Рішення
від 14.11.2013 по справі 910/21252/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/21252/13 14.11.13

За позовом Комунального підприємства "Ватутінськінвестбуд";

до Комунального підприємства "Деснянськпарксервіс";

про стягнення 23 332,70 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Стовбан Н. І., представник, довіреність № 10-329 від 01.03.2012 р.;

Від відповідача: не з'явився.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.11.2013 р. порушено провадження у справі №910/21252/13, розгляд справи призначено на 14.11.2012 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 23 332,70 грн. заборгованості за комунальні послуги, з яких: 707,62 грн. за технічне обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж спільного використання, 3 675,90 грн. боргу за водопостачання та водовідведення, 551,95 грн. за вивезення твердих побутових відходів, 10 566,50 грн. за електроенергію, 163,02 грн. за утримання прибудинкової території, 7 667,71 грн. відшкодування податку на землю, а також 1 720,50 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач був належним чином повідомлений про час, день та місце розгляду справи, що підтверджується відмітками відділу канцелярії Господарського суду міста Києва на звороті ухвали про порушення провадження у справі, що свідчить про їх направлення на адресу відповідача, а також повідомленням про вручення поштового відправлення господарського суду.

Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не надав, позовні вимоги по суті не заперечив, повноважних представників в судове засідання не направив.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

Рішенням № 10 від 28.11.2002 р. третьої сесії двадцять четвертого скликання Деснянської районної у м. Києві ради, Комунальне підприємство "Ватутінськінвестбуд" було визнане правонаступником Управління з питань майна в частині функцій орендодавця та визнано орендодавцем нежитлових будівель, споруд та приміщень комунальної власності територіальної громади Деснянського району м. Києва, які враховуються на балансі підприємства.

Між Комунальним підприємством «Деснянськпарксервіс» та КП "Ватутінськінвестбуд" 01.01.2010 року був укладений договір про передачу майна комунальної власності територіальної громади Деснянського району м.Києва в оренду № 0351 з додатком №1 та додатком №2 по оплаті за комунальні послуги, згідно умов якого орендодавець зобов'язався передати орендарю в оренду нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, вул. Курчатова, 23-а, загальною площею 55.2 кв.м.

Згідно з п. 2.3. договору, приміщення належить до комунальної власності територіальної громади Деснянського району і знаходиться на балансі Комунального підприємства "Ватутінськінвестбуд", яке є орендодавцем.

Відповідно до п. 4.1.1. договору, орендар зобов'язаний прийняти по акту приймання-передачі об'єкт оренди не пізніше 3-х днів після підписання договору оренди. У разі невиконання цього пункту, договір оренди вважається недійсним.

Пунктом 3.7 договору визначено, що відповідач зобов'язується сплачувати вартість комунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової території, вартість послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання та внутрішніх будинкових мереж спільного використання окремо від орендної плати на підставі розрахунків вартості послуг, визначених у додатку 2 до договору або договорів, укладених відповідачем безпосередньо з організаціями, що надають такі послуги.

Згідно з п. 4.1.11. договору, при неможливості укладання прямого договору на постачання та оплату вартості комунальних послуг одночасно з укладанням договору оренди підписується додаток на оплату комунальних послуг, який є невід`ємною частиною договору оренди.

Пунктом 3.6. договору передбачено, що орендна плата сплачується відповідачем незалежно від наслідків його господарської діяльності щомісячно не пізніше 20 числа поточного місяця на рахунок позивача.

Пунктом 9.1 договору передбачено строк його дії з 01.01.2010 року по 31.12.2010 року.

Додатковою угодою № 1 до договору оренди від 01.01.2012 року, термін дії договору було продовжено до 31 березня 2012 року на тих самих умовах.

Згідно зі статтею 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Договір оренди є одним з видів зобов'язального майнового найму, правовідносини за яким регламентується загальними нормами зобов'язального права та майнового найму.

Відповідно до статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно зі статтею 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна"встановлено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Річна орендна плата за користування цілісним майновим комплексом підприємства, його структурним підрозділом не може перевищувати десяти відсотків вартості орендованого майна. У разі визначення орендаря на конкурсних засадах умовами конкурсу може бути передбачено більший розмір орендної плати.

Згідно з частиною 2 статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", методика розрахунку пропорції розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем та порядок використання орендної плати визначаються: Кабінетом Міністрів України - для об'єктів, що перебувають у державній власності; органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим, - для об'єктів, що належать Автономній Республіці Крим; органами місцевого самоврядування - для об'єктів, що перебувають у комунальній власності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Частина 2 статті 218 Господарського кодексу України зазначає, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов'язання умов (неналежне виконання).

Пунктом 1.1. додатку № 2 до договору передбачено, що відповідач зобов'язаний до 20 числа кожного місяця сплачувати кошти за комунальні послуги на рахунки КП «Ватутінськінвестбуд»

З матеріалів справи слідує, що внаслідок порушення відповідачем зобов'язання щодо своєчасності та повноти внесення оплати за комунальні послуги та відшкодування податку на землю згідно умов додатку № 2 до договору оренди № 0351 від 01.01.2010 р., у останнього перед позивачем за період з січня 2012 року по жовтень 2013 року виникла заборгованість по оплаті комунальних послуг, з яких: 707,62 грн. за технічне обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж спільного використання, 3 675,90 грн. боргу за водопостачання та водовідведення, 551,95 грн. за вивезення твердих побутових відходів, 10 566,50 грн. за електроенергію, 163,02 грн. за утримання прибудинкової території, 7 667,71 грн. відшкодування податку на землю, що підтверджується довідками про стан розрахунків, які містяться в матеріалах справи.

Відповідач жодних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем у позовній заяві, суду не надав.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджені в засіданні суду докази, господарський суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Деснянськпарксервіс" (інд. 02166, м. Київ, вул. Курчатова, 23-а, код ЄДРПОУ 32769862) на користь Комунального підприємства "Ватутінськінвестбуд"(інд. 02660, м. Київ, вул. Електротехнічна, 11, код ЄДРПОУ 30977943) 707 (сімсот сім) грн. 62 коп. заборгованості за технічне обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж спільного використання, 3 675 (три тисячі шістсот сімдесят п'ять) грн. 90 коп. боргу за водопостачання та водовідведення, 551 (п'ятсот п'ятдесят одну) грн. 95 коп. заборгованості за вивезення твердих побутових відходів, 10 566 (десять тисяч п'ятсот шістдесят шість) грн. 50 коп. боргу за електроенергію, 163 (сто шістдесят три) грн. 02 коп. заборгованості за утримання прибудинкової території, 7 667 (сім тисяч шістсот шістдесят сім) 71 коп. відшкодування податку на землю, 1 720 (одну тисячу сімсот двадцять) грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О. В. Мандриченко Дата складання рішення 21.11.2013 р.

Дата ухвалення рішення14.11.2013
Оприлюднено25.11.2013
Номер документу35444003
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 23 332,70 грн

Судовий реєстр по справі —910/21252/13

Рішення від 14.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні