Рішення
від 13.11.2013 по справі 905/6699/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13.11.2013 Справа № 905/6699/13

Суддя господарського суду Донецької області Філімонова О.Ю., розглянувши матеріали

за позовом Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" м.Горлівка, Донецька область

до Комунального підприємства "Калініна" м. Горлівка, Донецька область

про стягнення заборгованості у розмірі 128259,25 грн.

Представники сторін:

від позивача: Требік Т.Ю. - за довіреністю №06/4821 від 16.04.2013р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ :

Приватне акціонерне товариство "Горлівськтепломережа" м. Горлівка, Донецька область звернулось до господарського суду Донецької області з позовними вимогами до Комунального підприємства "Калініна" м. Горлівка, Донецька область про стягнення заборгованості у розмірі 128259,25 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що відповідно до умов укладеного договору купівлі - продажу теплової енергії №681 від 24.09.2012р., відповідач зобов'язався підтримувати у належному санітарно-технічному стані технічні підвали, підпілля та горища, приміщення теплових вузлів, теплові мережі до об'єктів теплоспоживання від межі розподілу теплових мереж і експлуатаційної відповідальності, здійснювати регулювання розподілу тепла у внутрішньобудинкових системах централізованого опалення і відновлювати теплову ізоляцію трубопроводів, що проходять по технічним підвалам, підпіллям, горищам на теплових мережах від межі розподілу теплових мереж та експлуатаційної відповідальності.

Також, відповідач сплачує виробникові за відсутності ізоляції на розподільчих, внутрішньобудинкових трубопроводах централізованого опалення, що проходять по технічним підвалам, підпіллям і горищам - вартість теплових витрат (потужність втрат) з початку опалювального періоду до моменту відновлення ізоляції, розрахованих позивачем, згідно Методик розрахунку теплових втрат (потужність втрат), що погодженні Державним підприємством «Науково - експертний центр «НАЕР»

Але, всупереч умовам договору та вимогам нормативно - правових актів України, відповідач не виконав належним чином свої обов'язки за договором, у зв'язку з чим розвідні трубопроводи, що проходять по технічному підвалу (внутрішньобудинковій мережі опалення з нижнім розведенням трубопроводів опалення) житлових будинків за адресами: вул. Корчагіна, б. 16, 18, 20, 22, 26, 28; вул. Соколовського, б. 9, 11, 13, 17, 19; вул. Медицинська, б. 42, 46; вул. Омська, б. 22а; вул. Армійська, б. 1, 3; вул. Немировича - Данченко, б. 2, 4; вул. Кореневського, б.12, 14; вул. Чернікова, б. 47, 49. не покриті тепловою ізоляцією.

Нормативно свої вимоги Позивач обґрунтовує ст.ст. 526, 530, 599, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 2, 54 Господарського процесуального кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України.

13.11.2013р. представник позивача через канцелярію суду надав заяву про уточнення позовних вимог №б/н від 13.11.2013р., в якій просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 128259,15 грн. та витрати по сплаті судового збору.

Суд, керуючись вимогами ст.22 Господарського процесуального кодексу України, прийняв заяву про уточнення позовних вимог до розгляду.

Представник позивача в судовому засіданні просив суд позов задовольнити, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник позивача клопотання щодо фіксації судового процесу не заявляв, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосування засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані позивачем документи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

24.09.2012р. між ПАТ "Горлівськтепломережа" м. Горлівка, Донецька область (Виробник) та Комунальним підприємством "Калініна" м. Горлівка, Донецька область (Виконавець), укладено договір купівлі - продажу теплової енергії №681.

Відповідно до п.1.1 Договору, виробник забезпечує виробництво теплової енергії, транспортування її магістральними (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії у багатоквартирний житловий фонд виконавця для забезпечення споживачів послугами з центрального опалення згідно з підписаними сторонами актами і схемами меж розподілу теплових мереж і експлуатаційної відповідальності в необхідних об'ємах. Технічне обслуговування та поточний ремонт ділянок теплових мереж до житлових будинків виконує виробник за окремим договором між виробником та виконкомом Горлівської міської ради.

Згідно з п. 1.2 Договору, виконавець здійснює утримання, ремонт і технічне обслуговування теплових мереж від межі розподілу теплових мереж і експлуатаційної відповідальності до об'єктів теплоспоживання, внутрішньобудинкових мереж, відповідно до діючих норм та правил і забезпечує розподіл і регулювання теплової енергії, що подається виробником, між споживачем у середині бидинку.

Пунктом 2.1.1 Договору передбачено, що виробник має право вимагати від виконавця своєчасного усунення виявлених несправностей, пов'язаних з отриманням послуг, що виникли з його вини в порядку, визначеному діючим договором.

Розділом 3.2 Договору передбачені обов'язки виконавця.

Пунктом 3.2.3 Договору передбачено, що виконавець зобов'язаний щорічно в міжопалювальний період готувати внутрішньобудинкові системи централізованого опалення, інженерні мережі від межі розподілу теплових мереж та експлуатаційної відповідальності і виконувати роботи з підготовки до нового опалювального періоду.

При невиконанні вимог цього пункту, виробник не несе відповідальності за невідповідність параметрів теплоносія у тепловому вузлі і температури усередині квартир санітарним нормам.

Згідно з п. 3.2.6 Договору, виконавець зобов'язаний підтримувати у належному санітарно-технічному стані технічні підвали, підпілля та горища, приміщення теплових вузлів, теплові мережі до об'єктів теплоспоживання від межі розподілу теплових мереж і експлуатаційної відповідальності, здійснювати регулювання розподілу тепла у внутрішньобудинкових системах централізованого опалення і відновлювати теплову ізоляцію трубопроводів, що проходять по технічним підвалам, підпіллям, горищам на теплових мережах від межі розподілу теплових мереж та експлуатаційної відповідальності.

Відповідно до п. 3.2.18 Договору, виконавець зобов'язаний своєчасно за власний рахунок проводити роботи з усунення виявлених неполадок, що виникли за його вини.

Підпунктом в) пункта 7.3 Договору передбачено, що виконавець сплачує виробникові за відсутності ізоляції на розподільчих, внутрішньобудинкових трубопроводах централізованого опалення, що проходять по технічним підвалам, підпіллям і горищам - вартість теплових витрат (потужність втрат) з початку опалювального періоду до моменту відновлення ізоляції, розрахованих виробником, згідно Методик розрахунку теплових втрат (потужність втрат), що погодженні Державним підприємством «Науково - експертний центр «НАЕР»

Відповідно до п. 7.4 Договору, виконавець сплачує виробникові платежі, вказані в п.п. а) - і) п. 7.3 цього договору в семиденний термін з моменту отримання рахунку, виставленого виробником.

Згідно з п. 11.1 Договору, строк дії договору з 01.10.2012р. по 30.09.2013р., а у частині розрахунків до їх повного проведення.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обгрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим ( ст.43 Господарського процесуального кодексу України).

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно до ч. 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Правовідносини у сфері теплопостачання регулюються Цивільним та Господарським кодексами України, Законом України "Про теплопостачання", Законом України "Про житлово-комунальні послуги", Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою КМУ від 21.07.05 №630.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про теплопостачання" постачання теплової енергії, теплопостачання, - господарська діяльність, пов'язана з наданням теплової енергії, теплоносія, споживачам за допомогою технічних засобів транспортування та розподілом теплової енергії на підставі договору; споживачем теплової енергії є фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору.

Статтею 714 Цивільного кодексу України унормовано, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона, постачальник, зобов'язується надавати другій стороні, споживачеві, абонентові, енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Статтею 275 Господарського кодексу України унормовано, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство, енергопостачальник, відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду, енергію, споживачеві, абоненту, який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Згідно з ч. 6, 7 статті 276 Господарського кодексу України, розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

За приписами статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Отже, виходячи з наведених норм законодавства постачання теплової енергії здійснюється лише на підставі договору

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За приписами статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до п. 7.7.11 Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж, затверджених Наказом Міністерства палива та енергетики від 14.02.2007р. №71, усі теплопроводи і арматура в неопалювальних приміщеннях повинні бути ізольовані.

Згідно з п.13.1 ДБН В.2.5.-39:2008 «Теплові мережі», п.6.3.21 Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж, затверджених Наказом Міністерства палива та енергетики від 14.02.2007р. №71, трубопроводи теплових мереж, арматура, компенсатори і фланцеві з'єднання повинні бути покриті тепловою ізоляцією незалежно від температури теплоносія та місця прокладки.

Відповідно до п. 2.8.5 "Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій", у приміщеннях, що не опалюються, у період підготовки до зими слід перевіряти стан і зробити ремонт ізоляції труб водопроводу і каналізації, центрального опалення, утеплити протипожежний водопровід.

Позивач виконав свої зобов'язання за договором купівлі - продажу теплової енергії №681 від 24.09.2013р., належним чином, про що свідчать акти на включення опалення: від 16.10.2012р., 15.10.2012р., 17.10.2012р., 18.10.2012р., 17.10.2012р., 16.10.2012р., 15.10.2012р., 15.10.2012р., 17.10.2012р., 17.10.2012р. за адресами: вул. Корчагіна, б. 16, 18, 20, 22, 26, 28; вул. Соколовського, б. 9, 11, 13, 17, 19; вул. Медицинська, б. 42, 46; вул. Омська, б. 22а; вул. Армійська, б. 1, 3; вул. Немировича - Данченко, б. 2, 4; вул. Кореневського, б.12, 14; вул. Чернікова, б. 47, 49. (а.с. 25 - 34)

Але, всупереч умовам договору та вимогам нормативно - правових актів України, відповідач не виконав належним чином п. 3.2.6 договору, у зв'язку з чим розвідні трубопроводи, що проходять по технічному підвалу (внутрішньобудинковій мережі опалення з нижнім розведенням трубопроводів опалення) вищезазначених будинків не покриті тепловою ізоляцією, що підтверджується актами: №46 від 07.11.2012р. та №47 від 07.11.2012р. (а.с. 23, 24)

Дані акти підписані представниками позивача та відповідача (з особливою думкою).

На виконання умов договору купівлі - продажу теплової енергії №681 від 24.09.2012р. (п. 7.3 Договору) позивач виставив відповідачу для оплати рахунки: №452 від 20.03.2013р. на суму 8594,49 грн.; №454 від 20.03.2013р. на суму 1221,42 грн.; №453 від 20.03.2013р. на суму 42846,41 грн.; №455 від 20.03.2013р. на суму 984,83 грн.; №1042 від 12.04.2013р. на суму 2219,35 грн.; №1058 від 12.04.2013р. на суму 10068,97 грн.; №1059 від 12.04.2013р. на суму 42256,88 грн.; №1060 від 12.04.2013р. на суму 1036,37 грн.; №1333 від 15.05.2013р. на суму 3538,54 грн.; №1334 від 15.05.2013р. на суму 15123,31 грн.; №1335 від 15.05.2013р. на суму 368,58 грн., всього на суму 128259,15 грн. (а.с. 36, 54, 84, 90, 97, 103, 123, 151, 158, 178, 208)

Про факт отримання відповідачем рахунку №452 від 20.03.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 27.03.2013р. (а.с. 52)

Про факт отримання відповідачем рахунку №453 від 20.03.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 27.03.2013р. (а.с. 82)

Про факт отримання відповідачем рахунку №454 від 20.03.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 27.03.2013р. (а.с 88)

Про факт отримання відповідачем рахунку №455 від 20.03.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 27.03.2013р. (а.с. 94)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1042 від 12.04.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 18.04.2013р. (а.с. 101)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1058 від 12.04.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 18.04.2013р. (а.с. 121)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1059 від 12.04.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 18.04.2013р. (а.с. 149)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1060 від 12.04.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 18.04.2013р. (а.с. 155)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1333 від 15.05.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 23.05.2013р. (а.с. 176)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1334 від 15.05.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 23.05.2013р. (а.с. 206)

Про факт отримання відповідачем рахунку №1335 від 15.05.2013р. свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого даний рахунок був отриманий відповідачем 23.05.2013р. (а.с. 212)

Таким чином, сума невиконаного зобов'язання відповідача перед позивачем складає 128259,15 грн.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За змістом ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 202 Господарського кодексу України та ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняються виконанням, проведеним належним чином

Відповідач доказів погашення суми боргу у розмірі 128259,15 грн. до матеріалів справи не надав, тому суд вважає позовні вимоги Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" м.Горлівка, Донецька область доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32-34, 36, 43, 49, 82-85, 115, 116, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства "Калініна" (84612, Донецька область, м. Горлівка, вул. Тюренкова, б. 41, ЄДРПОУ 31534492) на користь Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" (84601, Донецька область, м. Горлівка, вул. Ак. Павлова, б. 13, ЄДРПОУ 03337007) заборгованість у розмірі 128259 (сто двадцять вісім тисяч двісті п'ятдесят дев'ять) грн. 15 коп., судовий збір у розмірі 2565 (дві тисячі п'ятсот шістдесят п'ять) грн. 19 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня складення повного рішення та може бути оскаржене в порядку та у строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.Ю. Філімонова

Дата складання та підписання повного тексту рішення 18.11.2013р.

Надруковано 4 примірника:

1-до справи;

1-позивачу;

2-відповідачу

Дата ухвалення рішення13.11.2013
Оприлюднено19.11.2013
Номер документу35288791
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/6699/13

Судовий наказ від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Рішення від 13.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні