Рішення
від 01.11.2013 по справі 712/12131/13-ц
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/12131/13-ц

Провадження 2/712/3368/13

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2013 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Мельник І.О.

при секретарі - Маглатій І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Соснівського районного суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Черкаської міської ради, третя особа: Реєстраційна служба Черкаського міського управління юстиції про визнання права власності на земельну ділянку під забудовою в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з позовом до Черкаської міської ради, третя особа: Реєстраційна служба Черкаського міського управління юстиції про визнання права власності на земельну ділянку під забудовою в порядку спадкування, мотивуючи свої вимоги тим, що 11.09.2012 року померла її мати - ОСОБА_2, яка на момент смерті проживала в м. Суми, тому спадкова справа заводилась саме в цьому місті. Після смерті матері відкрилась спадщина, що складається з наступного майна: 2-ох кімнатна квартира, яка розташована в АДРЕСА_1 та житловий будинок з присадибною ділянкою - м. Черкаси, вул. Громова, 72. Позивачка 19.09.2012 року звернулася до приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщини після померлої її матері - ОСОБА_2, внаслідок чого було заведено спадкову справу за реєстровим номером 53403763. Право власності померлої на житловий будинок підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом виданого 20.07.2006 року Першою Сумською державною нотаріальною конторою та зареєстрованого в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно 08.08.2006 року та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно. Рішенням третьої сесії Черкаської міської ради від 06.10.2011р. №3-179 було затверджено технічну документацію та передано громадянці ОСОБА_2 безоплатно у власність земельну ділянку площею 574,0 кв.м по вул. Громова,72 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Таким чином, ОСОБА_2 скористалася своїм правом на безоплатну передачу у власність земельної ділянки, яка розташована під будівлею, але не встигла отримати державний акт на земельну ділянку. З вищезазначених підстав спадкоємиці - ОСОБА_1 приватним нотаріусом Сумського міського нотаріального округу ОСОБА_3 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спірну земельну ділянку та 21.08.2013 р. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій. Враховуючи викладене, позивачка змушена звернутися до суду з даним позовом. Просить визнати за нею право власності на земельну ділянку загальною площею 574,0 кв.м. надану для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Громова,72 в порядку спадкування після її померлої матері - ОСОБА_2

В судовому засіданні представник позивачки за довіреністю - ОСОБА_4 позовні вимоги підтримала. Суду пояснила, що померла ОСОБА_2 була власником земельної ділянки за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 72, проте відсутній правовстановлюючий документ, а тому, ОСОБА_1, будучи спадкоємицею після смерті своєї матері, не має змоги отримати державний акт на землю і, як наслідок - отримати свідоцтво про право на спадщину.

Представник відповідача - ОСОБА_5 в судовому засіданні позовні вимоги визнав та не заперечував проти задоволення позову.

Представник третьої особи Реєстраційна служба Черкаського міського управління юстиції в судове засідання не з»явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не відомі.

Заслухавши думку представників сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

11.09.2012 року померла мати позивачки - ОСОБА_2, про що в Книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис, № 2253. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді квартири за адресою: АДРЕСА_2 та житловий будинок з земельною ділянкою в м. Черкаси, вул. Громова, 72.

ОСОБА_1 19.09.2012 року звернулася за постійним місцем проживання та реєстрації померлої матері до приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщини за законом після померлої матері - ОСОБА_2, внаслідок чого було заведено спадкову справу за реєстровим номером 53403763.

З матеріалів справи вбачається, що право власності померлої ОСОБА_2 на житловий будинок за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 72 підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом виданого 20.07.2006 року Першою Сумською державною нотаріальною конторою та зареєстрованого в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно 08.08.2006 року та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Рішенням третьої сесії Черкаської міської ради від 06.10.2011р. № 3-179 затверджено технічну документацію та передано громадянці ОСОБА_2 безоплатно у власність земельну ділянку площею 574,0 кв.м по вул. Громова,72 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

В ході розгляду справи судом встановлено, що за життя ОСОБА_2 не встигла отримати державного акту на зазначену више земельну ділянку і, як наслідок, 21.08.2013 року постановою приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу ОСОБА_3 позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за відсутності правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків від фізичної особи (спадкодавця), яка померла, до інших фізичних осіб (спадкоємців).

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до правил ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, у разі відсутності заповіту, право на спадкування за законом одержують особи, відповідно до черг встановлених законом.

Стаття 1261 ЦК України передбачає, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 2 ст. 1225 ЦК України до спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені. Частиною 1 ст. 1225 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Положеннями п. 10 Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до положень ст.ст. 125, 126 ЗК України право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності та його державної реєстрації.

Як вбачається з матеріалів справи, на момент відкриття спадщини мати позивачки - ОСОБА_2, за якою рішенням Черкаської міської ради від 06.10.2011 р. закріплено земельну ділянку, не отримала державного акту на право власності на земельну ділянку і всупереч вимогам ЗК України не зареєструвала його, у зв'язку з чим не набула права власності на ділянку.

Судом достеменно встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є громадянкою ОСОБА_6 Казахстан, у встановлений законодавством шестимісячний термін звернулася із заявою до нотаріальної контори на території України (за місцем реєстрації померлої матері). На даний час позивачка не має змоги отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на змелену ділянку площею 574 кв.м., надану для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 72, оскільки за життя її матір не встигла отримати правовстановлюючий документ (державний акт на земельну ділянку) через припинення цивільної правоздатності останньої через смерть 11.09.2012 року.

Земельний кодекс України врегулював правовідносини в набутті іноземними громадянами права власності на земельну ділянку, що знаходиться під забудовою.

Так, враховуючи положення ст.81 ЗК України, іноземці можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на землі не сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належить їм на праві приватної власності, в наслідок прийняття спадщини (п.в,ч.3 ст.81 ЗК України).

Враховуючи викладене, аналізуючи докази в їх сукупності, беручи до уваги той факт, що позивачка відповідно до вимог закону вчинила всі дії, які свідчать про прийняття нею та оформлення спадщини в нотаріальному порядку після смерті матері, суд вважає за необхідне позовні вимоги задовольнити та визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст.ст. 5, 10, 11, 57-60, 88, 212, 214, 215 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1218, 1225 ЦК України, ст. 81 ЗК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Черкаської міської ради, третя особа: Реєстраційна служба Черкаського міського управління юстиції про визнання права власності на земельну ділянку під забудовою в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку загальною площею 574,0 кв.м., кадастровий номер 7110136700:06:017:0050, надану для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Громова, 72 в порядку спадкування за законом після смерті матері - ОСОБА_2, померлої 11 вересня 2012 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Черкаської області через Соснівський районний суд м. Черкаси протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Головуючий: І.О.Мельник

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення01.11.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу35245551
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/12131/13-ц

Рішення від 01.11.2013

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 27.09.2013

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні