Рішення
від 06.11.2013 по справі 916/2527/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" листопада 2013 р.Справа № 916/2527/13

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Стадник О.С.

За участю представників сторін:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Транс Грано" до товариства з обмеженою відповідальністю „Суперіор Фарм" про стягнення 1 485 093,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Транс Грано" (далі по тексту - ТОВ „Транс Грано") звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю „Суперіор Фарм" (далі по тексту - ТОВ „Суперіор Фарм") про стягнення суми попередньої оплати в розмірі 1 485 093,00 грн., обґрунтовуючи позовні вимоги фактом невиконання відповідачем прийнятих на себе зобов'язань за договором купівлі-продажу напівпричепів-зерновозів № 22 від 10.06.2013р. щодо передання у власність позивача товару, вартість якого була передплачена останнім.

Позивач був належним чином повідомлений про час та місце проведення засідання суду 06.11.2013р., що підтверджується підписом його повноважного представника на повідомленні про відкладення розгляду справи в минулому засіданні суду, яке відбулось 14.10.2013р., про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце проведення судових засідань по даній справі, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленням про вручення поштових відправлень суду під розписку, проте жодного разу його повноважний представник в судові засідання не з'явився та про причини неявки суд не повідомив. Оскільки ТОВ „Суперіор Фарм" не було надано суду відзиву на позов, справа розглядається за наявними в ній матеріалами згідно зі ст. 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

10.06.2013р. між ТОВ „Суперіор Фарм" (Продавець) та ТОВ „Транс Грано" (Покупець) було укладено договір купівлі-продажу напівпричепів-зерновозів № 22, у відповідності до умов п.п. якого Продавець зобов'язався передати у встановлений термін у власність Покупця напівпричепи-зерновози (виробництво Туреччина) у кількості 8 одиниць, а Покупець зобов'язався прийняти їх та оплатити у відповідності з умовами цього договору. Комплектація, ціна за одиницю, якість та інші характеристики напівпричепів-зерновозів визначаються у Специфікаціях до цього договору, які є невід'ємними та складовими частинами цього договору.

Підписанням специфікації № 1 від 10.06.2013р. сторони по справі погодили, комплектацію, ціну за одиницю, якість та інші характеристики восьми напівпричепів-зерновозів, які є предметом договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р.

Відповідно до ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно з п.п. 3.1, 3.3, 4.1 договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р. ціна за одиницю напівпричепа-зерновоза є договірною та визначається сторонами у Специфікаціях, що є невід'ємними та складовими частинами цього договору. Загальна сума цього договору становить 2 057 600,00 грн., в т.ч. ПДВ в сумі 342 933,33 грн., вартість одного напівпричепа-зерновозу складає 257 200,00 грн. Сторони встановили, що грошові зобов'язання Покупця підлягають сплаті у наступному порядку: 1 платіж в розмірі 793 638,00 грн. з урахуванням ПДВ в сумі 132 273,00 грн. здійснюється Покупцем протягом 3 (трьох) банківських днів від дати підписання цього договору; 2 платіж в розмірі 444 176,00 грн. з урахуванням ПДВ в сумі 74 029,33 грн. здійснюється Покупцем при готовності напівпричепів-зерновозів до відвантаження; 3 платіж в розмірі 678 675,00 грн. з урахуванням ПДВ в сумі 113 112,50 грн. здійснюється Покупцем через 6 (шість) тижнів після підписання договору; 4 платіж в розмірі 141 091,00 грн. з урахуванням ПДВ в сумі 23 515,17 грн. здійснюється Покупцем при підписанні актів приймання-передачі напівпричепів-зерновозів.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 ЦК України зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Зобов'язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно з положеннями ст. 692 ЦК України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

В силу положень ч. 1 ст. 693 ЦК України якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

Як вбачається із матеріалів справи, а саме із платіжних доручень № 47 від 11.06.2013р., № 62 від 04.07.2013р., № 63 від 17.07.2013р., № 70 від 18.07.2013р., на виконання умов договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р. ТОВ „Транс Грано" було перераховано на користь ТОВ „Суперіор Фарм" грошові кошти в загальній сумі 1 485 093,00 грн., а саме своєчасно та у повному обсязі здійснено перший і третій платежі за умовами договору, строк внесення яких визначався чіткими календарними датами, а також частково оплачено другий платіж, строк внесення якого залежав від виконання відповідачем власних зобов'язань щодо передачі товару у власність позивача.

Згідно з п.п. 2.1, 2.2 договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р. передача Покупцю напівпричепів-зерновозів здійснюється за місцем знаходження Продавця: Одеська область, Овідіопольський район, смт Великодолинське, вул. Ентузіастів, буд. 19. Датою купівлі-продажу напівпричепів-зерновозів вважається дата їх прийому Покупцем або уповноваженим представником Покупця з оформленням наступних документів: акту прийому-передачі; товарної накладної; довідки-рахунку; вантажно-митної декларації з відміткою митниці; інших документів, передбачених чинним законодавством України. Строк, в який Продавець зобов'язаний здійснити передачу напівпричепів-зерновозів Покупцю або уповноваженому представнику Покупця за цим договором вказаний у специфікаціях до цього договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р. Продавець був зобов'язаний здійснити передачу Покупцю напівпричепів-зерновозів у наступний строк: до 05.08.2013р. - 5 (п'ять) одиниць; до 25.08.2013р. - 3 (три) одиниці.

Відповідно до ст. 662, 664 ЦК України продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент: 1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар; 2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару. Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар. Товар вважається наданим у розпорядження покупця, якщо у строк, встановлений договором, він готовий до передання покупцеві у належному місці і покупець поінформований про це. Готовий до передання товар повинен бути відповідним чином ідентифікований для цілей цього договору, зокрема шляхом маркування. Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

В силу положень ст. 663 ЦК України продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу.

В силу положень ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 610, 612 ЦК України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Приймаючи до уваги, що в матеріалах справи відсутні будь-які докази на підтвердження факту передачі з боку ТОВ „Суперіор Фарм" у власність позивача товару, який є предметом укладеного між сторонами по справі договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р., суд дійшов висновку, що відповідач, в порушення прийнятих на себе грошових зобов'язань за вказаною угодою у встановлений строк не здійснив передачу у власність ТОВ „Транс Грано" товару, вартість якого була частково передплачена останнім.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 693 ЦК України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати

З огляду на викладене, керуючись положеннями ч. 2 ст. 693 ЦК України суд дійшов висновку про наявність правових підстав для стягнення із ТОВ „Суперіор Фарм" на користь ТОВ „Транс Грано" грошових коштів в сумі 1 485 093,00 грн., що були сплачені останнім в якості попередньої оплати вартості товару, який, в порушення умов договору купівлі-продажу № 22 від 10.06.2013р., не був переданий відповідачем як продавцем у визначений строк. У зв'язку з викладеним, позовні вимоги ТОВ „Транс Грано" підлягають задоволенню як правомірні та обґрунтовані.

Згідно вимог ст.ст. 32, 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. В свою чергу, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи вищевикладене, факт існування заборгованості ТОВ „Суперіор Фарм" перед ТОВ „Транс Грано" у вигляді повернення суми попередньої оплати в розмірі 1 485 093 грн. витікає з умов укладеної між сторонами по справі угоди, положень чинного законодавства та підтверджується матеріалами справи. Доказів, спростовуючих викладене, відповідачем суду надано не було.

Відповідно до ч. 2 ст. 617 ЦК України особа, не звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання у разі відсутності у боржника необхідних коштів. Крім того, згідно ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку щодо необхідності задоволення заявлених позовних у повному обсязі шляхом присудження до стягнення із ТОВ „Суперіор Фарм" на користь ТОВ „Транс Грано" суми попередньої оплати в розмірі 1 485 093,00 грн. відповідно до ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 610, 612, 617, 625, 629, 662 - 664, 692, 693, 712 ЦК України.

Судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача згідно зі ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 610, 612, 617, 625, 629, 662 - 664, 692, 693, 712 ЦК України, ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Суперіор Фарм" /67832, Одеська область, Овідіопольський район, смт Великодолинське, вул. Ентузіастів, 19, код ЄДРПОУ 37929346, р/р 2600001113001 в „Банк „Київська Русь", м. Іллічівськ, МФО 388562/ на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Транс Грано" /14017, м. Чернігів, вул. Щорса, буд. 55з, код ЄДРПОУ 38589990, р/р 26008000419050 в ПАТ „Фідокомбанк" м. Київ, МФО 380009/ суму попередньої оплати в розмірі 1 485 093 грн. 00 коп. /один мільйон чотириста вісімдесят п'ять тисяч дев'яносто три грн. 00 коп./, судовий збір в сумі 29 701 грн. 87 коп. /двадцять дев'ять тисяч сімсот одна грн. 87 коп./. Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 91, 93 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Повний текст рішення підписано 11.11.2013р.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення06.11.2013
Оприлюднено19.11.2013

Судовий реєстр по справі —916/2527/13

Рішення від 06.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні