Рішення
від 18.11.2013 по справі 910/16843/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/16843/13 18.11.13

За позовом Публічного акціонерного товариства «Київенерго»

До Київського камерного театру-студії «Дивний замок»

Про стягнення 29 203,95 грн.

Суддя Гавриловська І.О.

У судових засіданнях брали участь представники учасників судового процесу:

від позивача: Кравчик С.М. - дов. № 91/2013/06/17-2 від 17.06.13 р.

Кучкова Ю.В. - дов. № 91/2012/06/13-1 від 13.06.13 р.

від відповідача: Демець Л.П. - дов. № 69 від 21.10.13 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство «Київенерго» звернулось до господарського суду м. Києва з позовною заявою до Київського камерного театру-студії «Дивний замок» про стягнення 29 203,95 грн. нарахувань за самовільно спожиту електроенергію.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.09.13 р. (суддя Самсін Р.І.) порушено провадження у справі № 910/16843/13; розгляд справи призначено на 30.09.13 р.; зобов'язано сторін надати певні документи.

У зв`язку з обранням судді Самсіна Р.І. на посаду судді Київського апеляційного господарського суду відповідно до Постанови Верховної Ради України № 593-VII від 19.09.13 р., розпорядженням керівника апарату господарського суду Києва № 04-1/819 від 26.09.13 р., керуючись п. 3.1.11 Положення про автоматизовану систему документообігу суду щодо справи № 910/16843/13 було призначено повторний автоматичний розподіл.

В результаті повторного автоматичного розподілу справи № 910/16843/13 автоматизованою системою документообігу господарського суду м. Києва від 26.09.13 р., дану справу передано на розгляд судді Гавриловській І.О.

Судове засідання 30.09.13 р. не відбулось.

Ухвалою суду від 30.09.13 р. суддею Гавриловською І.О. було прийнято справу № 910/16843/13 до свого провадження; призначено її розгляд на 21.10.13 р.; зобов'язано сторін надати певні документи.

Представник позивача в судовому засіданні 21.10.13 р. надав документи на виконання вимог ухвали суду від 30.09.13 р., які залучено до матеріалів справи.

Представник відповідача в судовому засіданні 21.10.13 р. надав суду документи на виконання вимог ухвали суду від 30.09.13 р. та заявив клопотання про відкладення розгляду справи для надання йому можливості представити суду додаткові докази у справі. Проти даного клопотання представник позивача заперечень не навів.

Суд, розглянувши клопотання представника відповідача про відкладення розгляду даної справи, задовольнив його та оголосив у судовому засіданні 21.10.13 р. до 18.11.13 р. о 10:20 год. для надання можливості відповідача представити суду додаткові докази у справі.

Представник відповідача в судовому засіданні 18.11.13 р. надав суду відзив на позовну заяву та клопотання про розстрочку оплати заборгованості на шість місяців; позовні вимоги визнав.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив проти задоволення заяви про розстрочку виконання рішення; надав суду усні пояснення по суті спору; позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

У судовому засіданні 18.11.13 р. суд оголосив вступну та резолютивну частини рішення у даній справі.

Розглянувши подані матеріали справи та заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

09 лютого 2013 року на підставі ст. ст. 26, 27 Закону України «Про електроенергетику» від 16.10.1997 року (далі - Закон) та п. п. 1.3., 5.1., 6.40., 6.41., 10.2. Правил користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ), затверджених Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 року, представниками позивача було складено акт № 14449 про виявлення порушень Правил користування електричною енергією, відповідно до якого, позивач в порушення пунктів 1.3., 5.1., 6.40., 10.2. ПКЕЕ здійснив самовільне, бездоговірне, позаоблікове підключення струмоприймачів до електромереж електропередавальної організації приміщення театру за адресою: м. Київ, вул. Єреванська, 11.

Відповідно до п. 1.3. ПКЕЕ, постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Згідно з положеннями пункту 5.1. ПКЕЕ, договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається.

У відповідності до п. 7.6. ПКЕЕ, у разі самовільного підключення споживачем струмоприймачів або збільшення величини приєднаної потужності понад величину, визначену умовами договору та/або проектними рішеннями, приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку, зниження показників якості електричної енергії з вини споживача до величин, які порушують нормальне функціонування електроустановок електропередавальної організації та інших споживачів, невиконання припису уповноваженого представника відповідного органу виконавчої влади, який стосується вищенаведених порушень, постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) має право без попередження повністю припинити споживачу електропостачання (технічне забезпечення електропостачання споживача) після оформлення у встановленому цими Правилами порядку акта про порушення.

Статтею 27 Закону встановлено відповідальність за порушення законодавства про електроенергетику. Зокрема, правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Пунктом 10.2. ПКЕЕ встановлено, що споживач електричної енергії зобов'язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); оплачувати обсяг спожитої електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих правил та умов договору; забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників постачальника електричної енергії та/або відповідальних представників підприємства, що здійснює передачу електричної енергії, до власних електричних установок для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору про постачання електричної енергії.

Разом з тим, пунктом 6.41. ПКЕЕ передбачено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт підписується представником постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) та представником споживача.

У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації).

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

Акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

Згідно з пунктом 6.42. ПКЕЕ на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії.

Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

В ході дослідження наданого позивачем акту порушень № 14480 від 19.11.11 р. судом встановлено, що при його складанні був присутній відповідач - Фізична особа-підприємець Ковальова О.О., яка підписала даний акт. Також в акті було визначено дату засідання комісії з розгляду актів порушень - 30.11.11 р.

З матеріалів справи вбачається, що зазначене в акті № 14449 від 09.02.13 р. засідання комісії відбулося 20.02.13 р. за відсутністю споживача, про що зазначено в протоколі засідання комісії з розгляду актів порушень ПКЕЕ та умов договорів про постачання електричної енергії і нарахувань за ними № 389 від 20.02.13 р.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Комісія з розгляду актів порушень (протокол № 389 від 20.02.13 р.) вирішила розрахувати акт порушень № 14449 від 09.02.13 р. згідно ПКЕЕ та Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕ п. 2.6. (постанова № 1338 від 14.10.10 р.) за один рік з 10.02.12 р. по 09.02.13 р.

Розрахункову потужність прийняти виходячи з допустимого тривалого струму, визначеного виходячи з найменшої поперечної площі перерізу проводів (кабелів), що використовується у схемі самовільного підключення до мережі, (І=30А) Р=17,82 кВт.

За розрахунком вартості електроенергії, спожитої без обліку (договору) за актом № 14449 від 09.02.13 р. відповідачу було нараховано 88 429,32 грн. Вищезазначені, протокол № 389 від 20.02.13 р., розрахунок та рахунок № 94001707/2акт 14449 від 20.02.13 р. на суму 81 477, 47 грн. (88 429,32 грн. нараховано - 6 951,85 грн. сплачено) було відправлено Київському камерному театру-студії «Дивний замок» 27.02.13 р. (належні докази поштового відправлення додано до матеріалів справи).

Відповідно до пункту 6.43 ПКЕЕ кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Споживач зобов'язаний оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Позивач пояснив суду, що 26.04.13 р. на адресу організаційного відділу ПАТ «Київенерго» надійшов лист (вих. № 36 від 25.04.13 р., вхід. № 22 КЕМ/21764), в якому Київський камерний театр-студія «Дивний замок» просив зробити перерахунок нарахування за спожиту електроенергію за актом № 14449 від 09.02.13 р.

23.05.13 р. у присутності уповноваженого на підставі довіреності № 37 від 22.05.13 р. представника ККТС «Дивний замок» Демець Л.П., відбулось засідання комісії, під час якого складено протокол № 739.

Комісія з розгляду актів порушень (протокол № 739 від 23.05.13 р.) вирішила скасувати рішення комісії пийняте за протоко волом № 389 від 20.02.13 р. та прийняти нове рішення, у відповідності до якого вирішила розрахувати акт порушень № 14449 від 09.02.13 р. згідно ПКЕЕ та Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕ п. 2.6., п. 2.7. (постанова № 1338 від 14.10.10 р.), потужність 7,286 кВт, тривалість роботи струмоприймачів протягом доби 12 годин, 7 днів на тиждень, період нарахування з 10.02.12 р. по 09.02.13 р.

За новим розрахунком вартості електроенергії, спожитої без обліку (договору) за актом № 14449 від 09.02.13 р. відповідачу було нараховано 36 155,80 грн. Вищезазначені, протокол № 739 від 23.05.13 р., розрахунок та рахунок № 94001707/5 Акт 14449 від 23.05.13 р. на суму 36 155,80 грн. було отримано представником Київського камерного театру-студії «Дивний замок» 23.05.13 р. Демець Л.П.

Однак, станом на день звернення до суду з даним позовом, відповідач сплатив частково рахунок № 94001707/5 Акт 14449 від 23.05.13 р. на суму 6 951,85 грн. (авансовий платіж), у зв'язку з чим у відповідача виникла станом на 01.08.13 р. заборгованість у розмірі 29 203,95 грн.

Відповідно до ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь - які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідач у відзиві на позовну заяву визнав позовні вимоги в повному обсязі.

У відповідності до стаття 1212 Цивільного кодексу України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно.

Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Згідно з частиною 2 статті 1213 Цивільного кодексу України, у разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Аналогічна правова позиція викладена в Інформаційному листі Вищого господарського суду України № 01-06/1642/2011 від 24.11.11 р.

Враховуючи вищенаведене, суд визнає обставини, на які посилається позивач в обґрунтування позову, доведеними, у зв'язку з чим позов ПАТ «Київенерго» про стягнення з Київського камерного театру-студії «Дивний замок» 29 203,95 грн. боргу за споживання електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення відповідачем правил користування електричною енергією, а саме, самовільного підключення до електричних мереж ПАТ «Київенерго», підлягає задоволенню повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні 18.11.13 р. надав суду клопотання про надання розстрочки виконання рішення у справі № 910/16843/13 на шість місяців у зв'язку із скрутним фінансовим становищем і неможливістю сплатити все нараховане відразу.

Відповідно до пункту 6 статті 83 ГПК України, господарський суд, приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне використати право, надане суду пунктом 6 частини 1 статті 83 Господарського процесуального кодексу України, задовольнити клопотання відповідача та розстрочити виконання рішення на 5 місяців.

Розстрочуючи виконання рішення, суд приймає до уваги визнання заборгованості відповідачем, а також ті умови та обставини, що при застосуванні пункту 6 статті 83 Господарського процесуального кодексу України щодо розстрочення виконання рішення № 910/16843/13 від 18.11.13 року, виконання вказаного рішення є більш вірогідним і є підстави вважати, що відповідач вчинить заходи щодо його належного і своєчасного виконання.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1212, 1213 Цивільного кодексу України, ст. ст. 32, 33, 44, 49, ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Київського камерного театру-студії «Дивний замок» (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 11, ідентифікаційний код 21588598) на користь Публічного акціонерного товариства «Київенерго» (01001, м. Київ, площа І.Франка, 5, код ЄДРПОУ 00131305) 29 203 (двадцять дев'ять тисяч двісті три) грн. 95 коп. нарахувань за спожиту електроенергію та 1 720 (одна тисяча сімсот двадцять) грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору, розстрочивши виконання рішення господарського суду міста Києва від 18.11.13 р. у справі № 910/16843/13 на п'ять місяців та стягнувши заборгованість наступним чином:

1. до 18.12.13 р. - 5 840,79 грн. нарахувань за спожиту електроенергію, 1 720,50 грн. витрат на сплату судового збору;

2. до 18.01.14 р. - 5 840,79 грн. нарахувань за спожиту електроенергію;

3. до 18.02.14 р. - 5 840,79 грн. нарахувань за спожиту електроенергію;

4. до 18.03.14 р. - 5 840,79 грн. нарахувань за спожиту електроенергію;

5. до 18.04.14 р. - 5 840,79 грн. нарахувань за спожиту електроенергію.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

4. Дане рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня складення його повного тексту і може бути оскаржене в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Повне рішення складено 25.11.2013 р.

Суддя Гавриловська І.О.

Дата ухвалення рішення18.11.2013
Оприлюднено28.11.2013
Номер документу35579403
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 29 203,95 грн

Судовий реєстр по справі —910/16843/13

Рішення від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні