Постанова
від 12.11.2013 по справі 809/3308/13-а
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" листопада 2013 р. Справа № 809/3308/13-а

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Главача І.А.,

за участю секретаря судового засідання - Куриша Р.В.,

представника позивача - Кушніра О.В.,

представника відповідача - Корчевого М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську Івано-Франківської області

до відповідача: Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру

про стягнення заборгованості у сумі 84 993,66 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

30.10.2013 управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську Івано-Франківської області (надалі - позивач, УПФ України в м. Івано-Франківську) звернулося з адміністративним позовом до Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру (надалі - відповідач) про стягнення заборгованості у сумі 84 993,66 грн. Позовні вимоги мотивувало тим, що відповідач у порушення Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, допустив заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів "а", "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", колишнім його працівникам за період з 01.01.2013 року до 01.10.2013 року у сумі 12 242,44 грн. та у сумі 72 751,22 грн. відповідно.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві. Просила позов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні у відповідності до вимог частини 2 статті 51 Кодексу адміністративного судочинства України позовні вимоги визнав повністю. Вказав, що станом на 12.11.2013 року Івано-Франківським обласним фтизіопульмонологічним центром не відшкодовано УПФ України в м. Івано-Франківську витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за списком № 1 та списком № 2 за період з 01.01.2013 року до 01.10.2013 року у загальній сумі 84 993,66 грн. Зазначив при цьому, що відповідач являється державним закладом охорони здоров'я, фінансування якого здійснюється за рахунок обласного бюджету. Визначені кошторисом Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру на 2013 рік кошти у сумі 80 000,00 грн. на покриття витрат по пільгових пенсіях відповідачем уже перераховано за призначенням. У зв'язку із нестачею коштів на вказані цілі відповідач неодноразово направляв директору Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації Мельнику Р.М. листи з проханням виділити додаткові кошти та затвердити кошторисні призначення. Вказав суду, що після надходження коштів відповідачем буде погашено заборгованість по пільгових пенсіях.

Вислухавши представника позивача, розглянувши матеріали адміністративної справи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши і оцінивши докази, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

У судовому засіданні судом встановлено, що Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр є юридичною особою (код ЄДРПОУ - 02009637), що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, розміщеного на офіційному веб-порталі Державного підприємства "Інформаційно-ресурсний центр", та відповідно до пункту 1 частини 1 статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" являється страхувальником, який згідно частини 1 статті 15 вказаного Закону є платником страхових внесків.

Згідно частини 1 статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Виключно Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначаються: принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; перелік платників страхових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками.

Згідно статті 1 вказаного Закону страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Статтею 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Пунктом 1 статті 2 вказаного Закону визначено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно абзацу 1 частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсій призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Даний порядок врегульовано Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1, яка розроблена відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", та встановлює обов'язок підприємств здійснювати відшкодування витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Таким чином, частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, встановлено обов'язок підприємств відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

У судовому засіданні встановлено, що працівникам відповідача, які здобули спеціальний стаж роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах згідно пунктів "а", "б" - "з" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», призначено пенсію за віком на пільгових умовах у відповідності до пунктів "а", "б" - "з" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», виплата та доставка яких здійснена позивачем за період з 01.01.2013 року до 01.10.2013 року за списком № 1 у сумі 36 873,30 грн. та за списком № 2 у сумі 155 580,65 грн.

З урахуванням наведеного, суд приходить висновку, що відповідач зобов'язаний здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом десяти днів з новопризначених (перерахованих пенсій).

З матеріалів справи вбачається, що позивач супровідним листом від 07.02.2013 року за № 116/04 направив Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центру розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б" - "з" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на 2013 рік (а.с.8-17).

Крім того, УПФ України в м. Івано-Франківську, у зв'язку із зміною суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягає відшкодуванню відповідачем, супровідними листами від 16.05.2013 року за № 364/04 та від 26.06.2013 року за № 455/04 направило Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центру розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з травня 2013 року та з червня 2013 року відповідно (а.с.18-23, 24-36).

Відповідно до абзацу 1 пункту 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Представник відповідача у судовому засіданні зазначив, що вказані розрахунки Івано-Франківським обласним фтизіопульмонологічним центром отримані, однак витрати на виплату та доставку пільгових пенсій відповідачем відшкодовано частково, невідшкодованими залишається 84 993,66 грн. пільгових пенсій. Дана обставина підтверджується також наявним у матеріалах справи розрахунком сум заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій Івано-Франківським обласним фтизіопульмонологічним центром (а.с.7).

Відповідно до частини 3 статті 136 Кодексу адміністративного судочинства України, судове рішення у зв'язку з визнанням адміністративного позову ухвалюється за правилами статті 112 Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно частини 3 статті 112 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову та прийняття його судом приймається постанова про задоволення позову.

Враховуючи те, що Івано-Франківським обласним фтизіопульмонологічним центром, станом на 12.11.2013 року, не здійснено відшкодування сум понесених позивачем витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 1 у сумі 12 242,44 грн. та за списком № 2 у сумі 72 751,22 грн. за період з 01.01.2013 року до 01.10.2013 року, а також те, що визнання представником відповідача позовних вимог не порушує жодних прав, свобод чи інтересів, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 136, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити повністю.

Стягнути з Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Матейка, 53, код ЄДРПОУ - 02009637) у користь Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську Івано-Франківської області 12 242 (дванадцять тисяч двісті сорок дві) грн. 44 коп. заборгованості по невідшкодованих витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за списком № 1 та 72 751 (сімдесят дві тисячі сімсот п'ятдесят одну) грн. 22 коп. - за списком № 2 за період з 01.01.2013 року до 01.10.2013 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Главач І.А.

Постанова складена в повному обсязі 14.11.2013 року.

Дата ухвалення рішення12.11.2013
Оприлюднено18.11.2013
Номер документу35255383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3308/13-а

Постанова від 12.11.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 12.11.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 31.10.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні