Рішення
від 11.01.2007 по справі 11/7386
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/7386

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" січня 2007 р.Справа № 11/7386

За позовом  сільськогосподарського приватного підприємства  „Промінь” с. Рихта Кам'янець-Подільського району

до   сільськогосподарського кооперативу  „Єдність” с. Рихта Кам'янець-Подільського району

про  визнання права власності на майно

                                                                                                                                         Суддя            Д.І.Радченя

за участю представників сторін:

від позивача      Атаман В.І.  – директор  

від відповідача  не з'явився

за участю арбітражного керуючого –Нагорного В.О.

Позивач –СПП „Промінь” с. Рихта Кам'янець-Подільського району  звернувся до суду з позовною заявою до СГК „Єдність” с. Рихта Кам'янець-Подільського району про визнання права власності на майно –приміщення свинарника загальною площею 1983,00 кв.м., придбане на біржових торгах з продажу майна відповідача - СГК „Єдність”.

Ухвалою господарського суду від 08.12.2006р. порушено провадження у справі №11/7386. Про дату, час і місце судового засідання сторони повідомленні належним чином. Копії ухвал про порушення провадження у справі надіслано сторонам рекомендованими листами.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні 11.01.2007р. позовні вимоги підтримує, мотивуючи тим, що вони  заявлені обґрунтовано і підлягають задоволенню.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився.

В засідання суду 11.01.2007р. з'явився арбітражний керуючий Нагорний В.О., який в судовому засіданні та у відзиві на позов позовні вимоги визнає.

Суд оцінивши подані сторонами по справі документи рахує їх достатніми для прийняття рішення по суті.

Розглядом матеріалів справи встановлено таке:

23 листопада 2005р. на біржових торгах з продажу приміщення свинарника, в с. Рихта Кам'янець-Подільського району, що проводилися Південно-Західною універсальною товарною біржею в м. Кам'янець-Подільський, сільськогосподарським приватним підприємством  „Промінь” с. Рихта Кам'янець-Подільського району  придбано приміщення свинарника, загальною площею 1983,00 кв.м., який був власністю відповідача та знаходиться в с. Рихта Кам'янець-Подільського району, вул.. К. Маркса, 10-а.

Підтвердженням придбання даних об'єктів є протокол біржових торгів з продажу майна підприємства –банкрута від 23.11.2005р. №1.

Кошти за придбання нерухомого майна в сумі 34 101, 15 грн. позивачем  були перераховані на розрахунковий рахунок Південно-Західної універсальної товарної біржі своєчасно і  в повному обсязі, підтвердженням чого є копії платіжних доручень №3 від 22.11.2005р., №4 від 21.11.2005р., №6 від 13.12.2005р.

Позивач –СПП „Промінь” с. Рихта звернувся до суду з проханням визнати право власності на приміщення свинарника, оскільки у відповідача відсутні будь-які документи права власності на дані об'єкти та через відмову бюро технічної інвентаризації в оформленні права власності на дане майно.

Дослідивши зібрані у справі докази  та давши їм правову  оцінку в сукупності   суд прийшов до висновку, що позов  заявлений обґрунтовано, підтверджений належним доказами і підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ст. 48 Закону України „Про власність”, захист права власності здійснюється судом або третейським судом.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб,  що передбачені актами цивільного законодавства,  а також із дій осіб, що  не  передбачені  цими  актами,  але  за  аналогією  породжують цивільні права та обов'язки.  Підставами   виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

Згідно ст. 15 Закону України „Про товарну біржу”, угоди, зареєстровані на біржі,  не  підлягають  нотаріальному посвідченню. Угода вважається укладеною з моменту її реєстрації на біржі.

Як вбачається з матеріалів справи об'єкт нерухомості, що знаходиться у  с. Рихта Кам'янець-Подільського району, вул.. К. Маркса, 10-а,   придбане за рахунок коштів позивача.

Оскільки позивач не може використати свого права власності, його право потребує захисту відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України.

З огляду на викладене, позовні вимоги СПП „Промінь” с. Рихта обґрунтовані матеріалами справи, відповідають вимогам чинного законодавства і підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати необхідно покласти на позивача.

Керуючись 48 Закону України „Про власність”,  328, 392 Цивільного кодексу України,  ст. 15 Закону України „Про товарну біржу”, ст.ст. 44, 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

             Позов сільськогосподарського приватного підприємства  „Промінь” с. Рихта Кам'янець-Подільського району до сільськогосподарського кооперативу  „Єдність” с. Рихта Кам'янець-Подільського району про  визнання права власності на майно  задоволити.

Визнати за сільськогосподарським приватним підприємством „Промінь” с. Рихта Кам'янець-Подільського району,  (код ЄДРПОУ 32925614) право власності на приміщення свинарника, загальною площею 1983,00 кв.м., що знаходиться в с. Рихта Кам'янець-Подільського району, вул.. К. Маркса, 10-а.

                              Суддя                                                                      Д.І. Радченя

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення11.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу354398
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/7386

Рішення від 11.01.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні