Рішення
від 04.11.2013 по справі 926/995/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" листопада 2013 р. Справа № 926/995/13.

За позовом Державного підприємства «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»

до відповідача Бернівської сільської ради

про стягнення заборгованості - 13527,79 грн.

Суддя Тинок О.С.

Секретар судового засідання Дарчук О.І.

Представники:

від позивача - Усик В.В. (довіреність № 275 від 17.09.2013 року)

від відповідача - Усатий І.М. - голова Бернівської сільської ради

СУТЬ СПОРУ: Державне підприємство «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» звернулося з позовом до Бернівської сільської ради про стягнення заборгованості у сумі 13527,79 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на те, що відповідно до умов укладеного між сторонами 16 серпня 2012 року договору № 0821 на виконання робіт щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель у межах території села Бернове Кельменецького району Чернівецької області, позивач зобов'язався виконати землевпорядні роботи по розробленню технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель у межах території села Бернове Кельменецького району Чернівецької області, а відповідач прийняти та оплатити виконані роботи. Позивач вказує, що згідно пункту 2.1 договору від 16 серпня 2012 року № 0821 загальна вартість робіт складає 13073,10 грн. Далі позивач стверджу, що ним умови договору виконано в повному об'ємі, однак відповідач оплату за виконану роботу не провів, в результаті чого станом на вересень 2013 року за ним рахується заборгованість по оплаті за виконану роботу у сумі 13073,10 грн., а також за неналежне виконання договірних зобов'язань нарахована пеня у сумі 454,69 грн.

23 жовтня 2013 року судом отримано відзив на позов, в якому відповідач зазначив, що позовну заяву Державного підприємства «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» визнає частково у сумі основного боргу в розмірі 13073,10 грн., а також вказує, що нарахування пені вважає необґрунтованим.

04 листопада 2013 року у судовому засіданні позивачем подана письмова заява, в якій останній просить суд зменшити позовні вимоги, в зв'язку з чим стягнути з відповідача лише суму основного боргу в розмірі 13073,10 грн.

Подана позивачем заява про зменшення позовних вимог не суперечать законодавству та не порушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси, а тому суд приймає її.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення їх представників, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

16 серпня 2012 року між сторонами укладено договір № 0821 на виконання робіт щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель у межах території села Бернове Кельменецького району Чернівецької області, згідно умов якого відповідач доручив, а позивач взяв на себе виконання робіт щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель у межах території села Бернове Кельменецького району Чернівецької області (пункт 1.1. договору).

Додатками № 1 та № 2 до укладеного договору сторони затвердили кошторис на проектні (вишукувальні) роботи, календарний план виконання робіт та протокол погодження договірної ціни на виконання робіт.

Загальна вартість робіт за цим договором становить 13073,10 грн. (пункт 2.1. договору).

Пунктами 2.2., 2.3. укладеного між сторонами договору передбачено, що оплата робіт здійснюється поетапно на підставі оформлених належним чином актів завдання-приймання виконаних робіт. Остаточна оплата вартості науково-технічної продукції здійснюється замовником протягом 5-ти банківських днів з дня одержання акта завдання-приймання виконаних робіт.

Відповідно до пунктів 3.1., 3.2., 3.3. укладеного між сторонами договору після завершення робіт позивач передає відповідачу акт завдання-приймання у 2-х примірниках та 3 комплекти документації, передбаченої технічним завданням та умовами договору. Відповідач протягом 5-ти банківських днів з дня одержання технічного звіту зобов'язаний підписати та направити позивачу акт або мотивовану відмову від приймання робіт. У разі мотивованої відмови відповідача сторонами складається двосторонній акт з переліком необхідних доробок та термінів їх виконання.

Як вбачається з листа позивача № 65 від 08 лютого 2013 року, останній надіслав відповідачу два примірника акта № ОУ-0213 здачі-приймання робіт, просив прийняти виконану роботу, підписати акти та оплатити вартість виконаних робіт в термін до 20 лютого 2013 року.

При цьому, відповідач протягом 5-ти банківських днів з дня одержання акта № ОУ-0213 здачі-приймання робіт не повернув його позивачу, а також не направив позивачу мотивовану відмову від приймання робіт, що підтверджує прийняття відповідачем виконаних позивачем робіт без зауважень.

Згідно пункту 8.2. укладеного між сторонами договору усі претензії щодо виконання умов договору повинні бути розглянуті протягом 5-ти днів з моменту їх отримання.

03 квітня 2013 року позивач надіслав відповідачу претензію про сплату боргу у сумі 13073,10 грн., яка залишена відповідачем без розгляду.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачає, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Так, частина 1 та пункт 2 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України встановлюють, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 пункту 1 статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Отже, враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Державного підприємства «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» про стягнення з Бернівської сільської ради заборгованості у сумі 13073,10 грн. є правомірними, обґрунтованими, а тому суд дійшов висновку, що вони підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати зі сплати судового збору, сплаченого позивачем за подання до господарського суду позовної заяви покласти на відповідача.

Керуючись статтями 4 2 , 4 3 , 22, 43, 49, 78, 82, 82 1 , 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Бернівської сільської ради Кельменецького району Чернівецької області - Чернівецька область, Кельменецький район, село Бернове, вулиця Головна, будинок 15, код 04418676 на користь Державного підприємства «Чернівецький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» - місто Чернівці, вулиця Червоноармійська, будинок 194 А, код 00710167 заборгованість у сумі 13073,10 грн. та судовий збір у сумі 1720,50 грн.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

У судовому засіданні 04 листопада 2013 року було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Рішення підписане та оформлене відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України 06 листопада 2013 року.

Суддя О.С. Тинок

Дата ухвалення рішення04.11.2013
Оприлюднено13.11.2013
Номер документу34790363
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/995/13

Рішення від 04.11.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Рішення від 04.11.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні