Рішення
від 21.11.2013 по справі 904/7165/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

21.11.13р. Справа № 904/7165/13

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадро Центр", 03680, м. Київ, вул. Предславинська, 28

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спако Трейд", 49034, м.Дніпропетровськ, вул. Білостоцького, 143

про стягнення 15655,06 грн.

Суддя Панна С.П.

Представники:

Від позивача Довгопол В.Т. - представник за довіреністю від 15.05.2013 року

Від відповідача не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Квадро Центр" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спако Трейд" про стягнення заборгованості в сумі 15655,06 грн., судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем умов договору транспортно-експедиторського обслуговування від 04.04.2012 року за № 90-04/12 в частині оплати за наданні послуги.

Відповідач мотивований відзив на позовну заяву не надав, в судові засідання 22.10.2013 року, 07.11.2013 року, 21.11.2013 року не з'явився.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 21.10.2013 року юридичне місцезнаходження відповідача - 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Білостоцького, б. 143, - куди судом і направлялись ухвала про порушення провадження у справі та ухвала про відкладення розгляду справи.

Ухвалою суду від 07.11.2013 року на підставі ч. 3 ст. 69 Господарського процесуального кодексу України строки вирішення спору у справі № 904/7165/13 були продовжені терміном на 15 днів, а саме до 01.12.2013 року.

Справа згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

04.04.2012 року між Товариство з обмеженою відповідальністю "Квадро Центр", як виконавцем, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спако Трейд", як клієнтом, укладено договір транспортно-експедиторського обслуговування № 90-04/12 за умовами п. 1.1 якого виконавець зобов'язується за плату і за рахунок клієнта виконати або організувати виконання послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу залізничним транспортом.

Пунктом 1.2 договору передбачено, що на виконання умов даного договору виконавець має право укладати від свого імені або від імені клієнта, в інтересах, за дорученням, на користь і за рахунок клієнта договори перевезення вантажу, договори про організацію перевезень вантажів, договори оренди (подачі, користування) рухомого складу, інші договори на супутні та допоміжні перевезенням послуги. Виконавець має право вчиняти від імені клієнта за наявності відповідного доручення (довіреності) клієнта.

Відповідно до п. 1.3 договору транспортне експедирування за цим договором полягає у організації перевезень вантажів клієнта у міжнародному, в тому числі за межами України, та внутрішньому сполученнях по території України із залученням власного (орендованого) залізничного рухомого складу.

Згідно п. 1.4 договору виконавець виконує або організовує виконання послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу, а також надає наступні послуги:

- забезпечує оптимальне транспортне обслуговування, а також організовує перевезення вантажів залізничним транспортом, включаючи розрахунок ставок, тарифів, провізних платежів тощо;

- здійснює розрахунки з портами, залізницями, декларантами, іншими третіми особами за перевезення, організацію перевезення, перевалку, зберігання вантажів, подачу, користування рухомим складом тощо;

- забезпечує у встановленому порядку подачу власного (орендованого) рухомого складу, а саме: залізничний рухомий склад для перевезення вантажів клієнта придатний у технічному і комерційному відношенні, що відповідає вимогам, які висуваються до рухомого складу, що використовується для перевезень вантажу, ознаки якого будуть вказані у заявці; здійснює диспетчерський контроль за просуванням вагонів;

- надає інші допоміжні та супутні перевезенням транспортно-експедиторські послуги, що передбачені додатком до даного договору і не суперечить законодавству.

Види, найменування вантажу, пунктами відправлення та призначення вантажу є відповідні зазначення, які будуть надані клієнтом у заявках та/або визначені у додатках до даного договору. Вид, кількість, номери рухомого складу зазначаються у додатках до даного договору (п. 1.6 договору).

Пунктом 2.3.3 договору встановлено обов'язок виконавця своєчасно здійснювати оплату послуг, провізних платежів, додаткових зборів та інших платежів, обумовлених у додатках до даного договору.

Відповідно до п. 2.4.1 договору передбачено обов'язок клієнта своєчасно надавати виконавцю повну, точну і достовірну інформацію щодо найменування, кількості, якості та інших характеристик вантажу, його властивостей, умов його перевезення, іншу інформацію, необхідну для виконання виконавцем своїх обов'язків за даним договором, а також документи, що стосуються вантажу, які потрібні для здійснення митного, санітарного та інших видів державного контролю і нагляду, забезпечення безпечних умов перевезення вантажу та пред'являти або організовувати пред'явлення виконавцю у визначені Правилами перевезення вантажів строки місячні плани перевезень.

Приписами п. 4.1 договору передбачено, що для виконання замовлених послуг клієнт забезпечує виконавця грошовими коштами на умовах 100% попередньої оплати запланованих витрат, якщо інше не передбачено в додатках до даного договору. перерахування грошових коштів здійснюється у строки, обумовлені в рахунку, рахунок-фактурі, інвойсі тощо, виставленому виконавцем, якщо інший строк не вказано у додатках до даного договору.

Згідно п. 4.7 договору датою оплати вважається дата зарахування коштів на банківський рахунок виконавця.

За умовами п. 5.1 договору вартість послуг виконавця (плата виконавця) узгоджується сторонами в додатках, що є невід'ємною частиною договору. Орієнтований розмір витрат, розмір плати за послуги надання рухомого складу, інших платежів, які необхідно зробити виконавцю для виконання своїх обов'язків за договором в інтересах клієнта, узгоджується сторонами в додатках до договору. Додаткові (непередбачені додатками до даного договору) витрати можуть узгоджуватись шляхом обміну оригінальними листами, факсимільними й електронними повідомленнями. з подальшим наданням оригіналів цих документів. Плата за технічне обслуговування та користування розраховується за кожну розрахункову добу використання вагону.

Пунктом 1 додатку № 1 від 01.02.2012 року до договору № 90-04/12 від 04.04.2012 року встановлено, що клієнт сплачує виконавцю за кожний перевезений вагон з нумерацією, що починається на 2*** згідно з наданими заявками:

- плату, яка розраховується як тариф, встановлений "Збірником тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги" на час відправлення вантажу для вагонів парку залізниць з коригуючим коефіцієнтом "К" в залежності від відстані перевезень (до 300 км - К = 1,11, 300 км та більше К = 1,14);

- додаткові збори, пов'язані з перевезенням вантажів, включені до перевізного документу та встановлені "Збірником тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги";

- плату за користування вагонами за межами України;

- винагороду виконавця.

Згідно з п. 2 додатку № 1 від 01.02.2012 року до договору № 90-04/12 від 04.04.2012 року плата за користування вагонами за межами України (в країнах СНД) складає 272 грн. (в т. ч. ПДВ) за кожну добу перебування вагону за межами України.

Відповідно до п. 3 додатку № 1 від 01.02.2012 року до договору № 90-04/12 від 04.04.2012 року винагорода (плата) виконавця встановлюється в розмірі 6% (в т. ч. ПДВ) від вартості організації перевезень вантажів, встановленої п. 1.1 додатку, та сплачується клієнтом впродовж 3-х робочих днів після надання послуг на підставі рахунків виконавця або утримується виконавцем самостійно з авансових платежів клієнта.

Приписами п. 5.6 договору передбачено орієнтовану ціну договору - 50000000,00 грн., яка може коливатись від загального обсягу наданих виконавцем послуг, враховуючи витрати, протягом строку дії даного договору.

Даний договір набирає чинності з дати його підписання і діє до 31.12.2012 року, а у частині взаєморозрахунків - до повного завершення (п. 11.1 договору).

Організація виконання послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу клієнта, зокрема, полягає у наданні виконавцем клієнтові порожніх вагонів та підходу для зазначення його у залізничних накладних в зв'язку з чим 14.02.2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Квадро Центр", як замовником, та Державним підприємством "Український транспортно-логістичний центр", як основним виконавцем, і Державним підприємством "Український державний центр залізничних рефрижераторних перевезень "Укррефтранс", як співвиконавцем, укладено договір № 1016/33-2012 про організацію перевезень вантажів у власних критих вагонах та проведення розрахунків за надані послуги, пов'язані з цими перевезеннями за умовами п. 1.1 якого основний виконавець та співвиконавець зобов'язуються за плату і за рахунок замовника виконати або організувати виконання визначених цим договором послуг, пов'язаних з організацією внутрішньодержавних та експортно-імпортних перевезень вантажів у критих вагонах (нумерація вагонів починається з "2").

Відповідно до п. 2.2.5 договору № 1016/33-2012 від 14.02.2012 року позивач був зобов'язаний здійснити попередню оплату за послуги, пов'язані з організацією перевезень вантажів, що замовлені позивачем шляхом перерахування коштів у сумах, що відповідають обсягу замовлених послуг (з урахуванням режиму роботи банківських установ, але не менше ніж середньодобове нарахування протягом 3 діб, що склалося за попередні періоди) на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання (розподільчий рахунок) ДП "Український транспортно-логістичний центр" № 26039146294 у банку ПАТ "Акціонерний банк "Експрес-банк", МФО 322959, код за ЄДРПОУ 34619229, та забезпечувати своєчасне надходження коштів на зазначений рахунок ДП "Український транспортно-логістичний центр", проводити оплату за надані послуги, пов'язані з організацією перевезень вантажів, та інші додаткові послуги, пов'язані з перевезенням вантажів, які замовлені позивачем, відповідно до розділу 3 договору.

Згідно п. 2.4.5 договору від 14.02.2012 року ДП "Український транспортно-логістичний центр" виступає платником залізничного тарифу, послуг, пов'язаних з відправленням або видачею вантажу, платником тарифу при перевезенні порожніх вагонів та інших послуг, пов'язаних з організацією перевезень вантажів замовлених позивачем.

Крім того, відповідно до п. 2.4.7 договору від 14.02.2012 року ДП "Український транспортно-логістичний центр" зобов'язане здійснювати розрахунки із ТОВ "Квадро Центр" та ДП "Укррефтранс" за надані послуги, пов'язані з організацією перевезень вантажів та вести облік нарахованих і сплачених сум, надавати позивачу та ДП "Укррефтранс" відповідні розрахункові документи.

Для проведення обліку нарахованих платежів та розрахунків ДП "Український транспортно-логістичний центр" надає позивачу підкод до свого коду платника ЄтехПД залізниці № 9000000.

На виконання умов договору від 14.02.2012 року листом від 25.01.2012 року ДП "Український транспортно-логістичний центр" повідомило позивачу підкоди для використання їх у 2012 році по всіх залізницях України, зокрема, для здійснення перевезення Південно-західною залізницею ДП "Український транспортно-логістичний центр" позивачу наданий підкод № 9250000, який позивач надав відповідачу для організації перевезення вантажу відповідача за договором від 04.04.2012 року.

Відповідно до п. 2.4.2, п. 2.4.3 договору від 04.04.2012 року клієнт зобов'язаний пред'являти або організовувати пред'явлення виконавцю у визначені Правилами перевезення вантажів строки місячні плани перевезень та за сім днів до дати подачі рухомого складу направляти виконавцю в електронній формі заявки на подачу рухомого складу відповідно до місячного плану перевезень.

Згідно п. 2.3.1 договору виконавець зобов'язується оформляти та погоджувати із залізницями та третіми особами заявки, місячні плани клієнта на перевезення вантажів у рухомому складі, заплановані обсяги послуг з третіми особами, що надають необхідні послуги.

Замовленням клієнта на надання послуг, визначених цим договором, є направлена по факсу, електронній пошті або доставлена іншим способом заявка із зазначенням інформації, встановленої умовами даного договору. У подальшому, якщо заявка була прийнята виконавцем до виконання, клієнт зобов'язаний протягом 3 робочих днів, після підтвердження заявки до виконання, направити поштою на адресу виконавця оригінальний примірник заявки (із підписом уповноваженої особи та печаткою клієнта) (п. 3.1 договору).

Згідно п. 3.2 договору підтвердженням прийняття замовлення клієнта до виконання є направлення по факсу, електронній пошті та іншим способом виконавцем рахунку, інструкції або підтверджуючого листа на підставі заявки.

З метою здійснення перевезення вантажів відповідача у червні 2012 року. відповідач не направляв позивачу ані місячний план перевезень на червень 2012 року для його погодження відповідно до вимог чинного законодавства України, ані заявки на організацію здійснення перевезення.

30.06.2012 року ДП "Український транспортно-логістичний центр" направило на адресу позивача акт приймання-передачі виконаних робіт № 6 та розшифрування до зазначеного акту, яким, враховуючи, що оплата послуг ДП "Український транспортно-логістичний центр" відповідно до п. 2.5.5 договору від 14.02.2012 року здійснюється на умовах попередньої оплати, передбачалося, що за використання підкоду № 9250000 при зазначенні його у залізничних накладних № 33790635, № 33628660 (а. с. 19-20) щодо відправлення вантажу за маршрутом залізнична станція Чуднів-Волинський (код № 342108) - залізнична станція Нижньодніпровськ (код 450605) ДП "Український транспортно-логістичний центр" з ТОВ "Квадро Центр" стягнуто тариф за перевезення у розмірі 7 384,46 грн. за вагон № 24462624 та 7 384,46 грн. - за вагон № 24308827, а всього 14 768,92 грн.

Відповідно до п. 2.6 Правил розрахунків за перевезення вантажів залізницями через розрахункові підрозділи залізниць, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000 року № 644, облік витрачених коштів здійснюється на підставі перевізних документів, накопичувальних карток, відомостей плати за користування вагонами та контейнерами, за подавання, забирання вагонів та маневрову роботу, які можуть бути оформлені в електронному вигляді (з накладенням електронного цифрового підпису).

Згідно копій залізничних накладних № 33790635, № 33628660 (а. с. 19-20), отриманих позивачем від ДП "Український транспортно-логістичний центр", відповідач виступав одержувачем вантажу: "Мука ржання всяка" (код 502026), направленого за маршрутом залізнична станція Чуднів-Волинський (код №342108) - залізнична станція Нижньодніпровськ (код 450605), оплата перевезення якого здійснювалося за підкодом Позивача № 9250000, зазначеного у графі 3 накладних № 33790635, № 33628660.

У зв'язку з фактичним використанням підкоду № 9250000, здійсненням ТОВ "Квадро Центр" авансового платежу, ДП "Український транспортно-логістичний центр" відповідно до п. 2.4.5 договору від 14.02.2012 року виступило платником плати (тарифу) за перевезення вантажу за залізничними накладними № 33628660, № 33790635 і згідно п. 2.2.5 договору 14.02.2012 року з розрахункового рахунку позивача ДП "Український транспортно-логістичний центр" списало суму плати за організацію перевезень у розмірі 7384,46 грн. за вагон № 24308827 (накладна № 3370635) та 7384,46 грн. за вагон № 24462624 (накладна № 33628660), всього 14768,92 грн. Підтвердженням понесених витрат та фактично здійсненого перерахування відповідної суми ДП "УТЛЦ" є виписка ТОВ "Квадро Центр" за банківським рахунком, відкритим в АТ "Таскомбанк" за період з 15.05.2012 року до 30.06.2012 року (а. с. 64-74), в тому числі й щодо Південно-західної залізниці щодо перерахування попередньої оплати за договором про організацію перевезень вантажів у власних критих вагонах та проведення розрахунків за надані послуги, пов'язані з цими перевезеннями № 1016/33-2012 від 14.02.2012 року. Зазначена виписка є належним доказом підтвердження сплати (перерахування) позивачем в інтересах відповідача на поточний рахунок ДП "УТЛЦ" суми плати за організацію перевезення у сумі 14768,92 грн.

Крім того, позивачем та відповідачем у п. 3 додатку № 1 до договору від 04.04.2012 року погоджено, що винагорода (плата) виконавцю встановлюється в розмірі 6% (в т. ч. ПДВ) від вартості організації перевезень вантажів, встановленої п. 1.1 даного додатку та сплачується клієнтом впродовж 3-х робочих днів після надання послуг на підставі рахунків виконавця або утримується виконавцем самостійно з авансових платежів клієнта.

Враховуючи, що плата за організацію перевезень склала 14768,92 грн., розмір винагороди (плати) виконавця складає 886,14 грн. Всього вартість послуг за організацію перевезення вантажу "Мука ржання всяка" за маршрутом Чуднів-Волинський - ст. Нижньодніпровськ у червні 2012 року склала 15655,06 грн.

Відповідно до п. 2.4.5 договору від 04.04.2012 року клієнт зобов'язаний своєчасно сплатити належну плату виконавцю, витрати виконавця, встановлені умовами даного договору, а також відшкодувати документально підтверджені витрати, понесені виконавцем в інтересах клієнта з метою виконання даного договору. Відшкодувати додаткові витрати, штрафи, неустойки та інші платежі, понесені виконавцем в інтересах клієнта, якщо такі витрати здійснювалися в інтересах клієнта або внаслідок винних дій (бездіяльності) клієнта внаслідок невиконання вказівок виконавця.

Позивачем направлено на адресу відповідача рахунок на оплату послуг, акт здачі прийняття робіт (надання послуг) № 2 від 30.06.2012 року та звіт до нього, податкову накладну № 111 від 30.06.2013 року та лист № 135 від 29.01.2013 року з вимогою сплатити вартість наданих послуг транспортно-експедиторського обслуговування (а. с. 27), підтвердженням направлення яких відповідачу є список відправлень рекомендованих листів на 29.01.2013 року (а. с. 28-29).

В порушення прийнятих на себе за договором зобов'язань відповідач акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) № 2 від 30.06.2012 року та звіт до нього не підписав, вартість наданих послуг не сплатив. Сума боргу відповідача перед позивачем склала 15 655,06 грн., яка підтверджується матеріалами справи та підлягає до стягнення.

Позивачем 26.03.2013 року направлено відповідачу претензію № 240 від 07.03.2013 року з вимогою сплатити суму заборгованості у розмірі 15 655,06 грн., підтвердженням направлення якої відповідачу є список відправлень рекомендованих листів на 29.01.2013 року (а. с. 33-36).

Відповідач на звернення позивача не відреагував, борг не сплатив.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

За умовами ч. 1 ст. 929 Цивільного кодексу України за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" клієнт зобов'язаний у порядку, передбаченому договором транспортного експедирування, сплатити належну плату експедитору, а також відшкодувати документально підтверджені витрати, понесені експедитором в інтересах клієнта в цілях виконання договору транспортного експедирування.

Судовий збір відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спако Трейд" (49034, м. Дніпропетровськ, вул. Білостоцького, 143, код ЄДРПОУ 37375475, п/р 26005140010595 в Дніпропетровській філії ПАТ "Кредитпромбанк", МФО 306890) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадро Центр" (03680, м. Київ, вул. Предславинська, 28, код ЄДРПОУ 35810530, п/р 26008000243001 в ПАТ "ТАСкомбанк", МФО 339500) 15655 (п'ятнадцять тисяч шістсот п'ятдесят п'ять) грн. 06 коп. - боргу, 1720 (одна тисяча сімсот двадцять) грн. 50 коп. - судового збору, про що видати наказ.

Суддя С.П.Панна

Дата ухвалення рішення21.11.2013
Оприлюднено26.11.2013
Номер документу35461390
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 15655,06 грн

Судовий реєстр по справі —904/7165/13

Рішення від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 18.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні