Рішення
від 19.11.2013 по справі 914/3867/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.11.2013 р. Справа № 914/3867/13

Господарський суд Львівської області у складі судді Іванчук С.В. при секретарі Марітчак С.Т. розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом : Публічного акціонерного товариства „Львівобленерго", м.Львів

до відповідача: Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров»я України» , м. Львів

про стягнення заборгованості

Представники сторін:

від позивача: Луцик С.В . - представник

від відповідача: Стефанишин А.Я.-представник

Права та обов"язки сторін передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України роз"яснено, заяв про відвід судді не поступало, за клопотанням присутніх представників сторін технічна фіксація судового процесу не проводилася.

Суть спору : На розгляд господарського суду Львівської області поступив позов Публічного акціонерного товариства „Львівобленерго", м. Львів до Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров»я України» , м. Львів про стягнення заборгованості в розмірі 56785,16грн., в тому числі 53 292,22грн. боргу за електроенергію,2 822,69грн. пені, 670,69грн. - 3%річних.

Ухвалою суду від 15.10.2013р.. позовну заяву прийнято, порушено провадження у справі та призначено до судового розгляду.

Представник позивача в судове засідання з"явився, вимоги ухвали суду виконав, позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві. Подав заяву про уточнення позовних вимог, в якій у зв»язку із проведенням перерахунку розмірів штрафних санкцій позивач зменшує розмір позовних вимог та просить стягнути з відповідача 53292,22грн. заборгованості за спожиту активну електроенергію, 2364,04грн.пені, 559,39грн-3% річних з простроченої суми та судовий збір по справі.

Відповідно ст.22 ГПК України, позивачу надано право до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. Відтак, спір розглядається із врахуванням поданої заяви позивача про зменшення позовних вимог, яка прийнята судом.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання забезпечив, який позовні вимоги в частині основного боргу визнав повністю, в іншій частині позовних вимог просить відмовити та просить відстрочити виконання судового рішення на 6 місяців у зв»язку із важким фінансовим становищем , що спричинено недофінансуванням потреб Інституту з державного бюджету, а також наявністю великої заборгованості ДП» «Львівдіалік ДАК «Укрмедпром» перед інститутом за оренду приміщень, що також свідчить про відсутність вини відповідача у виникненні заборгованості за спожиту електричну енергію.

Представник позивача не заперечив проти часткового задоволення заявленого відповідачем клопотання та щодо відстрочення виконання рішення терміном на два місяці.

Розглянувши документи і матеріали, подані суду, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, сукупно оцінивши докази, які мають значення для справи, Господарський суд Львівської області в с т а н о в и в:

16.01.2007 року між ВАТ "Львівобленерго" (перейменоване у ПАТ «Львівобленерго» (постачальник) та Державною установою «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров»я України» (споживач), укладено договір № 60828 про постачання електричної енергії відповідно до умов якого, енергопостачальна організація здійснює постачання електроенергії відповідачу, а відповідач - оплачує постачальнику електроенергії її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору .

Відповідно до Додатку № 2 до Договору № 60828 від 16.01.2007р. "Порядок розрахунків" погодженого даними сторонами, розрахунковим періодом вважається період з 26 числа попереднього місяця до 25 числа поточного місяця (включно) та прирівнюється до календарного. Розрахунки за електричну енергію проводяться споживачем виключно грошовими коштами на зазначений у договорі поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії.

За умовами п.п.4,8 Додатку № 2 до Договору № 60828 від 16.01.2007р. остаточний розрахунок споживача за електричну енергію спожиту протягом розрахункового періоду здійснюється на підставі виставленого постачальником електричної енергії рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії визначеного за показами розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених ПКЕЕ. Під час визначення суми платежу остаточного розрахунку за поточний розрахунковий період враховуються суми проведеної в попередніх" та поточному розрахункових періодах оплати споживання електричної енергії за поточний розрахунковий період. Обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електричної енергії, із урахуванням розрахункової величини втрат на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належності електромереж, визначається згідно з умовами договору за показами розрахункових засобів обліку, знятих відповідно до додатку № 9 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії ".

Відповідно до додатку 9 до договору № 60828 від 16.01.2007р. покази розрахункових засобів обліку відповідно до Переліку об'єктів і точок комерційного обліку споживача знімаються візуально 25 числа місяця о 24-00годині представником споживача. Належно оформлений Акт про використану електричну енергію споживач не пізніше першої половини наступного робочого дня наручно в двох примірниках надає в розрахункову групу електропостачальної організації.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем у період з 01.01.13р.по 01.09.13р. надані відповідачу послуги з електропостачання, про що відповідачем у спірному періоді були складені та надані позивачу акти про використану електричну енергію (копії в матеріалах справи), на підставі яких позивачем здійснено нарахування вартості за використану електроенергію , та виставлено відповідачу помісячно за період з 01.01.13р.по 01.09.13р рахунки на оплату . На виконання своїх зобов'язань згідно укладеного між сторонами договору відповідач неналежним чином здійснював оплату за спожиту електричну енергію, оплачуючи надані послуги лише частково, внаслідок чого у відповідача перед позивачем виникла заборгованість у період з 01.01.13р. по 01.09.13р. в розмірі 53292,22грн., яку відповідач визнає повністю.

За правилами ст.526 ЦК України,193 ГК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Згідно ст.599 Цивільного кодексу України, ст.202 Господарського кодексу України зобов'язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином.

Станом на день прийняття рішення заборгованість відповідачем не оплачена і становить 53292,22грн.

За умовами ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання свого зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Відповідно до ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов"язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки. Згідно до ч.1 ст.216 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим кодексом, іншими законами і договором.

Відповідно до ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. На підставі п.4.2.1 договору № 60828 від 16.01.2007р. позивачем нараховано відповідачу 2 364,04грн.-пені, та відповідно до ст. 625 ЦК України, позивачем нараховано 559,39грн.-3%річних .

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач позов не заперечив, наведених обставин не спростував, доказів оплати не представив,основний борг визнав.

З огляду на вищевикладене, дослідивши подані докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги в частині 53292,22грн. основного боргу, 559,39грн.-3%річних та 2 364,04грн.-пені є обґрунтованими не спростованими та такими, що підлягають задоволенню.

За умовами ст.121 ГПК України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, за поданням прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою у виняткових випадках, залежно від обставин справи, суд може відстрочити або розстрочити виконання рішення. Враховуючи обставини справи, подані відповідачем докази, та наведені доводи обома сторонами, які свідчать про існування заборгованостей в обох сторін, а також реальних обставин, які ускладнюють виконання рішення у справі, зважаючи на те, що відстрочка виконання рішення сприятиме як можливості продовження господарської діяльності відповідача та зробить реальною можливість отримання боргу позивачем, суд виходячи із інтересів обох сторін, та враховуючи погодження позивача, прийшов до висновку задоволити подане відповідачем клопотання, та відстрочити виконання судового рішення строком на два місяці.

Судові витрати покладаються на відповідача, згідно ст. 49 ГПК України .

Керуючись ст.ст. 4-3,33,34,35,36,43,49, 82,84,85,121 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити .

Стягнути з Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров»я України» , ( м. Львів вул..Зелена,12 ідент. код 02012071) на користь Публічного акціонерного товариства „Львівобленерго (79026, м.Львів, вул.Козельницька,3, код ЄДРПОУ 00131587) 53292,22грн. основного боргу, 559,39грн.- 3%річних та 2 364,04грн.- пені 1720,50грн. судового збору. Відстрочити виконання судового рішення на два місяці.

Наказ видати відповідно до ст.116 ГПК України.

Суддя Іванчук С.В.

Рішення складено 20.11.13р.

Дата ухвалення рішення19.11.2013
Оприлюднено22.11.2013
Номер документу35406474
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/3867/13

Ухвала від 29.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Рішення від 19.11.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні