Ухвала
від 14.11.2013 по справі 405/10773/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/10773/13-к

1-кс/405/2865/13

УХВАЛА

14.11.2013 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Мартинов Є.О., за участю слідчого Бойко М.О., розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС ВКР СУ ФР ГУ Міндоходів в Кіровоградській області ОСОБА_1, погоджене старшим прокурором відділу прокуратури у Кіровоградській області ОСОБА_2, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС ВКР СУ ФР ГУ Міндоходів в Кіровоградській області, за погодженням з прокурором, звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» (код 951770) за адресою Київська область, Миронівський р-н., м. Миронівка, вул. Елеваторна буд.1, а саме оригіналів наступних документів: договірні документи - договори, додаткові угоди, специфікації до них, первинні документи - рахунки-фактури, видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, довіреності на отримання товару, матеріальні перепустки, сертифікати якості, відповідності, акти здачі - прийняття робіт, фінансові документи - видаткові касові ордери, виписки банку, платіжні доручення, документи складського обліку - картки, журнали, в т.ч. електронні, документи бухгалтерського обліку, в т.ч. по рахунку № 361, 631 в розрізі постачальників, книги реєстрації в’їзду автотранспорту (копії відповідних фрагментів), а також транспортні перепустки на товар який приймався, якими підтверджується проведення, документальне оформлення, відображення в обліках і звітності фінансово-господарських операцій пов’язаних із поставкою товарів ( послуг), виконанням робіт, інші документи, якими підтверджуються фінансово - господарські відносини ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» з ТОВ «ОСОБА_3В.В.» (код 36023200) за період з 01.04.2012 року по 30.04.2012 включно з можливістю їх вилучення в оригіналах.

В обґрунтування клопотання зазначено, що в провадженні СУ ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області знаходяться матеріали досудового розслідування внесені до ЄРДР 25.07.13 за №32013120010000047 відносно службових осіб ТОВ «Яромір» (код 33505345).

З матеріалів досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Яромір» (код ЄДРПОУ 33505345) перебуваючи на спеціальному режимі оподаткування податком на додану вартість при наявності в користуванні у 2011 році - 677,69 га земельних угідь відповідно до податкових розрахунків фіксованого сільськогосподарського податку реалізували відповідно до неодноразово поданих 26.06.2012 до Кіровоградської ОДПІ уточнюючих розрахунків до податкової декларації з ПДВ за квітень 2012 року в кількості 26 штук відповідно до яких була відображена реалізація насіння соняшнику власного виробництва в загальному обсязі (без ПДВ) 31285074,6 грн. (в т. ч. по взаємовідносинах з ПП «Дельта-Постач» (код за ЄДРПОУ 37059400) на загальну суму 25633783,35 грн. та з ТОВ «ОСОБА_3В.В.» (код за ЄДРПОУ 36023200) на загальну суму 5651291,25 грн. В свою чергу вище вказані підприємства неодноразово змінювали своїх постачальників насіння соняшнику за квітень 2012 року шляхом подання уточнюючих розрахунків щодо придбання насіння соняшнику спочатку від СТОВ «Льонок», (код ЄДРПОУ 24703737) потім від СФГ «Мрія», (код ЄДРПОУ 25168918) далі від ГТ «Господар» (код ЄДРПОУ 31773443) та відповідно до останніх поданих уточнюючих розрахунків 26.06.2012 від ТОВ «Яромір» ( код33505345), яке відповідно до даних форми №50-сг «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 2011 рік», за 2011 році зібрав врожай насіння соняшнику 1084 тонн з посівної площі 268 га.

Таким чином ТОВ «Яромір» за квітень 2012 року реалізувало насіння соняшнику невласного вирощування на загальну суму 31 285 074,5 грн. в тому числі ПДВ 6 257 014,92 грн. в зв'язку із чим частка власного сільськогосподарського товаровиробництва ТОВ «Яромір» за 2012 рік є меншою ніж 75% в загальному товарообігу та повинно декларуватися в загальній, а не скороченій декларації з ПДВ. Таким чином службові особи ТОВ «Яромір» реалізовуючи насіння соняшнику не власного вирощування умисно ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 6 257 014,92 грн., що призвело до фактичного ненадходження в бюджет грошових коштів в особливо великих розмірах.

Зазначені дії вказують на умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, тобто на вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Протягом 2012 ТОВ «Яромір» формувало податковий кредит з ПДВ наступним СГД:

- ПП «Дельта-Постач» (ЄДРПОУ 37059400) - сума ПДВ 5 126 756 грн.,

- ТОВ «Дельта-В.В.В.» (ЄДРПОУ 36023200) - сума ПДВ 1 130 258 грн.,

Відповідно до проведено аналізу податкових декларацій з ПДВ ТОВ Яромір» та його контрагентів встановлено, що ТОВ «ОСОБА_3В.В.» здійснювало реалізацію сільгосппродукції оформленої як придбаної в ТОВ «Яромір» на ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» в квітні 2012 року.

З метою повного, всебічного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу, а також обставин, що пом’якшують чи обтяжують його покарання, з метою надання цим обставинам належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, у кримінальному провадженні та встановлення обставин постачання сільгосппродукції від ТОВ «Яромір» до ТОВ «ОСОБА_3В.В.» та до ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» та перевірки товарності операцій виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» якими здійснено документальне оформлення фінансово - господарських відносин з ТОВ «ОСОБА_3В.В.»

Оформлення фінансово - господарських операцій, договірних і первинних документів, які згідно Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку №88 від 24.05.1995 складаються в момент проведення кожної операції і фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення, та які відповідно до Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в УкраїніВ» №996 від 16.07.1999 містять відомості про господарську операцію і підтверджують її здійснення, мають обов’язкові реквізити: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у натуральному та/або вартісному виразі), посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий чи електронний підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, виконані на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади.

Відповідно до зазначених законодавчо затверджених типових форм при продажу і відвантаженні товару відповідно до договору поставки покупцю видаються рахунок-фактура на оплату, видаткова накладна про відпуск товару, податкова накладна із зазначенням належного до сплати ПДВ, товарно-транспортна накладна на перевезення, сертифікат відповідності товару. В свою чергу покупець повинен прийняти та оплатити товар, що оформляється довіреністю на отримання товару та платіжними дорученнями на перерахування оплати, актом приймання-передачі товару.

З метою дослідження обставин, які мають важливе значення по кримінальному провадженню, отримання доказів вчинення кримінального правопорушення шляхом приховування об’єкту оподаткування і неправомірним користуванням з цією ціллю ТОВ «Яромір» спеціальним режимом оподаткування з ПДВ як сільгоспвиробник.

Значення вище вказаних документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні насамперед полягає в тому, що вони містять важливу доказову базу для встановлення відповідно до вимог п.123.2 Податкового кодексу України обставин: чи було використано платником (посадовими особами платника податків) суми, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги, не за призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання згідно із законом з питань відповідного податку, враховуючи, що акумульований ПДВ із спецрахунку ТОВ «Яромір», не маючи фактично прав на податкові пільги.

Враховуючи, що вилучення оригіналів первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку у підприємства відповідно до п.9 ст.9 Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в УкраїніВ» № 996-ХІV від 16.07.1999 року (із змінами і доповненнями) забороняється, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, в зв’язку із чим доступ до документів та регістрів та їх виїмка іншим способом, відмінним від передбаченого КПК України тимчасового доступу до документів та речей - неможливий.

Відповідно до вимог п.20.1.40 ст. 20 Податкового Кодексу України №2755-VI від 02.12.10 (зі змінами та доповненнями): «Орган державної податкової служби (правонаступником якого являється Міністерство доходів і зборів України) має право звернутися до суду з заявою про вилучення оригіналів первинних фінансово - господарських та бухгалтерських документів».

Значення вказаних документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні насамперед полягає в тому, що вони містять важливу доказову базу про підтвердження фактів реалізації сільгосппродукції на адресу ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» обставини та осіб, які здійснювали транспортування сільгосппродукції, проведення розрахунків, з ТОВ «ОСОБА_3В.В.» та ТОВ «Яромір» за поставлені ТМЦ, перевірки відповідності проведених операцій та правомірності підстав декларування ТОВ «ОСОБА_3В.В.» відповідних обсягів податкового кредиту та податкових зобов’язань від здійснених фінансових операцій з підприємствами-контрагентами.

Крім того, значимість документів пов’язана і з специфікою розслідування кримінальних правопорушень про злочини у сфері оподаткування, оскільки без дослідження певного ряду документів, в тому числі тих до яких планується отримати дозвіл на тимчасовий доступ, проведення відповідного аналізу податкових накладних, товарно - транспортних накладних, договірних документів дадуть можливість встановлення переліку осіб причетних до здійснення реалізації ТМЦ та можливості їх подальшого допиту та з’ясування обставин їх транспортування та фактичного місця завантаження сільгосппродукцією. Також документи ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» по взаємовідносинах з ТОВ «ОСОБА_3В.В.» необхідні для використання їх під час проведення почеркознавчої експертизи, з метою ідентифікації осіб, які здійснювали підписання договірних та первинних документів підприємства та дані документи можуть бути використані при проведенні судово-економічної експертизи по даному кримінальному провадженню для встановлення збитків завданих державі в результаті здійснення протиправної діяльності службовими особами ТОВ «Яромір».

Вилучити вище вказані документи в ТОВ «Яромір» по даному кримінальному провадженню не представляється можливим так як підприємство на даний час переоформлене на підставну особу, яка не володіє інформацією щодо місця знаходження оригіналів бухгалтерських та податкових документів ТОВ «Яромір» та ТОВ «ОСОБА_3В.В.» на неодноразові запити щодо надання документів підтверджуючих відносини з ТОВ «Яромір» відповіді не надає та за юридичною адресою не знаходиться, тому іншим способом встановити обставини проведення фінансово - господарських операцій ТОВ «ОСОБА_3В.В.» з ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» як провести тимчасовий доступ до документів ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» не представляється можливим.

Крім того, згідно листа №253 від 04.11.13, який надійшов від Кіровоградського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, згідно якого встановлено, що у відповідності до Наказу Міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/3 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.12 №1950/5) науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються лише оригінали документів.

З посиланням на викладені обставини слідчим вказується на необхідність тимчасового доступу до речей і документів з метою встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Вивчивши представлені матеріали, заслухавши слідчого, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Дійсно, як встановлено в судовому засіданні, документи, доступ до яких бажає отримати слідство мають значення для встановлення об’єктивних обставин у кримінальному провадженні та беззаперечно підлягають дослідженню.

Проте, слідчий в клопотанні просить надати розпорядження про вилучення документів фінансово-господарської діяльності ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» (код 951770) за адресою Київська область, Миронівський р-н., м. Миронівка, вул. Елеваторна, буд.1 саме в оригіналах, обґрунтовуючи необхідністю проведення у кримінальному провадженні судово-економічної експертизи.

Однак ч. 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки в судовому засіданні слідчим не доведено наявність існування реальної загрози зміни або знищення оригіналів документів та не було надано постанови про призначення зазначеної експертизи, з метою недопущення блокування подальшої діяльності підприємства ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів», вважаю за можливе у даному випадку надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю отримання належним чином завірених копій документів, мова про які йдеться у клопотанні.

На підставі викладеного та керуючись ст.160-163 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області ОСОБА_1 задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ, до речей та документів старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області ОСОБА_1 та уповноваженому працівнику податкової міліції за дорученням слідчого в порядку ст.ст. 40, 218 КПК України, які перебувають у володінні ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» (код 951770) за адресою Київська область, Миронівський р-н., м. Миронівка, вул. Елеваторна буд.1, а саме оригіналів наступних документів: договірні документи - договори, додаткові угоди, специфікації до них, первинні документи - рахунки-фактури, видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, довіреності на отримання товару, матеріальні перепустки, сертифікати якості, відповідності, акти здачі - прийняття робіт, фінансові документи - видаткові касові ордери, виписки банку, платіжні доручення, документи складського обліку - картки, журнали, в т.ч. електронні, документи бухгалтерського обліку, в т.ч. по рахунку № 361, 631 в розрізі постачальників, книги реєстрації в’їзду автотранспорту (копії відповідних фрагментів), а також транспортні перепустки на товар який приймався, якими підтверджується проведення, документальне оформлення, відображення в обліках і звітності фінансово-господарських операцій пов’язаних із поставкою товарів ( послуг), виконанням робіт, інші документи, якими підтверджуються фінансово - господарські відносини ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» з ТОВ «ОСОБА_3В.В.» (код 36023200) за період з 01.04.2012 року по 30.04.2012 включно.

Надати дозвіл на отримання завірених копій вищезазначених документів

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Роз»яснити, що у разі невиконання даної ухвали слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Слідчий суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Є. О. Мартинов

Згідно з оригіналом:

Слідчий суддя Ленінського районного

суду м. Кіровограда Є.О. Мартинов

Дата ухвалення рішення14.11.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу35286003
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/10773/13-к

Ухвала від 14.11.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мартинов Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні