Рішення
від 18.11.2013 по справі 175/3440/13-ц
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3440/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

18 листопада 2013 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Шабанова А.М.,

при секретарі - Ратушній Л.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в смт. Ювілейне цивільну справу за позовом Житлово-комунального підприємства «Комунальник» до ОСОБА_1, про стягнення заборгованості за фактично надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 підприємство «Комунальник» звернулося до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області з позовною заявою до ОСОБА_1, про стягнення заборгованості за фактично надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, відповідно до письмової заяви просив суд розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить суд винести рішення, яким стягнути з ОСОБА_1 на користь Житлово-комунального підприємства «Комунальник» суму заборгованості за фактично надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території у розмірі - 2 823 грн. 19 коп.; індекс інфляції - 205 грн. 42 коп.; 3 % річних - 181 грн. 35 коп.; та сплачений позивачем при подачі позову судовий збір у розмірі 114 грн. 70 коп. Проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідачка у судове засідання не з'явилася, про час і місце судового засідання повідомлялася належним чином, причину неявки суду не повідомила. Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. ст. 169, 224-228 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані сторонами докази та наведені ними доводи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Так, ОСОБА_2 підприємство «Комунальник» є єдиним підприємством, що надає житлово-комунальні послуги на території Чумаківської сільської ради та надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території Боржнику з моменту створення підприємства/ заселення до житла.

Також, ЖКП «Комунальник» на правах юридичної особи наділений повноваженнями укладати договори надання комунальних послуг з мешканцями с. Чумаки Дніпропетровського району Дніпропетровської області.

Відповідно до ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов 'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.»

Відповідно до умов пункту 1 Типового Договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій «Предметом договору є забезпечення виконавцем (ЖКП «Комунальник») надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування внутрішньо будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення та утилізація твердих побутових відходів тощо).

Відповідно до рішення тридцять п'ятої сесії Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області від 16 липня 2010 року дозволено ЖКП «Комунальник» нарахування плати за водопостачання, водовідведення, вивіз ТПВ по фактичному проживанню мешканців на житловій площі.

Постановою КМУ № 560 від 12.07.2005р. передбачено, що розрахунковим періодом є календарний місяць. У разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше 25 числа місяця , що настає за розрахунковим».

Таким чином, позивач як єдине підприємство, яке надає комунальні послуги на території с. Чумаки Дніпропетровського району Дніпропетровської області укладає договори про надання комунальних послуг з мешканцями.

26 січня 2009 року ЖКП «Комунальник» з гр. ОСОБА_1 було укладено договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

ОСОБА_1 фактично мешкає за адресою: 52020 Дніпропетровська область Дніпропетровський район с. Чумаки, вул. Шкільна, 1/5 і користується наданими послугами з утримання будинків і споруд від ЖКП «Комунальник», отримує житлово-комунальні послуги в повному обсязі, відповідно до укладеного Договору на отримання житлово-комунальні послуги. За весь час користування послугами з утримання будинків і споруд, які надавались Позивачем відповідачка не розрахувалася.

Зокрема, період заборгованості за надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території з квітня 2009 року по теперішній час, заборгованість на який станом на 01 липня 2013 року становить - 2 823 грн. 19 коп.

Відповідно до норм ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно до ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У відповідності до ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст. 525, 526, 530, 629 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог закону, інших актів цивільного законодавства у встановлений договором строк, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається. Договір являється обов'язковим для виконання сторонами.

На підставі норм ст. 625 ЦК України, відповідачці були нараховані штрафні санкції у вигляді індексу інфляції - 205 грн. 32 коп. та три відсотки річних - 181 грн. 45 коп., та таким чином загальна сума боргу становить 3209 грн. 96 коп.

Згідно до ст. 88 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір, сплачений позивачем при подачі позову пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст.ст. 7, 10, 11, 27, 31, 57, 60, 88, 215, 223, 224-228 ЦПК України, ст.ст. 193, 525, 526, 527, 530, 611, 625, 626, 628, 629 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Житлово-комунального підприємства «Комунальник» до ОСОБА_1, про стягнення заборгованості за фактично надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована у ІНФОРМАЦІЯ_2, 52000) на користь Житлово-комунального підприємства «Комунальник» (52024 Дніпропетровська область Дніпропетровський район с. Чумаки вул. Шкільна, 11, р/р 26005710631503 в АТ «Райффайзен Банк «Аваль» м. Київ, МФО 380805, ЄДРПОУ 32433592) суму заборгованості за фактично надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території у розмірі - 2 823 грн. 19 коп.; індекс інфляції - 205 грн. 42 коп.; 3 % річних - 181 грн. 35 коп.; та сплачений позивачем при подачі позову судовий збір у розмірі 114 грн. 70 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, а саме рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Дніпропетровський районний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя А.М. Шабанов

Дата ухвалення рішення18.11.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу35503096
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за фактично надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —175/3440/13-ц

Рішення від 18.11.2013

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Шабанов А. М.

Ухвала від 05.08.2013

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Шабанов А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні