Постанова
від 13.11.2013 по справі 826/16529/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

13 листопада 2013 року 14:58 № 826/16529/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Мазур А.С. при секретарі судового засідання Хильницька В.О., за участю представників: позивача -Плєшко Н.І., представника відповідача - Бурбели А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТМ Лізинг" про стягнення штрафу в суму 3 400,00 грн На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено, про що повідомлено сторін після проголошення вступної та резолютивної частини постанови в судовому засіданні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 КАС України.

В С Т А Н О В И В:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «СТМ Лізинг» про стягнення штрафу у розмірі 3400,00 грн.

Позовні вимоги мотивовано тим, що відповідачем у добровільному порядку не сплачено штрафні санкції у розмірі 3400,00 грн., застосовані до нього уповноваженою особою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг згідно з постановою про застосування штрафу за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг від 29.04.2013 № 55/16/03/01-ЛК.

Позивач у судовому засіданні підтримав позов у повному обсязі, з підстав викладених у позові. Представник відповідача проти позову не заперечував та визнав у повному обсязі заявлені позовні вимоги.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно з'ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Актом про правопорушення законодавства про фінансові послуги від 04.04.2013 № 55/16/03-ЛК встановлено порушення товариством з обмеженою відповідальністю «СТМ Лізинг» наступні вимоги чинного законодавства у сфері надання фінансових послуг:

- статті 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» щодо обов'язку фінансових установ надавати звітність відповідно до законів та нормативно-правових актів державних органів питань регулювання діяльності фінансових установ та регулювання ринків фінансових послуг;

- пункту 2.3, 2.5 розділу 2, пункту 4.1 розділу 4 та пункту 5.2 розділу 5 Порядку надання звітності фінансовими компаніями, довірчими товариствами, а також юридичними особами - суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 27.01.2004 №27, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.04.2004 № 431/9030.

За наслідками розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів, уповноваженою особою Нацкомфінпослуг прийнято постанову про накладення санкції за правопорушення законодавства про фінансові послуги від 29.04.2013 №55/16/03/01-ЛК, якою до позивача застосовано штраф у розмірі 3400,00 грн.

У зв'язку з несплатою товариством з обмеженою відповідальністю «СТМ Лізинг» суми штрафу у добровільному порядку, Нацкомфінпослуг подано адміністративний позов про стягнення штрафу у примусовому порядку.

Досліджуючи надані сторонами докази, аналізуючи наведені міркування та заперечення, оцінюючи їх в сукупності, суд бере до уваги наступне.

Положеннями до ст. 39 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», визначено, що у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, обирає та застосовує заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення, враховуючи наслідки порушення та наслідки застосування таких заходів.

Згідно зі ст. 41 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», уповноважений орган застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції за:

1) провадження діяльності на ринках фінансових послуг, для якої законом встановлені вимоги щодо одержання ліцензії та/або реєстрації, без відповідної ліцензії та/або реєстрації - у розмірі від 1000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2) неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

3) ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпорядження, рішення Уповноваженого органу про усунення порушення щодо надання фінансових послуг - у розмірі від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі ст. 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Відповідно до п. 2.3. Порядку надання звітності фінансовими компаніями, довірчими товариствами, а також юридичними особами - суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу, лізингодавці подають до Нацкомфінпослуг квартальну звітність.

Пунктом п. 2.5. зазначеного Порядку, встановлено, що лізингодавці подають квартальну звітність до Нацкомфінпослуг до 20 числа місяця включно, наступного за звітним кварталом.

Звітність лізингодавця подається на останній день звітного кварталу та містить:

а) титульний аркуш;

б) довідку про обсяг та кількість укладених та виконаних договорів з надання фінансових послуг;

в) довідку про обсяги та кількість наданих фінансових послуг за договорами фінансового лізингу;

г) електронні файли, структура, формат та опис полів яких встановлені Нацкомфінпослуг.(п.4.1 Порядку )

Згідно із п. 5.2. Порядку, фінансові компанії та лізингодавці подають звітність, передбачену цим Порядком, в електронній та паперовій формах.

Штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку. (ч.3 ст. 41 Порядку)

У даному випадку позивачем як Уповноваженим органом виявлено порушення вимог чинного законодавства - ненадання до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, звітних даних в електронній та паперовій формі за 4-й квартал 2012 року.

Постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 29.04.2013 № 55/16/03/01-ЛК було отримано уповноваженим представником відповідача про що свідчить підпис на копії постанови, долучений позивачем до додатків адміністративного позову.

Доказів сплати у добровільному порядку суми штрафних санкцій, визначених постановою від 29.04.2013 № 55/16/03/01-ЛК, або ж доказів оскарження в адміністративному чи судовому порядку вказаної постанови, відповідачем не надано, при цьому представник відповідача у судовому засіданні визнав позовні вимоги у повному обсязі.

Згідно з вимогами статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг щодо стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «СТМ Лізинг» штрафу у розмірі 3400,00 грн. за правопорушення вчинені на ринках фінансових послуг є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163, 254, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «СТМ Лізинг» (03151, м. Київ, пр-т.Повітрофлотський, буд.47, код ЄДРПОУ 38282680) на користь Державного бюджету України штраф у розмірі 3 400,00 грн. (три тисячі чотириста грн. 00 копійок) на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», по коду бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106.

Постанова набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя А.С. Мазур

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі - 18.11.13 року

Дата ухвалення рішення13.11.2013
Оприлюднено02.12.2013
Номер документу35642009
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/16529/13-а

Постанова від 13.11.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні