Постанова
від 07.11.2013 по справі 801/9799/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 листопада 2013 р. (о 10:50) Справа №801/9799/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Кірєєва Д.В., за участю секретаря судового засідання Цатурян С.О.,

за участю представників сторін:

від позивача - не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Керченської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в АР Крим

до Приватного акціонерного товариства «Керченський рибокомбінат»

про стягнення 325 737,88 грн.

Суть спору: Керченська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в АР Крим (далі - позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства «Керченський рибокомбінат» про стягнення 325 737,88 грн. заборгованості з податку з доходів фізичних осіб станом на 13.12.2012 року.

Представник позивача у судове засідання 07.11.2013 року не з'явився, звернувся до суду з заявою про уточнення позовних вимог, в якій позивач просить суд у зв'язку з частковою сплатою відповідачем заборгованості стягнути з відповідача заборгованість з податку на доходи фізичних осіб у сумі 261 737,88 грн., а також розглянути справу у відсутність представника позивача.

Представник відповідача у судове засідання 07.11.2013 року не з'явився, звернувся до суду з заявою про визнання позовних вимог у сумі 261 737,88 грн., також відповідач просить суд відкласти розгляд справи для сплати боргу частками у добровільному порядку.

Приймаючи до уваги, що в матеріалах справи достатньо доказів для з'ясування обставин по справі, суд вважає можливим на підставі статті 128 КАС України розглядати справу за відсутністю представників сторін.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «Керченський рибокомбінат» зареєстровано у якості юридичної особи 26.06.1996 року, код ЄДРПОУ 19185321, місцезнаходження юридичної особи: 98307, АР Крим, м. Керч, вул. Целімберна, буд. 8, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Приватне акціонерне товариство «Керченський рибокомбінат» перебуває на податковому обліку з 22.08.1996 р.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Підпунктом 62.1.3. п. 62.1. ст. 62 Податкового кодексу України встановлено, що податковий контроль здійснюється шляхом перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Судом встановлено, що ПрАТ «Керченський рибокомбінат» самостійно подані до Керченської ОДПІ податкові розрахунки сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податків і сум утриманого з них податку на доходи фізичних осіб за 1, 2, 3, 4 квартали 2012 року, 1, 2 квартали 2013 року.

06.08.2013 року Керченською ОДПІ ГУ Міндоходів в АР Крим та ПрАТ «Керченський рибокомбінат» був підписаний Акт звірки розрахунків з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб за період з 01.12.2011 р. по 30.06.2013 р., відповідно до якого станом на 30.06.2013 р. податковий борг з податку на доходи фізичних осіб складає 325 737,88 грн. за період березень 2012 р. - червень 2013 р.

Згідно розшифровки податкового боргу ПрАТ «Керченський рибокомбінат» за період грудень 2011 р. - червень 2013 р. податковим органом виявлено розбіжності між нарахованим податком з доходів фізичних осіб підприємства у формі 1-ДФ та нарахованим податком з доходів фізичних осіб підприємства по звірці (помісячно) за 2 квартал 2013 року у сумі 695,50 грн.

Після звернення позивача з позовом до суду відповідачем сплачено в рахунок погашення заборгованості з податку на доходи фізичних осіб 64 000,00 грн., що підтверджується платіжними дорученнями № 1271 від 18.10.2013 р., № 1317 від 24.10.2013 р., № 1363 від 05.11.2013 р.

Відповідно до підпункту 162.1.3. статті 162 Податкового кодексу України платником податку на доходи фізичних осіб є податковий агент.

Відповідно до п.п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу України платниками податку на доходи фізичних осіб є:

- фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

- фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

- податковий агент.

Пунктом 14.1.180. статті 14 Податкового кодексу України передбачено, що, податковий агент щодо податку з доходів фізичних осіб - це юридична особа (її філії, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або не грошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу.

Пунктом 163.1 ст. 163 Податкового кодексу України визначено, що об'єктом оподаткування резидента є:

- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

- іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Підпунктом 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Згідно пп. 168.1.1. пункту 168.1. статті 168 Податкового кодексу України податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

Підпунктом 168.1.2. п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України встановлено, що податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету.

Згідно пп. 168.1.5 п. 168.1. ст. 168 Податкового кодексу України у разі коли оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Таким чином, виходячи з системного аналізу зазначених норм, відповідач був зобов'язаний утримувати та перераховувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб з заробітної плати, виплаченої (нарахованої) найманим працівникам.

Відповідно до п.п. "а" п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок.

Згідно з п. 203.1 ст. 203 Податкового кодексу України податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Пунктом 203.2 ст. 203 Податкового кодексу України визначено, що платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідальність за ненарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) податків платником податків передбачена ст. 127 Податкового кодексу України, відповідно до якої ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, та обов'язок щодо погашення такого податкового боргу покладається на особу, визначену цим Кодексом, у тому числі на податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходів звільняється від обов'язків погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу, крім випадків, встановлених розділом IV цього Кодексу.

Відповідачем самостійно не сплачений податок на доходи фізичних осіб в розмірі 261 737,88 грн. за період з березня 2012 року по червень 2013 року.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

06.08.2013 року Керченською ОДПІ ГУ Міндоходів в АР Крим на адресу відповідача надіслано вимогу про сплату податків № 1001/10/172, яка отримана відповідачем 06.08.2013 року.

Згідно з п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що відповідачем узгоджена сума заборгованості з податку з доходів фізичних осіб, яка станом на день розгляду справи складає 261 737,88 грн.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача 261 737,88 грн. є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 158-163, 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити

2. Стягнути з рахункових рахунків у банках, відкритих на ім'я Приватного акціонерного товариства «Керченський рибокомбінат» (м. Керч, вул. Целімберна, б. 8, ЄДРПОУ 19185321) у дохід місцевого бюджету м. Керчі АР Крим, на р/р 33216800700019 в ГУ ДКС України м. Сімферополь, МФО 824026, код платежу 5311010100, ОКПО 37978388 заборгованість з податку на доходи фізичних осіб за період з березня 2012 року по червень 2013 року у сумі 261 737,88 грн. (двісті шістдесят одна грн. вісімдесят вісім коп.).

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя підпис Кірєєв Д.В.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення07.11.2013
Оприлюднено02.12.2013
Номер документу35614116
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/9799/13-а

Постанова від 07.11.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кірєєв Д.В.

Ухвала від 07.11.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кірєєв Д.В.

Ухвала від 18.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кірєєв Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні