Ухвала
від 21.11.2013 по справі к/9991/29165/11-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2013 року м. Київ К/9991/29165/11

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Суддів:Черпіцької Л.Т. Розваляєвої Т.С. Маслія В.І. провівши попередній розгляд адміністративної справи за касаційною скаргою Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 14 березня 2011 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 14 квітня 2011 року у справі № 2а/0570/844/2011 за позовом Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька до Управління державної реєстрації Донецької міської ради, Державного реєстратора відділу реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності державної адміністрації Печерського району м. Києва Орел Лариси Вікторівни, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.», Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИЛА:

Державна податкова інспекція у Ворошиловському районі м. Донецька звернулась з позовом до Управління державної реєстрації Донецької міської ради, Державного реєстратора відділу реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності державної адміністрації Печерського району м. Києва Орел Лариси Вікторівни, в якому просила:

- визнати дії Управління державної реєстрації Донецької міської ради протиправними стосовно невизнання неправомірним запису в Єдиному державному реєстрі щодо місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.» за адресою: 83086, м. Донецьк, пр. Павших Комунарів, буд. 7, не скасування реєстраційних дій, не внесення до Єдиного державного реєстру запису про місцезнаходження підприємства за попередньою адресою, не повернення реєстраційної справи підприємства до державного реєстратора за місцезнаходженням;

- визнати неправомірним запис в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.» (ЄДРПОУ 32207655) за адресою: 83086, м. Донецьк, пр. Павших Комунарів, буд. 7;

- зобов'язати Управління державної реєстрації Донецької міської ради скасувати реєстраційну дію від 05 жовтня 2009 року за № 10701070008000718 щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.»;

- зобов'язати внести до Єдиного державного реєстру запис про місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.» (ЄДРПОУ 32207655) за адресою: 01010, м. Київ, вул. Андрія Іванова, 10;

- зобов'язати Управління державної реєстрації Донецької міської ради повернути реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.» (ЄДРПОУ 32207655) до державного реєстратора відділу реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності держадміністрації Печерського району м. Києва Орел Л.В.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 14 березня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 14 квітня 2011 року, в позові відмовлено.

Не погоджуючись з рішеннями суду першої та апеляційної інстанцій Державна податкова інспекція у Ворошиловському районі м. Донецька звернулась з касаційною скаргою, у якій просить скасувати судові рішення першої та апеляційної інстанції, та ухвалити нове про задоволення позову, посилаючись на те, що при прийнятті зазначених судових рішень було порушено норми матеріального права.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, Товариство з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.» зареєстроване як юридична особа Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією 05 жовтня 2009 року за № 10701070008000718, включене до ЄДРПОУ за номером 32207655, місцезнаходження: 01010, м. Київ, вул. Андрія Іванова, 10.

30.09.2009 року ТОВ «Н.В.Р.» подано реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та реєстраційну картку на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зокрема, це зміни місцезнаходження юридичної особи. На підставі поданих документів державним реєстратором Орел Л.В. здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу стосовно місцезнаходження ТОВ «Н.В.Р.» за адресою: 83086, м. Донецьк, пр. Полеглих Комунарів, буд. 7.

Відповідно до листа від 08 жовтня 2009 року № 2013/в-04 Печерська районна у м. Києві державна адміністрація надіслала до виконавчого комітету Донецької міської ради реєстраційну справу ТОВ «Н.В.Р.» на підставі державної реєстрації змін до установчих документів у зв'язку зі зміною місцезнаходження юридичної особи.

З акту виходу за юридичною адресою ТОВ «Н.В.Р.» Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька від 16 серпня 2010 року № 833/23-2 вбачається, що по факту виходу за юридичною адресою 83086, м. Донецьк, пр. Павших Комунарів, буд. 7 встановлено, що підприємство за даною адресою не знаходиться.

12 листопада 2010 року позивачем до Управління державної реєстрації Донецької міської ради надіслано лист № 50773/10/29-013 про внесення змін до відомостей юридичної особи ТОВ «Н.В.Р.» та повернення реєстраційної справи до Державного реєстратора відділу реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності держадміністрації Печерського району м. Києва.

На зазначений лист Управління державної реєстрації Донецької міської ради надіслало відповідь, у якій зазначило, що порушень Закону про реєстрацію державним реєстратором при проведенні дій щодо зміни місцезнаходження юридичної особи, зазначеної в цьому листі, не було, тому проведені дії не підлягають скасуванню.

Позивач із вказаними діями не погодився та вважає, що відповідачем порушуються його інтереси щодо реалізації свого права як податкового органу, у зв'язку з чим звернувся до суду із даним позовом.

Відмовляючи в задоволенні позову, суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що відсутність юридичної особи за місцезнаходженням не тягне скасування або визнання неправомірним запису в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження юридичної особи.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з такими висновками судів.

З матеріалів справи вбачається, що відомості про місцезнаходження Товариства зазначені в його статуті, відтак їх зміна повинна проводитись в порядку, що встановлений для реєстрації змін установчих документів товариства.

Згідно пункту 12 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" №755, у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Відповідно до пункту 13 статті 19 Закону України №755, державний реєстратор залишає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду, про що повідомляє заявника у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, та у порядку, встановленому частиною сьомою цієї статті.

Згідно з пунктом 14 статті 19 Закону України №755, у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Таким чином, Закон України №755 не передбачає права чи обов'язку державного реєстратора при встановленні податковим органом факту незнаходження підприємства за юридичною адресою, відповідно при зміні ним адреси, скасовувати попередні реєстраційні дії та повертати реєстраційну справу до державного реєстратора за попередньою адресою.

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України №755, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Пунктом 17 статті 11 Закону України "Про державну податкову службу в України", органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Отже, відсутність юридичної особи ТОВ «Н.В.Р.» за місцезнаходженням не може мати наслідком скасування або визнання недійсним запису в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження юридичної особи. Відсутність юридичної особи за місцезнаходженням є підставою для внесення таких відомостей до Єдиного державного реєстру та постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

За таких обставин, судова колегія вважає, що судом першої та апеляційної інстанцій повно і правильно встановлені фактичні обставини справи, характер правовідносин сторін і вірно застосовані до них норми матеріального права. Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують.

Згідно із ст. 220 КАС України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька відхилити, а постанову Донецького окружного адміністративного суду від 14 березня 2011 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 14 квітня 2011 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута в порядку ст.ст.235-239 1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

Дата ухвалення рішення21.11.2013
Оприлюднено28.11.2013
Номер документу35548988
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —к/9991/29165/11-с

Ухвала від 21.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 18.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні