Рішення
від 11.11.2013 по справі 904/6521/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

04.11.13р. Справа № 904/6521/13 За позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Литовське", м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-технічне товариство "Свет", м. Дніпропетровськ

про стягнення 9 758, 60 грн.

Суддя Суховаров А.В.

Представники:

від позивача: Турич Г.В.,довір. від 06.09.13р.;

від відповідача: Бібік О.М., довір. від 06.09.13р.

Суть спору :

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Литовське" (далі - позивач) звернулось до господарського суду з позовом, у якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-технічне товариство "Свет" (далі - відповідач) суму 9 758, 60 грн. заборгованості за порушення виконання зобов'язань за договором №0110/Л про надання послуг з утримання будинків і споруд та при будинкових територій від 01.10.09р.

Заявою від 23.09.13р. позивач зменшив позовні вимоги, та просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 1 714,29 грн.

Відповідач проти позову заперечує, у відзиві на позов вказує, що надані в обґрунтування позовних вимог акти здачі-прийняття виконаних робіт, не можуть бути належними доказами у справі оскільки не підписані відповідачем. Також, відповідач зазначає, що акти здачі-прийняття виконаних робіт щодо обслуговування котельної не підписані відповідачем, оскільки такі послуги відповідачем не замовлялись.

Ухвалою від 24.09.13р. судом продовжувався строк розгляд справи терміном на 15 днів.

В порядку ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

встановив:

01.10.2009 року між позивачем (управителем) та відповідачем (власником) був укладений договір №0110/Л про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - Договір), предметом якого є забезпечення виконавцем надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (згідно з Додатком № 1), а споживачем - забезпечення своєчасної оплати таких послуг за встановленим тарифом у строк та на умовах, що передбачені цим договором (п.1 Договору).

Відносини, що виникли між сторонами на підставі зазначеного вище Договору, є господарськими зобов'язаннями, тому, згідно положень ст.ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

Згідно ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч.1ст. 903 ЦК України).

Відповідно до п.3 Договору розрахунковим періодом є календарний місяць. Платежі вносяться не пізніше ніж до 15 числа місяця, що настає за розрахунковим.

На виконання умов Договору позивач протягом періоду з лютого 2012 року по серпень 2013 року надавав відповідачу обумовлені Договором послуги на загальну суму 41 757,68 грн., що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до ч.1 ст.628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

З матеріалів справи вбачається, що взяті на себе зобов'язання в частині оплати вартості наданих послуг відповідачем виконані частково, у зв'язку із чим у останнього виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 1 704,29 грн. за період з вересня 2009 року по вересень 2013 року.

На час розгляду спору відповідач не надав господарському суду доказів добровільної сплати спірної суми заборгованості.

З урахуванням встановлених обставин, зменшені позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Положеннями ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до приписів ст.ст. 525, 526, ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, цивільні та господарські зобов'язання мають бути виконані належним чином і у встановлений договором строк, а одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його не виконання або виконання з порушенням умов, які визначені змістом зобов'язання, а ст. 629 ЦК України передбачає, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Між тим, заперечення відповідача стосовно неналежності доказів, суд відхиляє, оскільки акти здачі-приймання виконаних робіт були направлені на адресу відповідача та отримані останнім, що підтверджується копіями наявних в матеріалах справи повідомлень про вручення поштового відправлення, а вмотивованої відмови від підписання вказаних актів відповідачем надано не було. Стосовно непідписання актів здачі-приймання виконаних робіт щодо обслуговування котельної та відсутності відповідного замовлення з боку відповідача на отримання вказаної послуги, суд вважає за необхідне зазначити, що надання послуг з обслуговування кришної котельної передбачено умовами п.3 Додатку №1 до Договору, укладеного між позивачем та відповідачем, а відтак заперечення відповідача в цій частині також відхиляються судом.

Відповідно до вимог частин 1 і 7 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів; одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається крім випадків, передбачених законом.

В силу положень ст. 16 Цивільного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України, держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов'язку в натурі.

Наведене є підставою для задоволення зменшених позовних вимог.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України сплата судового збору покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43, 45, 49, 75, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-технічне товариство "Свет" (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Щорса, буд.8; ЄДРПОУ 23074337) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Литовське" (49008, м. Дніпропетровськ, вул. Литовська, буд.3; ЄДРПОУ 35807863) суму 1 714,29 грн. (одна тисяча сімсот чотирнадцять грн. 29 коп.) основного боргу, 1 720,50 грн. (одна тисяча сімсот двадцять грн. 50 коп.) судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя А.В. Суховаров

Рішення підписано - 11.11.2013р.

Дата ухвалення рішення11.11.2013
Оприлюднено25.11.2013
Номер документу35444059
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9 758, 60 грн

Судовий реєстр по справі —904/6521/13

Рішення від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 22.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні