Постанова
від 02.12.2013 по справі 819/2558/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2558/13-a

02 грудня 2013 року

Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Мартиць О.І. розглянувши у порядку письмового провадження в місті Тернополі адміністративну справу за позовною заявою управління Пенсійного фонду України в Кременецькому районні Тернопільської області до Кременецької районної ради колективних сільськогосподарських підприємств про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Кременецькому районі Тернопільської області звернулося до суду з позовною заявою до Кременецької районної ради колективних сільськогосподарських підприємств про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 503,23 грн., зокрема застосованої пені за несвоєчасну сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України станом на грудень 2003 року.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, хоча про дату, час і місце розгляду справи, повідомлявся своєчасно і належним чином, що не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутності за наявними документами про права і обов'язки сторін у відповідності до вимог чинного законодавства України.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про дату, час і місце розгляду справи, був повідомлений своєчасно і належним чином, заперечень проти адміністративного позову не надав, що не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутності за матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази в їх сукупності, суд встановив наступні обставини.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У відповідності до ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач Кременецька районна рада колективних сільськогосподарських підприємств є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов'язана сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду України у розмірі та строки, визначені чинним законодавством.

За нормами п.3 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного фонду України здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно п.п.3,2 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст.20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду України вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до частини 5 пункту 7 розділу VIII Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Частиною 6 вказаного пункту зазначено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, до правовідносин, що є предметом розгляду в даній адміністративній справі, повинно застосовуватися законодавство, що діяло на момент виникнення такої заборгованості.

Згідно картки особового рахунку страхувальника за відповідачем Кременецькою районною радою колективних сільськогосподарських підприємств рахується заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 503,23 грн. зокрема пені нарахованої в 2003 році (до 01.01.2011 року) за несвоєчасну сплату страхових внесків.

Згідно зі ст.12 Закону № 1058-ІV страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до п.15 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Судом не здобуто жодних доказів про погашення вказаної вище заборгованості відповідачем в добровільному порядку.

Таким чином, суд дійшов висновку, що поданих позивачем доказів достатньо для встановлення обставин справи та для ухвалення судового рішення.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.2,6,11,122,160-163,186,254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Кременецької районної ради колективних сільськогосподарських підприємств (вул. Шевченка, 56, м. Кременець, Тернопільська область, ідентифікаційний код 21149025) в користь управління Пенсійного фонду України в Кременецькому районі Тернопільської області заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 503 (п'ятсот три) грн. 23 коп. на р/р 25606341202198 в Кременецькому відділенні №6351 ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 398262, код 21156309.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Мартиць О.І.

копія вірна:

Суддя Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення02.12.2013
Оприлюднено04.12.2013
Номер документу35703897
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2558/13-а

Постанова від 02.12.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

Ухвала від 04.11.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні