Ухвала
від 27.11.2013 по справі 805/7125/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про розстрочення виконання постанови суду

27 листопада 2013 року Справа № 805/7125/13-а

приміщення суду за адресою: м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Череповського Є.В. розглянувши в порядку письмового провадження заяву Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" про розстрочення виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 20 червня 2013 року у справі № 805/7125/13-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за період 01.12.2012 року по 01.04.2013 року у розмірі 3554469,14 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 20 червня 2013 року задоволені у повному обсязі позовні вимоги Управління Пенсійного Фонду України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за період 01.12.2012 року по 01.04.2013 року у розмірі 3554469,14 грн.

18 листопада 2013 року до суду надійшла заява Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" про розстрочку виконання постанови суду .

В обґрунтування заяви посилається на те, що на теперішній час підприємство має тяжкий фінансово-економічний стан, що ускладнює виконання судового рішення, який пов'язаний з недостатнім фінансуванням вугільної галузі у цілому, і державного підприємства "Макіїввугілля", зокрема, у зв'язку з чим підприємство змушено працювати за рахунок коштів, отриманих від реалізації коксівного та енергетичного вугілля, чого недостатньо для сплати податкових платежів, а також послуг, які надають суб'єкти господарювання.

Так, станом на 01 січня 2011 року до складу державного підприємства "Макіїввугілля" входило 9 шахт з загальним видобутком на рік 2875230 тис. тн., відповідно фінансовий результат діяльності підприємства на рік складав 984634,4 тис. грн. при плані реалізації 1186760,0 тис. грн. (83% або 202123,6 тис. грн.), а за місяць 73850,2 тис. грн. (72,8% - 27599,8 тис. грн.). В порівнянні з минулим роком видобуток вугілля знизився на 585,1 тис. тн., тобто на 39% Середньодобовий видобуток знизився на 3 423 тн. в порівнянні з планом. Зольність вугілля, що видобувається, зменшилася в порівнянні з минулим роком на 1,4%.

Основну частину коштів (123703 тис. грн. на місяць) підприємство до 29 липня 2011 року отримувало за рахунок стабільно працюючого відокремленого підрозділу "Шахта ім. В.М. Бажанова", пайова участь у фінансовому результаті якого за останні роки складала від 30 до 40% прибуткової частини. Однак, 29 липня 2011 року на ньому сталася аварія першої категорії з груповим нещасним випадком - обвалення башенного копра вентиляційного ствола №1.

23 травня 2012 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова "Про схвалення техніко-економічного обґрунтування реконструкції технологічного комплексу скіпового ствола і шахти ім. В.М. Бажанова ДП "Макіїввугілля" та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 08 вересня 1997 року № 995", якою схвалено проект реконструкції скіпового стволу відокремленого підрозділу "Шахта ім. В.М. Бажанова" та визначено обсяг коштів що необхідні для будівництва стовбуру та визначений генеральний підрядник, який буде здійснювати ці роботи. Наказом Міненерговуглепром України від 16 серпня 2012 року № 625 затверджено проект реконструкції технологічного комплексу скріпового ствола 1 шахти ім. В.М. Бажанова державного підприємства "Макіїввугілля" з кошторисною вартістю будівництва 307404,64 тис. грн. та тривалістю будівництва 14 місяців. Після закінчення будівництва копра шахта відновить роботу двома очисними вибоями. Видобуток вугілля буде проводитися із розконсервованої 8-ї східної лави та нової низько зольної 7-ї західної лави. Обидві лави будуть обладнані високовиробничими технологічними механізованими комплексами ЗКД-90, конвеєрами КСД-27 та очисними комбайнами КДК-500, що дозволить підприємству видобувати більш 80 тис. тн на місяць чи 1 млн. тн на рік.

З метою приведення економічних показників до позитивних результатів господарсько-фінансової діяльності, підприємство вимушено вживати додаткові заходи, які нададуть можливість це здійснити, одним з яких є підготовка та впровадження інвестиційних проектів з введення нових лав, що заплановані на протязі 2013 року. А саме: введення нового очисного вибою 3 північної розвантажувальної лави та нового очисного вибою 4 західної розвантажувальної лави відокремленого підрозділу "Шахта "Холодна Балка"; введення нового очисного вибою східної корінної лави та введення нового очисного вибою 1 західної лави відокремленого підрозділу "Шахта ім. С.М. Кірова"; введення в експлуатацію 5 західної розвантажувальної лави відокремленого підрозділу "Шахта "Ясинівська Глибока"; введення в експлуатацію 4 західної розвантажувальної лави та 4 східної лави відокремленого підрозділу "Шахта "Бутівська"; введення нового очисного вибою 1 східної розвантажувальної лави відокремленого підрозділу "Шахта "Чайкіно".

З метою покращення виробничих та економічних показників підприємства шляхом технічного переоснащення шахт державного підприємства "Макіїввугілля" із залученням інвестиційних коштів, за погодженням з ДП "ДонВУГІ" та ДП "Дондіпровуглемаш" затверджені Інвестиційні проекти у розрізі кожної шахти ДП "Макіїввугілля". Так, по відокремленому підрозділу "Шахта "Холодна Балка" затверджено Інвестиційний проект з введення нового очисного вибою 4 західної розвантажувальної лави, строк реалізації якого - 2014 рік, очікуваний прибуток від реалізації проекту - 161206,5 тис. грн.; по відокремленому підрозділу "Шахта "Бутівська" затверджено два Інвестиційних проекти з введення в експлуатацію, строк реалізації яких - жовтень 2017 року та грудень 2019 року, очікуваний прибуток від реалізації проектів - 465809 тис. грн. та, відповідно, 592684 тис. грн.; по відокремленому підрозділу "Шахта "Чайкіно" затверджено Інвестиційний проект з введення нового очисного вибою 1- східної розвантажувало лави, строк реалізації якого - 2028 рік, очікуваний прибуток від реалізації проекту - 362392,0 тис. грн.

Впровадження Інвестиційних проектів на шахтах державного підприємства "Макіїввугілля" призведе до покращення виробничих та економічних показників підприємства шляхом технічного переоснащення із залученням інвестиційних коштів, та, як наслідок, з'явиться можливість скорочення кредиторської заборгованості.

Крім того, процес видобутку вугілля пов'язаний з постійним наростанням обсягів шахтних вод, що призводить до затоплення шахт. У зв'язку з тією обставиною, що деякі житлові квартали міста Макіївки будувалися безпосередньо над розроблюваним родовищем, що в результаті призвело до того, що місто фактично "підвішене" над підземними порожнечами. Відповідно до висновку № 03/08 судової економічної експертизи у господарській справі № 2/98 у разі не здійснення підприємством робіт з відкачки шахтних вод можливо підтоплення центральної частини міста, що призведе до техногенної катастрофи у місті.

Також зазначало, що державне підприємство "Макіїввугілля" не має достатніх коштів для своєчасного погашення заборгованості за податковими зобов'язаннями перед бюджетом, оскільки майно підприємства знаходиться у податковій заставі, відділом Державної виконавчої служби Макіївського міського управління юстиції накладено арешти на більшу частину грошових коштів підприємства, які знаходяться у банківських установах, що в свою чергу ускладнює погашення суми заборгованості - виключає можливість вільного розпорядження належним підприємству майном. Щомісячні платежі до бюджетів всіх рівнів в цілому по підприємству складають майже 57 млн. грн., а саме: єдиний соціальний внесок - 42 млн. грн., податки та збори - 15 млн. грн.

Фінансовий стан підприємства не стабільний, підприємство залежне від бюджетного фінансування. Значне перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською свідчить про залежність заявника від кредиторів, поряд з цим має місце зростання собівартості товарної вугільної продукції, зменшення придатності основних засобів, отримані доходи не покривають проведених витрат, що в кінцевому результаті призвело до збиткової діяльності за 2012 рік. Так, дебіторська заборгованість підприємства станом на 01 січня 2012 року становила 126483 тис. грн., станом на 01 січня 2013 року - 160117 тис. грн.; кредиторська заборгованість станом на 01 січня 2012 року становила 1 866954 тис. грн., станом на 01 січня 2013 року - 2474527 тис. грн. При цьому кредиторська заборгованість в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилась на 607573 тис грн. і перевищує дебіторську, що свідчить про скрутне фінансове становище підприємства.

Крім того, підприємство включено в перелік підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до вимог Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" і, відповідно перебуває в Реєстрі підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". Дія вказаного Закону продовжена Законом України "Про внесення зміни до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" від 15 травня 2013 року №238 до 1 січня 2014 року.

Вважало, що на протязі 2013-2019 років у підприємства з'явиться можливість покращити своє фінансове становище за рахунок повного вводу в експлуатацію відокремленого підрозділу "Шахта ім. В.М. Бажанова" та реалізації інвестиційних проектів.

До заяви підприємство додало докази, які підтверджують доводи заяви, зокрема: баланс станом на 30 червня 2013 року; звіт про фінансові результати підприємства за перше півріччя 2013 року; висновок №03/08 судової економічної експертизи у господарській справі №2/98; графік виконання робіт з реконструкції технологічного комплексу скіпового стволу №1 відокремленого підрозділу "Шахта ім. В.М. Бажанова" ДП "Макіїввугілля"; показники до графіку водовибуття лав по ДП "Макіїввугілля" на 2011-2017 роки; інвестиційні проекти; виписку з Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" станам на 30 серпня 2013 року.

У з'язку з викладеним, просить суд розстрочити виконання постанови суду від 20 червня 2013 року у справі № 805/7125/13-а строком до 31 грудня 2017 року.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином. 27 листопада 2013 року подано через відділ діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду заяву про розгляд заяви в письмовому проваджені.

В судове засідання представник позивача не з'явився, про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином. 27 листопада 2013 року подано через відділ діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду заяву про розгляд заяви в письмовому проваджені.

Таким чином, керуючись ч. 4 ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" про розстрочення виконання постанови суду від 20 червня 2013 року у справі № 805/7125/13-а строком до 31 грудня 2017 року підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно ч.1 ст. 263 КАС України, за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо) сторона виконавчого провадження може звернутися до адміністративного суду із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. Також ч.2 ст. 263 КАС України передбачено право суду у виняткових випадках відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Вiдповiдно до пункту 10 постанови Пленуму Верховного Суду України вiд 26 грудня 2003 року N 14 «Про практику розгляду скарг на рiшення, дiї або бездiяльнiсть opганів i посадових осiб державної виконавчої служби та звернення учасникiв виконавчого провадження» при вирiшеннi заяв державного виконавця чи сторони про вiдстрочку чи розстрочку виконання рiшення суду потрiбно мати на увазi, що вiдповiдно до статтi 263 Кодексу адмiнiстративного судочинства Укрaїни - їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, якi суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рiшення (вiдсутнiсть коштiв на рахунку, вiдсутнiсть присудженого майна в нaтypi, стихiйне лихо тощо).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що виконання постанови суду від 20 червня 2013 року можливо розстрочити строком до 31 грудня 2017 року, тобто шляхом стягнення з відповідача суми заборгованості наступним чином: починаючи з грудня 2013 року щомісячно по 2000,00 грн. протягом 48 місяців, а у грудні 2017 року 3458469,14 грн.

На підставі вищевикладеного, ст. 263 КАС України, керуючись ст. 165 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" за позовом Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за період 01.12.2012 року по 01.04.2013 року у розмірі 3554469,14 грн.

Розстрочити виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 20 червня 2013 року у справі № 805/7125/13-а строком до 31 грудня 2017 року, здійснюючи стягнення з Державного підприємства "Макіїввугілля" в особі Відокремленого підрозділу "Шахта Чайкіно" на користь Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 1 за період 01.12.2012 року по 01.04.2013 року у розмірі 3554469,14 грн.

наступним чином: починаючи з грудня 2013 року щомісячно по 2000,00 грн. протягом 48 місяців, а у грудні 2017 року 3458469,14 грн.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії ухвали суду безпосередньо в суді, то п'ятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії ухвали суду.

Суддя Череповський Є.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2013
Оприлюднено29.11.2013
Номер документу35576315
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/7125/13-а

Ухвала від 27.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Постанова від 20.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні