, 93-А в м. Дергачі перейшло до ТОВ „ПРОМТЕХФАРМ” на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 26 червня 2006 року №1261 (Державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯБ № 993595 від 12.10.06 року).

Відповідно до розробленого та погодженого КП „Архітектурне бюро Дергачівського району” згідно з законодавством робочого проекту зазначеного об'єкту нерухомості, ТОВ „ПРОМТЕХФАРМ” провело реконструкцію комплексу будівель та споруд, що розташовані по вул. Лозівська, 93 «А» в м. Дергачі.

На замовлення ТОВ „ПРОМТЕХФАРМ” було проведено технічну інвентаризацію будівель та споруд. Згідно з технічними паспортами, що були виготовлені Дергачівським комунальним підприємством технічної інвентаризації „ІНВЕНРОС”, в межах земельної ділянки по вул. Лозівська, 93А в м. Дергачі перебуває комплекс будівель та споруд, що складається з адміністративної будівлі літ. „А-2” з крильцем літ. „а”, прохідної літ. „Б”, складу літ. „В” , душу літ. „Г, г, г№, гІ”, водонасосна літ.  „Д”, АЗС літ. „Е”, цеху літ. „Ж-1” з приміщеннями цеху „Ж№-1”, топічної „ж№” та підсобного „жІ”, складу літ. „Р”, склад літ. „С”, склад літ. „Т-1”, цеху літ. „Ф-2”, топічної літ. „Ц-1”, вбиральні літ. „З”, зливної ями літ. „И”, навісу літ. „Н”, навіс літ. „П”, зливної ями „Х”, огорожі N1 – N3, башти N, пожежного резервуара „Л”, пожежного резервуара „М”.

Відповідно до Висновку про стан будівельних конструкцій та можливості експлуатації зазначених будівель, складеного ТОВ „НТК ЕНЕРГО-ТАЙМ” (ліцензія №193286 серія АВ від 06.10.06 року), технічний стан будівельних конструкцій на момент обстеження забезпечує несучу здатність, достатню для їх експлуатації. Конструктивні елементи не суперечать будівельно-технічним, протипожежним та санітарно-гігієнічним вимогам. Таким чином, реконструкція спірного комплексу будівель та споруд відповідає всім будівельним нормам і не порушує права інших осіб.

Цивільний кодекс України виділяє  декілька  способів  набуття права власності.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання  його права власності, а відповідно до ч.2 ст.16 Цивільного кодексу України, ст.ст. 20, 144, 147 Господарського кодексу України майнові права суб'єкта господарювання права підлягають захисту, в тому числі шляхом їх визнання.

Так, відповідно до ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності, зокрема, є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

За приписами ст. 317 цього Кодексу власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 328 Цивільного  кодексу  України, право  власності  набувається  на  підставах,  що  не   заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо  інше прямо  не  випливає  із  закону  або  незаконність  набуття  права власності не встановлена судом.

Отже, в даному випадку підтвердження в суді права власності, що складає предмет спору, здійснюється, зокрема, шляхом підтвердження фактів, що свідчать про володіння спірним майном на праві власності.

При цьому, якщо майно знаходиться у володінні позивача, його право на майно захищається презумпцією правомірності фактичного володіння.

Суд зазначає про те,  що згідно  ст. 3 Конституції України, згідно якої людина, її життя і здоров'я, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; ст. 41 Конституції України, відповідно до якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, у тому числі це стосується і нерухомого майна; право власності набувається у порядку, визначеному законом; ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 року №475/97-ВР, кожна фізична особа або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Ст. 319 Цивільного кодексу України передбачено, що власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений в його здійсненні.

Відповідно до ст. 375 Цивільного кодексу України, власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно. Право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням. Правові наслідки самочинної забудови, здійсненої власником на його земельній ділянці, встановлюються статтею 376 Цивільного кодексу України.

Відповідно до частини 3 ст. 376 Циівльного кодексу України, право власності на самовільно збудоване нерухоме майно може бути по рішенню суду визнано за особою, яка здійснила самовільне будівництво на земельній ділянці, яка не була відведена для цих цілей, за умови надання земельної ділянки в встановленому порядку під вже збудоване нерухоме майно.

Частиною 5 зазначеної статті передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудовано на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до ст.ст. 331, 332, 376 Цивільного кодексу України, право власності на створене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди та інше) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна), якщо створення, переробка майна відповідає діючому законодавству, будівельним нормам та правилам. Відповідно, власник який збудував нерухоме майно, має право на реєстрацію прав власності на нерухоме майно.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 182 Цивільного кодексу  України,  право власності та інші речові права на  нерухомі  речі,  обмеження  цих прав, їх виникнення, перехід  і  припинення  підлягають  державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість  і  правочинів щодо нерухомості є публічною,  здійснюється  відповідним  органом, який  зобов'язаний   надавати   інформацію   про   реєстрацію   та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" відповідна державна реєстрація - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Пунктом 1 частини першої статті 4 цього Закону визначено, що обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, зокрема, право власності на нерухоме майно.

Відповідно до ст. ст. 18, 19 Закону України від 01.07.2004 року  №1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав  на  нерухоме  майно  та  їх обмежень"  (далі - Закон), підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, є рішення суду про право власності на нерухоме майно, що набрало законної сили.

У  відповідності  з  п.5  Прикінцевих  положень   зазначеного Закону, до створення єдиної системи  органів  реєстрації  прав,  а також до формування Державного реєстру прав  у  складі  державного земельного кадастру реєстрація  об'єктів  нерухомості  проводиться комунальними   підприємствами   бюро   технічної   інвентаризації.

Порядок оформлення  права  власності  на  об'єкти  нерухомого майна передбачено Тимчасовим  положенням  про  порядок  реєстрації прав   власності   на   нерухоме   майно,   затвердженим   наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року №7/5.

Відповідно до п.1, п.п.1.3 вказаного Положення  до  прийняття Верховною радою України та набрання чинності Законом  України  про державну  реєстрацію  прав  на  об'єкти  нерухомого   майна   бюро технічної інвентаризації здійснюють реєстрацію прав  власності  на нерухоме майно.

Відповідно до  п.1.3 Тимчасового положення  про порядок державної реєстрації прав   власності на нерухоме майно, затвердженого  Наказом  Міністерства  юстиції України   07.02.2002 року N 7/5 (далі - Тимчасове положення), державну  реєстрацію  прав  власності на нерухоме майно  здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації (далі - БТІ)  у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.

Відповідно до  п. 1.4 Тимчасового положення, державна  реєстрація  прав  власності на нерухоме майна  -  це внесення запису до Реєстру  власності  на  нерухоме  майно у зв'язку з виникненням, існуванням  або припиненням права власності на нерухоме майно, що здійснюється  БТІ  за  місцезнаходженням  об'єктів  нерухомого майна на підставі  право встановлювальних  документів  коштам  особи, що звернулася до БТІ.

Підставою для проведення державної реєстрації  прав  власності  на нерухоме майно  відповідно  до п. 10 додатку № 1 до Тимчасового положення  про порядок  реєстрації  прав  власності  на нерухоме майно , затвердженого  наказом Міністерства  юстиції №7/5 від 07.02.2002 року  є рішення  судів , третейських  судів  про визнання  права  власності  на об'єкти  нерухомого майна, про встановлення  факту права власності на об'єкти  нерухомого майна , про передачу  безхазяйного  нерухомого майна до комунальної власності.

Відповідно до ст.ст. 319, 320 Цивільного кодексу України  власники самостійно  здійснюють  право  власності, виконують будь які  дії по відношенню  до свого  майна, що не суперечать  Закону. Визнання права  власності  на нежитлове приміщення необхідне для подальшого  здійснення  позивачем  підприємницької  діяльності  та не порушує  права інших осіб.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуально кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про те, що позовна вимога стосовно визнання за позивачем права власності на комплекс будівель та споруд, що складається з адміністративної будівлі літ. „А-2” з крильцем літ. „а”, прохідної літ. „Б”, складу літ. „В” , душу літ. „Г, г, г №, гІ”, водонасосна літ.  „Д”, АЗС літ. „Е”, цеху літ. „Ж-1” з приміщеннями цеху „Ж№-1”, топічної „ж№” та підсобного „жІ”, складу літ. „Р”, склад літ. „С”, склад літ. „Т-1”, цеху літ. „Ф-2”, топічної літ. „Ц-1”, вбиральні літ. „З”, зливної ями літ. „И”, навісу літ. „Н”, навіс літ. „П”, зливної ями „Х”, огорожі N1 – N3, башти N, пожежного резервуара „Л”, пожежного резервуара „М”, що знаходяться за адресою: Харківська область, Дергачівський район, м. Дергачі, вул. Лозівська, 93 –А, правомірна та обґрунтована, така, що підтверджена належними доказами, тому підлягає задоволенню.

Приймаючи до уваги, що позивач не наполягає на стягненні з відповідача судових витрат, відповідно до ст. 49 ГПК України суд вважає, що витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційне-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на позивача.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 41, 124, 129 Конституції України, ст. ст. 20, 144, 147 Господарського кодексу України, п.2 ст. 331, ст.ст. 182, 319, 320, 331, 332, 375, 376, 392 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 4, 12, 33, 43, 47-49, 82-85 ГПК України,  суд -

  

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „ПРОМТЕХФАРМ” (код ЄДР 32938639, 62300 Харківська область, Дергачівський р-н, м. Дергачі, вул. Лозівська, 93-А) право власності на комплекс будівель та споруд, що складається з адміністративної будівлі літ. „А-2” з крильцем літ. „а” загальною площею 584,6 кв.м.; прохідної літ. „Б” загальною площею 17,5 кв. м.; складу літ. „В” загальною площею 528,4 кв. м.; душу літ. „Г, г, г №, г І” загальною площею 62,4 кв. м.; водонасосної літ.  „Д”  загальною площею 2,0 кв. м.; АЗС літ. „Е” загальною площею 20,1 кв.м.; цеху літ. „Ж-1” з приміщеннями цеху „Ж№-1”, топічної „ж№” та підсобного „жІ” загальною площею 450,8 кв. м.; складу літ. „Р” загальною площею 200,6 кв. м.; складу літ. „С” загальною площею 200,6 кв. м.; складу літ. „Т-1” загальною площею 75,2 кв.м.; цеху літ. „Ф-2” загальною площею 325,5 кв. м.; топічної літ. „Ц-1” загальною площею 9,3 кв. м.; вбиральні літ. „З” загальною площею 4,1 кв. м.; зливної ями літ. „И”; навісу літ.„Н” загальною площею 146,3 кв. м.; навіс літ. „П” загальною площею 62,6 кв. м.; зливної ями „Х”; огорожі N1 – N3; башти N, пожежного резервуара „Л”, пожежного резервуара „М”, що знаходяться за адресою: Харківська область, Дергачівський район, м. Дергачі, вул. Лозівська, 93-А.

Суддя                                                                                            

Повний текст рішення підписано 09.04.2009 року

справа № 57/71-09

Дата ухвалення рішення07.04.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3470116
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —57/71-09

Рішення від 07.04.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні