Ухвала
від 13.11.2013 по справі 922/4484/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"13" листопада 2013 р.Справа № 922/4484/13

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калініченко Н.В.

при секретарі судового засідання Луніній О.В.

розглянувши справу

за позовом В.о. прокурора Київського району м. Харкова, м. Харків, в інтересах держави в особі Харківської міської ради, м. Харків, 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Департамент економіки та комунального майна Харківської міської ради, м. Харків до Приватного акціонерного товариства "Євроазіатська Пивна Група", м. Харків про визнання договору укладеним за участю представників сторін:

прокурора - Зливка К.О., службове посвідчення № 013773 від 06 грудня 2012 року

позивача - Мартинова А.М., довіреність № 08-11/50/2-13 від 03 січня 2013 року

відповідача - Безцінна О.М., довіреність № 155 від 08 листопада 2013 року

третьої особи - не з'явилась

ВСТАНОВИВ:

В.о. прокурора Київського району м. Харкова, м. Харків, в інтересах держави в особі Харківської міської ради, м. Харків звернувся до суду з позовом, в якому просить суд визнати укладеним договір про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова між Приватним акціонерним товариством "Євроазіатська Пивна Група", м. Харків та Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради, м. Харків.

Свої вимоги прокурор обґрунтовує тим, що згідно з декларацією про готовність об'єкта до експлуатації, зареєстрованою 13 жовтня 2011 року за № ХК 08311057009, ПАТ "Євроазіатська Пивна Група", м. Харків, є замовником реконструкції 1-го та 2-го поверхів пивного ресторану з адміністративно-виробничими приміщеннями за адресою: м. Харків, вул. Лермонтовська, 7. Відповідно до вимог ст. 40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", що набрав чинності з 12 березня 2011 року, замовник об'єкта будівництва зобов'язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту (окрім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті) та укласти договір про пайову участь з органом місцевого самоврядування до прийняття об'єкта містобудування в експлуатацію. Листами управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Департаменту економіки та комунального майна від 19 липня 2013 року № 594/0/124-13 та від 13 серпня 2013 року № 662/0/124-13 проінформовано ПАТ "Євроазіатська Пивна Група" про необхідність звернення до виконавчих органів Харківської міської ради для укладення договору пайової участі у розвитку інфраструктури м. Харкова та попереджено, що у разі не врегулювання вказаного питання воно буде вирішуватись у судовому порядку.

Оскільки відповіді на вищевказані листи щодо укладення договору про пайову участь від ПАТ "Євроазіатська Пивна Група" до Харківської міської ради не надходило, останнє стало підставою для звернення прокурора з позовом до суду з вимогою про визнання договору про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова укладеним.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 28 жовтня 2013 року було прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі № 922/4484/13, призначено її розгляд у відкритому судовому засіданні на 11 листопада 2013 року, а також залучено до участі у справі Департамент економіки та комунального майна Харківської міської ради, м. Харків (код ЄДРПОУ 25610834, адреса: 61003, м. Харків, пл. Конституції, 7) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

В призначене судове засідання 11 листопада 2013 року прокурор, представники позивача та відповідача з'явились

Третя особа в судове засідання не з'явилась, причин неявки суду не повідомила, витребуваних судом документів не надала. Про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про що свідчить наявне в матеріалах справи поштове повідомлення про вручення 31 жовтня 2013 року ухвали суду про порушення провадження у справі від 28 жовтня 2013 року (арк. с. 33).

В судовому засіданні представник відповідача надав до суду клопотання (вх. № 41652) про долучення до матеріалів справи копії укладеного між Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради та відповідачем договору № 281-13/1 від 08 листопада 2013 року з додатком, копію пропозиції Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради про укладення договору про пайову участь та відповідь-згоду відповідача на пропозицію. Зазначене клопотання задоволено судом, надані відповідачем документи долучені до матеріалів справи.

В судовому засіданні 11 листопада 2013 року оголошувалась перерва до 13 листопада 2013 року, відповідно ст. 77 ГПК України.

13 листопада 2013 року після перерви засідання суду було продовжено.

Після перерви позивач надав до суду заяву про припинення провадження у справі (вх. № 42060), в якій зазначив, що до юридичного департаменту Харківської міської ради надійшов лист Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради від 12 листопада 2013 року № 646/0/45-13, який містив інформацію про укладення 08 листопада 2013 року відповідного договору з відповідачем, у зв'язку з чим просить суд припинити провадження у справі. Прокурор заяву позивача підтримує, відповідач проти задоволення заяви не заперечує.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані до суду документи, господарський суд встановив наступне.

Звертаючись з позовною заявою до суду, прокурор обґрунтовував свої вимоги тим, що згідно з декларацією про готовність об'єкта до експлуатації, зареєстрованою 13 жовтня 2011 року за № ХК 08311057009, ПАТ "Євроазіатська Пивна Група", м. Харків є замовником реконструкції 1-го та 2-го поверхів пивного ресторану з адміністративно-виробничими приміщеннями за адресою: м. Харків, вул. Лермонтовська, 7.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі - Закон), що набрав чинності з 12 березня 2011 року, замовник об'єкта будівництва зобов'язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно - транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту та укласти договір про пайову участь з органом місцевого самоврядування до прийняття об'єкта містобудування в експлуатацію.

Згідно зі ст. 1 Закону замовником є фізична або юридична особа, що має намір щодо забудови території (однієї чи декількох земельних ділянок) і подала у встановленому законодавством порядку відповідну заяву.

Відповідно до ст. 2 Закону під плануванням і забудовою територій слід розуміти діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб, яка передбачає, зокрема, будівництво об'єктів.

На виконання положень статті 27-1 Закону України «Про планування та забудову територій», які діяли в період визначення ПАТ "Євроазіатська Пивна Група" замовником, рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 15 квітня 2009 року № 173 «Про пайову участь замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Харкова» затверджено Порядок пайової участі (внеску) замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної інфраструктури м. Харкова (далі - Порядок пайової участі).

Згідно з вимогами пункту 1.2 Порядку пайової участі залучення до пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Харкова є обов'язковим для всіх замовників (фізичних осіб-підприємців, фізичних та юридичних осіб), які мають намір здійснити нове будівництво, реконструкцію, розширення, капітальний ремонт, технічне переоснащення та реставрацію об'єкта містобудування на території м. Харкова, незалежно від форми власності замовника, розташування та функціонального призначення об'єкта будівництва.

У 2011 році, у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 09 листопада 2011 року № 804 затверджено новий Порядок пайової участі замовників у розвитку інфраструктури м. Харкова, який містить аналогічні положення щодо обов'язковості залучення замовників до пайової участі у розвитку інфраструктури м. Харкова.

Відповідно до вказаних Порядків пайова участь замовника полягає у перерахуванні до бюджету м. Харкова коштів на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Харкова у розмірах: 10% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта - для нежитлових будівель та споруд та 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта для житлових будинків.

Залучення замовників здійснюється на підставі договорів про пайову участь, які укладаються з Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради.

Для укладення такого договору замовник зобов'язаний звернутись із відповідною заявою до Департаменту.

Визначений Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», та Порядком пайової участі обов'язок ПАТ "Євроазіатська Пивна Група" не виконало та не звернулось до Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради для укладення відповідного договору про пайову участь.

Відповідно до вимог ч. 11 ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та п. 14 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461, замовник будівництва зобов'язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття об'єкта в експлуатацію письмово поінформувати про це орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єкта та подати копію декларації або сертифіката.

За дату прийняття об'єкта в експлуатацію вважається дата реєстрації інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області декларації або видачі сертифіката.

Закінчено реконструкцією першого та другого поверхів пивного ресторану з адміністративно-виробничими приміщеннями за адресою: м. Харків, вул. Лермонтовська,7, прийнято в експлуатацію на підставі декларації про готовність об'єкта, зареєстрованої 14 червня 2012 року за № ХК 14312097627.

Однак, відповідач в порушення вимог ч. 11 ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» не повідомив про це своєчасно орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єкта - виконавчі органи Харківської міської ради.

Відповідно до п. 3.1.11 Положення про управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, затвердженого рішенням Харківської міської ради 6 скликання від 24 листопада 2010 року № 7/10 «Про затвердження положень виконавчих органів Харківської міської ради 6 скликання», функціями Управління соціально-економічного розвитку Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради є створення сприятливих умов для залучення внутрішніх і зовнішніх інвесторів у розвиток інфраструктури міста Харкова.

Листами управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Департаменту економіки та комунального майна від 19 липня 2013 року № 594/0/124-13 та від 13 серпня 2013 року № 662/0/124-13 проінформовано ПАТ "Євроазіатська Пивна Група" про необхідність звернення до виконавчих органів Харківської міської ради для укладення договору пайової участі у розвитку інфраструктури м. Харкова та попереджено, що у разі не врегулювання вказаного питання воно буде вирішуватись у судовому порядку, але відповіді на листи не надходило.

Згідно зі ст. 173 Господарського кодексу України господарським зобов'язанням визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь, іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо).

Відповідно до ч. З ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору.

Згідно з приписами ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим па підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, 08 листопада 2013 року, між Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради та відповідачем було укладено договір № 281-13/1 про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова.

Відповідно до п.1.1 частини 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України у разі відсутності предмету спору господарський суд припиняє провадження у справі.

При цьому, судом враховано п. 4 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", що припинення провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судового рішення у зв'язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов'язує неможливість судового розгляду справи.

Господарський суд припиняє провадження у справі, у зв'язку з відсутністю предмета спору (пункт 1-1 частини першої статті 80 ГПК України), зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами, у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Предмет спору - це об'єкт спірного правовідношення, те благо (річ, право, інше майно), з приводу якого виник спір.

В даному випадку, предметом спору є визнання укладеним договору про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова між відповідачем та Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради, і який, договір, укладено між вказаними особами після порушення провадження у даній справі (договір укладено 08 листопада 2013 року). Таким чином, між учасниками даного судового процесу не залишилося не врегульованих питань, отже є підстави для задоволення клопотання позивача про застосування судом п. 1.1 ст. 80 ГПК України (відсутній предмет спору) та припинення провадження у справі.

В силу ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до вимог ст. 32 Господарського процесуального кодексу України: доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статей 44, 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача, з вини якого спір доведено до суду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 1, 4, 12, 22, 29, 32, 33, 43, 44, 49, 69, 77, п. 1.1 частини 1 статті 80, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Провадження у справі № 922/4484/13припинити

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Євроазіатська Пивна Група", 61108, м. Харків, вул. Лермонтовська, 7 (в тому числі з п/р 26007300191959 в ПАТ "Банк Форум", МФО 322948, код ЄДРПОУ 31797019) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - Управління державної казначейської служби у Дзержинському районі м. Харкова, вул. Бакуліна 18, м. Харків, 61166, код ЄДРПОУ 37999654, рахунок 31215206783003, банк одержувача - Головне управління державної казначейської служби України у Харківській області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22030001) - 1147,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя Калініченко Н.В.

Справа № 922/4484/13

Дата ухвалення рішення13.11.2013
Оприлюднено19.11.2013
Номер документу35312945
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору укладеним

Судовий реєстр по справі —922/4484/13

Ухвала від 13.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 28.10.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні