Постанова
від 04.11.2013 по справі 805/14734/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2013 р. Справа №805/14734/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11 година 27 хвилин

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бабіча С.І., при секретарі судового засідання Тимохіній Я.Ю.,

за участю представників сторін:

позивача - Шевченка Т.О.;

відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» про стягнення коштів з рахунків у банках, що обслуговують платника податків, в рахунок погашення податкового боргу з плати за землю в розмірі 59 474,91 гривень,

В С Т А Н О В И В:

Шахтарська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області (далі - позивач, Шахтарська ОДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» (далі - відповідач, ТОВ «Будівельник С») про стягнення коштів з рахунків у банках, що обслуговують платника податків, в рахунок погашення податкового боргу з плати за землю в розмірі 61 823,44 гривень.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ТОВ «Будівельник С» є платником плати за землю, а саме орендної плати за земельні ділянки. Станом на день подачі адміністративного позову до суду за відповідачем обліковується податковий борг з орендної плати за земельні ділянки в розмірі 61 823,44 гривень за податковою декларацією на 2013 рік за лютий-липень 2013 року, що виник через несплату самостійно визначених зобов'язань. Позивач просить суд стягнути з розрахункових рахунків у банках, обслуговуючих ТОВ «Будівельник С» коштів у розмірі 61 823,44 гривень, в рахунок погашення податкового боргу з орендної плати за земельні ділянки.

4 листопада 2013 року в судовому засіданні представником позивача надані уточнення до позовних вимог. Відповідно до наданих уточнень позивачем зменшена сума позовних вимог з 61 823,44 гривень до 59 474,91 гривень у зв'язку з частковою сплатою боргу відповідачем. Просив стягнути кошти платника податків ТОВ «Будівельник С», який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму частини податкового боргу по платі за землю в розмірі 59 474,91 гривень.

Згідно з частиною 1 статті 51 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), крім прав та обов'язків, визначених у статті 49 цього Кодексу, позивач має право в будь-який час до закінчення судового розгляду збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від адміністративного позову.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином. Причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи або про розгляд справи без його участі до суду не надав.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини, що мають значення для вирішення спору та перевіривши їх доказами, наданими сторонами, визначившись із правовими нормами, які слід застосувати до спірних відносин, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Підпунктом 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України (далі ПК України), визначено, що контролюючі органи мають право, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Таким чином, позивач є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення податкового боргу прямо визначені законодавством України.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» (код ЄДРПОУ 33129594), зареєстровано в якості юридичної особи виконавчим комітетом Шахтарської міської ради Донецької області 29.03.2005 року за №1 251 102 0000 000065.

Згідно підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 ПК України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України, визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 ПК України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Абзацом 1 пункту 57.1 статті 57 ПК України, визначено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 56.11 статті 56 ПК України, передбачено, що не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Згідно з пунктами 49.1, 49.2 статті 49 ПК України, податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 286.2 статті 286 ПК України, визначено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до пункту 287.3 статті 287 ПК України, податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідачем надано до Шахтарської ОДПІ, правонаступником якої є позивач, податкову декларацію з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2013 рік, якою визначено орендну плату в розмірі 8 831,92 гривень, щомісяця.

Пунктом 95.2 статті 95 ПК України, визначено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

9 лютого 2013 року податковою інспекцією сформовано податкову вимогу №35, яку було надіслано на адресу відповідача.

Як вбачається з матеріалів справи, товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» починаючи з 09.02.2013 року (дата формування податкової вимоги) безперервно мало податковий борг, у зв'язку з чим податкова вимога №35 є чинною.

Сума заборгованості у добровільному порядку відповідачем сплачена не була, що підтверджується зворотним боком облікової картки ТОВ «Будівельник С» від 31 жовтня 2013 року.

Згідно статті 67 Конституції України та статті 16 ПК України, підприємство зобов'язано своєчасно та у повному обсязі сплачувати до бюджетів належні суми податків та зборів (обов'язкових платежів), однак вказані зобов'язання відповідач не виконав.

Пунктом 95.3 статті 95 ПК України, передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Наявними в матеріалах справи доказами підтверджено існування у відповідача відкритих банківських рахунків, з яких податкова інспекція може стягнути кошти в рахунок погашення наявного податкового боргу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку що адміністративний позов Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» про стягнення коштів з рахунків у банках, що обслуговують платника податків, в рахунок погашення податкового боргу з плати за землю в розмірі 59 474,91 гривень, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 14, 16, 20, 49, 54, 56, 57, 95, 286-287 Податкового кодексу України, статтями 2, 7-12, 69-72, 87-98, 122-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» про стягнення коштів з рахунків у банках, що обслуговують платника податків, в рахунок погашення податкового боргу з плати за землю в розмірі 59 474,91 гривень, задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, що обслуговують товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельник С» (код ЄДРПОУ 33129594 адреса: 86251, Донецька область, Шахтарський район, с. Садове, вул. Первомайська, б. 5) на користь місцевого бюджету (р/р 33210812700003, код платежу 13050200, місцевий бюджет, код ЄДРПОУ 38034034, одержувач: Банк ГУДКСУ у Донецькій області, МФО 834016) кошти, в рахунок погашення податкового боргу з орендної плати за землю у розмірі 59 474 (п'ятдесят дев'ять тисяч чотириста сімдесят чотири) гривень 91 копійка.

Постанова прийнята в нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено в судовому засіданні 4 листопада 2013 року, в присутності представника позивача.

Постанову складено у повному обсязі 11 листопада 2013 року.

Постанова набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у порядку, визначеному статтею 186 КАС України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Бабіч С.І.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.11.2013
Оприлюднено21.11.2013
Номер документу35353203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/14734/13-а

Постанова від 04.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 18.10.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 18.10.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні