Постанова
від 30.10.2013 по справі 819/2438/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2438/13-a

30 жовтня 2013 року м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі

головуючої судді Подлісна І.М.

при секретарі судового засідання Субтельній Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Тернопільській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Тернопільська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Тернопільській області звернулася до адміністративного суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» про стягнення заборгованості на загальну суму 22 438,90 грн.

Представник позивача Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Тернопільській області в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив позов задовольнити, стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами на загальну суму 22 438,90 грн.

Представник відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» в судове засідання повторно не з'явився з невідомих на те суду причин, хоча про день, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином, заперечень проти позову суду не надав.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши та дослідивши матеріали справи, вважає що даний позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України), в свою чергу до обов'язків платника податку належить сплата податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (пп. 16.1.4. п. 16.1. ст. 16).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» зареєстроване органами державної реєстрації як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа та знаходить на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів в Тернопільській області, як платник податків.

Станом на момент подання адміністративного позову відповідач має заборгованість перед бюджетами в розмірі 22 438,90 грн.

У відповідності до п. 6.1 ст. 6 Податкового кодексу України, податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремленні підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Виконанням податкового обов'язку згідно п. 38.1 ст. 38 Податкового кодексу України визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Строком сплати податкову та збору визнається період, що розпочався з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку. визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно (п. 31.1 ст. 31 Податкового кодексу України).

Відповідно до п.14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пп. 41.1.1 п. 41. 1 ст. 41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення котів платника податків, який має податковий борг (ст. 20 Податкового кодексу України).

Згідно пп. 102.4 п. 102.1 ст. 102 Податкового кодексу України податковий борг, що виник у зв'язку із відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податного боргу.

Згідно довідки про наявність податкового боргу станом на 09.10.2013 року за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами ат державними цільовими фондами в сумі 45 562,97 грн. в т.ч. по платежах:

- інші збори за забруднення навколишнього природного середовища - 160,36 грн. (основний платіж - 160,36 грн.);

- податок на додану вартість - 42 538,88 грн. (основний платіж - 22 214,16 грн., пеня - 1021,00 грн., штрафні санкції - 19 303,72 грн.);

- податок на прибуток приватних підприємств - 1 566, 00 грн. (основний платіж - 1 566,00 грн.);

- комунальний податок - 1 297,73 грн. (основний платіж - 1 293,53 грн., штрафні санкції - 4,20 грн.).

Рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 13.03.2012 року у справі №2-а-1970/665/12 за позовом Тернопільської ОДПІ до товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» про стягнення податкового боргу постановлено стягнути з рахунків у банках обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що належить відповідачу податкову заборгованість в сумі 44 710,48 грн. в т.ч.:

- комунальний податок - 919,70 грн.;

- податок на прибуток приватних підприємств - 1 155,00 грн.;

- збори за забруднення навколишнього природного середовища - 96,90 грн.;

- податок на додану вартість - 42 538,88 грн.

Сума податкового боргу, стягнута за постановою Тернопільського окружного адміністративного суду за рахунок готівки частково сплачена, сума податкового боргу, що підлягає погашенню за рахунок майна відповідача становить 22 438,90 грн.

Ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачено, що обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

На виконання даної постанови Тернопільською об'єднаною державною податковою інспекцією вживалися заходи щодо стягнення з рахунків відповідача податкової заборгованості, зокрема. Виставлялися платіжні вимоги наявні у матеріалах справи, проте вони не виконанні у зв'язку з недостатністю залишку коштів на рахунках відповідача.

У відповідності до п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

З урахуванням положень п. 89. 2 ст. 89 Податкового кодексу України, право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг (п. 89. 3 ст. 89 Податкового кодексу України).

Зважаючи на вищевикладені обставини Тернопільською об'єднаною державною податковою інспекцією було винесено рішення про опис майна у податкову заставу №34814/7/24-0111 від 16 серпня 2011 року та складено акт опису майна від 23 вересня 2011 року.

Згідно п. 95. 3 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податкової служби.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, належним чином не запереченні відповідачем, а тому підлягають до задоволення в частині погашення податкового боргу шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 72, 86, 160 -163 КАС України, Податковим кодексом України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Надати дозвіл на погашення 22 438 (двадцяти двох тисяч чотириста тридцяти восьми) гривень 90 копійок податкового боргу товариства з обмеженою відповідальністю «Тернопільська спеціалізована пересувна колона №1» (вул. Текстильна, 34, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 34950904) за рахунок його майна, що перебуває у податкові заставі.

Постанова суду набирає законної сили закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасоване, набирає законної сили після набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного розгляду.

Апеляційна скарга може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України .

Суддя Подлісна І.М.

Дата ухвалення рішення30.10.2013
Оприлюднено15.11.2013
Номер документу35216580
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2438/13-а

Постанова від 30.10.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні