Ухвала
від 11.11.2013 по справі 0107/10340/12
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Іменем України

Справа № 0107/10340/12

11.11.13 м. Севастополь

Севастопольський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Єланської О.Е.,

суддів Горошко Н.П. ,

Кукти М.В.

секретар судового засідання Журавльова Н.А.

за участю сторін:

позивач, - ОСОБА_2 паспорт серії № НОМЕР_1 виданий Кіровським РВ ГУ МВС України в АР Крим від 16 лютого 2006 року,

представник позивача, ОСОБА_2- ОСОБА_15, довіреність № б/н від 18.11.11

представник відповідача, Сімферопольської міської ради АР Крим- не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив,

третя особа, - ОСОБА_4, паспорт серії НОМЕР_2 виданий 3 відділом Керченському ГУ МВС України в Криму від 09 березня 1999 року,

керівник, Обслуговуючого кооператива "Садово-огороднічеське товариство "Гвоздіка"- Миронюк Раїса Олександрівна на підставі довідки АА № 529098 з ЄДРПОУ,

представник третьої особи, Управління з питань регулювання земельних відносин Сімферопольської міської ради- не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив,

представник третьої особи, Управління Держкомзему в м. Сімферополі- не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив,

представник третьої особи, Садівничого товариства "Гвоздика"- не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив,

представник третьої особи, Республіканського комітету по земельних ресурсах АР Крим- не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив,

представник третьої особи, Ради Садівничих товариств Каменського масиву - Бизов Віктор Кирилович, виписка з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осі-підприємців № 853292,

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Залізничного районного суду м. Сімферополь (суддя Воробйова С.О. ) від 28.05.13 у справі № 0107/10340/12

за позовом ОСОБА_2 (АДРЕСА_2

до Сімферопольської міської ради АР Крим (вул. Толстого, 15,Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000)

треті особи: Рада Садівничих товариств Каменського масиву (вул. Пушкина, 24 кв. 19,Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000)

Республіканський комітет по земельних ресурсах АР Крим (вул. Кечкеметська 114,Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95038)

Садівниче товариство "Гвоздика" (вул. Київська, 78,Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000) Управління з питань регулювання земельних відносин Сімферопольської міської ради (пр. Кірова, 52,Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000)

Управління Держкомзему в м. Сімферополі (пр.Кірова,52, м. Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000)

ОСОБА_4 АДРЕСА_3

Обслуговуючий кооператив "Садово-огороднічеське товариство "Гвоздіка" (вул. Краснознаменная, 72,Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000)

про визнання неправомірними дій, визнання протиправним та скасування рішення № 464 від 25.12.2007р. в частині передачі у приватну власність земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду із адміністративним позовом до Сімферопольської міської ради, треті особи по справі: Обслуговуючий кооператив «Садово-огороднічеське товариство "Гвоздіка", ОСОБА_4, Управління Держкомзему у м. Сімферополі Автономної Республіки Крим , Управління з питань регулювання земельних відносин Сімферопольської міської ради, Садівниче товариство «Гвоздіка», Республіканський комітет по земельних ресурсах Автономної Республіки Крим, Рада Садівничих товариств Кам'янського масиву та у ході розгляду справи к суді першої інстанції просив: визнати протиправними дій Сімферопольської міської ради щодо видачі рішення № 464 від 25.12.2007 в частині передачі ОСОБА_4 у приватну власність земельної ділянки площею 0,0660 га в Обслуговуючому кооперативі «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка», визнати протиправним та скасувати рішення Сімферопольської міської ради № 464 від 25.12.2007 року в частині передачі ОСОБА_4 у приватну власність земельної ділянки площею 0,0660 га в Обслуговуючому кооперативі «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка».

Постановою Залізничного районного суду м. Сімферополь від 28.05.13 у справі № 0107/10340/12 у задоволені адміністративного позову ОСОБА_2 до Сімферопольської міської ради АР Крим, треті особи: Рада Садівничих товариств Каменського масив, Республіканський комітет по земельних ресурсах АР Крим, Садівниче товариство "Гвоздика", Управління з питань регулювання земельних відносин Сімферопольської міської ради, Управління Держкомзему в м. Сімферополі, ОСОБА_4, Обслуговуючий кооператив "Садово-огороднічеське товариство "Гвоздіка" про визнання неправомірними дій, визнання протиправним та скасування рішення № 464 від 25.12.2007р. в частині передачі у приватну власність земельної ділянки - відмовлено.

Не погодившись з даною постановою, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Апеляційна скарга мотивована порушенням судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

В судовому засіданні 11.11.13 позивач та представник позивача підтримали доводи апеляційної скарги з підстав, зазначених в ній.

Представник третьої особи Обслуговуючого кооперативу «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка» у судовому засіданні не заперечував проти задоволення апеляційної скарги.

Третя особа ОСОБА_4 та представник третьої особи Ради Садоводческих товариств Каменського масиву у судовому засіданні заперечували проти задоволення апеляційної скарги.

Представники третіх осіб - Управління Держкомзему у м. Сімферополі Автономної Республіки Крим, Управління з питань регулювання земельних відносин Сімферопольської міської ради, представник третьої особи Республіканського комітету по земельних ресурсах АР Крим та представник третьої особи Садівничого товариства «Гвоздика» та у судове засідання не з явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Згідно з частиною четвертою статті 196 Кодексу адміністративного судочинства України, неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Колегія суддів, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Матеріали справи свідчать, що рішенням № 464 25.12.2007 Сімферопольської міської ради ОСОБА_4 була надана у приватну власність земельна ділянка площею 0,0660 га у Садово-огороднічеському товаристві «Гвоздіка» для ведення садівництва та на підставі зазначеного рішення був виданий державний акт на право власності на дану земельну ділянку серії ЯИ №731897 від 15.12.2010 року.

Не погодившись із зазначеним рішенням ОСОБА_2, вважаючи, що його права порушені звернувся до суду із зазначеним позовом.

Постановою Залізничного районного суду м. Сімферополя Автономної Республіки Крим від 28 травня 2013 у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_2 було відмовлено у повному обсязі з тих підстав, що позивачем не доведено на час розгляду справи порушення його прав та інтересів оскаржуваним рішенням Сімферопольської міської ради № 464 від 25.12.2007 року в частині передачі ОСОБА_4 у приватну власність земельної ділянки площею 0,0660 га.

З таким висновком суду першої інстанції погоджується судова колегія виходячи з наступного.

19.10.1982 рішенням № 369 виконавчого комітету Київської районної ради народних депутатів м. Сімферополя Кримської області були зареєстровані статути садівничих товариств та затверджено списки їх членів (т.3 а.с.16), у тому числі Статут садівничого товариства робочих та службовців Кримського тролейбусного управління «Гвоздіка», згідно якого робітники та службовці, які працюють у Кримському тролейбусному управлінні, добровільно об'єдналися у садівниче товариство «Гвоздіка» за адресою: м. Сімферополь, вул. Київська, 78, з метою організації колективного садівництва на земельній ділянці площею 3,91 га, відведеної у районі с. Кам'янка постановою Кримського облвиконкому № 443 від 29.07.1981( т.3 а.с.18-29).

СТ «Гвоздіка» входить до складу об'єднання Садівничих товариств Кам'янського масиву м. Сімферополя (т.1 а.с.121).

15.12.1983 рішенням №587 виконавчого комітету Сімферопольської міської ради народних депутатів Кримської області було затверджено проект організації території Кам'янського масиву у відведених межах площею 340 га ( т.1 а.с.205).

Згідно положення про Раду Садівничих товариств Кам'янського масиву м. Сімферополя, затвердженого рішенням Сімферопольської міськвиконкому від 08.06.1984 року, Рада Кам'янського масиву м. Сімферополя створюється для вирішення питань діяльності садівничих товариств Кам'янського масиву (т.1 а.с.176-179).

10.07.1998 рішенням № 886 виконавчого комітету Сімферопольської міської ради «Про передачу земельних ділянок раніше виділених підприємствам під сади та городи садівничим товариствам Кам'янського масиву» були вилучені у підприємств та установ міста раніше надані їм землі для організації садівничих товариств та передані у постійне користування садівничим товариствам, зокрема землі підприємства «Кримтролейбус» площею 3,89 га та передані СТ «Гвоздіка» ( т.1 а.с.114-116).

Згідно акту-довідки Первинної профспілкової організації Кримського республіканського виробничого підприємства «Кримтролейбус» № 9 від 11.07.2011 (т.2 а.с.133) та довідки Кримського республіканського виробничого підприємства «Кримтролейбус» № 131 від 08.02.2013 року (т.1 а.с.11) земельні ділянки площею 3,89 га були передані КРПП «Кримтролейбус» СТ «Гвоздіка» (ідентифікаційний код 37703979) (т.1 а.с.115, .2 а.с.133, т.3 а.с.11).

26.11.1999 рішенням № 1708 Виконавчого комітету Сімферопольської міської ради «Про передачу земельних ділянок в приватну власність громадянам України» було передано у приватну власність громадянам України членам садівничих товариств, розташованих у каменському садівничому масиві, зокрема Садівничого товариства «Гвоздика», земельні ділянки для ведення садівництва (т.3 а.с.78).

Відповідно до додатку № 8 до зазначеного рішення, у списку членів Садово-огороднічеського товариства «Гвоздіка», які надали письмову заяву про передачу земельної ділянки у власність зокрема під № 27 зазначена ОСОБА_10, за якою закріплена земельна ділянка НОМЕР_3 площею 300 кв.м, під № 28 зазначений ОСОБА_11, за яким закріплена земельна ділянка НОМЕР_4 площею 400 кв.м. (т.3 а.с.79-81).

13.01.2011 ОСОБА_10 оформила нотаріально посвідчену заяву про відмову від подальшої приватизації земельної ділянки НОМЕР_3 площею 300 кв.м. для ведення садівництва, що знаходиться на території СТ «Гвоздіка», розташованого у Кам'янському масиві (т1 а.с.145).

14.08.2007 ОСОБА_11 оформив нотаріально посвідчену заяву про відмову від земельної ділянки НОМЕР_4 для ведення садівництва площею 400 кв.м., яка розташована у СОТ «Гвоздіка», що знаходиться у Кам'янському масиві м. Сімферополя (т.1 а.с.95, т.3 а.а.12).

01.09.2007 ОСОБА_12, як член СТ «Гвоздіка», надав до голови Ради Садівничих товариств Кам'янського масиву заяву про передачу земельної ділянки НОМЕР_5 площею 0,0400 га, що знаходилася у його користуванні, у користування ОСОБА_4 (т.1 а.с.84).

ОСОБА_4 є членом Садівничого товариства «Гвоздіка» (ідентифікаційний код 37703979), з 2003 року за ним була закріплена земельна ділянка НОМЕР_4 площею 0,0660 га(т.1 а.с.82,86).

Згідно протоколу засідання правління Садово-огороднічеського товариства «Гвоздіка» від 21.10.2006, за ОСОБА_4 була закріплена також земельна ділянка площею 260 кв.м. для ведення робіт з насадження сільськогосподарських культур (т.1 а.с.13).

Відповідно до довідки Об'єднання «Садівничих товариств Кам'янського масиву» №40/09 від 07.04.2009, ОСОБА_4 є власником садової ділянки НОМЕР_4, об'єднаної у загальну площу 0,066 га з ділянкою НОМЕР_5 (т.1 а.с.59), що також підтверджується довідкою Ради Садівничих товариств Кам'янського масиву (т.1 а.с.60) та довідкою Садівничого товариства «Гвоздика» №49/1 від 10.02.2012 (т.2 а.с.193).

25.12.2007 на підставі розробленої технічної документації про надання у власність земельної ділянки НОМЕР_4 ОСОБА_4, оскаржуваемим рішенням Сімферопольської міської ради № 464 від «Про надання дозволів на розробку проектів землеустрою з відведення земельних ділянок, надання, передачі громадянам України, юридичним та фізичним особам-підприємцям земельних ділянок у власність, постійне користування, оренду у м. Сімферополі» ОСОБА_4 передана у приватну власність земельна ділянка площею 0,0660 га, яка розташована у СТ «Гвоздіка» (поз. по ГП-31) для ведення садівництва (т.1, а.с.74,75-97, т.З а.с.52).

На підставі вищевказаного рішення ОСОБА_4 отримав державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,0660 га, розташовану в АР Крим, у м. Сімферополі, СТ «Гвоздіка» (поз. за ГП-31), серії ЯИ 731897 від 15.02.2010 (т.2 а.с.194).

Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_2 з 2004 року є членом Обслуговуючого кооперативу «Садово - огороднічеське товариство «Гвоздіка» (ідентифікаційний код 35338253), що підтверджується його членською книжкою (т.1 а.с.7).

З 2007 року Садово - огороднічеське товариство «Гвоздіка» перейменовано в Обслуговуючий кооператив «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка».

Протоколами засідання правління Садово-огороднічеського товариства «Гвоздіка» від 04.12.2004 та від 25.12.2004 за ОСОБА_2 (ОСОБА_13.) закріплені вільна земельна ділянка площею 300 кв.м. та земельна ділянка НОМЕР_5 площею 200 кв.м. (т.1 а.с.15,16). Таким чином, судом першої інстанції правильно встановлено, що ОСОБА_2 має у користуванні як член Обслуговуючого кооперативу «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка» земельні ділянки площею 200 кв.м. та 300 кв.м.

Отже, як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 та ОСОБА_4 є членами різних товариств, й земельні ділянки ним надавались різними товариствами. Обслуговуючий кооператив «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка» не було користувачем спірної земельної ділянки на час приватизації її ОСОБА_4

Відповідно до ч.1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Згідно ч.1 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Із аналізу зазначених норм Кодексу адміністративного судочинства України слідує, що юридична зацікавленість особи, що звертається в суд з адміністративним позовом, є захист його порушених прав, свобод та інтересів.

Проте, позивачем, в порушення вимог ст.71 КАС України, не надано належних та допустимих доказів, що оскаржуване рішення Сімферопольської міської ради щодо видачі рішення № 464 від 25.12.2007 яким-небудь чином порушує його існуючи права як самостійного учасника земельних правовідносин.

Враховуючи викладене, колегія судів приходить до висновку, що відповідач - суб'єкт владних повноважень при прийняття спірного рішення діяв неупереджено, обґрунтоване, з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, права позивача не були порушені відповідачем.

Отже, судом першої інстанції всебічно перевірено обставини справи, вирішено справу відповідно до норм матеріального права, постановлено обґрунтоване рішення, в якому повно відображені обставини, що мають значення для справи. Висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються доказаними, дослідженими у судовому засіданні, а тому підстав для їх перегляду з мотивів, викладених у апеляцій скарзі, не вбачається.

Відповідно до статті 200 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Постанову Залізничного районного суду м. Сімферополь від 28.05.2013 ухвалено з додержанням норм процесуального та матеріального права, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України підстав для його зміни чи скасування не вбачається.

Апеляційна скарга ОСОБА_2 на постанову Залізничного районного суду м. Сімферополь від 28.05.13 у справі № 0107/10340/12 залишається без задоволення у зв`язку з тим, що правова оцінка, яку суд першої інстанції дав обставинам справи, не спростовується доводами апеляційної скарги.

Керуючись статтями 195, 198, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Залізничного районного суду м. Сімферополь від 28.05.13 у справі № 0107/10340/12 - залишити без задоволення.

Постанову Залізничного районного суду м. Сімферополь від 28.05.13 у справі № 0107/10340/12 - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення згідно з частиною п'ятою статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвалу може бути оскаржено в порядку статті 212 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою касаційна скарга на судові рішення подається безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Повний текст судового рішення виготовлений 18 листопада 2013 р.

Головуючий суддя підпис О.Е.Єланська

Судді підпис Н.П.Горошко

підпис М.В. Кукта

З оригіналом згідно

Головуючий суддя О.Е.Єланська

Дата ухвалення рішення11.11.2013
Оприлюднено21.11.2013
Номер документу35357519
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання неправомірними дій, визнання протиправним та скасування рішення № 464 від 25.12.2007р. в частині передачі у приватну власність земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —0107/10340/12

Ухвала від 11.12.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чумаченко Т.А.

Ухвала від 11.11.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Єланська Олена Едуардівна

Ухвала від 24.07.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Єланська Олена Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні