Рішення
від 29.10.2013 по справі 914/3122/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.10.2013 р. Справа № 914/3122/13

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом:Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України, м. Львів до відповідача-1:Товариства з обмеженою відповідальністю „Племінне господарство „Фаворит", с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область до відповідача-2:Державного підприємства „Дослідне господарство „Чишки", с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область про:розірвання договору про спільну діяльність № 23-07 від 12.12.2007 р. Суддя Артимович В.М.

Секретар Савчин І.О.

Представники сторін:

від позивача: Фарйон Т.С. - представник;

від відповідача-1: не з"явився;

від відповідача-2: Фарйон Т.С. - представник;

ВСТАНОВИВ:

На розгляд господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України, м. Львів, надалі - позивач, до Товариства з обмеженою відповідальністю „Племінне господарство „Фаворит", с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область, надалі - відповідач, про розірвання договору про спільну діяльність № 23-07 від 12.12.2007 р.

Ухвалою суду від 15.08.2013 р. порушено провадження у справі, справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 29.08.2013 р.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що зважаючи на неефективність ведення спільної діяльності згідно договору про спільну діяльність № 23-07 від 12.12.2007 р., відсутність прибутку та неможливість забезпечити ведення спільної діяльності на засадах самоокупності та самофінансування, позивач звернувся до відповідача-2 з листом про припинення дії договору, до якого було долучено проект угоди про припинення дії договору, підписаний позивачем та відповідачем-1. Оскільки спір не вдалось врегулювати шляхом переговорів, спір передано на розгляд суду відповідно до вимог чинного законодавства та п. 9.15 договору.

Ухвалою суду від 29.08.2013 р. в задоволенні клопотання позивача про залучення до участі у справі третьою особою ДПДГ „Чишки" відмовлено, залучено до участі у справі відповідачем-2 Державне підприємство „Дослідне господарство „Чишки", розгляд справи відкладено на 02.10.2013 р.

З підстав, викладених в ухвалах суду, розгляд справи відкладено на 10.10.2013 р., згодом на 29.10.2013р.

29.10.2013 р. через канцелярію на розгляд суду надійшло письмове клопотання позивача про уточнення позовних вимог, у прохальній частині якого позивач просить суд розірвати договір про спільну діяльність від 27.12.2007 р. № 23-07, укладений між Інститутом біології тварин Національної академії аграрних наук України, м. Львів, Державним підприємством дослідним господарством «Чишки», с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область, та Товариством з обмеженою відповідальністю «Племінне господарство «Фаворит», с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область, та віднести на відповідача судові витрати у даній справі.

В засідання суду 29.10.2013 р. з»явився представник позивача та відповідача-2, надали пояснення по суті спору та просили суд задоволити уточнені позовні вимоги. Відповідач -1 явку представника в засідання суду не забезпечив, проти позову у встановленому законом порядку не заперечив, причин неявки суду не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду спору. В засіданні суду 29.10.2013 р. суд ухвалив оголосити перерву до 29.10.2013 р. о 15 год. 00 хв. Після перерви в засідання суду 29.10.2013 р. з»явився представник позивача та відповідача-2, просили суд задоволити уточнені позовні вимоги.

Суд розглядає вимоги позивача з врахуванням клопотання про уточнення позовних вимог.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача - 2, встановив наступне.

12.12.2007 р. між Інститутом біології тварин Національної академії аграрних наук України, м. Львів (сторона -1), Державним підприємством „Дослідне господарство „Чишки", с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область (сторона-2) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Племінне господарство „Фаворит", с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область (сторона -3) укладено договір про спільну діяльність № 23-07.

Відповідно до положень п. 1.1 договору сторони зобов»язуються шляхом об»єднання зусиль, майна та матеріально-технічних ресурсів, що належать сторонам на відповідних правових засадах у рамках чинного законодавства у відповідності до статутів сторін та за згодою Української академії аграрних наук спільно діяти для досягнення господарської мети без створення окремої юридичної особи.

Предметом спільної діяльності сторін є:

- вирощування елітної племінної худоби;

- використання генетичного потенціалу молочної та м»ясної худоби;

- покращення селекційно-племінної роботи в Західному регіоні України;

- підвищення ефективності наукових досліджень в селекції, генетиці та біотехнології;

- впровадження досягнень науково-технічного прогресу в племінному тваринництві;

- спільне використання спеціалістів і працівників в режимі, що не порушує зацікавленості основної діяльності сторін;

- спільне вирішення соціальних питань та інші види діяльності.

Пунктом 2 договору встановлено, що спільна діяльність сторін здійснюватиметься відповідно з Програмою робіт, що додається до даного договору (додаток № 1), в якій сторони визначають порядок, терміни, етапи та інші умови спільної діяльності.

За умовами договору (розділ 4) ведення спільних справ за даним договором здійснюється сторонами у відповідності із ст. 1135 Цивільного кодексу України. Керівництво спільною діяльністю по даному договору, ведення бухгалтерського обліку, прийом на роботу спеціалістів, виконання програми робіт, тощо, а також ведення спільних справ доручається третій стороні. Сторона-3 діє на основі довіреності, яку сторони - 1 та - 2 зобов»язуються видати протягом 10-ти днів з моменту набрання чинності цього договору. Сторона-3 є повноважним представником сторін - 1 та - 2, керує всією спільною діяльністю, здійснює всі необхідні юридичні дії для досягнення поставлених цим договором цілей.

Внесками і частками сторін за договором (п. 5.1) є: вартість внеску сторони - 1 складає 19903 грн. та включає послуги спеціалісті, наукову підтримку. Частка сторони 1 у спільній діяльності складає 10 %; вартість внеску сторони -2 складає 53097 грн. та включає послуги спеціалістів, вартість права користування земельною ділянкою та майном, вартість виконання робіт. Частка сторони 2 у спільній діяльності складає 15 %; вартість внеску сторони 3 складає 429000 грн. та включає грошові кошти, пальне, мастила, насіння, племінні тварини, вартість виконаних робіт . Частка сторони 3 у спільній діяльності складає 75 %.

Даний договір вважається укладеним після підписання сторонами та набирає чинності з моменту його погодження Українською академією аграрних наук.

Строк договору починає свою дію з моменту, визначеного у п. 9.1 договору та закінчується 31 грудня 2017 року.

Сторони усвідомлюють, що їхня діяльність здійснюється в складних економічних умовах нестабільного ринку, що підвищує ступінь ризику їхньої діяльності. Тому сторони залишають за собою право на дострокове розірвання даного договору з мотивів змін економічної ситуації в країні, безперспективності та недоцільності ведення спільного господарювання, а також у разі неможливості здійснення своєї діяльності на принципах самоокупності та самофінансування. У цьому випадку кожна із сторін зобов»язана повідомити другу сторону за 30 днів. Взаємовідносини припиняються шляхом складання окремої угоди або акта про розірвання договору (п. 9.6).

Даний договір може бути розірваний за заявою однієї із сторін у випадку невиконання іншою стороною своїх обов»язків, а також договір може бути розірваний за домовленістю сторін, яка оформляється додатковою угодою до цього договору (п. 9.8).

Цей договір вважається розірваним з моменту належного оформлення сторонами відповідної Додаткової угоди до цього договору, якщо інше не встановлено у самій Додатковій угоді до цього договору або у чинному законодавстві (п. 9.9).

Цей договір припиняється в порядку та на умовах, що визначені у ст. 1141 Цивільного кодексу України (п. 9.10).

Усі спори, що виникають з цього договору або пов»язані з ним, вирішуються шляхом переговорів між сторонами. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору, відповідно до чинного законодавства (п. 9.15).

Договір підписаний трьома сторонам та скріплений печатками сторін спору.

Зважаючи на неефективність ведення спільної діяльності згідно договору, відсутність прибутку, неможливість забезпечити ведення спільної діяльності на засадах самоокупності та самофінансування, позивач листом від 30.11.2012 р. за № 734 повідомив ТзОВ «Фаворит» (сторону-3) про припинення дії договору з 31.12.2012 р. в порядку п. 4 ст. 1141 ЦК України. Враховуючи дану обставину, позивачем надіслано для підписання угоду про припинення дії договору про спільну діяльність № 23-07 від 12.12.2007 р., підписану стороною-1 та стороною-2 та скріплену їхніми печатками. Докази надіслання цінного листа з описом вкладення долучені позивачем до позовних матеріалів.

Товариство з обмеженою відповідальністю „Племінне господарство „Фаворит" заявою від 04.12.2012 р. за № 18 повідомило Інститут біології тварин НААН про відсутність наміру щодо припинення договору про спільну діяльність до закінчення строку його дії.

15.01.2013 р. між учасниками сторін договору відбулись збори, на яких обговорювалось питання вилучення майна та земельної ділянки ДП ДГ «Чишки» зі спільної діяльності. Як свідчить протокол від 15.01.2013 р., збори ухвалили вилучити зі спільної діяльності майно та земельну ділянку площею 173,21 га, що знаходиться за адресою: с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область, і обліковується на балансі сторони-2 за договором про спільну діяльність, про що скласти акт приймання-передачі від ТзОВ „Племінне господарство „Фаворит" до ДП ДГ «Чишки».

17.01.2013 р. між сторонами договору відбувались збори, на якій було прийнято рішення про проведення зустрічі з приводу повернення майна та земельної ділянки з залученням інвестора та юрисконсульта ТзОВ „Племінне господарство „Фаворит". До позовних матеріалів долучено протокол зборів від 17.01.2013 р.

22.01.2013 р. зборами представників сторін договору вирішено повернути стороні-2 майно та інші основні засоби із спільної діяльності, про що свідчить Акт приймання-передачі нерухомого майна від 22.01.2013 р., підписаний сторонами договору та скріпленого печатками підприємств. Як вбачається із протоколу, зборами також прийнято рішення Товариству з обмеженою відповідальністю „Племінне господарство „Фаворит" подати технологічну карту обліку землі у 2013 р. і розрахунки щодо ефективності використання земельної ділянки наданої у спільну діяльність, з приводу чого провести зустріч 28.01.2013 р.

Зборами представників сторін від 19.03.2013 р. ухвалено не здійснювати обробіток земельної ділянки площею 173,21 га, що знаходиться за адресою: с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область; розглянути питання обробітку зазначеної земельної ділянки на умовах договору підряду; Лужному Ю.В. (стороні-3) надати 27.03.2013 р. звіт про результати господарської діяльності у 2012 році за договором про спільну діяльність (протокол зборів від 19.03.2013 р. долучено до позовних матеріалів).

Як пояснив представник позивача та відповідача-2 в судовому засіданні, ТзОВ „Племінне господарство „Фаворит" ігнорує усі пропозиції Інституту біології тварин НААН щодо обговорення питань, прийнятих зборами сторін договору.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Згідно ст. 651 Цивільного кодексу України розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

У пункті 9.10 договору про спільну діяльність від 12.12.2007 р. зазначено, що цей договір припиняється в порядку та на умовах, що визначені у ст. 1141 Цивільного кодексу України.

Відповідно до пунктів 4.7 ч.1 ст. 1141 Цивільного кодексу України договір простого товариства припиняється у разі відмови учасника від подальшої участі у договорі простого товариства або розірвання договору на вимогу одного з учасників, якщо домовленістю між учасниками не передбачено збереження договору щодо інших учасників; досягнення мети товариства або настання обставин, коли досягнення мети товариства стало неможливим.

Таким чином, чинне законодавство не передбачає розірвання договору про сумісну діяльність лише за згодою сторін. За таких обставин кожний з учасників договору про сумісну діяльність має право ставити питання про дострокове розірвання цього договору (виходу з числа учасників сумісної діяльності) на загальних підставах.

Право на дострокове розірвання даного договору з мотивів змін економічної ситуації в країні, безперспективності та недоцільності ведення спільного господарювання, а також у разі неможливості здійснення своєї діяльності на принципах самоокупності та самофінансування сторонам надається також пунктом 9.6 договору.

Із Акту ревізії фінансово-господарської діяльності ДП ДГ «Чишки», Інституту біології тварин УААН в частині реалізації проектів щодо спільної діяльності з ТзОВ «Племінне господарство «Фаворит» за період з 01.01.2008 р. по 31.12.2010 р. № 1 від 17.03.2011 р. вбачається, що в результаті господарської діяльності відповідно до договору про спільну діяльність № 23-07 від 12.12.2007 р. збитки становлять 296168,68 грн. Фінансові результати ведення спільної діяльності за вказаним договором вказують на те, що сторони не можуть досягнути мети за вказаним договором, про що свідчить баланс станом на 31 грудня 2012 р., звіт про фінансові результати за 2010 р.,

Вимогу щодо досудового врегулювання спору шляхом повідомлення другої сторони за 30 днів до припинення договору та складання окремої угоди про розірвання договору, як це передбачено п. 9.6 договору, позивач виконав.

Збереження договору щодо інших учасників у разі відмови одного з учасників від цього договору спірним договором про спільну діяльність не передбачено.

Виходячи з вищенаведеного, позивач правомірно скористався наданим йому законом та договором правом на розірвання договору про спільну діяльність з мотивів безперспективності та недоцільності ведення спільного господарювання.

Відповідно до ст. ст. 33, 34, 43 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом (ч. 2 ст. 82 ГПК України).

Враховуючи, що позивач надав достатньо належних і допустимих доказів на підтвердження заявлених позовних вимог, а відповідач-2 доводів, викладених у позовній заяві, не спростував, суд дійшов висновку, що уточнені позовні вимоги є підставними та підлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України слід покласти на відповідача-2 оскільки спір виник з його вини.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 33, 43, 49,75, 82-85 ГПК України, суд ВИРІШИВ :

1. Уточнені позовні вимоги Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України, м. Львів, задоволити повністю.

2. Розірвати договір про спільну діяльність від 27.12.2007 р. № 23-07, укладений між Інститутом біології тварин Національної академії аграрних наук України, м. Львів, Державним підприємством дослідним господарством «Чишки», с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область, та Товариством з обмеженою відповідальністю «Племінне господарство «Фаворит», с. Чишки, Пустомитівський район, Львівська область.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Племінне господарство «Фаворит» (81144, Львівська область, Пустомитівський район, с. Чишки; ідентифікаційний код 35472165) на користь Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України (79034, м. Львів, вул. Стуса, 38; код ЄДРПОУ 30995014) 1147,00 грн. судового збору.

4. Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України після набрання рішенням законої сили.

Повне рішення складено 04.11.2013 р.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення29.10.2013
Оприлюднено12.11.2013
Номер документу34714878
СудочинствоГосподарське
Сутьспільну діяльність № 23-07 від 12.12.2007 р

Судовий реєстр по справі —914/3122/13

Рішення від 29.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 15.08.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні