Постанова
від 08.11.2013 по справі 5006/27/113б/2012
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

06.11.2013 р. справа №5006/27/113б/2012

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Геза Т.Д.

суддів: Кододової О.В., Мартюхіної Н.О.

при секретарі: Бабечко А.Д.

за участю представників

сторін:

від скаржника: ОСОБА_1, особисто;

ОСОБА_2, адвокат;

від боржника: не з'явився

від кредитора: не з'явився

розглянувши апеляційну

скаргу ОСОБА_1 м.Сніжне Донецької області

на ухвалу

господарського суду Донецької області

від 31.07.2013 року

по справі №5006/27/113б/2012 (суддя Тарапата С.С.)

за заявою кредитора Управління Пенсійного фонду України в м.Шахтарську

та Шахтарському районі

до боржника Відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське

спеціалізоване ремонтне підприємство» м.Сніжне

Донецької області

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута Відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» м.Сніжне Донецької області (далі скорочено - ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство»), ліквідовано банкрута ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство», провадження у справі №5006/27/113б/2012 припинено.

Ухвала господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. мотивована тим, що ліквідатором надано звіт та ліквідаційний баланс, за результатами якого майно банкрута, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, у банкрута не виявлено, вимоги кредиторів залишились непогашеними, на підставі чого, відповідно до ст.32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідовано банкрута - ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство».

ОСОБА_1 звернувся до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. по справі №5006/27/113б/2012.

З матеріалів справи вбачається, що у банкрута мається перед скаржником заборгованість по заробітній платі згідно виконавчих документів, яку включено ліквідатором до реєстру вимог кредиторів (т.2, сторінка справи 13).

Скаржник вважає, що оскаржувана ухвала господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. по справі №5006/27/113б/2012 винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Згідно зі ст.106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Ліквідатор банкрута в судове засідання апеляційної інстанції 06.11.2013р. не з'явився, про причини неявки апеляційну інстанцію не повідомив. Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України про час і місце судового засідання сторін було повідомлено належним чином.

Від ініціюючого кредитора Управління Пенсійного фонду України в м.Шахтарську та Шахтарському районі надійшло клопотання №8491/10 від 04.11.2013р. про відкладення розгляду справи з підстав, що Управління Пенсійного фонду України в м.Шахтарську та Шахтарському районі не отримало копію апеляційної скарги.

Проте, в додатках до апеляційної скарги ОСОБА_1, в якості доказу направлення на адресу ініціюючого кредитора копії апеляційної скарги, наявний фіскальний чек Укрпошти №6703 від 07.10.2013р., отримувачем в якому зазначено: Управління Пенсійного фонду України в м.Шахтарську та Шахтарському районі.

Судова колегія апеляційної інстанції дійшла висновку, що зазначений фіскальний чек є належним доказом надіслання Управлінню Пенсійного фонду України в м.Шахтарську та Шахтарському районі копії апеляційної скарги.

Абзац 2 статті 22 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що сторони мають право знайомитися з матеріалами справи та робити з них витяги, знімати копії.

Ст.102 Господарського процесуального кодексу України встановлено скорочений строк розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції, а саме: п'ятнадцять днів з дня постановлення ухвали про прийняття апеляційної скарги до провадження.

Зазначений процесуальний строк закінчується 07.11.2013р.

Враховуючи наведене, судова колегія апеляційної інстанції відмовляє Управлінню Пенсійного фонду України в м.Шахтарську та Шахтарському районі у задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи.

Відповідно до ст.81-1 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні апеляційної інстанції складено протокол.

Дослідивши докази матеріалів справи та правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при винесенні оскаржуваної ухвали, судова колегія апеляційної інстанції встановила наступне.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 08.10.12р. за заявою Управління Пенсійного фонду України в м.Шахтарську та Шахтарському районі (далі скорочено - Управління ПФУ в м.Шахтарську та Шахтарському районі) порушено справу про банкрутство ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» відповідно до ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Постановою господарського суду Донецької області від 08.11.12р. боржника ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Давиденко О.І.

17.04.2013р. до суду першої інстанції від ліквідатора надійшов звіт ліквідатора з додатками та ліквідаційний баланс банкрута для затвердження (т.2, сторінки справи 2-8).

Зі змісту зазначеного звіту вбачається, що ліквідатором повідомлено про банкрутство ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» відомих йому кредиторів банкрута та складено, із зазначенням черговості задоволення кредиторських вимог, реєстр вимог кредиторів ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство», до складу якого увійшли наступні кредитори: Управління ПФУ в м.Шахтарську та Шахтарському районі (вимоги основного боргу в сумі 23663,12грн. та 93024,15грн., пеня в сумі 147,66грн. та 30,00грн. штрафу), Відділ виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Шахтарськ Донецької області (вимоги основного боргу в сумі 2838,85грн.), Виконавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності Шахтерська міська виконавча дирекція (вимоги основного боргу в сумі 11412,42грн.), Шахтарський міський центр зайнятості (вимоги основного боргу в сумі 7610,96грн.) (т.2, сторінки справи 12-13).

Також до зазначеного реєстру кредиторів банкрута включено заборгованість з заробітної плати перед: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_1 (2 черга); з виплати по лікарняним листам (2 черга) та моральній шкоді (6 черга) по виконавчим документам в загальній сумі - 99 153,21грн.

Згідно звіту майна банкрута ліквідатором виявлено не було, у зв'язку з чим, кредиторські вимоги залишились непогашеними.

За результатами розгляду звіту та ліквідаційного балансу господарським судом Донецької області винесена ухвала від 31.07.2013р., яка оскаржується.

Відповідно ст.101 Господарського процесуального кодексу України апеляційна інстанція переглядає справу за наявними в ній доказами та не зв'язана доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду в повному обсязі.

Колегія суддів апеляційної інстанції вважає висновки суду першої інстанції щодо наявності підстав для затвердження звіту ліквідатора та ліквідації банкрута передчасними, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ліквідатор з дня свого призначення приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Відповідно до ч.2 ст.32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилось майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Зі звіту ліквідатора банкрута вбачається, що арбітражним керуючим Давиденко А.І. направлено запит до Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації м.Сніжне" про надання інформації стосовно наявності нерухомого майна, зареєстрованого за ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство». Відповіді на зазначений запит ліквідатором до матеріалів справи не надано.

В свою чергу, до заяви ініціюючого кредитора Управління ПФУ в м.Шахтарську та Шахтарському районі додано довідку Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації м.Сніжне" №1279 від 09.11.2011р., згідно якої за ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» зареєстроване право власності на нежитлову будівлю КПП за адресою м.Сніжне, вул.Іванова, 11 на підставі свідоцтва про право власності №12 від 20.01.2008р. (т.1, сторінка справи 84)

Довідки, яка б спростувала факт наявності у банкрута права власності на зазначене майно ліквідатором ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство», до звіту не надано.

В матеріалах справи наявна довідка Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області ДПС №2094/10/18-212-6 від 30.11.2012р., згідно якої станом на 30.11.2012р. у ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» відкрито розрахункові рахунки: у філії «Головного управління ПАТ Промінвестбанк в Донецькій області» в м.Сніжне №26041308570270 та у філії «Головного управління ПАТ Промінвестбанк в Донецькій області» в м.Донецьку №26003301805308 (т.2, сторінка справи 50).

Ліквідатором банкрута до матеріалів справи надано довідку Філії «Головного управління ПАТ Промінвестбанк в Донецькій області» в м.Донецьку №20-2/1-12-283 від 23.01.2013р., з якої вбачається, що 10.01.2013р. поточний рахунок банкрута №26003301805308 було закрито (т.2, сторінка справи 51).

Відповідно до довідки Філії ПАТ Промінвестбанк в м.Сніжне Донецької області №20-2/1-12-293 від 23.01.2013р., поточний рахунок банкрута №26041308570270 було закрито 14.05.2011р. (т.2, сторінка справи 52).

Проте, доказів щодо наявності та руху грошових коштів на вказаних вище рахунках на дату порушення провадження у справі №5006/27/113б/2012 - 08.10.12р. та в період здійснення ліквідаційної процедури (тобто з 08.11.12р. по дату надання до суду звіту ліквідатора) ліквідатором ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» до звіту ліквідатора не надано.

За відсутності вказаних доказів неможливо дійти висновку стосовно відсутності у банкрута майна для задоволення вимог кредиторів.

З доказів, доданих до звіту ліквідатора встановлено, що для виявлення майна боржника, за рахунок якого можливо погашення вимог кредиторів, ліквідатором направлені запити до: ВРЕР м.Тореза при УДАІ ГУМВС України в Донецькій області, Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації м.Сніжне", Державної інспекції сільського господарства в Донецькій області та Сніжнянському міському голові.

З відповідей на вказані запити вбачається наступне:

- згідно листа Відділу Держкомзему у м.Сніжне Донецької області від 07.12.2012р. №827, станом на 07.12.2012р. державна реєстрація права власності, користування земельною ділянкою за банкрутом на території м.Сніжне не проводилась (т.2, сторінка справи 27).

-за даними Державної інспекції сільського господарства в Донецькій області (лист від 29.03.2013р. №05/1836), ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» не має на праві власності сільськогосподарської техніки.

Однак, ліквідатором не з`ясовано і не підтверджено доказами відсутність зареєстрованого за боржником права власності на земельні ділянки та сільськогосподарську техніку на дату порушення провадження у справі про банкрутство ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» (08.10.12р.)

У поясненнях ліквідатора щодо випуску акцій банкрута зазначено, що Донецьким територіальним управлінням ДКЦПФР зареєстровано випуск простих іменних акцій ВАТ «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» на загальну суму 214238,5грн. у кількості 856954 штук.

Відповіді на запит ліквідатора стосовно скасування регістрації акцій банкрута від Донецького територіального управлінням ДКЦПФР ліквідатором банкрута до матеріалів справи не додано.

Ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу є за своєю правовою природою судовим рішенням, яке підсумовує хід ліквідаційної процедури, в якому необхідно повно відобразити обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватись достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Враховуючи викладене, колегія суддів апеляційної інстанції вважає висновки, викладені в оскаржуваній ухвалі господарського суду Донецької області щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу є передчасними, та такими, що здійснені без з'ясування зазначених вище питань, оскільки ліквідатором по даній справі неповно виконані дії в ході ліквідаційної процедури.

Судова колегія Донецького апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_1 м.Сніжне Донецької області підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. по справі №5006/27/113б/2012 підлягає скасуванню, як така, що винесена з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи.

Судові витрати за подання апеляційної скарги відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на банкрута.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, п.1 ч.1 ст. 104, ст. ст. 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 м.Сніжне Донецької області на ухвалу господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. по справі №5006/27/113б/2012 - задовольнити .

Ухвалу господарського суду Донецької області від 31.07.2013р. по справі №5006/27/113б/2012 - скасувати.

Справу №5006/27/113б/2012 направити на розгляд господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом 20 днів.

Копію постанови направити державному реєстратору Виконавчого Шахтарської міської ради Донецької області для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідного запису про скасування судового рішення про припинення провадження у справі про банкрутство у зв'язку з ліквідацією банкрута.

Головуючий суддя: Т.Д. Геза

Судді: О.В. Кододова

Н.О. Мартюхіна

Надруковано: 11 прим.

5. кредиторам

1. боржнику

1 ліквідатору

1. державному реєстратору

1. у справу

1. ДАГС

1. господарському суду

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.11.2013
Оприлюднено12.11.2013
Номер документу34709731
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5006/27/113б/2012

Ухвала від 18.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

Ухвала від 15.05.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 04.06.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Постанова від 08.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 31.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.С. Тарапата

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні