Постанова
від 22.11.2013 по справі 908/2926/13
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

20.11.2013 р. справа №908/2926/13

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддів: Геза Т.Д. Кододової О.В., Мартюхіної Н.О. при секретарі: за участю представників сторін: від скаржника: від боржника: Бабечко А.Д. не з'явився; не з'явився; розглянувши апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Подільському районі ГУ Мін доходів у м.Києві на постанову господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. по справі № 908/2926/13 (суддя Юлдашев О.О.) за заявою боржника Дочірнього підприємства «Терра-Трейд» м.Запоріжжя про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі №908/2926/13 визнано Дочірнє підприємство «Терра-Трейд» м.Запоріжжя (далі скорочено - ДП «Терра-Трейд») - банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Бубелу Олексія Івановича.

Постанова господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. мотивована тим, що суд першої інстанції розглянувши, дослідивши та оцінивши у судовому засіданні надані банкрутом докази, дійшов до висновку, що ДП «Терра-Трейд» має ознаки надкритичної неплатоспроможності, що робить неможливим виконання ним своїх зобов'язань перед кредиторами без застосування процедур законодавства про банкрутство.

Вартості майна та грошових коштів банкрута ДП «Терра-Трейд», як юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів.

Державна податкова інспекція у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві (далі скорочено - ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві) звернулась до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати постанову господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі про банкрутство ДП «Терра-Трейд».

Апелянт вважає, що оскаржувана постанова господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Доводи скарги апелянт обґрунтовує тим, що до заяви голови ліквідаційної комісії ДП «Терра-Трейд» про порушення провадження у справі про банкрутство №908/2926/13 не додано доказів повідомлення ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві про ліквідацію підприємства та доказів проходження підприємством-банкрутом податкової перевірки.

У відзиві на апеляційну скаргу ДП «Терра-Трейд» просить апеляційну скаргу ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві залишити без задоволення, а постанову господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі №908/2926/13 - залишити без змін.

ДП «Терра-Трейд» вважає, що судом першої інстанції правомірно прийнято оскаржувану постанову, оскільки банкрутом дотримано в повному обсязі вимоги чинного законодавства при здійсненні процедури припинення юридичної особи.

ДП «Терра-Трейд» зазначає, що заява про припинення діяльності банкрута головою ліквідаційної комісії подана до податкових органів за основним місцем обліку банкрута - ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів в м.Києві та за юридичною адресою - ДПІ в Орджонкідзевському районі м.Запоріжжя. Представники органів податкової служби не з'явились для проведення податкової перевірки ані на попередню, ані на нову адресу місцезнаходження банкрута.

Протягом часу дії процедури припинення діяльності підприємства банкрута - ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів в м.Києві не заявляло у встановленому законодавством порядку грошових вимог до ДП «Терра-Трейд». Судового рішення за позовною заявою податкового органу до банкрута Окружним адміністративним судом м.Києва не прийнято, тому заявник апеляційної скарги не має кредиторських вимог до ДП «Терра-Трейд».

ДП «Терра-Трейд» посилається на те, що ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не передбачає обов'язкової перевірки повноти та правильності складення проміжного ліквідаційного балансу податковим органом, як обов'язкової передумови для порушення справи про банкрутство боржника за заявою голови ліквідаційної комісії.

У підтвердження дотримання ДП «Терра-Трейд» вимог законодавства щодо припинення діяльності підприємства боржником надано письмові пояснення до яких додано: витяг з Єдиного Державного реєстру серія АГ №516168, копію рішення власника №01/05 від 01.06.2013р. про припинення діяльності ДП «Терра-Трейд» шляхом його ліквідації, копію рішення власника №19/08 від 19.08.2013р. про затвердження звіту та проміжного ліквідаційного балансу банкрута станом на 18.08.2013р. та ліквідацію ДП «Терра-Трейд», копію Бюлетеня державної реєстрації №251 (16) від 17.06.2013р., копію фіскальних чеків ЗД УДППЗ «Укрпошта» №№4064,4065 від 01.07.2013р. про направлення ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві та Звіт аудиторської фірми «Центр Консалтинг Аудит» з аналізом показників фінансового стану ДП «Терра-Трейд».

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до ст.101 Господарського процесуального кодексу України, у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Згідно зі ст.106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Представники апелянта та боржника в судове засідання апеляційної інстанції 20.11.2013р. не з'явились. Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України про час і місце судового засідання сторін було повідомлено належним чином.

Відповідно до ст.81-1 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні апеляційної інстанції складено протокол.

Дослідивши докази матеріалів справи та правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваної постанови, судова колегія апеляційної інстанції встановила наступне.

Відповідно до ч.1 статті 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.06.2013р. рішенням власника - Міжнародної комерційної компанії «Нортек Менеджмент Лімітед» Острів Мае, Сейшельські острови №1 припинено діяльність ДП «Терра-Трейд» шляхом його ліквідації (сторінка справи 68). Вирішено процес ліквідації ДП «Терра-Трейд» провести відповідно до вимог чинного законодавства України.

Зазначеним рішенням №1 призначено голову ліквідаційної комісії ДП «Терра-Трейд» - Бубела Олексія Івановича.

Згідно ч.1 статті 105 Цивільного кодексу України (виконання рішення про припинення юридичної особи), учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Серія АГ №315675 станом на 16.08.2013р. - 06.06.2013р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис про перебування юридичної особи ДП «Терра-Трейд» в стані припинення за рішенням засновників.

У відповідності до ч.2 ст.105 Цивільного кодексу України, після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

На виконання зазначеної норми, оголошення щодо припинення юридичної особи - ДП «Терра-Трейд» розміщено в «Бюлетені державної реєстрації» №251 (16) від 17.06.2013р.

Ч.1 статті ст.111 Цивільного кодексу України встановлює, що з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

З матеріалів справи вбачається, що Головою ліквідаційної комісії ДП «Терра-Трейд» листами від 17.06.2013р. було повідомлено про ліквідацію ДП «Терра-Трейд» явних (відомих) кредиторів банкрута у письмовій формі (сторінки справи 38-59). Крайнім строком прийняття вимог кредиторів ДП «Терра-Трейд» встановлено - 17.08.2013р.

У відповідності до ч 4 ст.111 Цивільного кодексу України, ліквідаційна комісія вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється.

Відповідно до матеріалів справи, ліквідаційною комісією ДП «Терра-Трейд» було проведено інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів, розрахунків та інших статей балансу боржника.

За результатами проведеної інвентаризації - товарно-матеріальних цінностей на підприємстві не встановлено (сторінка справи 70).

Заборгованість ДП «Терра-Трейд» з заробітної плати, по відшкодуванню шкоди, спричиненої життю та здоров'ю, виплаті вихідної допомоги робітникам, виплаті авторської винагороди - відсутня.

За змістом ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом доходів і зборів, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання.

Положення ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України є загальними та повинні застосовуватися при здійсненні процедури ліквідації боржника (затвердженні ліквідаційного балансу ліквідаційною комісією боржника за наявності коштів для задоволення всіх вимог кредиторів у процедурі самоліквідації) та поза межами судових процедур банкрутства . При встановленні відповідно до проміжного ліквідаційного балансу відсутності активів боржника для задоволення всіх вимог кредиторів, ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство, а порушення провадження у справі про банкрутство судом означає введення спеціальної процедури ліквідації боржника та зумовлює переважне застосування судами спеціальних норм законодавства про банкрутство.

Згідно з ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України, ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Враховуючи зазначені норми закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 95 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після закінчення строку, який передбачений ст. 105 Цивільного кодексу України, є: оцінка вартості наявного майна боржника ліквідаційною комісією, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 Цивільного кодексу України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства, складення проміжного ліквідаційного балансу та затвердження його відповідно до ст. 111 Цивільного кодексу України.

Згідно з особливостями провадження за ст. 95 Закону про банкрутство не передбачено обов'язкової перевірки повноти та правильності складення проміжного ліквідаційного балансу податковим органом, як обов'язкової передумови для порушення справи про банкрутство боржника за заявою голови ліквідаційної комісії (ліквідатора). А обґрунтованість порушення провадження у справі про банкрутство зобов'язаний перевірити саме господарський суд, який порушив справу про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, в порядку ч.8 ст.111 Цивільного кодексу України, на підставі встановлених ліквідаційною комісією даних, головою ліквідаційної комісії банкрута було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 18.08.2013р., який було затверджено власником ДП «Терра-Трейд» (сторінка справи 72).

Згідно проміжного ліквідаційного балансу діяльність ДП «Терра-Трейд» характеризується низьким рівнем використання власних коштів, низьким рівнем покриття інвестицій, низьким коефіцієнтом ліквідності, платоспроможності, фінансової незалежності, які менші за нормативні значення показників та свідчать про те, що підприємство не в змозі ліквідувати довгострокові та поточні зобов'язання.

Майно для погашення кредиторських зобов'язань у банкрута відсутнє.

Відповідно до рішення Міжнародної комерційної компанії «Нортек Менеджмент Лімітед» Острів Мае, Сейшельські острови №19/08 від 19.08.2013р., власником ДП «Терра-Трейд» затверджено звіт та проміжний ліквідаційний баланс банкрута станом на 18.08.2013р. (сторінка справи 69).

Вирішено ліквідувати ДП «Терра-Трейд» та зобов'язано голову ліквідаційної комісії звернутись до суду першої інстанції з заявою про порушення справи про банкрутство ПП «Фірма «ЛІРА-2007» на підставі Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Ч.1 статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» зазначено, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

30.08.2013р. до господарського суду Запорізької області звернувся голова ліквідаційної комісії ДП «Терра-Трейд» з заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (сторінки справи 3-4).

Судова колегія Донецького апеляційного господарського суду, дослідивши докази матеріалів справи, дійшла висновку, що матеріали справи підтверджують дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України та недостатність майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів, що є підставою для порушення справи про банкрутство та визнання боржника банкрутом відповідно до ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Доводи заявника апеляційної скарги стосовно непроведення ним перевірки боржника не є підставою для скасування оскаржуваної постанови господарського суду Луганської області від 11.04.2013р. у справі №913/955/13 відповідно до ст.104 Господарського процесуального кодексу України.

Взаємовідносини між податковим органом як органом державного контролю та платником податків урегульовані спеціальними нормами Податкового кодексу України, які не залежать від норм Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше прямо не зазначено у самому законі.

Визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури не перешкоджає податковому органу в ліквідаційній процедурі провести перевірку боржника.

Судова колегія апеляційної інстанції встановила, що ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів в м.Києві не заявляло у встановленому законодавством порядку грошових вимог до ДП «Терра-Трейд», після публікації в «Бюлетені державної реєстрації» №251 (16) від 17.06.2013р. оголошення про прийняте рішення власника щодо ліквідації ДП «Терра-Трейд».

Доказів наявності у банкрута боргу перед заявником апеляційної скарги на дату порушення справи про банкрутство до матеріалів справи не надано.

Апелянтом в апеляційній скарзі не наведено підстав для скасування оскаржуваної постанови згідно ст.104 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга Державної податкової інспекції у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві на постанову господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі №908/2926/13 підлягає залишенню без задоволення, а постанова господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі №908/2926/13 - підлягає залишенню без змін за мотивами, викладеними в постанові.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Подільському районі ГУ Міндоходів у м.Києві на постанову господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі №908/2926/13 - залишити без задоволення.

Постанову господарського суду Запорізької області від 18.09.2013р. у справі №908/2926/13 - залишити без змін.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом 20 днів.

Головуючий: Т.Д. Геза

Судді: О.В. Кододова

Н.О. Мартюхіна

Надруковано 6 прим.

1. скаржнику

2. боржнику

1. у справу

1. ДАГС

1. господарському суду

Дата ухвалення рішення22.11.2013
Оприлюднено25.11.2013
Номер документу35446350
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2926/13

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 20.12.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 27.12.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 22.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 13.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Постанова від 18.09.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні