Рішення
від 25.11.2013 по справі 924/1289/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" листопада 2013 р.Справа № 924/1289/13

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Музика М.В. при секретарі судового засідання Муляр Г.М. розглянув матеріали справи

за позовом Державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", м. Київ

до селянського (фермерського) господарства "Ранок", с. Волудринці Ярмолинецького району

про стягнення 9 442, 79 грн. заборгованості, з яких 8 720, 67 грн. основна заборгованість, 595, 79 грн. пеня, 126,33 грн. 3% річних

Представники сторін:

від позивача: Довженко М.О.-за довіреністю №14/20-141-13 від 21.10.2013р.

від відповідача: Басун В.О. - голова СФГ "Ранок

10 жовтня 2013 року (суддя Гладюк Ю.В.) порушено провадження у справі №924/1289/13 за позовом Державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", м. Київ до селянського (фермерського) господарства "Ранок", с. Волудринці Ярмолинецького району про стягнення 9 442, 79 грн. заборгованості заборгованості та призначено до розгляду в судовому засіданні на 21 жовтня 2013р. Ухвалою суду від 21 жовтня 2013р. розгляду справи відкладено на 05 листопада 2013р.

Позов мотивовано неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором фінансового лізингу №22-09-577бфл/909 від 08.10.2010р. щодо оплати лізингових платежів, внаслідок чого, як стверджує позивач, у відповідача виникла заборгованість. За порушення виконання грошового зобов'язання позивач нарахував відповідачу пеню та 3% річних .

У зв'язку із тимчасовою непрацездатністю судді Гладюка Ю.В. розпорядженням керівника апарату господарського суду №754/13 від 05 листопада 2013р дану справу призначено на повторний авторозподіл, за результатами якого передано для розгляду судді Музиці М.В.

В судовому засіданні 25.11.2013 р. повноважний представник позивача наполягав на задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що вони обґрунтовані та підтверджені поданими доказами.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи по суті, суд встановив наступне:

08.10.2009 р. між відкритим акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" (лізингодавець) та селянським (фермерським) господарством "Ранок", с. Волудринці Ярмолинецького району (лізингоодержувач) укладено договір фінансового лізингу №22-09-577бфл/909, згідно з умовами якого лізингодавець передає лізингоодержувачу у користування на визначений договором строк предмет лізингу, який набувається ним у власність у постачальника, самостійно обраного лізингоодержувачем, та визначений у додатку до договору "Найменування, кількість, ціна і вартість предмета лізингу", що є специфікацією предмета лізингу, а останній сплачує за це лізингові платежі на умовах договору (п. 1.).

У розділі 4 договору фінансового лізингу сторони погодили лізингові платежі, зокрема, згідно п.п. 4.1., 4.2., 4.3. договору з моменту підписання акту лізингоодержувач за користування останнім сплачує лізингодавцю чергові лізингові платежі, що включають: відшкодування вартості предмета лізингу рівними частками за весь термін лізингу від суми невідшкодованої попереднім платежем вартості предмета лізингу; винагороду в розмірі 7 (семи) відсотків річних від залишкової невідшкодованої вартості предмета лізингу. Черговість сплати лізингових платежів кратна трьом місяцям. Термін сплати кожного лізингового платежу встановлюється числом дати підписання акту. Перший лізинговий платіж сплачується через три місяці з дати підписання акту, подальші платежі - через кожні три місяці. Розмір лізингових платежів, їх складових частин встановлюються додатком до Договору "Графік сплати лізингових платежів".

Лізингоодержувач після укладення Договору на підставі виставленого лізингодавцем рахунку, який діє протягом трьох днів, перераховує на рахунки лізингодавця: попередній платіж в частині відшкодування вартості предмета лізингу в розмірі 10 (десяти) відсотків його вартості, включаючи ПДВ, на який не нараховується лізинговий платіж у частині винагороди лізингодавцю; комісію за організацію поставки техніки в розмірі 7 (семи) відсотків невідшкодованої вартості, включаючи ПДВ. Датою сплати попереднього платежу і комісії є дата надходження коштів на рахунок лізингодавця.

У розділі 7 сторони передбачили відповідальність лізингоодержувача за порушення строків сплати лізингових платежів у вигляді сплати пені за кожний календарний день прострочення від несплаченої суми в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня. Нарахування штрафних санкцій за невиконання грошових зобов'язань здійснюється на всю несплачену суму і припиняється тільки в разі виконання зобов'язань в повному обсязі (п.п. 7.1., 7.7.).

Згідно акту приймання-передачі від 13.04.2010р. №15, підписаного та скріпленого печатками сторін, відповідач прийняв у лізинг сільськогосподарську техніку.

В додатках № 1 до договору фінансового лізингу погоджено розмір та строки сплати лізингових платежів.

Крім того, між сторонами 07.04.2010р. було укладено додатковий договір №1/27, яким внесено зміни до договору від 08.10.2009р. у зв'зку із зміною ціни техніки.

Відповідачем допущена заборгованість з лізингових платежів за період 13.01.2013р по 13.04.2013р. в розмірі 8 720,67 грн.

У зв'язку із невиконанням відповідачем своїх зобов'язань на підставі п.п. 7.1., 7.7. договору фінансового лізингу позивач нарахував пеню в розмірі 595,79 грн. (за період з 14.01.2013р. по 24.09.2013р.).

Крім того, згідно ст. 625 ЦК України позивачем нараховано 126,33 грн. - 3% річних.

Дослідивши зібрані у справі докази та давши їм правову оцінку в сукупності, судом прийнято до уваги наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать. Відповідно до ч.2 п.1 ст.175 ГК України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

З положень ст. 11 та ст. 509 ЦК України вбачається, що в силу зобов'язання боржник зобов'язаний вчинити на користь кредитора певну дію, в тому числі сплатити борг, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, тобто сплати боргу, однією з підстав виникнення, цивільних прав та обов'язків сторін є укладення між ними договору.

Статтею 627 ЦК України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства , звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як свідчать матеріали справи між сторонами укладено договір фінансового лізингу.

З аналізу ст. 806 ЦК України, ч. 1 ст. 297 ГК України вбачається, що за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про фінансовий лізинг" за договором фінансового лізингу лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Згідно ст. 11 Закону України "Про фінансовий лізинг" на лізингоодержувача покладено обов'язок своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Положеннями ст. ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає як порушення зобов'язання.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач виконав взяті на себе за договором фінансового лізингу зобов'язання, зокрема, передав відповідачу у фінансовий лізинг сільськогосподарську техніку, про що складено відповідні акти приймання-передачі. У свою чергу, відповідач сільськогосподарську техніку отримав, проте взятих на себе договірних зобов'язань з повної та своєчасної сплати лізингових платежів згідно затвердженого графіку не виконав. Доказів погашення заборгованості суду не подано.

Таким чином, вимога позивача про стягнення з відповідача 8720,67 грн. лізингових платежів є правомірною.

Крім суми основного боргу позивач просить стягнути з відповідача пеню та 3% річних.

У відповідності до п. 3 ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною другою ст. 551 ЦК України передбачено, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі.

У відповідності до ст. ст. 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений даним законом, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Зі змісту п.п. 7.1. договору фінансового лізингу вбачається, що сторони передбачили відповідальність відповідача за порушення строків сплати лізингових платежів у вигляді сплати пені за кожний календарний день прострочення від несплаченої суми в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня. Крім того, в п. 7.7. сторони погодились, що нарахування штрафних санкцій за невиконання грошових зобов'язань здійснюється на всю несплачену суму і припиняється тільки в разі виконання зобов'язань в повному обсязі.

Перевіривши правильність нарахування розміру пені, суд погоджується з даною сумою, та приходить до висновку, що позивач обґрунтовано просить стягнути з відповідача 595,79 грн. пені, яка нарахована за період з 14.01.2013р. по 24.09.2013р.

Згідно ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши поданий позивачем розрахунок 3% річних, суд прийшов до висновку про правомірність їх нарахування.

Враховуючи вищевикладене позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України витрати по оплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, ч. 5 ст. 78, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", м. Київ до селянського (фермерського) господарства "Ранок", с. Волудринці Ярмолинецького району про стягнення 9 442, 79 грн. заборгованості, з яких 8 720, 67 грн. основна заборгованість, 595, 79 грн. пеня, 126, 33 грн. 3% річних задовольнити.

Стягнути з селянського (фермерського) господарства "Ранок", с. Волудринці Ярмолинецького району; код 05535763) на користь державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" (м. Київ, вул. Мечнікова, 16-а; код 30401456) 8 720,67 грн. (вісім тисяч сімсот двадцять гривень, 67 коп.) - лізингових платежів, 595,79 грн. (п'ятсот дев'яносто п'ять гривень, 79 коп.) - пені, 126,33 грн. (сто двадцять шість гривень, 33 коп.) - 3% річних, 1720,50 грн. (одна тисяча сімсот двадцять гривень, 50 коп.) - витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Суддя М.В.Музика

Віддрук. 3 прим. :1 - до справи, 2 - позивачу (рек. з пов. - 01601, м. Київ, вул. Мечникова, 16-а), 3 - відповідачу (рек. з пов. - 32112, Хмельницька обл., Ярмолинецький р-н, с. Волудринці)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.11.2013
Оприлюднено29.11.2013
Номер документу35579539
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1289/13

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Рішення від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні