Ухвала
від 25.11.2013 по справі 908/3564/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 26/153/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25.11.2013 Справа № 908/3564/13

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фортеця», м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 38293823

Суддя Юлдашев О.О.

Представники сторін:

від боржника - не прибув.

У судовому засіданні присутній арбітражний керуючий - Сиротенко О.О.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фортеця» звернулось до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство останнього, посилаючись на те, що задоволення вимог одного кредитора призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника перед іншими кредиторами.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 01.11.2013р. заяву прийнято до розгляду, підготовче засідання суду призначено на 07.11.2013.

Ухвалою суду від 07.11.2013. підготовче засідання суду було відкладено на 25.11.2013.

Представник боржника у судове засідання, відкрите 25.11.2013. не прибув, про що повідомлений своєчасно та належним чином. Відповідно до статті 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

До суду звернувся із заявою про надання згоди на призначення розпорядником майна у справі арбітражний керуючий Сиротенко Олександр Олександрович, до якої додано засвідчені належним чином копію Свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №520 від 28 березня 2013 року, копію договору добровільного страхування професійної відповідальності №001/053/00688 від 28 серпня 2013 та інформацію про арбітражного керуючого.

Розглянувши у підготовчому засіданні суду матеріали заяви боржника, суд встановив:

Боржник має заборгованість перед кредиторами на загальну суму 1 790 400,00 грн.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 4 ст. 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України. Цей Закон має пріоритет перед іншими законодавчими актами України у регулюванні відносин, пов'язаних з банкрутством суб'єктів підприємницької діяльності, за винятком випадків, передбачених цим Законом. Провадження у справах про банкрутство окремих категорій суб'єктів підприємницької діяльності регулюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Згідно з ч. 2 ст. 10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

Вимоги ч. 1 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», передбачають, що суд здійснює перевірку обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, для цього у порядку ч. ч. 2, 3 цієї статті Закону господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи.

Враховуючи те, що справа порушується за заявою боржника, господарський суд у підготовчому засіданні з'ясовує ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо боржника застосовуються такі судові процедури банкрутства: розпорядження майном боржника; мирова угода; санація (відновлення платоспроможності) боржника; ліквідація банкрута.

Станом на 01.11.2013 (дата звернення боржника із заявою про порушення справи про банкрутство) сума у триста мінімальних розмірів заробітної плати, яка визначена у розмірі 1 147,00 грн. згідно ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» №5515-VI від 06.12.2012, складає 344 100,00 грн.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник це суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа - підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлює, що грошовим зобов'язанням є зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. Склад і розмір грошових зобов'язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.

Заявник надав до суду довідку про кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця», відповідно до якого має заборгованість перед ТОВ «Ремкомбуд» у сумі 659 900,00 грн. та ТОВ «Транском» у сумі 1 130 500,00 грн.

Недостатність рухомого та нерухомого майна боржника для задоволення вимог кредиторів підтверджена проміжним балансом ТОВ «Фортеця» від 29.10.2013 року.

Приймаючи до уваги викладене, суд встановив наявність підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, передбачених ст. ст. 10, 11, 16, 19, 22 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, введення процедури розпорядження майном та призначення розпорядника майна із встановленням розміру оплати його послуг та джерел сплати, зобов'язання заявника подати оголошення про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до ч. 10 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Згідно Прикінцевих та перехідних положень цього Закону вказане положення набирає чинності через два роки після опублікування цього Закону, тобто 19.01.2013р. До набрання чинності цим положенням офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» чи «Урядовий кур'єр»).

Враховуючи викладене, суд зобов'язує заявника подати оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство, яке має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

Стаття 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», надає можливість суду визначити кандидатуру арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Автоматизованою системою визначено кандидатуру арбітражного керуючого Мальцеву Ольгу Олександрівну (свідоцтво №1536 від 18.07.2013) в якості розпорядника майна боржника.

Ухвалою суду від 07.11.2013 року арбітражного керуючого Мальцеву О.О. зобов'язано на протязі трьох днів з дня отримання ухвали - надати суду заяву на участь у даній справі відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» разом з копією договору страхування ризиків його діяльності (оригінал - для огляду) та копію ліцензії.

Арбітражний керуючий Мальцева О.О. заяву на участь у даній справі відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» разом з копією договору страхування ризиків його діяльності та копією свідоцтва до суду не подав, вимоги суду не виконав.

При викладених обставинах, враховуючи, що автоматизованою системою визначено кандидатуру арбітражного керуючого, від якого не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, суд розглянув заяву арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича, яка надійшли до суду. За результатами дослідження заяви арбітражного керуючого Сиротенка О.О. та доданих до неї документів (свідоцтво, договір добровільного страхування професійної відповідальності №001/053/00688 від 28.08.2013) інформації про арбітражного керуючого, про її завантаженість, наявність матеріально-технічної бази для здійснення повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, враховуючи освіту, досвід та показники роботи у попередніх справах, наявність організаційних можливостей виконувати функції розпорядника майна у даній справі, та всі інші обставини, суд дійшов висновку про здатність арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича належним чином виконувати передбачені Законом обов'язки розпорядника майна в цій справі.

Враховуючи відповідність кандидатури арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича вимогам ст.ст. 97, 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд призначає її розпорядником майна боржника та визначає грошову винагороду в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень розпорядника майна за рахунок боржника у відповідності до положень ч. ч. 1,2 ст. 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Керуючись ст. ст. 16, 18, 19, 22, 23, 114, 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. ст. 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця» (код ЄДРПОУ 38293823, місцезнаходження: вул. Перемоги, 63, м. Запоріжжя, 69035).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів (зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію).

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна н стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

- забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

- не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

- зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

- не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів застосовується до вимог кредиторів щодо відшкодування збитків, що виникли через відмову боржника від виконання правочинів (договорів) у процедурі санації.

Дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів; на виплату заробітної плати та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян; на виплату авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов'язують боржника вчинити певні дії чи утриматись від їх вчинення.

Дія мораторію не поширюється на задоволення вимог кредиторів у разі одночасного задоволення вимог кредиторів у процедурі розпорядження майном керуючим санацією згідно з планом санації або ліквідатором у ліквідаційній процедурі в порядку черговості, встановленому цим Законом.

Стягнення грошових коштів за вимогами кредиторів за зобов'язаннями, на які не поширюється дія мораторію, провадиться з рахунку боржника в установі банку. Контроль за такими стягненнями здійснює арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор).

Звернення стягнення на майно боржника за вимогами, на які не поширюється дія мораторію, здійснюється виключно за ухвалою господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство боржника.

Під час процедури розпорядження майном боржнику дозволяється задовольняти лише ті вимоги кредиторів, на які згідно з частиною п'ятою цією статті не поширюється дія мораторію.

3. Ввести процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця», м. Запоріжжя.

4. Призначити розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця» арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №520 від 28.03.2013, ідентифікаційний номер 2996007355, адреса: вул. Хрещатик, 15, офіс 107, м. Київ, 01004).

5. Встановити грошову винагороду розпоряднику майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця» арбітражному керуючому Сиротенку О.О., в розмірі двох мінімальних заробітних плат, за кожен місяць виконання повноважень розпорядника майна за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця» на депозитний рахунок нотаріуса відповідно до ч. 2 ст. 115 Закону про банкрутство.

6. Органи управління боржника не мають права до припинення процедури розпорядження майном без згоди розпорядника майна приймати рішення про:

- реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і ліквідацію боржника;

- створення юридичних осіб або про участь в інших юридичних особах;

- створення філій і представництв;

- виплату дивідендів;

- проведення боржником емісії цінних паперів;

- вихід зі складу учасників боржника юридичної особи, придбавання в акціонерів раніше випущених акцій боржника;

- участь боржника в об'єднаннях, асоціаціях, спілках, холдингових компаніях, промислово-фінансових групах чи інших об'єднаннях юридичних осіб.

7. Керівник або орган управління боржника виключно за погодженням з розпорядником майна вчиняють правочини (укладають договори) щодо:

- відчуження або обтяження нерухомого майна боржника, в тому числі його передачі в оренду, заставу, внесення зазначеного майна до статутного капіталу іншого підприємства або господарського товариства, розпорядження нерухомим майном боржника у будь-який інший спосіб;

- одержання та видачі позик (кредитів), надання поруки, гарантій, уступки вимоги, переведення боргу, а також передачі в довірче управління майна боржника;

- розпорядження у будь-який спосіб іншим майном боржника, балансова вартість якого становить понад один відсоток балансової вартості активів боржника, та укладення інших значних право чинів (договорів).

8. Заборонити власнику майна (органу уповноваженому управляти майном) боржника та боржнику приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмет застави.

9. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Фортеця» подати до офіційних друкованих органів (газетах «Голос України» чи «Урядовий кур'єр») оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «Фортеця», яке має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

Докази подачі оголошення (примірник газети) подати суду не пізніше 23.12.2013 року.

10 . Визначити наступні дати у даній справі:

- строк для подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 14.01.2014 року.

- дату складення розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження господарському суду до 14.01.2014 року.

- дату попереднього засідання суду 28.01.2014 о 10-00.

- строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 24.01.2014.

11. З моменту порушення провадження у справі про банкрутство:

пред'явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення може відбуватись лише у порядку, передбаченому цим Законом, та в межах провадження у справі про банкрутство;

пред'явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення може відбуватись у випадку та порядку, передбачених цим Законом;

арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство;

корпоративні права засновників (учасників, акціонерів) боржника реалізуються з урахуванням обмежень, встановлених цим Законом;

задоволення вимог засновника (учасника) боржника - юридичної особи реалізуються з урахуванням обмежень, встановлених цим Законом;

задоволення вимог засновника (учасника) боржника - юридичної особи про виділення частки майна боржника у зв'язку з виходом із складу його учасників забороняється;

рішення про реорганізацію або ліквідацію юридичної особи - боржника приймається в порядку, визначеному цим Законом.

Ухвала є підставою для зупинення виконавчого провадження.

Копію ухвали надіслати боржнику, державному реєстратору Запорізької міської ради у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя, ДПІ у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя, Орджонікідзевському ВДВС Запорізького МУЮ, розпоряднику майна Сиротенку О.О., Головному управління юстиції у Запорізькій області.

Ухвала про порушення провадження у справі набирає законної сили з моменту її винесення згідно з ч. 4 ст. 8, ч. 13 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя О.О. Юлдашев

Дата ухвалення рішення25.11.2013
Оприлюднено28.11.2013
Номер документу35553342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3564/13

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 28.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 07.03.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 28.02.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні