Рішення
від 27.11.2013 по справі 321/1569/13-ц
МИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Михайлівський районний суд Запорізької області

Справа № 321/1569/13-ц

Провадження № 2/321/440/2013

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.11.2013 смт. Михайлівка

Михайлівський районний суд Запорізької області,

у складі: головуючого судді Мовчана О.Г.

при секретареві Засядько Г.В.

за участю: прокурора Чорноблавської В.М.

представника позивача Гуменюк Ю.В.

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Михайлівка справу за позовом прокурора Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі Територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області до ОСОБА_2 про відшкодування витрат закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення (злочину), -

В С Т А Н О В И В :

До Михайлівського районного суду звернувся прокурор Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі Територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області з позовними вимогами до ОСОБА_2 про відшкодування витрат закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення (злочину).

Свої вимоги позивач мотивує тим, що досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню № 12013080290000287 встановлено, що 07 травня 2013 року, приблизно о 21 годині 30 хвилин, знаходячись на узбіччі проїжджої частини дороги по вул. Червонопрапорній в с. Тимошівка Михайлівського району Запорізької області, поблизу господарчого двору домоволодіння в„– 68 , ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, в ході сварки з ОСОБА_3, на груні особистих неприязних відносин, діючи з умислом, спрямованим на спричинення тілесних ушкоджень, умисно наніс потерпілому в область обличчя два удари рукою, в результаті чого заподіяв потерпілому ОСОБА_3 тілесні ушкодження у вигляді ЗЧМТ, струсу головного мозку, субконюнктивального крововиливу зліва, які кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров'я.

В результаті протиправних дій ОСОБА_2 потерпілий ОСОБА_3 потрапив на стаціонарне лікування до хірургічного та неврологічно-дитячого відділень ТМО Михайлівського району, де перебував в період часу з 08 травня 2013 року по 31 травня 2013 року. Згідно розрахунку розміру фактичних витрат на стаціонарне лікування за вказаний період, загальна сума витрат на лікування ОСОБА_3 склала 5068,05 грн.

Ухвалою Михайлівського районного суду Запорізької області від 17 липня 2013 року кримінальне провадження за обвинувальним актом відносно ОСОБА_2 за ч.2 ст.125 КК України, - закрито. ОСОБА_2 звільнено від кримінальної відповідальності зв'язку з примиренням винного з потерпілим, а цивільний позов про стягнення коштів, витрачених на лікування потерпілого, залишено без розгляду.

Оскільки ТМО Михайлівського району Запорізької області є бюджетною установою та фінансується за рахунок бюджету, вказані витрати призводять до додаткових видатків з бюджету, що перешкоджає належним чином здійснювати лікування осіб, які цього потребують, прокурор звернувся до суду з відповідним позовом.

На обґрунтування позовних вимог позивачем надані суду:

- світлокопія ухвали суду від 17 липня 2013 року (а.с.5-6);

- світлокопія розрахунку витрат на лікування ОСОБА_3 (а.с.7);

- світлокопія паспорту відповідача (а.с.8).

В судовому засіданні прокурор підтримала позовні вимоги, пославшись на доводи, викладені у позові, та просила задовольнити їх в повному обсязі.

Представник ТМО Михайлівського району в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі, пославшись на доводи викладені у позові, та просила позов задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні позов визнав в повному обсязі, додатково пояснюючи, що не компенсував витрати на лікування потерпілого через відсутність коштів.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, представника позивача та відповідача, суд приходить до висновку про потребу задоволення позовних вимог у повному обсязі виходячи з наступного.

- відповідно до ст.11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, наданих сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі;

- відповідно до ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях;

- відповідно до ч.1 ст.61 ЦПК України, обставини, визнані сторонами та іншими учасниками, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню;

- відповідно до ч.2 ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» підставою для пред'явлення в суді інтересів держави є наявність порушень або загроз порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою;

- відповідно до ч.1 ст.1206 ЦК України, особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину;

- як встановлено в судовому засіданні та вбачається з матеріалів справи, в результаті вчинення кримінального правопорушення (злочину) відповідачем ОСОБА_2 потерпілий ОСОБА_3 з тілесними ушкодженнями потрапив на стаціонарне лікування до ТМО Михайлівського району, сума витрат на його лікування становить 5068,05 грн.

Вимоги позивача в повному обсязі підтверджуються копією ухвали суду про закриття кримінального провадження, на підставі якої суд прийшов до висновку про потребу задоволення позовних вимог.

Керуючись п.2 ст.121, ст.ст.124, 129 Конституції України, ст.1206 ЦК України, ст.ст.11, 60, 88, 208-209, 212-217 ЦПК України, ст.36-1 Закону України „Про прокуратуру", суд, -

В И Р І ШИ В:

Позов прокурора Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі Територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області (р/р 35410007003022, МФО 813015 ОДК в Запорізькій області, код ЄДРПОУ: 01992883) витрати закладу охорони здоров'я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення (злочину) ОСОБА_3 у розмірі 5068,05 (п'ять тисяч шістдесят вісім) гривень 05 копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 у прибуток держави судовий збір в розмірі 229,40 (двісті двадцять дев'ять) гривень 40 копійок.

Сторони та інші особи, які брали участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Михайлівського районного суду

Запорізької області О.Г. Мовчан

Дата ухвалення рішення27.11.2013
Оприлюднено15.01.2014
Номер документу35672727
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення (злочину

Судовий реєстр по справі —321/1569/13-ц

Рішення від 27.11.2013

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Мовчан О. Г.

Ухвала від 16.09.2013

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Мовчан О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні