Постанова
від 04.11.2013 по справі 2а/0570/15154/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2013 р. Справа №2а/0570/15154/2011

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 год. 15 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бабаш Г.П.

при секретарі Нетреба А.Ю.

за участю

представника позивача Нікітюк О.М. за дов. від 30.10.2013 року

представника відповідача Семенової Г.І. за дов. від 01.02.2013 року

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки до Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№27) про стягнення пені зі сплати страхових внесків в розмірі 44 235,14 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Калінінському районі м. Горлівки Донецької області звернулось до суду з позовом до Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№27) про стягнення пені зі сплати страхових внесків в розмірі 44 235,14 грн.

В обґрунтування позовних вимог відділення зазначило наступне. Відповідач зареєстрований як платник страхових внесків в Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Калінінському районі м. Горлівки Донецької області.

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески до Фонду соціального страхування до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувань і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі. Всупереч вимогам цього Закону відповідачем суми страхових внесків до Фонду соціального страхування у повному обсязі не сплачено. У зв'язку з чим була нарахована пеня у розмірі 44 235,14 грн. Просив стягнути суму нарахованої пені у вищезазначеному розмірі.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні просив в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що між сторонами склалися правовідносини, що регулюються Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» та Законом України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Відповідач - підприємство Калінінської виправної колонії № 27 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Донецькій області є юридичною особою (ЄДРПОУ № 08679830); у відповідності до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» зареєстрований як платник страхових внесків у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки Донецької області.

Безпосередньо порядок взяття на облік та набуття роботодавцями статусу страхувальників, обчислення і сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності і господарювання, виду діяльності, галузевої належності, фізичними особами - підприємцями, фізичними особами, які використовують працю найманих працівників, а також добровільно застрахованими особами, порядок обліку та витрачання страхових коштів, здійснення платежів, ведення бухгалтерського обліку і звітності визначається Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 № 36.

Згідно з п. п. 8.1 п. 8 цієї Інструкції, робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють контроль за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою перерахування та надходження страхових внесків, інших платежів до Фонду, а також за цільовим і правильним витрачанням його коштів.

Відповідно до п. п. 4.12 Інструкції страхові внески сплачуються: - страхувальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Згідно з п. п. 5.1. не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені. Пеня нараховується із сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється, виходячи із 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк.

Згідно п. 2 частини 2 ст. 45 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV роботодавець, як страхувальник, зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Частиною 2 статті 52 Закону №1105-ХІV, в редакції, що діяла по 1 січня 2011 року, було передбачено, що за прострочення сплати страхового внеску до Фонду соціального страхування від нещасних випадків із страхувальника стягується пеня згідно із законом.

27 липня 2011 року позивачем було проведено перевірку правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. За результатами проведеної перевірки складено акт № 97, яким встановлені факти порушення сплати страхових внесків в період з 01.04.2007 року по 30.06.2011 року, в зв,язку з чим нарахована пеня у розмірі 44 235,14 грн.

Вказана сума пені у добровільному порядку відповідачем сплачена не була.

Суд зазначає, що починаючи з 01 січня 2011 року норми закону, які передбачали нарахування та стягнення пені за несплату (несвоєчасну сплату) внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, вже не діяли.

При цьому, абзацом 5 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов,язкове державне пенсійне страхування» встановлено, стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01.01.2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Отже, з наведеної норми закону вбачається, що заборгованість у зв,язку з несплатою страхових внесків, а відтак і пеня за весь період, що передував 01.01.2011 року підлягає стягненню, оскільки така заборгованість зі сплати внесків та пеня виникли в період дії ч. 2 ст. 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Згідно Співставлення фактично сплачених страхових внесків з розрахунковими сумами, сума пені підприємства за період з 01.04.2007 року по 31.12.2010 року складає 41 568 грн. 47 коп.

Таким чином, враховуючи наведене, суд вважає необхідним позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки до Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№27) про стягнення пені зі сплати страхових внесків в розмірі 44 235,14 грн. задовольнити частково.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки до Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№27) про стягнення пені зі сплати страхових внесків в розмірі 44 235,14 грн. - задовольнити частково.

Стягнути з Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№27) пеню за період з 01.04.2007 року по 31.12.2010 року у розмірі 41 568 (сорок одна тисяча п,ятсот шістдесят вісім) грн. 47 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Вступну та резолютивну частини постанови проголошено 04 листопада 2013 року, повний текст постанови виготовлений 11 листопада 2013 року.

Суддя Бабаш Г.П.

Дата ухвалення рішення04.11.2013
Оприлюднено14.11.2013
Номер документу35154362
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/15154/2011

Ухвала від 12.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Жаботинська Світлана Володимирівна

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Жаботинська Світлана Володимирівна

Ухвала від 18.11.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов О.О.

Постанова від 12.12.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов О.О.

Ухвала від 18.11.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов О.О.

Постанова від 04.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Постанова від 04.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 18.10.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Постанова від 30.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні