Ухвала
від 05.11.2013 по справі 812/4604/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Качуріна Л.С.

Суддя-доповідач - Ляшенко Д.В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2013 року справа №812/4604/13-а приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецькій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:судді-доповідача Ляшенка Д.В., суддів Ястребової Л.В., Чумака С.Ю. розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Учбовий комбінат" на постанову Луганського окружного адміністративного суду від 27 серпня 2013 р. у справі № 812/4604/13-а за позовом Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Учбовий комбінат" про стягнення суми штрафних санкцій у розмірі 17 000грн,-

ВСТАНОВИВ:

В травні 2013 року Донбаське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулось до суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства "Учбовий комбінат" про стягнення суми штрафних санкцій у розмірі 17 000 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Закритим акціонерним товариством "Учбовий комбінат" порушено вимоги законодавства, а саме: п. 5 ст. 53 та п. 4 ст. 58 Закону України «Про акціонерні товариства». У зв'язку з цим, у відношенні товариства уповноваженою особою Комісії було винесено розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 588-ЛУ від 24.11.2011. Зазначене розпорядження відповідачем не виконано, що є порушенням вимог п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні". 03 серпня 2013 року у відношенні ЗАТ "Учбовий комбінат" було винесено постанову № 300-ДО-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17 000,00 грн.

У зв*язку з чим Донбаське територіальне управління НКЦПФР просить суд стягнути з Закритого акціонерного товариства "Учбовий комбінат" суму штрафної санкції у розмірі 17 000,00 грн. в дохід Державного бюджету України .

Постановою суду 1 інстанції позов задоволено.

Відповідач вважаючи, що це судове рішення ухвалено з порушенням норм процесуального права, звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просив постанову скасувати і прийняти нове рішення яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Сторони в судове засідання суду апеляційної інстанції не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. За приписами п.2 ч.1 ст.197 КАС України розгляд справи колегією суддів здійснюється в письмовому провадженні за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, а постанову суду першої інстанції необхідно залишити без змін з наступних підстав.

Згідно із абзацом 2 статті 1 Закону України від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів - це здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Державне регулювання ринку цінних паперів згідно зі статтею 5 Закону України від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку є державним органом, підпорядкованим Президенту України і підзвітним Верховній Раді України. До системи цього органу входять Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, її центральний апарат і територіальні органи. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи (ст. 6 Закону України від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні").

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, у відповідності із пунктом 14 статті 8 Закону України від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", зокрема, має право накладати штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

24.11.2011р. уповноваженою особою Комісії у відношенні ЗАТ "Учбовий комбінат" було винесено розпорядження № 588-ЛУ про усунення порушень законодавства про цінні папери у зв'язку з тим, що при опрацюванні пакету документів на заміну свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів у зв'язку зі зміною форми випуску акцій (вх. № 1946), поданого ЗАТ "Учбовий комбінат" до Луганського теруправління ДКЦПФР було встановлено порушення вимог законодавства про цінні папери, а саме: в порушення вимог п. 5 ст. 53 та п. 4 ст. 58 Закону України "Про акціонерні товариства" (далі за текстом - Закон), Хімікус Наталія Олексіївна одночасно є членом виконавчого органу (т.в.о. Голови правління) та головою наглядової (спостережної) ради товариства. Згідно вимог п. 5 ст. 53 Закону, член наглядової ради не може бути одночасно членом виконавчого органу товариства та п. 4 ст. 58 Закону, членом виконавчого органу акціонерного товариства може бути будь-яка фізична особа, яка має повну дієздатність і не є членом наглядової ради.

Згідно з цього розпорядження, акціонерне товариство повинно було у термін до 30.04.2012р. усунути порушення чинного законодавства про цінні папери, а саме: усунути порушення вимог п. 5 ст. 53 та п. 4 ст. 58 Закону України "Про акціонерні товариства" та у цей же термін проінформувати уповноважену особу Комісії про виконання цього розпорядження.

Доказів, що підтверджують виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 588-ЛУ від 24.11.2011, в термін, передбачений вищезгаданим розпорядженням, ЗАТ "Учбовий комбінат" не надано, що є порушенням вимог п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Такі дії ЗАТ "Учбовий комбінат" підпадають під правопорушення, відповідальність за яке передбачена п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" - невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів.

У зв'язку з цим, керуючись ст.ст. 9, 11, 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", 03.08.2012 року уповноваженою особою Донбаського територіального управління НКЦПФР у відношенні ЗАТ "Учбовий комбінат" було винесено постанову № 300-ДО-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень.

Зазначену суму необхідно було перерахувати в дохід Державного бюджету України розрахунковий рахунок Управління Державної казначейської служби у Донецькій області протягом 15 днів з дня отримання постанови. Копії платіжних документів - направити до Донбаського територіального управління НКЦПФР.

Постанова № 300-ДО-1-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів була оскаржена відповідачем у судовому порядку.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2012 року у задоволенні адміністративного позову ЗАТ «Учбовий комбінат» до Донбаського територіального управління НКЦПФР відмовлено повністю. Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2012 року залишено без змін постанову Луганського окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2012 року.

Згідно ч.1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Приймаючи до уваги обставини справи судова колегія погоджується з висновком суду 1 інстанції про обґрунтованість позовних вимог позивача.

Доводи викладені в апеляційній скарзі не спростовують висновків суду 1 інстанції і підстави для скасування постанови відсутні.

Таким чином враховуючи викладене суд апеляційної інстанції зазначає, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи та ухвалено постанову з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись статтями 184, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Учбовий комбінат" на постанову Луганського окружного адміністративного суду від 27 серпня 2013 р. у справі № 812/4604/13-а - залишити без задоволення, а постанову суду - без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з моменту набрання законної сили.

Суддя - доповідач Ляшенко Д.В.

Судді Ястребова Л.В.

Чумак С.Ю.

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено12.11.2013
Номер документу34707569
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/4604/13-а

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ляшенко Д.В.

Ухвала від 18.07.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 29.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 05.11.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ляшенко Д.В.

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ляшенко Д.В.

Постанова від 27.08.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Л.С. Качуріна

Ухвала від 31.07.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 18.07.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 10.07.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Л.С. Качуріна

Ухвала від 19.06.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Л.С. Качуріна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні